Jump to content

Dongle USB (wątek zbiorczy)

Recommended Posts

Ja swojego nie sprzedaję i możliwe, że przez niego cofnę decyzje o sprzedaży 300R.

Znacie moje podejście, w zasadzie do czego podłącze słuchawki przestało mieć dla mnie znaczenie, bo większość sprzętów z którymi się spotykam gra wystarczająco czysto, żebym ich nie rozróżniał w ślepym teście.

Ale jakieś wrażenie na granicy placebo czasem dostaję. Tutaj tym wrażeniem jest taka neutralność do bólu, wręcz z pewną formą surowości - dla mnie w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Nie wiem, może to coś z sopranami, ale wpływa to też na odbiór średnicy. Tygry mają tendencje do misia/mulenia. Z nim odzyskują trochę szybkości, klarowności. Lepszy dźwięk niż bezpośrednio z telefonu, a z innymi źródłami co najmniej na tym samym poziomie.

W Q5k jest odwrotna tendencja, niby gra neutralnie, ale daje wrażenie zmiękczenia dźwięku jak jakby bas trochę się rozluźniał odrobinę jak to kiedyś mi wychodziło w porównaniu z SP200. Co Q5k daje taki analogowy sznyt, a CX pro i SP200 bardziej analityczny. Te różnice są dla mnie znikome, ale w przypadku 300R działają na plus. 

Edited by MrBrainwash
  • Thanks 1

Zamówiłem tego TPR22 w jakiejś wersji PRO. W komentarzu doczytałem, że różnica na plus wyłącznie w kabelku, zaś reszta taka sama. Tutaj zamawiałem :https://www.aliexpress.com/item/1005002018925221.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6a0c4c4d1dpVP2 

• 2 weeks later...

Mam do porównania VE Odyssey HD..

Chwilę musiałem sobie posiedzieć z OHD, bo na pierwszy rzut ucha to jedno i drugie można posłuchać ;) Z dwojga wybrałbym jednak CX PRO, może nieco gorszą ma teksturę na dole, ale nie podaje go w sposób wulgarny, wprost do gardła. Średnica bliżej w CX. Detali także więcej i z większym pazurem.  

OHD ma szerszą scenę, ale prześwieca przez nią imo pustka (brak detalu).

Dodam (czasem ma to znaczenie): Odyssey zdecydowanie solidniejszego wykonania. 

• Like 1

Update: Avani>CXPro>=OHD

Avani ALC5686 przyszedł dzisiaj, ale łatwo wychwycić różnice. Nie jest to raczej klasa Xduoo Xd05+ (jutro porównam),ale dobry dongielek z niego. Do tego jeszcze jakieś pchełki gratis.. od VEclan. 

Pretendent do najlepiej wydanych 10usd w tym roku. 

Edited by requal

16 godzin temu, requal napisał:

Avani ALC5686

Prośba o sprawdzenie z jakimiś bardziej wymagającymi słuchawkami (jak z mocą).

W dniu 19.08.2021 o 13:56, Perul napisał:

Prośba o sprawdzenie z jakimiś bardziej wymagającymi słuchawkami (jak z mocą).

Nie mam takich :( Wygląda na to, per analogia, że jest podobnie jak z CX Pro, bo przy przepinaniu nie musiałem przestawiać głośności. 

Dałem teraz mu trochę pograć w ciągu dnia i porządnie odsłucham jak wrócę do domu. 

Edit:

Avani gra na poziomie Sony NWA45 ze zmienionym softem od Mr. Walkman. Sonka ma nieco lepsze, naturalniej brzmiące instrumenty, ale jest bardziej zbita w sobie.

Ustawienia Sonki: ProjectZ soft, DSEE HX - wł, Korektor przesun.fazowego - wł. 

Avani ma bardziej swobodną ekspresję, większą scenę, ale mniej wyraźne instrumenty. 

Ustawienia Avani: gra na Neutronie bez żadnych dodatkowych ustawień. 

Reszta brzmienia ww. jest dość zbliżona do siebie i pewno bym ich nie rozróżnił. 

Nie będę się rozpisywał więcej na razie, chyba że na czyjeś życzenie. 

Edit 21.08 

*Zmieniłem soft na DMP-1Z i Sony jednak górą.

* Avani vs CX Pro vs LG quad dac vs OHD vs Apple - różnice są dość małe, ale da się je wychwycić czasem, zależy to od materiału i.. samopoczucia. Subiektywnie Avani, CX i LG są bardzo blisko, nieco słabiej Apple i ostatni OHD. 

Edited by requal
  • Like 2

7 godzin temu, jouhou napisał:

Tzn. DMP-A40 FEv2?

Tak. Ten soft podoba mi się bardziej jednak. Nie miałem potrzeby zmieniania dp tej pory i krytycznego odsłuchu, dongle to wymusiły. 

TPR22 Pro krótko porównywałem z CX-Pro i w pierwszych wrażeniach na moje uszy różnic brak. No może CX minimalnie jaśniejszy. Muszę solidniej zasiąść do porównań ale obydwa dongle super deale.

• Like 2

@cpu1 a sprawdzałeś na jakichś bardziej wymagających słuchawkach? Jak dla mnie TPR22 gra wtedy sporo lepiej, większa scena, mniej "nerwowy" dźwięk.

• Like 1

Posłuchałem się Ciebie i wziąłem HEXy. Tym razem gwizdki podłączyłem nie pod telefon a pod PC.
Poprawiam się bo jednak to TPR22 Pro jest wyraźnie jaśniejszy, dużo więcej w nim powietrza, bardziej detaliczny, świetnie rozkręca funowe brzmienie w HEXach gdzie z CX-Pro jest bezpłuciowo. Szelest perkusji w TRP22 Pro jest szczegółowy gdzie w CX-Pro bardziej się zlewa. Scena tak jak pisałeś @Perul jest większa w TPR22 i faktycznie teraz to słyszę - jest bardzo duża różnica. Po równo na szerokość i głębokość. Mam też wrażenie, że TPR22 gra minimalnie bliżej - bardziej bezpośrednio. Ważną jeżeli nie najważniejszą różnicą to w TPR22 dźwięk jest dociążony jak ze wzmacniacza bliski temu z Shanling UA2. W CX-Pro jest lżej, bardziej płasko, mniej energicznie i wyraziście. Różnica w mocy również znacząca. Na smartfonie jakoś tego nie wyłapałem ale pod Windows 10 fajne jest to, że zapamiętuje poziom głośności i przełączając źródła dopasowałem mniej więcej na ucho żeby uzyskać głośność TPR22 28% trzeba rozkręcić CX-Pro na ok. 51%. Podsumowując TPR22 Pro jest świetny i mimo gabarytów siedzi w nim duża moc po podłączeniu pod PC przy efektywnych słuchawkach jak HEXy ( więcej jak 70% nie wytrzymałem, od 80% jest mocno przesterowany a do 100% nie przesunąłem bo bałem się uszkodzenia przetworników) czy M1060C. Ale to z ciepłymi i super przestrzennymi HEXami bardziej mi on leży. Za jakąś dłuższą chwilę ponownie sprawdzę ze smartfona. CX-Pro kosztuje ok 40-50 zł więc wciąż można go polecić ale TPR22 Pro to znacząco wyższa półka i za te ~ 110 zł to śmiech na sali, nie warto się zastanawiać. Dzięki @Perul za naprowadzenie na tego dongla :) 

EDIT : Aha jest jeszcze jeden plus oprócz ceny na korzyść CX-Pro obsługuje max 32 bit 38kHz gdzie TPR22 Pro 32 bit 19kHz. Mnie, użytkownikowi Spotify nie robi to różnicy bo jak wiadomo nie da się wyżej niż 19kHz.

EDIT2 : W TPR22 Pro jak wyciągamy wtyczkę jack to dongielek znika z systemu mimo że siedzi w USB. Jakiś nowy patent na auto wyłączanie. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.

EDIT3: Niestety, piszę już z pamięci ale Shanling UA2 jak dotąd miał najbardziej analogowe brzmienie, ciemniejszy ale na pewno z mniejszą sceną. Porównywalna czyli duża energiczność i detaliczność. No ale znów jaka różnica w cenie.

Edited by cpu1
  • Like 2

Godzinę temu, cpu1 napisał:

W TPR22 Pro jak wyciągamy wtyczkę jack to dongielek znika z systemu mimo że siedzi w USB

facepalm kicia mały.jpg

A ja pińcet sterowników próbowałem. Działa na Win7.

Edited by Birken

1 godzinę temu, Birken napisał:

A ja pińcet sterowników próbowałem. Działa na Win7.

😄 Cieszę się że mogłem przy okazji rozwiać pewne wątpliwości techniczne. Teraz jak wetknąłem TPR22 Pro gołego do kulfona to on zareagował milczeniem. Dopiero wpięcie słuchawek w gniazdo jack i Voila ! "odtwarzane audio przez USB". Jakby co to Chińczyk daje linka do driverów pod starsze wersje Windowsa (pod 10 nic nie trzeba) :
https://drive.google.com/file/d/1k4EhZVxrKo7QLB8ct9RdDbactKTcsqo9/view

Swoją drogą po podłączeniu do smartfona przez niższy prąd tracimy moc bo ok 40% tego co z PC oraz wydaje mi się, że rozdzielczość mocno spada przez co całkowity odbiór lekko przygaszony, mniej napowietrzony, mniej detali i mniejsza scena. 

EDIT : Jednak to wina Xperii XA2. Z POCO X3 poza różnicą w mocy, dźwięk wydaje się taki sam jak z PC.

Edited by cpu1

1 minutę temu, cpu1 napisał:

hińczyk daje linka do driverów pod starsze wersje Windowsa (pod 10 nic nie trzeba) :
https://drive.google.com/file/d/1k4EhZVxrKo7QLB8ct9RdDbactKTcsqo9/view

te właśnie mam. Na PC mocy okrutnie dużo. Miał być do doków jak mi się pod kompem zachce ale jest wręcz niebezpiecznie. Mam wrażenie jeszcze jaśniejszej góry (za jasnej) a bas mocny tak samo. Niezbyt mi do gustu przypadł póki co. Tylko scena mi się podoba. 

Dobra, mi ten dzyndzel działa jedynie z 4 polowym wtykiem. Tak ma być?

33 minuty temu, Birken napisał:

Miał być do doków jak mi się pod kompem zachce ale jest wręcz niebezpiecznie. Mam wrażenie jeszcze jaśniejszej góry (za jasnej) a bas mocny tak samo.

Też bym się bał podłączać z nim doki pod piecykiem. 

Niezbyt mi do gustu przypadł póki co.

W moim arsenale same słuchawki o ciepłym brzmieniu i dlatego pierwsze wrażenie dobre. Na krawędziach słychać suchotę i cyfrowość ale chyba drugi raz będę sprzedawał FiiO BTR5 bo pod mobilne użytkowanie z M350 puki co wydaje mi się lepszym połączeniem a przy okazji to mniej sprzętu do noszenia i ładowania. BTR5 jest jeszcze jaśniejsze.

Dobra, mi ten dzyndzel działa jedynie z 4 polowym wtykiem. Tak ma być?

Tu Ciebie zmartwię bo u mnie działa z 3 polowymi jackami. Masz TPR22 z jasnym kablem czy Pro z ciemnym ?

Edited by cpu1

Chińczyk w opisie napisał, że dongielek oparty o procesor Qualcomm'a WHS9415 jest bardzo energooszczędny i faktycznie zauważyłem podczas odsłuchów, że bateria bardzo wolno schodzi. Postanowiłem to sprawdzić bardziej wnikliwie. Oto wyniki :

TRP22 Pro podłączone do POCO X3 ze słuchawkami planarnymi Monolith M350 rozkręcone na ok 75-80% głośności i po godzinie słuchania po wifi ze Spotify z wyłączonym ekranem zeszło mi równe 4% baterii z poziomu 88% na 84% a na mierniczku zabrakło skali bo wskazywało 0,00A (na resztę parametrów nie patrzcie bo miernik niestety nie był podłączony przez godzinę testu :( ) :

trp221.thumb.JPG.4f100902a33553405dcf00ac0e7d26a6.JPG

Żeby troszkę zwiększyć pobór podłączyłem HEXy i zwiększyłem głośność do jednego poziomu przed max. Wskazania były pomiędzy 0,00 a 0,01 i udało mi się ten max uchwycić na zdjęciu :

trp222.thumb.JPG.eeec2d152be03a8a707050b47d5e83c7.JPG

Następnie podłączyłem HEXy przez dongla do portu USB 3.2 w PC i dałem max jaki mogę wytrzymać czyli 70% głośności w systemie. Wskazania wahały się po równo między 0,01 a 0,02 :

trp223.thumb.JPG.6782fe8bd140d449e35850902b4b5378.JPG

Wnioski są dla mnie szokujące bo przebija Shanlinga UA2 na ES9038Q2M blisko 8-10 krotnie mniejszym zużyciem energii.

Edited by cpu1
  • Like 1

W dniu 29.08.2021 o 20:43, cpu1 napisał:

EDIT3: Niestety, piszę już z pamięci ale Shanling UA2 jak dotąd miał najbardziej analogowe brzmienie, ciemniejszy ale na pewno z mniejszą sceną. Porównywalna czyli duża energiczność i detaliczność. No ale znów jaka różnica w cenie.

Ten VE OHD jest całkiem fajny jeśli ma się jasne doki. Tylko nie mogą wyciągać szumów, bo sam dongiel nieco szumi. 

W dniu 31.08.2021 o 12:39, Birken napisał:

to jeszcze zob takie same pomiary CX'owi

Postaram się zrobić zanim się nie sprzeda ;)

12 godzin temu, requal napisał:

VE OHD

Pardon ? Z niczym nie mogę tego skojarzyć. Jeżeli chodzi o Shanlinga UA2 to czarny w tle jak Cobalt i czyściutki bez szumów. 

5 godzin temu, cpu1 napisał:

Postaram się zrobić zanim się nie sprzeda ;)

Pardon ? Z niczym nie mogę tego skojarzyć. Jeżeli chodzi o Shanlinga UA2 to czarny w tle jak Cobalt i czyściutki bez szumów. 

Venture Electronics Odyssey HD, tani dongle o analogowym brzmieniu, dość wysoko umieszczony w rankingu Andyego. Nie ma tyle detalu co CXPRO np., ale ma lepszą teksture na basie i gra szerzej. Jak się go sparuje dobrze, to uzasadnia swoje istnienie dość dobrze.

- To tak jakby ktoś szukał tanszej alternatywy. 

Capture+_2021-09-02-05-18-39.png

Edited by requal
  • Like 1

Ja w sumie się bardzo cieszę że jakiś czas temu się napatoczyłem całkiem przypadkiem na Tempotec Sonata HD Pro, serio, napatoczyłem się i tak na niej się zatrzymałem. Polecam chociaż spróbować, nie zawiedziecie się. 

Edited by brunnerius
  • Like 3

Andy przetestował Tempotec Sonata E44 i jak to gra jak on pisze to ja chce. 

4.4 bal ale układ ze wspólnym gnd co oznacza ze przez przejściówkę, zresztą dodaną do zestawu, można se podłączyć też se ;)

Po wypłacie zamawiam

Edited by brunnerius
  • Like 2

• Methuselah changed the title to Dongle USB (wątek zbiorczy)