kuman Posted March 29 Report Share Posted March 29 W dniu 21.03.2024 o 22:10, decees napisał(a): O matko, ile ja się namęczyłem z tym Condorem za młodziaka, notorycznie padał mechanizm startu - głowica podjeżdżała do góry i zaraz zjeżdżała. Czasami załapywała za trzecim, a czasami za 20stym razem. Jak już przestawała łapać, to na gwarancję szedł, a serwisował go Pan Mietek w swojej osiedlowej kanciapie. Taki serwis zewnętrzny z lat 90tych Załączyłeś mi nostalgię..... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 9 Author Report Share Posted April 9 (edited) Edited April 9 by lobuz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuman Posted April 9 Report Share Posted April 9 @lobuz1o co chodzi z tymi audio technicami, wielokrotnie już na forumowych zdjęciach się przewalają - w sensie słuchawkami to są te WP900 ?? jak to gra w porównaniu do th610 ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 9 Author Report Share Posted April 9 (edited) 2 godziny temu, kuman napisał(a): @lobuz1o co chodzi z tymi audio technicami, wielokrotnie już na forumowych zdjęciach się przewalają - w sensie słuchawkami to są te WP900 ?? jak to gra w porównaniu do th610 ?? Nie znam tych th610. Tak to te AT. Grają świetnie, ale mają deczko wycofaną średnicę i nie wszystkim to odpowiada bo wokale nie są tak bliskie, intymne. Za to wyglądają jak milion $. Edit: Odpisywałem koledze w Muzycznych zakupach., który pytał o te zabawki poniaej i trochę się naprodukowałem, ale mój post zniknął. Może dlatego, że nie odpowiedni temat.. Poniżej dal potomności, w bezpiecznym moim temacie, na temat. W skrócie- pistolecik działa. Do rozpakowanych, nowych, naelektryzowanych płyt przykleja się kartka i po strzeleniu pistolecikiem odpada. Oczywiście największym złem jest kurz. Płyty powinno się myć, ale nie chce mo sie wyciągąć myjki Okki Nokki, więc strzelam. Czyściki welurowe są do bani bo to one powodują ten problem a używanie ich go pogłębia, gdyż przyklejony kurz włazi głębiej w rowki. Ramię podłączyłem i ładnie zbiera kurz- na igle nic się nie osadza. Czy odprowadza ładunki to nie wiem bo wkładam płyty już ich pozbawione.9 Edytowane teraz przez lobuz1 Mam też takie rękawiczki antystatyczne za 3 zł. Takie same audiofilskie kosztują prawie 30 dychy. Edited April 9 by lobuz1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted April 10 Report Share Posted April 10 Ile taki pistolecik kosztuje? Bo na winyl.pl pisali, że nie opłaca się go kupować, samemu można za kilka zł go zrobić, ale jeśli uznam cenę za rozsądną to może kupię? Bo nie chcę sam dłubać i z jakichś zapalarek klecić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 10 Author Report Share Posted April 10 31 minut temu, Rafacio napisał(a): Ile taki pistolecik kosztuje? Bo na winyl.pl pisali, że nie opłaca się go kupować, samemu można za kilka zł go zrobić, ale jeśli uznam cenę za rozsądną to może kupię? Bo nie chcę sam dłubać i z jakichś zapalarek klecić. Tutaj kupiłem. Chyba najtaniej. https://www.amazon.pl/dp/B0033SHDSS?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 11 Author Report Share Posted April 11 (edited) Wydaje się, że mam to ogarnięte. Ramię czyszczące antystatyczne musi być umieszczone dokładnie w odległości 18-18,5cm od osi płyty, gdyż w przeciwnym razie siła dośrodkowa jest zbyt mała i szczotka nie dochodzi do końca płyty. Ważna jest wysokość- ramię czyszczące powinno być ustawione równolegle do płyty (dopuszczalne 2-5 stopni odchyłki)- dlatego musiałem postawić je (a nawet przykleić) na pudełeczku, do którego wsypałem paciorki aby było cięższe jako podstawa (zajumane od synka). Ramię musi być odpowiednio wyważone (zachowany poziom, gdy wisi swobodnie) a włosie (nie obyło się bez fryzjera i przycinania nożyczkami bo chińczyk się nie popisał i włosie było różnej długości co