Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, chciałbym stworzyć sobie prosty zestaw do strimingu muzyki na malince, niezbyt się orientuję w tym temacie. Jakiś czas temu odkurzyłem stare głośniki z czasów studiów cambrige soundworks fps1600. Sprzęt nie jest jakiś wybitny, ale w połączeniu z dobrze ustawionym eq w małym pokoju gra naprawdę przyjemnie przy w miarę prostej muzyce. Aktualnie mam go podpiętego pod komputer i aby móc puścić muzykę muszę odpalać komputer i z jego poziomu kontrolować playlistę. Średnio wygodnie i nie za tanio, ponieważ komputer parę watów bierze. Słyszałem, że można kupić raspberry pi zero 2w i do tego podłączyć zewnetrznego dac-a, ale nie wiem na ile i czy w ogóle się to sprawdza. Czy bylibyście w stanie polecić coś sensownego do 300zł z dac. Muzykę puszczam głownie z Tidala lub spotify ale i również lokalnie posiadam jej trochę. Z góry dziękuję za pomoc. Życzę miłego dnia :)

Posted (edited)
W dniu 10.05.2025 o 15:42, michal8721 napisał(a):

Cześć, chciałbym stworzyć sobie prosty zestaw do strimingu muzyki na malince, niezbyt się orientuję w tym temacie. Jakiś czas temu odkurzyłem stare głośniki z czasów studiów cambrige soundworks fps1600. Sprzęt nie jest jakiś wybitny, ale w połączeniu z dobrze ustawionym eq w małym pokoju gra naprawdę przyjemnie przy w miarę prostej muzyce. Aktualnie mam go podpiętego pod komputer i aby móc puścić muzykę muszę odpalać komputer i z jego poziomu kontrolować playlistę. Średnio wygodnie i nie za tanio, ponieważ komputer parę watów bierze. Słyszałem, że można kupić raspberry pi zero 2w i do tego podłączyć zewnetrznego dac-a, ale nie wiem na ile i czy w ogóle się to sprawdza. Czy bylibyście w stanie polecić coś sensownego do 300zł z dac. Muzykę puszczam głownie z Tidala lub spotify ale i również lokalnie posiadam jej trochę. Z góry dziękuję za pomoc. Życzę miłego dnia :)

Z tego co sprawdziłem na internecie, te kolumienki mają osobne wejście jack na boczne i frontowe głośniki. Tego typu połączenia miały karty dźwiękowe PC, gdzie można było dowolne kanały wyprowadzać. Malinka (ta normalna, nie Zero) ma pojedyncze wyjście mini jack stereo. A Karty dźwiękowe pod RPI też mają najwyżej analogowe RCA.

Jeśli zadowalałoby Cię stereo (czyli tylko dwa aktywnie działające głośniczki), to jeszcze szło by to na standardowej malince zrobić i to bez dokupowania dodatkowych nakładek. Z zresztą w budżecie 300zł, to chyba kupisz najwyżej gołą malinkę (Ewentualnie szukać okazji na OLX). Z PI Zero, to musiałbyś się bawić w dodatkowe nakładki, które też potrzebują prądu, a dodatkowo wymaga to większej wiedzy, bo nie ma tych pinów GPIO, które są w normalnym RPI, tylko wygląda jakby trzeba było moduł dolutować.

Ja bym na Twoim miejscu wolał kupić jakieś głośniki aktywne stereo, najlepiej z opcją BT, to byś nie musiał komputera uruchamiać. Malinka spoko, ale dla lajka za 300zł bez szans, żeby to prostym sposobem ograć. Chyba, że masz na tym polu doświadczenie, to inna sprawa.

Edited by Artorias
  • 2 months later...
Posted (edited)

Zakupiłem Raspberry P 3b z hifiberry digi+.

Używam Volumio. Muzyka we flac z pendrive.

Na zwykłym zasilaczu nie chce się długo słuchać.

Z power banka jest już lepiej. Klarowniej, dokładniej.

Ogólnie to kaszana jak dla mnie ta malina, a tak sie wszyscy zachwycają.

Mój desktop z Matrix Element H i Matrix Spdif 2 gra jak wydarzenie z tych samych plików z Foobarem. Głęba, angaż.

Malinka jest taka jakaś rozmazana, cos w stylu dźwięku tda1543, niby dobrze, ale brak precyzji, wyrafinowania.

