Ponury Typ Posted March 7, 2022 Report Posted March 7, 2022 (edited) Hej, jak w temacie. Aktualnie podpięte są Senki HD 599 i szukam czegoś lepszego (również otwartego) co by się ładnie parowało z tym dackiem. Źródłem aktualnie jest deezer hifi, spotify (tak wiem) i flacki z swojego serwera multimediów (Plex). Muzyka to: Metal (Solidne 80%) Muzyka Klasyczna (15%) Jazz (5%) Budżet to powiedzmy do 5000 PLN. Edited March 7, 2022 by Ponury Typ Dodatkowe info Quote
1 Rafacio Posted March 8, 2022 Report Posted March 8, 2022 (edited) Jeśli już koniecznie musisz wydać tyle na słuchawki to koniecznie do dacaFiio i takiej muzyki (słuchawki są świetne w każdej muzyce, ale papier do metalu to jest to) sprawdź Ultrasone Edition Eleven. Jak przypasują to rozkminy sprzętowe na długi czas masz rozwiązane, bo papier robi robotę. Edited March 8, 2022 by Rafacio Quote
0 MrBrainwash Posted March 7, 2022 Report Posted March 7, 2022 6 godzin temu, Ponury Typ napisał: Hej, jak w temacie. Aktualnie podpięte są Senki HD 599 i szukam czegoś lepszego (również otwartego) co by się ładnie parowało z tym dackiem. Źródłem aktualnie jest deezer hifi, spotify (tak wiem) i flacki z swojego serwera multimediów (Plex). Muzyka to: Metal (Solidne 80%) Muzyka Klasyczna (15%) Jazz (5%) Budżet to powiedzmy do 5000 PLN. Sam osobiście zanim zacząłbym wydawać grubą kabonę na sprzęt audio to postarałbym się wycisnąć 100% ze słuchawek, które posiadam. HD599 to nie takie złe słuchawki i ponoć dobrze reagują na EQ. Nie wiem czy lubimy ten sam dźwięk, ja lubię neutralny tuning, bo dźwięki się nawzajem nie maskują. Taki też jest dobrym punktem wyjścia do dalszych poszukiwań. Może warto byś spróbował? Przyszykowałem dla Ciebie preset dla HD599 swojego pomysłu: HD599 neutral.txt Tam są dwa opcjonalne filtry. Nawet jak Ci nie podejdzie (a może z rozmaitych powodów) to może zyskasz dobry punkt odniesienia. Program do odpalenia EQ:https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/ Nie wiem czy bym chciał obecnie wydawać taką kasę na słuchawki. Dla siebie bym brał pewnie używki HD800s + EQ lub zszedł z budżetem do Edition XS + EQ Bardziej wyczynowe słuchawki to pewnie jakieś Denony/EMU Teak/Fostex, Ultrasone, Audeze Ciekawą opcją są Focal i DCA Ale wszystkich i tak przed zakupem trzeba raczej posłuchać. Często nie wiadomo czego się szuka, za nim to się w końcu usłyszy. Polecam też popradnik dotyczący słuchawek (link w mojej sygnaturce). Powodzenia. 1 Quote
0 Ponury Typ Posted March 8, 2022 Author Report Posted March 8, 2022 (edited) 4 godziny temu, Rafacio napisał: Jeśli już koniecznie musisz wydać tyle na słuchawki to koniecznie do dacaFiio i takiej muzyki (słuchawki są świetne w każdej muzyce, ale papier do metalu to jest to) sprawdź Ultrasone Edition Eleven. Jak przypasują to rozkminy sprzętowe na długi czas masz rozwiązane, bo papier robi robotę. Budżet jest do. Nie muszą to być słuchawki koniecznie za 5000 tylko takie co będą grały dobrze z fiio - to jest główny wyznacznik. 