marek_m Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 Nie jestem pewien czy to jest właściwe miejsce na moje pytanie. Jeżeli nie, proszę o przeniesienie. Pytanie jest następujące: Co lepiej (w sensie wpływu na jakość) rozdzielić (stosując splitter): sygnał analogowy z jednego DAC'a do dwóch wzmacniaczy ? sygnał cyfrowy z jednego kompa do dwóch DAC'ów i dalej do dwóch wzmacniaczy (każdy podłączony do jednego DAC'a). Opcja jeden jest tańsza (jeden DAC), ale czy nie gorsza. Wszelkie uwagi, jak zawsze, mile widziane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacmiszcz92 Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 Albo hub usb albo dac który poda sygnał na 2 wyjścia 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek_m Posted November 12, 2022 Author Report Share Posted November 12, 2022 (edited) iFi ZEN DAC podaje sygnał na dwa wyjścia (balanced 4,4mm i SE RCA), ale na moje potrzeby to za mało Zasilam 3 wzmacniacze: iFi ZEN CAN kablem balanced 4,4mm, xDuoo TA-26 kablem RCA, wzmacniacz głośnikowy: kablem RCA z xDuoo TA-26. Teoretycznie wszystko jest Ok, ale xDuoop to preamp, więc (1) musi być włączony zawsze gdy słucham na głośnikach, (2) głośność na głośnikach zależy od ustawienia głośności na xDuoo TA-26 (wolałbym tzw. "pass-through"). Wobec tego, zastanawiam się czy nie zastosować splitter'a sygnału analogowego na wyjściu SE z ZEN DAC'a, np. takiego: Pytanie czy jakość sygnału mocno ucierpi. _________________________________________________ Edit: Zrezygnowałem ze splitter'a. xDuoo TA-26 jako pre-amp to nie jest złe rozwiązanie Edited November 15, 2022 by marek_m Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek_m Posted February 8 Author Report Share Posted February 8 (edited) Za parę dni powinien pojawić się u mnie Schiit Magni+ Muszę ponownie zastanowić się nad sposobem rozdzielenia sygnału z DAC'a na kilka wzmacniaczy. W necie znalazłem taki przełącznik Jeżeli ktokolwiek posiada bądź testował tego typu sprzęt, chętnie zapoznam się z wszelkimi uwagami. Sugestie odnośnie innych urządzeń "robiących robotę" również mile widziane. Tym bardziej, że rozstrzał cenowy jest spory. Edited February 8 by marek_m Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blizniak Posted February 8 Report Share Posted February 8 Osobiście używam Schiit Sys jako switch, jak chyba każdy pasywny preamp/switch działa w obie strony czyli można do niego podpiąć 2 źródła i jedno wyjście albo 1 źródło i 2 wyjścia więc na co się nie zdecydujesz to tego typu urządzenie się przydaje. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek_m Posted February 8 Author Report Share Posted February 8 (edited) Jak bym się pospieszył, to może dorzuciliby mi do Magni+. Miałbym komplet. Jeszcze jedno pytanie: Czy między między splitter'em (sygnał zawsze podawany jest na oba urządzenia) a switch'em (sygnał podawany jest na jedno urządzenie) będzie wyraźna różnica w jakości sygnału / dźwięku czy raczej pomijalna ? Pytam, ponieważ splitter mam i jeżeli różnica nie jest duża, 500 PLN (Schiit SYS) zostałoby w kieszeni ____________ Update Temat rozwiązał się sam. Zrezygnowałem z zakupu Schiit Magni+, a co za tym idzie nie mam już potrzeby rozdzielania sygnału. Edited February 10 by marek_m Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts