Jump to content

EXPANSE - otwarte STEALTH

stan

Recommended Posts

4 minuty temu, stan napisał:

Ktoś się obrazi, że nie wrzuciłem w nowości? :C

Ja nie, ale @vonBaron dwoił się i troił sypiąc linkami w różnych wątkach, więc trochę mu skradłeś show, ale chyba sensowniej jest założyć nowy wątek, co by mieć wszystko w jednym miejscu.

• 1 month later...

20221109_124646_HDR.jpg

Dzięki uprzejmości Marcina mogę odsłuchać nowe słuchawki DCA czyli Expanse, już po 30min wiem że wolę je od Stealth, bas uderza mocniej, grają jakby żywiej od zamkniętej wersji, kocyk na średnicy jest mniejszy, jest więcej powietrza. Szczerze nie sądziłem że zrobią na mnie wrażenie i szybko powędrują do etui ale słucha się przyjemnie. Nie są to wybitne słuchawki ale znowu wychodzi na to że jak słuchawki DCA to tylko otwarte.

Edited by vonBaron
  • Like 3

11 minut temu, vonBaron napisał(a):

20221109_124646_HDR.jpg

Dzięki uprzejmości Marcina mogę odsłuchać nowe słuchawki DCA czyli Expanse, już po 30min wiem że wolę je od Stealth, bas uderza mocniej, grają jakby żywiej od zamkniętej wersji, kocyk na średnicy jest mniejszy, jest więcej powietrza. Szczerze nie sądziłem że zrobią na mnie wrażenie i szybko powędrują do etui ale słucha się przyjemnie. Nie są to wybitne słuchawki ale znowu wychodzi na to że jak słuchawki DCA to tylko otwarte.

Duża różnica względem EF 1.1? 

Im dłużej słucham Expanse tym bardziej wolę je od Stealth, grają bardziej dynamicznie. angażująco i bardziej rozdzielczo. Od czasów EF to pierwsze słuchawki MrSpeaker które naprawdę mi się podobają.

11 godzin temu, vonBaron napisał(a):

Zapomniałem że słuchałem A2N które przecież zamknięte a są bardzo dobre.

• Like 1

mnie słuchane na avs się spodobały, czuć było potencjał, ale na tym się odsłuch skończył, nie wydały mi się od pierwszych dźwięków wybitne, a tym bardziej nie było efektu wow. Zamknięta wersja też nie przypadła mi do gustu, choć expanse oceniam zdecydowanie wyżej; może potrzebują konkretnego toru po nie. Natomiast cena na poziomie 23 tyś zł to już gruba przesada w stosunku do tego, co usłyszałem.

Ja to i tak uważam, że testowanie i ocena sprzętu po tego typu meetupach, gdzie jest tumult i hałas jest raczej mało miarodajna. W takich warunkach, największe wrażenie robią z reguły dobre technikalia. Dopiero na spokojnie w domu często okazuje się, że na dłuższą metę dany sprzęt będzie dla nas męczący, albo będzie grał zbyt mechanicznie, bez odpowiedniej dla wielu dawki organiczności czy muzykalności i wtedy role się mogą odwrócić.

Dla mnie często lepsze technicznie sprzęty przegrywały z tymi, w których producent zwyczajnie lepiej zestroił całość, tak by była angażująca i niczym nie irytowała przy dłuższych odsłuchach. Nie wiem jeszcze jak jest z Expanse, ale spróbuje poświęcić im więcej czasu. DCA robi dobre sprzęty, ale z wyceną bywa różnie. Faktycznie przy 23k, musi to prezentować wysoki całościowo poziom.

• Like 1

2 godziny temu, Samuel_ napisał(a):

mnie słuchane na avs się spodobały, czuć było potencjał, ale na tym się odsłuch skończył, nie wydały mi się od pierwszych dźwięków wybitne, a tym bardziej nie było efektu wow. Zamknięta wersja też nie przypadła mi do gustu, choć expanse oceniam zdecydowanie wyżej; może potrzebują konkretnego toru po nie. Natomiast cena na poziomie 23 tyś zł to już gruba przesada w stosunku do tego, co usłyszałem.

One kosztują 19k

Faktycznie 23k...

Edited by vonBaron