11 godzin temu, MrBrainwash napisał: Sam osobiście zanim zacząłbym wydawać grubą kabonę na sprzęt audio to postarałbym się wycisnąć 100% ze słuchawek, które posiadam. HD599 to nie takie złe słuchawki i ponoć dobrze reagują na EQ. Nie wiem czy lubimy ten sam dźwięk, ja lubię neutralny tuning, bo dźwięki się nawzajem nie maskują. Taki też jest dobrym punktem wyjścia do dalszych poszukiwań. Może warto byś spróbował? Przyszykowałem dla Ciebie preset dla HD599 swojego pomysłu: HD599 neutral.txt Tam są dwa opcjonalne filtry. Nawet jak Ci nie podejdzie (a może z rozmaitych powodów) to może zyskasz dobry punkt odniesienia. Program do odpalenia EQ:https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/ Nie wiem czy bym chciał obecnie wydawać taką kasę na słuchawki. Dla siebie bym brał pewnie używki HD800s + EQ lub zszedł z budżetem do Edition XS + EQ Bardziej wyczynowe słuchawki to pewnie jakieś Denony/EMU Teak/Fostex, Ultrasone, Audeze Ciekawą opcją są Focal i DCA Ale wszystkich i tak przed zakupem trzeba raczej posłuchać. Często nie wiadomo czego się szuka, za nim to się w końcu usłyszy. Polecam też popradnik dotyczący słuchawek (link w mojej sygnaturce). Powodzenia. EQ sobie ogarnąłem i gra to zupełnie przyjemnie (korzystam z linuxa i PulseEffect na swoich ustawieniach). Powodem wymiany HD599 jest taki że po prostu mają swoje lata i je wymęczyłem do tego stopnia że po prostu się rozlatują W każdym razie dzięki za propozycję, zabieram się za lekturę do proponowanego sprzętu. Edited March 8, 2022 by Ponury Typ Quote
0 wfmsiekierka Posted March 8, 2022 Report Posted March 8, 2022 EQ sobie ogarnąłem i gra to zupełnie przyjemnie (korzystam z linuxa i PulseEffect na swoich ustawieniach). Powodem wymiany HD599 jest taki że po prostu mają swoje lata i je wymęczyłem do tego stopnia że po prostu się rozlatują W każdym razie dzięki za propozycję, zabieram się za lekturę do proponowanego sprzętu.Według recenzji dobre do metalu no i są wkładki do tuningu dzięki którym możesz je modyfikować Wysłane z mojego Redmi Note 8 przy użyciu Tapatalka Quote
0 Inszy Posted March 8, 2022 Report Posted March 8, 2022 Nie licząc jazzu, który u mnie zastępuje elektronika i poezja śpiewana, to słucham takiej metalu i klasyki w podobnych proporcjach. Sprawę zamknęły u mnie Fostexy TH610. 1 Quote
0 Rafacio Posted March 8, 2022 Report Posted March 8, 2022 3 godziny temu, Ponury Typ napisał: Budżet jest do. Nie muszą to być słuchawki koniecznie za 5000 tylko takie co będą grały dobrze z fiio - to jest główny wyznacznik. Spoko. Nie narzucam (zresztą one nie kosztuja 5000), jednak polecam sprawdzić. Ten Fostex TH610 też jest chyba na papierze, a chyba nikt jednak nie wymyślił nic lepszego na membranę niż papier. 1 Quote
0 Tytus1988 Posted March 8, 2022 Report Posted March 8, 2022 @Ponury Typ przy takich preferencjach warto byłoby sprawdzić w tej cenie: Focale Eleary, Denony D7000, Fostexy TH900 (lub wspomniane TH610), Audio Techniki ATH-WP900, Sony MDR-Z7, a także Ultrasony Edition 9. Wszystkie ze wspomnianych modeli charakteryzują się świetnym, funowym basem, przynajmniej dobrą sceną, a także ogólnie dobrymi technikaliami nie będąc przy tym zbyt bezlitosnymi wobec słabszych nagrań. 2 Quote
0 Rafacio Posted March 8, 2022 Report Posted March 8, 2022 Z jednej strony warto sprawdzić to wszystko co zostało zaproponowane, z drugiej zaś strony jak zacznie sprawdzać wszystko, rozkminiać to zamiast słuchać muzyki zostanie audiofilem. Po co to komu? Lepiej chyba posłuchać w spokoju muzyki niż bezsensownie rozważać o lepszości jednego kabla USB nad drugim. Ja podałem np. jeden typ, ale pewny. Zrobi co chce. Quote
