Jump to content

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Posted

Witam. Bardzo ciekawy mod. Kiedyś zrobiłem coś podobnego, jednak zrezygnowałem. To są słuchawki nauszne i dodanie padów wokółusznych spowodowało, że słuchawki grały znacznie ciszej. Dodatkowo przybyło znacznie wysokich tonów i w praktyce powstał jeden wielki jazgot. Moje wnioski są takie, że drivery muszą dociskać do uszu. 015e118116f54facc5bb7a10aa9129a2.jpg0aedae628d08cbf98c7250f9abb47553.jpgb154bb1391fa540d9da89663f951bbb5.jpgd0cf64c15f0092a6cc15709b9fab33ea.jpg

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

Posted
8 godzin temu, aasat77 napisał(a):

Dodatkowo przybyło znacznie wysokich tonów i w praktyce powstał jeden wielki jazgot.

Akurat w moim modzie to wysokich wcale za dużo nie ma, za to są fajnie rozciągnięte (czyli sporo tych najwyższych ponad 10kHz względem tych poniżej 10kHz), właśnie dzięki większej odległości przetwornika od ucha.

Dla wielu pewnie będzie nawet za mało, ale to właśnie "autor miał na myśli", żeby tonalnego charakteru YH-100 za bardzo nie zmieniać, czyli, żeby średnica i wyższy bas były "dopalone".

Oczywiście da się to "dopalenie" poskromić zwiększając damping przetwornika. U Ciebie zapewne było "włożone" dużo za przetwornikiem (duży damping) i dlatego było wrzaskliwie, u mnie niewiele i dlatego nawet finalnie pady skórkowe zmieniłem na hybrydy, żeby trochę rozjaśnić te słuchawki, zyskały przy okazji sporo powietrza.

Mam nadzieję, że @szwagiero niedługo skrobie coś na temat ich brzmienia i wygody po zmodowaniu.

Posted

Masz rację. Dumping za przetwornikiem jest spory. A jak z głośnością grania po Twoim modzie?

Posted (edited)
1 godzinę temu, aasat77 napisał(a):

jak z głośnością grania po Twoim modzie?

Na stacjonarce to max do "13 godziny" słuchałem, choć zazwyczaj to była "10-11", na tym wzmaku Fostexy T40, czy Monolith M565c to max 10-11 przy odsłuchu. Trzeba przyznać, że to najbardziej wymagające słuchawki z jakimi miałem do czynienia.

Jednak mniejszy damping powoduje, że łatwiej je napędzić niż przy większym, i da radę ich posłuchać nawet z dongla DC06, który po balansie ma 250mW na kanał, aczkolwiek brzmienie z niego jest bardziej chude.

Edited by Perul
Posted

Mam taką prośbę, czy może ktoś z posiadaczy YH-100 podać mi wymiary oryginalnych śrubek? Poprosiłbym o zdjęcia. Niestety w swoich nie miałem takich od początku.

Posted
4 godziny temu, aasat77 napisał(a):

wymiary oryginalnych śrubek

Na potrzebę modu zrobiłem szkic na którym między innymi jest i śrubka

image.jpeg

• Thanks 1
Posted
1 godzinę temu, aasat77 napisał(a):

to jest śrubka czy wkręt? 

To jest śrubka

Posted (edited)
6 godzin temu, Perul napisał(a):

To jest śrubka

Pewnie z gwintem metrycznym a nie calowym.

Edited by lobuz1
Posted

@aasat77- witamy na forum, fajnie, że wpadłeś i uaktywniłeś się po latach :)

Co do YH-100 mod by Perul to... pozwolicie, że dokładniej opiszę swoje wrażenia w okolicach weekendu, mam nadzieję, że będę miał więcej czasu na wnikliwe posłuchanie i porównanie z takim bez przeróbek (jedynie z wymienionym kablem).

W dniu 30.10.2022 o 17:53, aasat77 napisał(a):

Masz rację. Dumping za przetwornikiem jest spory. A jak z głośnością grania po Twoim modzie?

No jeśli w Twoich nic się nie zmieniło przez ostatnie lata, to faktycznie było w nich dużo góry i jak dla mnie były one za bardzo odchudzone już wtedy. Po tym modzie pewien zakres góry się lekko wyostrza, ale ilościowo jest jej nawet mniej niż w oryginale.

Grają jednak ciszej niż niemodowane i to dość wyraźnie.

• Like 1
Posted
12 godzin temu, aasat77 napisał(a):

Będą z takiego zestawu, czy inny gwint?

Najbardziej bym obstawiał M2.5x6