bartosz_saw Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Nie za bardzo chce mi sie bawic w zakladanie konta na stronie rockboxa ale moze ktos ma i moze zapytac sie czy jest w planach dostosowanie tego wyczesanego firmware`u na rownie zajefajny odtwarzacz ktory cowon ostatnio wypuscil... Wg mnie takie playery maja swietlana przyszlosc i mysle ze dobrze by bylo modz odpalac je z rockboxem. Mam jednak pewne watpliwosci o do ekranu dotykowego, jak moglby on wspolpracowac w z firmwarem i jakby to sie mialo do wygody uzytkowania. Wiec jesli ktos ma takie checi i mozliwosci to niech nie zwleka;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ron Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 po prostu zapomnij o tym- never,never never Rockbox for D2! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartosz_saw Posted July 13, 2007 Author Report Share Posted July 13, 2007 dlaczego?! mysle ze kiedy wyjda karty sdhc 16gb (to juz niedlugo) d2 bedzie bardzo ciekawa propozycja a kto wie, moze i konkurencja dla np x5tki... osobiscie wolalbym nosic playera o polowe mniejszego, z lepszym wyswietlaczem i wieksza moca wyjsciowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
getz Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 . Mam jednak pewne watpliwosci o do ekranu dotykowego, jak moglby on wspolpracowac w z firmwarem i jakby to sie mialo do wygody uzytkowania. Wiec jesli ktos ma takie checi i mozliwosci to niech nie zwleka;] To czy Cowon D2 ma touchscreen czy go nie ma , to wbrew pozorom dla jego ewntualnego "zrockboxowania " nie ma aż tak wielkiego znaczenia . Problem leży w platformie softwarowo - hardwarowej na której D2 jest oparty ( Telechips TCC7801 ) i powszechnie znanej niechęci koreańskiej firmy do publikowania jakichkowlwiej pogłebionych informacji czy schematów technicznych swoich SoC-ów. O dotarciu się do kodów zródłowych tego mikrokontrolera w ogóle nie ma co marzyć . Oczywiście SoC można teoretycznie rozpracować także jakiejkowlwiek bez dokumentacji ( jądro procesora w prawie wszystkich nowoczesnych DAP/PMP oparte jest o podobną architekturę i licencję ARM ) ale to wymaga olbrzymiego wysiłku , czasu czasu i jeszcze raz czasu . Platforma Samsunga SA58700 z Nano II generacji od blisko roku jest wspólnym wysiłkiem żmudnie rozpracowywana wspólnym wysiłkiem przez kilkudziesięciu informatyków ( zresztą nie tylko z Rockboxa , lecz głównie tych skupionych wokół projektu iPod Linux ) ... i na razie jakichkolwiek efektów tej pracy brak. A Telechips TCC7801 z Cowona D2 ( czy też Clixa 2 generacji ) jest w tej chwili "ziemią nieznaną " w jeszcze większym stopniu niż rzeczony Samsung SA58700. W dodatku żaden inny wczesniejszy SoC Telechipsa (jak TCC760 , TCC770 , TCC8200 ) nie została nigdy rozpracowany i rozgryziony , więc prace nad TCC7801 musiałyby się zacząc "od komina" . Z jednym wyjątkiem , wszystkie playery dla których zaadaptowano Rockbox oparte są o dwie platformy : 1) Portal Player 502x (wszystkie iPody z wyjątkiem Nano II , dyskowe Irivery H10 , Sandisk Sansa E-200 series ) 2) lub Motorola Coldfire SCF52xx ( Irivery iHP-1x0/3x0 , Cowon X5 ) . Doświadczenia zebrane przy pracy nad jednym playerem pozwalały więc w miarę łatwo adaptowac je przy pracy nad blizniaczym DAP-em opartym o taki sam mikrokontroler . Zwłaszcza że w tym wypadku Motoroli sama firma udostępniła publicznie kody zródłowe tego SoC-u ( open source code) i ekipa Rockboxa przy pracy nad iHP-1x0/3x0 ( a pozniej Cowonie X5 ) wcale nie startowała od zera. W przypadku D2 (lub Iriverów Clixa II generacji / B20 ) i mikrokontrolera Telechipsa TCC7801 perpektywy "zrockboxowania " wyglądają niestety znacznie gorzej. Podobnie jak Ron , też to raczej ciemno widze Prace musiałyby potrwać minimum rok /półtora , a do tej pory żaden pojedyńczy programista ( nie mówiąc o zespole ) SoC-ami Telechipsa się w załodze Rockboxa nawet poważnie się nie zajmuje. Patrz też > "Wielki Spis Platform Dla Playerów Mp3 " >> http://forum.mp3store.pl/index.php?showtop...t=0&start=0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartosz_saw