Popular Post Methuselah Posted April 3, 2022 Popular Post Report Share Posted April 3, 2022 (edited) xDuoo Link2 Bal to nowy DAC/AMP chińskiej firmy, który jest sporym przeskokiem względem poprzedniego Linka 2. Nie tylko został wzbogacony o wyjście zbalansowane 4,4 mm, ale bazuje teraz na podwójnym CS43131 i wzmacniaczu opartym na TI LM27762 o wyższej mocy. Zmieniła się konstrukcja, na bardziej prostokątną z taflami hartowanego szkła z przodu i z tyłu. Nie ma przełączników basu i sceny z Link2 (sam specjalnie z nich nie korzystałem), a są - kontrolery wzmocnienia i trybu UAC. Wykonanie to duży plus. Obudowa jest solidna, skok przycisków jest dobrze wyczuwalny i są poprawnie wpasowane, gniazda zostały precyzyjnie zamontowane (USB bardziej solidne niż w starszym Link2). Diodę umieszczono na przednim panelu i jest dość dyskretna. Przyczepić można się do śliskiego tylnego panelu, przez co sprzęt zsuwa się z lekkich pochyłości (przydałoby się etui w zestawie). Oczywiście, Link2 Bal jest dość duży i stosunkowo ciężki (nie jest może wielkim obciążeniem dla portu USB w smartfonie, ale jednak jest nim), więc nie jest to opcja dla osób szukających kompaktowych DAC/AMP-ów. Najważniejsze jest brzmienie, a tu xDuoo się przyłożyło: - Link2 Bal to dobrze wyważone granie, które jest naturalne i praktycznie niczego nie brakuje; góra i średnica są stosunkowo neutralne, a dół został podbity ze smakiem; - niskie tony - jak na dongle'a - są świetne; zaakcentowany jest przede wszystkim subbass i niski bas; bardzo dobre rozciągnięcie, świetne impakt i dynamika oraz dobre oddanie faktury; wyższa część dołu jest klarowna, a wystarczająca, aby podkreślać instrumenty; - średnica jest czysta i klarowna, a do tego gładka, lekko ocieplona i całkiem organiczna (choć nie jest to jeszcze poziom RU-6 czy PAW S2), z dobrze oddanymi wokalami; dość duże granie o niezłym poziomie szczegółów; - góra podobna do średnicy, czysta i całkiem szczegółowa, ale nieagresywna i gładka; nie dodaje za dużo blasku, ale rozciągnięcie jest przyzwoite, więc powietrza jakoś specjalnie nie brakuje; - scena ma przyzwoitą szerokość oraz dobrą głębię i wysokość; pierwszy plan z wokalami jest nieco bliższy, ale wokale nie są wpychane w twarz; pozycjonowanie jest poprawne; - nie jest to tak techniczny sprzęt jak L&P W2 czy UA5, ale szczegółowość stoi na dobrym poziomie; separacja i oddanie planów są poprawne, ale bez sztucznego "wyostrzania krawędzi" (to płynne, bardziej organiczne brzmienie); - bardzo dobra dynamika, na którą wpływa duża moc (do aż 280 mW); to jeden z najmocniejszych dongli, który radzi sobie dobrze z wymagającymi IEM-ami, jak Kinera Nanna, Craft Ears Aurum czy starszymi hybrydami EE; do większości IEM-ów nie przełączałem się nawet na high gain; - to ogólnie naturalne, muzykalne i dynamiczne, ale niezłe technicznie granie, które jest uniwersalne. Jeszcze trochę słuchania przede mną, ale xDuoo Link2 Bal może być jednym z ciekawszych mobilnych DAC/AMP-ów do 1000 zł. Szczególnie, gdy komuś zależy na naturalnym i dynamicznym graniu oraz dużej mocy. Cena na poziomie siedmiu stówek na pewno jest usprawiedliwiona, ponieważ jakościowo ociera się o wyższą półkę. Co można poprawić? Nowy Link2 Bal nie ma sprzętowej kontroli głośności (przyciski służą do zarządzania głośnością smartfonu/PC). Nie ma wsparcia dla MQA, chociaż dla mnie nie jest to wielkim problemem. Sygnatura jest całkiem uniwersalna, ale sprzęt IMHO nie jest najbardziej optymalną parą dla mocno basowych IEM-ów czy słuchawek o mocno uspokojonej górze (połączenie z UM MEXT w ogóle mi nie podeszło), ale to już od preferencji zależy. Edited April 5, 2022 by Methuselah 18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentillo Posted April 6, 2022 Report Share Posted April 6, 2022 Miałeś może styczność z Shanling UA2? A jeśli tak, to jak wypadłoby porównanie?Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Methuselah Posted April 7, 2022 Author Report Share Posted April 7, 2022 (edited) @gentillo miałem i mogę porównać: - w parze z większością słuchawek użytych do porównania UA2 jest bardziej neutralny, ma nieco mocniej wysuniętą wyższą średnicę, twardszy dół i jaśniejszą, ale nieco mniej rozciągniętą górę; wypada lepiej pod kątem separacji na osi y (przód-tył); - Link2 Bal gra większym dźwiękiem, bardziej naturalnym i organicznym o większej dynamice; ma mocniej zaakcentowany dół o wyraźnie większym impakcie; średnica jest nieco gładsza; ma lepszą wysokość sceny, a także gra nieco szerzej, głębia podobna. xDuoo Link2 Bal jest ogólnie jeszcze lepszy (wiadomo, droższy i nowszy), ale wiele zależy od synergii ze słuchawkami. UA2 wypadał na ogół lepiej z ciepłymi IEM-ami. Edited April 7, 2022 by Methuselah 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentillo Posted April 7, 2022 Report Share Posted April 7, 2022 Dzięki. Rozjaśniło mi to temat.Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentillo Posted April 10, 2022 Report Share Posted April 10, 2022 No i się trochę pospieszyłem. Zwróciłem Shanling kupując xduoo. Okazuje się, że z iemami które ostatnio są u mnie na tapecie, czyli 7Hz Timeless lepiej współgrał shanling w jednym przynajmniej aspekcie. Słucham bardzo dużo mocnych gitarowych rzeczy sludge, core itp. Przy tzw ścianie dźwięku połączenie xduoo + 7Hz gubi perkusję. Tzn pozostałe instrumenty ją przyćmiewają. Generalnie techniczne xduoo wydaje się lepszy, ale w tym jednym aspekcie lepiej wyglądało połączenie z shanlingiem. Jakie iemy byście polecili do xduoo w kwocie do 1000 do mocnych gitarowych brzmień?Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elhaz_77 Posted April 25, 2022 Report Share Posted April 25, 2022 Słucham od kilku dni i naprawdę jestem pod wrażeniem. Bardzo dynamiczne, ale nadal neutralne brzmienie, znakomity bas, który nie przykrywa pozostałych pasm, czytelna średnica i wyraźne, ale nie drażniące uszu wysokie tony. Sprawdzane wszystko na mocniejszym repertuarze i moim zdaniem to bardzo dobry dongle do metalowego grania. Doskonale zgrywają się z Beyerdynamic T5 v.2. Aż się morda sama cieszy, a nóżka tupie do rytmu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akustik Posted April 25, 2022 Report Share Posted April 25, 2022 @Elhaz_77Jak wypada z czułymi dokami? Też się trochę na niego czaję, ale powstrzymuje mnie sprawa regulacji głośności po stronie źródła. PAW S1 ma to świetnie rozwiązane, że regulacja głośności jest niezależna od urządzenia źródłowego. Niestety jego barwa nie jest dla mnie idealna. Wolałbym coś chłodniejszego. Kiedy korzystałem jeszcze DFB/DFR/DFC strasznie irytujące było to, że na każdym zestawie musiałem niezależnie regulować głośność. Dodatkowo zakres efektywnej regulacji głośności dla czułych słuchawek był bardzo mały, np. w Tidalu w trybie exclusive. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elhaz_77 Posted April 25, 2022 Report Share Posted April 25, 2022 7 minut temu, Akustik napisał: @Elhaz_77Jak wypada z czułymi dokami? Też się trochę na niego czaję, ale powstrzymuje mnie sprawa regulacji głośności po stronie źródła. PAW S1 ma to świetnie rozwiązane, że regulacja głośności jest niezależna od urządzenia źródłowego. Niestety jego barwa nie jest dla mnie idealna. Wolałbym coś chłodniejszego. Kiedy korzystałem jeszcze DFB/DFR/DFC strasznie irytujące było to, że na każdym zestawie musiałem niezależnie regulować głośność. Dodatkowo zakres efektywnej regulacji głośności dla czułych słuchawek był bardzo mały, np. w Tidalu w trybie exclusive. Nie mam doświadczenia z dokami, mam tylko jedne Radsone Earstudio HE 100, tak więc w tym temacie nie pomogę. Regulacja głośności ma swoje ograniczenia, ale dla mnie nie stanowi to problemu. Przy czułych dokach nie włączaj opcji Turbo i powinno być ok. Nie zmienia to jednak problemu, na który zwróciłeś sam uwagę, czyli ograniczonego zakresu efektywnej regulacji głośności. Wypożycz od Marasa to sam ocenisz, albo poczekaj na nowy dongle IBasso DC06, w którym sterowanie głośnością będzie pewnie przez ich aplikację. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zypek Posted September 24, 2022 Report Share Posted September 24, 2022 Witam. A jak się ma do M12/M15? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
retter Posted January 29 Report Share Posted January 29 Witam. A jak się ma do M12/M15?M15 ponoć bardziej neutralne.Wysłane przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts