Artan Posted September 22, 2022 Report Share Posted September 22, 2022 Cześć wszystkim, mam prośbę o polecenie jakiegoś laptopa gamingowego dla brata. Budżet jaki posiada to 4000 złoty, jeżeli będzie coś ciekawego jest w stanie dorzucić kilka stówek ale wolałby się zamknąć w czwórce. W tytuły jakie do tej pory ogrywa to Minecraft, Fortnite, Apex, BF 2042. Nie ogranicza się do jakieś konkretnej marki i marek podzespołów, ważne żeby wszystko ze sobą współgrało jak najlepiej. Brat będzie go zabierał ze sobą w podróże: https://www.niedajsieokrasc.pl/plecaki-antykradziezowe Warto jest inwestować w plecak antykradzieżowy czy po prostu kupić zwykły? Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
buchu300 Posted September 22, 2022 Report Share Posted September 22, 2022 Cześć, jakiś czas temu szukałem podobnego laptopa dla siebie. Na samym początku pytanie - brat ma świadomość, że na takim laptopie nie pogra zbyt długo w podróży bez podłączania go do prądu? Niestety sprzęty w tym segmencie nie mają na tyle wydajnej baterii, by pograć w jakieś bardziej wymagające gry dłużej niż godzina/dwie. Co do konkretnego modelu to niestety ciężko wybrać jeden, szczególnie, że często są promocje i wtedy nie można długo się zastanawiać, tylko brać co jest =D Oczywiście jeśli chcemy możliwie najlepszy sprzęt w danym budżecie. Osobiście na miejscu brata zacząłbym obserwować portale typu pepper.pl (tutaj można sobie ustawić np. powiadomienia, gdy pojawi się jakaś oferta z kategorii Laptopy) i szukał czegoś dla siebie. W laptopach gamingowych warto zwrócić uwagę na TGP karty graficznej, czyli maksymalną moc jaką może pobrać, ta wartość jest podawana w W. Są przypadki, że obok siebie mamy dwa laptopy, jeden z grafiką dajmy na to GTX 3050, a drugi z grafiką GTX 3060 i ten pierwszy mimo, że gorszy (niższy model, w przypadku tych kart graficznych ich hierarcha wygląda tak: 3050, 3060, 3070, 3080, 3090), to może wypaść lepiej, bo jego TGP jest dużo wyższe. Więcej o tym tutaj: Jak ważny jest poziom TGP w laptopach? Przykład GeForce RTX 3070 Ti zdradza to z nawiązką (chip.pl) Ja od siebie polecę laptopy z linii Lenovo Legion, ponieważ jako jedne z nielicznych w tym segmencie mają minimalistyczny wygląd (nie ma kolorowych światełek dookoła i carbonowych wstawek), oraz akceptowalne chłodzenie. Ogólnie w tej cenie można już oczekiwać czegoś z GTX 3050 Ti, a jak się trochę poczeka to nawet GTX 3060, z 16GB ramu, oraz 8 rdzeniowym procesorem. Matryce najczęściej montowane w tych laptopach to IPS o częstotliwości odświeżania 120/144Hz. Nie wiem na ile jakość matrycy jest ważna, ale wydaje mi się, że skoro będzie go zabierał ze sobą w podróże, to warto też zwrócić uwagę na jasność matrycy (podawana w nitach). Czynników jest dużo, w tym budżecie trzeba pójść na kompromis w niektórych kwestiach, ale moim zdaniem lepiej zadbać o dobry osprzęt, niż np. dużo lepszą matrycę. Po co Ci piękny obraz, skoro nie wyświetlisz na nim gry w najwyższych detalach? A co do plecaka.. Zależy od roztropności brata. Ja dużo podróżuję z laptopem w zwykłym plecaku, po prostu zawsze mam go na oku i nikt mi go jeszcze nie ukradł. Lepiej dołożyć te kilka stówek z plecaka do lepszego laptopa. Jak ktoś będzie chciał go ukraść, to specjalny zamek za 400zł mu w tym raczej nie przeszkodzi. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts