Jump to content

Co rozdzielać: sygnał analogowy czy cyfrowy

marek_m

Recommended Posts

Nie jestem pewien czy to jest właściwe miejsce na moje pytanie. Jeżeli nie, proszę o przeniesienie.

Pytanie jest następujące:

Co lepiej (w sensie wpływu na jakość) rozdzielić (stosując splitter):

1. sygnał analogowy z jednego DAC'a do dwóch wzmacniaczy ?
  2. sygnał cyfrowy z jednego kompa do dwóch DAC'ów i dalej do dwóch wzmacniaczy (każdy podłączony do jednego DAC'a).

Opcja jeden jest tańsza (jeden DAC), ale czy nie gorsza.

Wszelkie uwagi, jak zawsze, mile widziane :) 

iFi ZEN DAC podaje sygnał na dwa wyjścia (balanced 4,4mm i SE RCA), ale na moje potrzeby to za mało :( 

Zasilam 3 wzmacniacze:

1. iFi ZEN CAN kablem balanced 4,4mm,
  2. xDuoo TA-26 kablem RCA,
  3. wzmacniacz głośnikowy: kablem RCA z xDuoo TA-26.

Teoretycznie wszystko jest Ok, ale xDuoop to preamp, więc (1) musi być włączony zawsze gdy słucham na głośnikach, (2) głośność na głośnikach zależy od ustawienia głośności na xDuoo TA-26 (wolałbym tzw. "pass-through").

Wobec tego, zastanawiam się czy nie zastosować splitter'a sygnału analogowego na wyjściu SE z ZEN DAC'a, np. takiego:

splitter.jpg

Pytanie czy jakość sygnału mocno ucierpi.

Edit: Zrezygnowałem ze splitter'a. xDuoo TA-26 jako pre-amp to nie jest złe rozwiązanie :) 

Edited by marek_m

• 2 months later...

Za parę dni powinien pojawić się u mnie Schiit Magni+ :) 

Muszę ponownie zastanowić się nad sposobem rozdzielenia sygnału z DAC'a na kilka wzmacniaczy.

W necie znalazłem taki przełącznik

split.jpg

Jeżeli ktokolwiek posiada bądź testował tego typu sprzęt, chętnie zapoznam się z wszelkimi uwagami. Sugestie odnośnie innych urządzeń "robiących robotę" również mile widziane. Tym bardziej, że rozstrzał cenowy jest spory.

Edited by marek_m

Osobiście używam Schiit Sys jako switch, jak chyba każdy pasywny preamp/switch działa w obie strony czyli można do niego podpiąć 2 źródła i jedno wyjście albo 1 źródło i 2 wyjścia więc na co się nie zdecydujesz to tego typu urządzenie się przydaje. 

• Thanks 1

Jak bym się pospieszył, to może dorzuciliby mi do Magni+. Miałbym komplet.

Jeszcze jedno pytanie:

Czy między między splitter'em (sygnał zawsze podawany jest na oba urządzenia) a switch'em (sygnał podawany jest na jedno urządzenie) będzie wyraźna różnica w jakości sygnału / dźwięku czy raczej pomijalna ? 

Pytam, ponieważ splitter mam i jeżeli różnica nie jest duża, 500 PLN (Schiit SYS) zostałoby w kieszeni :)

Update

Temat rozwiązał się sam. Zrezygnowałem z zakupu Schiit Magni+, a co za tym idzie nie mam już potrzeby rozdzielania sygnału.

Edited by marek_m