Podłączyłem Matrix spdif 2 do malinki i też nie to.

Komputerek fajny, mały, oszczędny i można sterować z telefonu.

Pewnie, aby uzyskać taki poziom jaki mam już z komputera musiał bym zaiwestować sporo w zasilanie i lepszy hat, gdzie zbliżył bym się już do jakiegoś gotowego, dobrze ocenianego streamera.

Może w poównaniu tylko do wyjść usb z komputera jest lepiej i to jest przyczyna tych zachwytów, ale nie chce mi już dziś tej meliny dotykać.

Edited by NuYam
Posted (edited)
2 godziny temu, NuYam napisał(a):

Ogólnie to kaszana jak dla mnie ta malina, a tak sie wszyscy zachwycają.

Może w poównaniu tylko do wyjść usb z komputera jest lepiej i to jest przyczyna tych zachwytów, ale nie chce mi już dziś tej meliny dotykać.

Jeśli chodzi o RPI, to RPI4 gra czyściej z wyjść USB. Jak chodzi o wyjścia cyfrowe z nakładki, to Allo DigiOne jest zdecydowanie lepszy od Hifiberry. Niestety też droższy i trudniej dostępny obecnie.

Powerbank to nie jest dobry pomysł do zasilania, chyba kiedyś @majkel to tłumaczył. Może być lepiej niż załączonego zasilacza, ale do malinki wystarcza iPower od Ifi albo zasilacz liniowy, który jest w stanie zapewnić 5V 3A.

Przy takiej konfiguracji, można zrobić jakieś sensowne porównanie, zwłaszcza, że dedykowany streamer też nie jest tani.

Mój desktop z Matrix Element H i Matrix Spdif 2 gra jak wydarzenie z tych samych plików z Foobarem

Matrix tani nie jest, ale ogólnie fajne rozwiązanie pod HTPC, który ma działać w roli streamera audio. Sam się zastanawiałem nad zakupem, ale obecnie to dla mnie overkill jak chodzi o wydatek.

W planach mam kiedyś zbudować coś takiego, ale zasilane zasilaczem liniowym, który w przypadku PC, potrzebuje więcej mocy, co przekłada się na większy wydatek i trudniejszą dostępność. Wrzucić tam sensowne APU i pobawić się trochę w Upscaling do DSD, bo to moim zdaniem główna przewaga korzystania z PC, względem RPI. RPI za słabe na taką zabawę i tutaj się już nic nie poradzi.

Edited by Artorias
  • Thanks 1
  • 4 weeks later...
Posted

Matrix Element H chyba jest już niedostępny. Cena jaka była ostatnio to około 1500pln... i tak okazja w porównaniu do JCAT...

• 4 weeks later...
Posted

Oficjalnie mogę powiedzieć, że Usb to jest dobre , ale do podłączenia drukarki ,a nie do podłączenia daca.
Coax w porównaniu do i2s, nie ma podejścia. Mowa o oczywiście o konfiguracji ,którą obecnie posiadam.
Ciekaw jestem jak grają hi-endowe transporty właśnie po coax. I2s jest u mnie jak 4k,A coax jak 720p.
Kupiłem przypadkiem bo padł mi AlloUSB....
Pi4b + nakładka z ali to koszt około 450pln. I gra to naprawdę spektakularnie z plików(sdcard), ale dopiero z zasilaczem Ifi power elite.... Czyli w sumie ok. 1600pln. 

Grałem też Powerbank + LT3042 + PNP 2-Stage Regulator Ultra Low Noise Linear Power Supply Board, ale nie miało startu do ifi.....

mal.jpg

hat.jpg

Screenshot_1.jpg

• Like 1
Posted
14 godzin temu, cARALooH_pl napisał(a):

Coax w porównaniu do i2s, nie ma podejścia. Mowa o oczywiście o konfiguracji ,którą obecnie posiadam.

Z tego co wyczytałem, to się tyczy prawdopodobnie tego konkretnego sprzętu, w którym nie wszystkie wyjścia cyfrowe oferują równie dobrą jakość.

Mało można o tym sprzęcie znaleźć. W tego typu rzeczach akurat sam rodzaj wyjścia cyfrowego ma znacznie mniejsze znaczenie niż implementacja reclockera, izolacja galwaniczna itd.

W każdym razie, ważne że jesteś zadowolony i sprzęt spełnia swoje zadanie.