Methuselah Posted February 9, 2022 Report Posted February 9, 2022 (edited) Firma Sony zapowiedziała nowe DAP-y, które na rynek mają trafić w kwietniu 2022 roku. NW-WM1AM2 ma obudowę ze stopu aluminium, a NW-WM1ZM2 z miedzi beztlenowej pokrytej złotem. Kluczowe cechy: - oba bazują na technologii S-Master HX, a do tego mają ulepszacza w postacie remasteringu DSD (PCM do DSD 11,2 MHz) oraz DSEE Ultimate; - okablowanie wewnętrzne Kimbera w WM1ZM2; - wyjścia 3,5 mm i 4,4 mm - w obu są 5-calowe ekrany HD; - pamięć: 128 GB (WM1AM2) i 256 GB (WM1ZM2); - oba bazują na Androidzie 11 (pewnie na układzie NXP/Freescale); - do 40 godz. odtwarzania (w tym dla formatu FLAC). Sugerowane ceny w Singapurze: 4999 SGD za WM1ZM2 i 1899 SGD za WM1AM2 Więcej tu: https://www.sony.pl/presscentre/news/sony-wprowadza-dwa-nowe-odtwarzacze-muzyczne-walkman-klasy-premium-w-tym-model-signature-series-nw-wm1zm2 https://porta-fi.com/sony-nw-wm1zm2-debuts-in-its-latest-signature-series-update/ Edited February 9, 2022 by Methuselah 2 Quote
wegiel21 Posted February 9, 2022 Report Posted February 9, 2022 14 minut temu, Methuselah napisał: WM1ZM2 ma obudowę ze stopu aluminium, a NW-WM1AM2 z miedzi beztlenowej pokrytej złotem. Chyba tutaj bład się wkradł 1 Quote
Wisting Posted February 9, 2022 Report Posted February 9, 2022 (edited) Jest pre-order na NW1ZM2 4199 USD https://wooaudio.com/sources/sony-nw1zm2 Edited February 9, 2022 by Wisting Quote
wegiel21 Posted February 9, 2022 Report Posted February 9, 2022 3 godziny temu, Wisting napisał: Jest pre-order na NW1ZM2 4199 USD https://wooaudio.com/sources/sony-nw1zm2 Tak pi raz drzwi 17k + wysyłka i jakieś może cło czy co tam, tanio nie jest, ale podobno to tanio już było Quote
robertos Posted February 9, 2022 Report Posted February 9, 2022 zawsze mnie śmieszy, że przy takich cenach jeszcze liczą sobie za wysyłkę 4 Quote
kubachim Posted February 9, 2022 Report Posted February 9, 2022 Ciekawe jak bedzie z wydajnością, miałem A105 i to był dramat używać tego grajka. Niemniej pomijając cenę to nowe Walkmany się zapowiadają ciekawie. Mam nadzieję, że sensownego grajka z segmentu A i ZX tez zobaczymy. Quote
Kuba_622 Posted May 15, 2022 Report Posted May 15, 2022 W dniu 10.02.2022 o 00:07, kubachim napisał: Ciekawe jak bedzie z wydajnością, miałem A105 i to był dramat używać tego grajka. Tak samo jak w każdym innym walkmanie - na wyjściu niezbalansowanym w WM1ZM2 jest anemiczne 1.1V i 32 mW dla 32 om Zawsze miałem sentyment do Sony, ale trzeba powiedzieć, że oni wstydu nie mają coś takiego sprzedawać za taką cenę. 1 Quote
Palpatine Posted May 15, 2022 Report Posted May 15, 2022 Dlatego ludzie zamawiają wersję azjatycką z Japonii Quote
Kuba_622 Posted May 15, 2022 Report Posted May 15, 2022 14 minut temu, Palpatine napisał: Dlatego ludzie zamawiają wersję azjatycką z Japonii To co podałem, to maksymalna wydajność na wyjściu niezbalansowanym bez blokady. Po prostu bebechy do walkmanów opracowali jakieś 10 lat temu i wtedy to było ok, ale na dzisiejsze czasy to ten cały S-Master jest jak widać wąskim gardłem a im się nie chce wymyślać czegoś nowego Quote
The Grand Wazoo Posted May 15, 2022 Report Posted May 15, 2022 (edited) Za to gra ten S-Master zjawiskowo. Oczywiście piszę o pierwszej wersji, która ma chyba identyczne parametry. Nie wiem na czym to polega, ale u mnie napędzał Sony Z1R i to całkiem nieźle. Oczywiście ze wzmacniaczem Oriolus BA300s grało to lepiej. Edited May 15, 2022 by The Grand Wazoo Quote
Palpatine Posted May 15, 2022 Report Posted May 15, 2022 (edited) Mi również bardzo podobał się WM1A z softem os WM1Z. Mocy tam nie brakowało, ale chyba była ściągnięta blokada. Jedyny minus to duże braki w detalu względem dzisiejszych konstrukcji podobnie wycenionych. Natomiast sama barwa bardzo przyjemna. Z chęcią sprawdzę te nowe walkmany...lubię sprzęt Sony Są już pierwsze pomiary flagowego modelu https://www.l7audiolab.com/f/sony-nw-wm1zm2/ Edited May 15, 2022 by Palpatine Quote
Kuba_622 Posted May 15, 2022 Report Posted May 15, 2022 No najlepsze w tych pomiarach jest podsumowanie... Summary: 2499.9 worth Czyli że niecałe 400 dolców wg autora jest warty. Quote
wegiel21 Posted July 26, 2022 Report Posted July 26, 2022 Czy ktoś z forum obcował może już z "nowymi" wm1 ? Quote
Palpatine Posted July 26, 2022 Report Posted July 26, 2022 Nie, ale pierwsza sztuka pojawiła się na bazarku headfi Co więcej wersja japońska. Quote
wegiel21 Posted July 26, 2022 Report Posted July 26, 2022 2 minuty temu, Palpatine napisał: Nie, ale pierwsza sztuka pojawiła się na bazarku headfi Co więcej wersja japońska. Ha i z tego powodu padło moje pytanie Trochę mało inf ogólnie. Quote
Palpatine Posted July 26, 2022 Report Posted July 26, 2022 W temacie dedykowanym masz bardzo dużo informacji. U nas faktycznie cisza. Quote
fela18 Posted October 21, 2022 Report Posted October 21, 2022 Właśnie udało mi się zakupić Walkman sony nw-wm1am2, słuchawki z którymi słucham to Ultrasone Edition 8EX, oraz Shure se846. 8 1 Quote
Spawn Posted July 12, 2024 Report Posted July 12, 2024 (edited) @Palpatine co by nie offtopować w wątku zakupowym. Odpowiadając jak się ma do wm1z Jak widać m2 jest większy i o wiele mniej złoty Krótko słuchałem ale jestem zaskoczony jak mocno poszli z technikaliami do przodu od poprzednich modeli. Obstawiałem że tylko strimingi dodadzą ale to wygląda na stanowczy upgrejd tego aspektu na miarę mojo1 do mojo2. WM1A gra troche z oddalonym pierwszym planem ale z większą przestrzenią od WM1Z ktory jest bardziej bezpośredni i energiczny. Obydwa oczywiście z charakterystyczną bardzo muzykalną i dynamiczną manierą grania, inną od wszelkich AKM'ów czy Cirrusów. WM1Am2 (za długa i za trudna ta nazwa) gra blizej od poprzednika ale znacznie szerzej. Jest też mocno bardziej czysty i hmm, szybki? Myślałem że ma przydźwięk/artefakty przy zmianie nagrania ale okazało się że to artefakt na początku tylko jednego nagrania i na innych sprzętach też jest jak już wiem gdzie. Tyle że to nagranie z mojej puli testowych które słyszałem setki razy i nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi tak że szczegółowość jest niezła. To tak na gorąco. No i jeszcze musi obowiązkowo pograć 200h Poprzednik się mocno zmieniał nawet powyżej i serwował mi huśtawke nastrojów pamiętam. Edited July 12, 2024 by Spawn 7 Quote
Spawn Posted July 14, 2024 Report Posted July 14, 2024 (edited) Posłuchałem trochę. Nooo poszli ostro w holografię i wskazówki przestrzenne. Przestrzeń budowana jest zupełnie imaczej niż w poprzednikach. WM1A gra planami na których można sobie określić co na którym gra. W M2 każdy dźwięk ma swój plan w pewnym sensie i o wiele mocniej zaznaczona jest wysokość sceny. W ogóle precyzja holografii jest genialna, można wszystkie źródła pozorne bardzo łatwo wskazać a jest ich tyle ile dźwięków. Wydawało mi się że m2 gra bliżej i szerzej od WM1A ale to bardziej skomplilowane i zależne od nagrania i gdzie umiejscowi co na scenie. Czasami wydaje się że grają równie szeroko aż nagle wpada cykadełko które w m2 jest hen daleko a na WM1A znacznie bliżej. To nadal nie jest płaskie i referencyjne granie ale poszli mocniej w realizm, detale i oteksturowanie. WM1A ma w pewnym sensie zrobiony dźwięk. Coś jak by lampowy ale w innym stylu i brzmi to naturalnie. Wybrzmienia, bryły i kolory są jak by podkręcone co mnie urzeka od dawna. M2 nie jest aż tak poczarowany i stawia na prawdziwość. Gra znacznie czyściej, znacznie bardziej szczegółowo, równiej i przejrzyściej. Nie jest jednak ani całkiem równy ani jasny ani analityczny. Raczej zachowuje pewną analogowość. Nie jest jednak już taki masywny. Bas jest mocny ale nie ma uczucia tego tektonicznego grzmienia gdzieś pod stopami. Póki co jednak to co mi się nie podoba to słaba dynamika. Albo inaczej, nie tyle słaba co nie taka spektakularna jak w WM1A. M2 jest przez to dla mnie mniej angażujacy i nie taki wciągający jak starsze modele. Zobaczymy czy się otworzy w ramach wygrzewania bo mam dopiero 20h na nim. Można włączyć wizualizacje kasety jako bajer która się animuje kręcac szpulami a napisy na niej odzwierciedlają to czego aktualnie słuchamy. Jak by tego było mało to są różne kasety w zależności od gęstości formatu. Ach to sony Edited July 14, 2024 by Spawn 5 1 Quote
Palpatine Posted July 14, 2024 Report Posted July 14, 2024 (edited) Ten bajer z kasetami sztos. WM1A na standardowym sofcie czy z WMZ1? No i właśnie…czy WM1A na sofcie z WMZ1 gra jak WMZ1?😉 Edited July 14, 2024 by Palpatine 1 Quote
Spawn Posted July 14, 2024 Report Posted July 14, 2024 WM1A na fabrycznym sofcie. Bawiłem się kiedyś tymi softami jak były bazowane na DMP-Z1 i wróciłem do stocka bo dla mnie tracił na nim swoją magie mimo iż obiektywnie grał lepiej. Kiedyś zainstaluje te co niby grają w stronę wm1z to zobacze. Acz WM1A i WM1Z mają inny układ kondensatorów, okablowanie i obudowe więc tego się softem nie przeskoczy. Przy okazji to wm1am2 i wm1zm2 mają już te same kondensatory więc już tylko kabelki i obudowa inne. Quote
Spawn Posted July 18, 2024 Report Posted July 18, 2024 (edited) Post pod postem ale co tam. Update z wygrzewania. Minęło magiczne 100h (sony rekomenduje 200h), sprawdzałem też status po 60h. Na pewno nie mam zwidów i zmienia się. I to jak. Na początku wydawał mi się mega detaliczny, tak jak pisałem wyciągał nawet artefakty z nagrań i np przy wokalach nabieranie powietrza było bardzo słyszalne, tyle że brakowało dynamiki. I to jest właśnie sedno, ta pozorna wzmożona detaliczność to była definicja kompresji dynamiki. Dźwięki które powinny być bardzo ciche były niemal zrównywane z tymi bardzo głośnymi przez co brzmiało to niby imponująco detalicznie ale dość płasko i mało angażująco. Bas był mocny ale też mocno zwarty i skupiony. Po 60h grania dynamika zaczęła się jednak budzić i rozciągać. Odpaliłem parę nagrań i uśmiech wrócił na me oblicze. Rebecca Pidgeon - Grandmother w DSD znowu (jak zawsze na dobrym sprzęcie) wywołała gęsią skórkę. Wcześniej tego nie było. Bas był ale nadal skupiony i trochę bez głębi. Subbas był słyszalny ale nie czuć było drgań na klacie. Po 100h jednak bas też wraca z dalekiej podróży. Wcześniej jak się bawiłem porównując do WM1A to w m2 musiałem włączyć jedną z dostępnych opcji przesunięcia fazowego aby go zaokrąglić oraz podbić najniższe rejestry w EQ o pare db aby się jakoś zrównały masą i ilością. Obecnie jest już go niewiele mniej. Aż sprawdzałem czy czasem nie zostawiłem włączonego tego tuningu ale nie, tryb direct a Shury KSE mruczą jak pieszczony kotek. Jest dobrze i coraz podobniej do tego za co uwielbiam soniacze, a na początku grał zauważalnie inaczej. Ładnie się kanapkuje z KSE bo nie ma plaskich plecków tylko zostawili parking jak by na wymiar Odpalilem też Tidala i śmiga. No może nie śmiga bo ogólnie wm1am2 jakąś rakietą z tym androidem to też nie jest. Działa ok, tak jak 10 letni telefon czyli prawie płynnie. Ekran lcd 720p też taki nie za ostry i jak to lcd czerń podświetlana, i srebrzenie patrząc pod kątem czyli typowy ekran typu ips: ładne kolory i pełno bolączek. Samo Wykonanie bardzo spoko ale że sony oleda wstawić nie mogło? Ja rozumiem że microbrandy z chin mogą nie mieć dostępu do odpowiednich dostawców ale sony? I to jeszcze w dapach za 7 i 18 tys? Ehhh. Dobrze że przynajmniej gra na poziomie No i bateria top. Można go zostawić grającego przez dobę a tu dopiero połowa baterii. Edited July 18, 2024 by Spawn 6 1 Quote
Najner Posted July 18, 2024 Report Posted July 18, 2024 46 minut temu, Spawn napisał(a): Piękna kanapka! Czyli zostało nas jeszcze kilku audiofilów kulinarnych! Au au auuuu! 1 1 Quote
Recommended Posts