0 Ponury Typ Posted March 9, 2022 Author Report Posted March 9, 2022 (edited) Dzięki piękne za kolejne propozycje. Dodałem sobie do listy i również przeglądam informacje na ich temat, natomiast pewnie mi cały weekend zejdzie na tym bo tyle tego jest. Na chwilę obecną to co udało mi się już ustalić to: Senki HD800s - odpadają. Ze względu na jakość budowy na tym pułapie cenowym. Bardzo lubię tą firmę ale to jakiś żart. Ultrasone Edition Eleven - zdecydowanie prowadzą i jest to mój aktualny faworyt. Jedyne co mnie zastanawia to że słuchawki wyszły w 2019 roku, w limitowanej serii 1111 sztuk. A nadal są dostępne nowe sztuki w sklepach (jak np mp3store.pl). To teraz pojawia się pytanie - czy nie było na nich chętnych (mimo pozytywnych opinii) czy zaczęli jednak produkować więcej sztuk? Jakiś ukryty problem? Możesz szukam dziury w wszystkich ale po prostu mnie to zastanawia. Focal Clear Mg - odpadają. Przerobiłem ostatnie 40 stron na head-fi.org i wychodzi na tym że trzeba by wymienić kabel na lepszy oraz pady na lżejsze (notobane na pady od Ultrasone). I tu wchodzimy na pułap kosztów które są dalej do przeżycia ale problem jest taki że po prostu nie mam słuchu żeby odczuć różnicę po tych zmianach ale za to mam słabą kontrolę impulsów do rzeczy technicznych. Jak będę wiedział że mogę coś ulepszyć jak trochę po szperam to będę to robił. Do tego nie chcę wejść do króliczej nory zwanej "jaki kabelek" bo boje się że z niej nie wyjdę. A no i mam awers do wszystkiego co jest robione przez francuzów - trochę z nimi pracowałem w IT, jak oni tam (w IT) robią maniany od których człowiek siwieje - to dziękuję postoje z wszystkim innym od nich. Fostexy TH610 - odpadają również. Słuchawki muszą być otwarte. Będę miał je na głowie grające po 8 godzin dziennie (a czasami i dłużej). Więc jak moja laryngolog się dowie że kupiłem zamkięte to mi je wsadzi tam gdzie komary zawracają a Atlantyda się wynurza ... Cała reszta jest do obadania jeszcze. Edited March 9, 2022 by Ponury Typ Quote
0 Rafacio Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 13 godzin temu, Ponury Typ napisał: Ultrasone Edition Eleven - zdecydowanie prowadzą i jest to mój aktualny faworyt. Jedyne co mnie zastanawia to że słuchawki wyszły w 2019 roku, w limitowanej serii 1111 sztuk. A nadal są dostępne nowe sztuki w sklepach (jak np mp3store.pl). To teraz pojawia się pytanie - czy nie było na nich chętnych (mimo pozytywnych opinii) czy zaczęli jednak produkować więcej sztuk? Jakiś ukryty problem? Możesz szukam dziury w wszystkich ale po prostu mnie to zastanawia. To niszowa firma. Kilku użytkowników tutaj ma słuchawki tej firmy i są zadowoleni. Ja też. 13 godzin temu, Ponury Typ napisał: Senki HD800s - odpadają. Ze względu na jakość budowy na tym pułapie cenowym. Bardzo lubię tą firmę ale to jakiś żart. Ktoś to wreszcie zauważył. Quote
0 Ponury Typ Posted March 14, 2022 Author Report Posted March 14, 2022 (edited) Po analizy wszystkich propozycji wygrały Ultrasone Edition Eleven. Właśnie je zamówiłem w mp3store i grzecznie czekam na dostawę ;] Edited March 14, 2022 by Ponury Typ 2 Quote
0 KlikKlak Posted April 14, 2022 Report Posted April 14, 2022 Cześć, Daj proszę znać, jak ostatecznie wyszło połączenie FiiO K9 Pro z Ultrasone Edition Eleven. Quote
Question
Ponury Typ
Hej, jak w temacie. Aktualnie podpięte są Senki HD 599 i szukam czegoś lepszego (również otwartego) co by się ładnie parowało z tym dackiem.
Źródłem aktualnie jest deezer hifi, spotify (tak wiem) i flacki z swojego serwera multimediów (Plex).
Muzyka to:
Budżet to powiedzmy do 5000 PLN.
Edited by Ponury TypDodatkowe info
13 answers to this question
Recommended Posts