Posted July 14, 2007 Author Report Share Posted July 14, 2007 Czyli co, moge zapomniec o "zrockoxowaniu" D2jki, czy raczej mam dlugo i tresciwie czekac az szanowni skosnoocy odostepnia swoje sekrety playerow lub jakis geniusz rozgryzie system? Ktora z mozliwosci jest bardziej prawdopodobna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ron Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 na forum iaudiophile pisza wyraznie,ze nigdy nie bedzie wsparcia dla Telechipsa ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosiu Posted February 9, 2008 Report Share Posted February 9, 2008 Wskrzeszam temat, bo jest postep w pracach nad RB dla D2. http://forums.rockbox.org/index.php?topic=10164.0 Dali rade juz go uruchomic, ale niestety zamierzaja zrobic mu zamiast touchscreen'a przyciski. Tzn. podzielic ekran na kilka czesci, ktore przejma funkcje przyciskow. IMO strata mozliwosci playera, ale coz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javacris Posted February 9, 2008 Report Share Posted February 9, 2008 Coż ja bym tego nie nazwał uruchomieniem a mozliwością odczytania partycji Fat z D2. during the the last few days I've had some success getting the flash FAT32 filesystem working, at least partially. The boot sector, cluster map & root directory all appear to be read correctly, as far as I can tell. I can open() and read correct-looking data from some files, but there are clearly still some bugs in the block translation, since junk is being returned for certain files. I might just take the hit and dump the whole 3811Mb partition to my HDD and match up the junk vs. the real data... ale i tak jest dobrze, za rok może wyjdzie pierwszy build z odtwarzaniem dźwięku. co do przycisków to nie wyobrażam jak programiści rb mieli by ogarnąc tyle mozliwych kombinacji przycisków. Takie rozwiązanie jakie wybrali może się okazać nawet lepsze a przynajmniej równie dobre jak obecne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosiu Posted February 9, 2008 Report Share Posted February 9, 2008 Uruchomic - mialem na mysli po prostu uruchomienie go bez korzystania z oryginalnego FW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacobiPoland Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 Zawsze to coś! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javacris Posted March 9, 2008 Report Share Posted March 9, 2008 chyba komentarz zbędny:) prace trwają... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_betiuk Posted March 9, 2008 Report Share Posted March 9, 2008 A ja zapytam przewrotnie - a po co D2 Rockbox? Dla iriverów H100 i H300 oraz mojego H10 widzę sens w postaci lepszego equalizera i rozszerzenia listy obsługiwanych formatów audio, podobnie w przypadku ipoo, ale D2? Przecież gra to-to OGG, FLAC, video odtwarza, EQ ma konfigurowalne częstotliwości słupków, obsługuje SDHC, więc nie wiem co można by było jeszcze uzyskać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javacris Posted March 9, 2008 Report Share Posted March 9, 2008 rb jest full customable- wg mnie warto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eternality Posted March 9, 2008 Report Share Posted March 9, 2008 A ja zapytam przewrotnie - a po co D2 Rockbox? Dla iriverów H100 i H300 oraz mojego H10 widzę sens w postaci lepszego equalizera i rozszerzenia listy obsługiwanych formatów audio, podobnie w przypadku ipoo, ale D2? Przecież gra to-to OGG, FLAC, video odtwarza, EQ ma konfigurowalne częstotliwości słupków, obsługuje SDHC, więc nie wiem co można by było jeszcze uzyskać... gapless, crosfeed, crossfade i PRAWDZIWY parametryczny eq ? (sam mozesz wybrać sobie częstotliwośc podbicia, a nie wybierasz z danych opcji) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javacris Posted March 9, 2008 Report Share Posted March 9, 2008 otóz to gaspless wg mnie najlepszy gapless jaki śłyszałem. jesli słuchasz muzyki klasycznej czy koncertów live to bez gapless ani rusz. /Chętnie bym sobie skombinował koszulkę z logo RB- ktoś chętny?/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartosz_saw Posted March 10, 2008 Author Report Share Posted March 10, 2008 pewnie ze warto, ja zainstalowalbym go tylko dla tego equalizera ktory jest debesciak;) d2 jest bardzo dobrym playerem ale sadze ze jego mozliwosci nie sa w pelni wykorzystane w orginalnym firmware... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacobiPoland Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Super! A wiadomo może kiedy wypuszczą pierwszy sofcik? za jakiś miesiąc, kwartał, a może na dniach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javacris Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 kwartał to za krótko, pół roku i to w optymistycznej wersji. A taki w pełni uzywalny- rok.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacobiPoland Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Aha, no... pewnie itak za rok jeszcze będę posiadaczem D2 więc , w sumie poczekam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdr Posted July 21, 2008 Report Share Posted July 21, 2008 Temat trochę przygasł, a warto poinformować, że od jakiegoś czasu port Rockboxa dla D2 obsługuje dźwięk. Jak sądzę to kwestia miesięcy abyśmy wreszcie mogli cieszyć się w pełni mocą Rockboxa. Póki co już możemy korzystać z w pełni konfigurowalnego EQ (BBE wysiada), odtwarzać albumy gapless, odtwarzać MIDI, całe multum pluginów/gier do Rockboxa, grać w gry na emulatorach Gameboy i ZX Spectrum. Ponadto o ile mi wiadomo fw Rockbox nie ma limitu ilości plików tak jak oryginalny (ma to znaczenie dla osób przechowujących duże ilości zdjęć i plików txt na swoich PMP). Braki są jeszcze dość uciążliwe - pamięć flash jest nadal read-only (Rockbox nie zapamięta żadnych ustawień, nie można też tworzyć plejlist :/), driver do touchscreena czasami przekłamuje, zanim rockbox zacznie odtwarzać pliki audio trzeba poczekać kilka sekund (za to pomiędzy ścieżkami nie ma żadnych przerw) jak widać wciąż mamy do czynienia z wersją raczej demonstracyjną ale w dalekiej fazie zaawansowania. I co najważniejsze instalując Rockboxa zachowujemy oryginalny firmware, dzięki modyfikacji dual boot sami decydujemy z którego fw będziemy korzystać. Sądzę, że już teraz warto zainstalować Rockboxa i cieszyć się z tego co już oferuje, update do nowszej wersji jest dziecinnie prosty i polega na podmianie plików w folderze .rockbox - nie tracimy żadnych plików w trakcie instalacji (w przeciwieństwie do kolejnych wersji oryginalnego firmware) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PsiCore Posted July 21, 2008 Report Share Posted July 21, 2008 Tak może głupie pytanie: D2 ma roll off w basie chyba koło 70hz. Skoro Rockbox daje możliwość parametrycznej eqalizacji to da się z tym coś zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raffik82 Posted July 22, 2008 Report Share Posted July 22, 2008 ehej... przekopałem (prawie:P) cały rockbox.org i nie znalazłem tego firmware`a... ktoś mógłby zapodać bezpośredniego linka do tegoż?? mam ssanie na zabawę Dzięki z góry :* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomker Posted July 22, 2008 Report Share Posted July 22, 2008 jeden z uzytkownikow forum iaudiophile.net zrobil cos takiego. ftp://ftp.andiators.homeip.net/D2%20rockbox/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojt89 Posted July 23, 2008 Report Share Posted July 23, 2008 powiem Wam, że ROCKBOX ROX;)! Multum udoskonaleń! Ło! Tylko jeszcze niedopracowane ciut, ale możliwości drzemią w D2+rockbox ogromne! Ogólnie jak na 10min zabawy dość stabilne na jak tak wczesny projekt. Nic się nie bać i testować, super zabawka się z tego teraz zrobiła! PS Nawigacja na podobieństwo D-Click (na obrzeża ekranu), bądź Volume +/- (góra/dół menu), M=enter, krótkie przestawienie w power off=escape:). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ron Posted July 23, 2008 Report Share Posted July 23, 2008 jeszcze powiedzcie,ze obsluguje pliki *.cue to biore w ciemno--bo tego i gapless mi najbardziej "trza" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts