Jump to content
Sivga & Sendy Audio - reaktywacja - specjalna oferta ×

Edifier R1700BT - integra a DAC/AMP

danonek123

Recommended Posts

Hej,

w drodze do mnie są głośniki Edifier R1700BT, nie potrzebowałem a kupiłem 😃

Głównie planowałem słuchać na nich muzyki przez bluetooth, aczkolwiek

posiadam wzmacniacz do słuchawek Aune X1s - z tego co zrozumiałem, 

jestem w stanie podłączyć Edifery do wyżej wymienionego wzmacniacza.

Czy może ktoś to potwierdzić (czy takie połączenie jest możliwe) oraz powiedzieć 

czy jest sens takiego działania jeśli mam w miarę sensowną kartę dźwiękową oraz głośniki mają wbudowany wzmacniacz?

Dziękuje i pozdrawiam

edit: przy okazji chciałbym spytać ekspertów działu czy R1700BT w cenie 319 za nówki sztuki to dobra cena,

znajdę coś lepszego w okolicach 300zł do okazyjnego posłuchania muzyki + filmów?

Edited by danonek123

Kolumny aktywne zasadniczo podłączasz do DACa, nie do wzmacniacza. W przypadku X1s do line-out (wyjście RCA). Czy jest sens? Całkiem możlliwe, ale musisz chyba spróbować i sam ocenić czy jest różnica względem Twojej integry oraz BT (przy połączeniu BT działa DAC wbudowany w kolumny).

R1700 to bardzo fajny sprzęt w tej cenie, wątpię że coś lepszego znajdziesz. Ja bym brał.

Edited by jouhou

@jouhou głośniki przyszły,

image.jpeg.e9d0d195517a8203da76eb9867c477c4.jpeg

Jak widać na zdjęciu powyżej jest to tył mojego Aune X1S.

Na zdjęciu poniżej głośnik Edifera:

image.thumb.jpeg.7b3fb372a3f1c8b285e6487a018b361f.jpeg

Jak to cholerstwo podłączyć?

Próbowałem na różne sposoby, dźwięk nie idzie.

Zostaje jedynie podwójny kabel z wyjściem na 3.5mm jack.

Edit: Podłączyłem się do środkowych portów na wzmacniaczu, niestety wtedy wzmacniacz działa na trybie USB, 

czyli nie mogę przełączać się miedzy słuchawkami.

Jest jakaś opcja, żeby wzmacniacz miał wtedy tryb line in, a usb zostawić pod słuchawki?

Przepraszam za pewnie tak debilne pytania.

Edited by danonek123

Chyba nie do końca rozumiem - mając głośniki podłączone do line-out nie jesteś w stanie przełączyć źródła?

Rozumiem że po stronie DACa wpiąłeś się w AUDIO OUT?

Jeśli chodzi o line-in (czyli wykorzystanie X1s jedynie jako wzmacniacz), to w tym momencie wejścia cyfrowe przestają działać, ale nie jestem pewien czy o to Ci chodziło.

Głośniki - AUX IN, tak jak na zdjęciu.

Wzmacniacz - Audio OUT, czyli środkowe wejścia pokazane na zdjęciu.

Oprócz tego do wzmacniacza mam wpięte słuchawki po Jacku 6,3MM - żeby mieć w nich dźwięk, wzmacniacz musi działać w trybie USB.

Wzmacniacz ma 4 różne tryby (USB, OPT, COAX, LINE IN).

Mysłałem, że w przypadku podłączenia Ediferów będe mógł ich słuchać w trybie LINE IN, niestety grają tylko i wyłącznie gdy źródło ustawie na USB.

Działają wtedy jednocześnie słuchawki i głośniki, jedyny sposób na wyciszenie wtedy słuchawek to ustawienie potencjometru na 0.

Sam potencjometr tak jakby miał zerowy wpływ na głośniki, niezależnie od ustawienia głośniki grają z taką samą głośnościa, która mogę dostosować jedynie poprzez

pilot/potencjometr na głośniku.

Teoretycznie żaden to problem (mowa tutaj o jednoczesnym działaniu słuchawek i głośników), wystarczy że wyłącze głośniki przyciskiem/pilotem.

Mysłałem jednak, że będę mógł przełączać źródła na X1S.

Ponownie przepraszam jeżeli pytam/mówie cokolwiek głupiego, ale totalnie się na tym nie znam ;)

Polecili wzmacniacz to kupiłem :D

• 2 weeks later...