wpływało negatywnie na nieodpowiednią prędkość przesuwu- zbyt duży skok) w szczotce lekko przegięte, aby ładnie wybierać kurz z rowków. Jeśli się do tego nie zastosujemy to: - szczotka może skończyć czyszczenie zbyt szybko - szczotka może skończyć czyszczenie zbyt wolno - może nie dojechać do końca Ciężarek na ramieniu zbyt luź się przesuwa gubiąc ustawienia, więc dałem troche taśmy wulkanizacyjnej na pręt z obu stron ciężarka aby go zablokować. U mnie ramię gramofonu i czyszczące kończą niemal jednocześnie. Pozdro. Edited April 11 by lobuz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted April 11 Report Share Posted April 11 W dniu 9.04.2024 o 16:24, kuman napisał(a): @lobuz1o co chodzi z tymi audio technicami, wielokrotnie już na forumowych zdjęciach się przewalają - w sensie słuchawkami to są te WP900 ?? jak to gra w porównaniu do th610 ?? Bo to ciekawe słuchawki, do tego ultra-wygodne i jak pisał łobuz, pięknie wyglądają. Tylko no właśnie - gdzieś zgubiły średnicę... Ogólnie są dziwnie zestrojone, niektóre kawałki grają wybitnie, a inne tak, że brzmią jak popsute. Od TH610 graja totalnie inaczej, nawet nie ma czego porównywać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 21 Author Report Share Posted April 21 IMG_4254.mov Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 27 Author Report Share Posted April 27 (edited) Lubię mój stary gramofon Technicsa z wkładką Ortofon i dobrze, że nie sprzedałem kiedyś integry Onkyo TX-8390. Kolumny to Jbl ES80- różnie oceniane i dla niektórych seria E była lepsza (będące kiedyś częścią kina domowego- mam cały zestaw a monitory grają ze wzmacniaczem lampowym). Ostatnio zrobiłem nawet biwiring bo ten metalowy mostek łączący terminale mnie nie przekonuje. Ustawienia kolumn można dopasować do wnętrza. Bardzo przyjemnie mi się tego słucha. Oczywiście mam też cyfrowe audio- streamer malinka RPI4B z kartą hat Allo Digione po coax oraz całkiem fajny dac. Edited April 27 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted April 27 Report Share Posted April 27 (edited) Nie wiem czy seria E jest lepsza, bo ES nigdy nie słuchałem, ale kochałem moje E30. Wytrzymałe też były. Kiedyś po pijaku puszczałem muzykę tak głośno, że aż obudowy ciepłe się zrobiły, a głośnikom nic się nie stało. Wbrew wszelkim audiofilskim mitom uważam, że to bardzo dobry sprzęt był. Edited April 27 by Rafacio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 27 Author Report Share Posted April 27 (edited) Godzinę temu, Rafacio napisał(a): Nie wiem czy seria E jest lepsza bo ES nigdy nie słuchałem, ale kochałem moje E30. Wytrzymałe też były. Kiedyś po pijaku puszczałem muzykę tak głośno, że aż obudowy ciepłe się zrobiły, a głośnikom nic się nie stało. Wbrew wszelkim audiofilskim mitom uważam, że to bardzo dobry sprzęt był. Ja mam monitory ES20. Pewnie, że bardzo dobry, nie do zajechania i wciąż daje dużo radości. Jak kiedyś kupowałem ten zestaw to były jeszcze dostępne z serii E, ale te ES były nowsze, wyglądały fajniej to kupiłem. Wtedy firma JBL to było coś. Drugi tor- wzmacniacz lampowy dostałem a bańki wymieniłem na węgierskie Tungsramy. W roli dac/streamer Chord Mojo 2 + Poly. Trzeci tor-zmieniam tylko kabelek: Mojo2 + Condor 😀. Edited April 27 by lobuz1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted April 29 Author Report Share Posted April 29 (edited) Edited April 29 by lobuz1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted May 5 Author Report Share Posted May 5 (edited) Mała rzecz a duże brzmienie. Malinka jako streamer z Qobuz. Edited May 5 by lobuz1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted May 10 Author Report Share Posted May 10 (edited) Lubię mojego cedeka Atoll CD200. Dźwięk jest potężniejszy, pełniejszy, gładszy (ale bardzo detaliczny i przejrzysty) niż gdy używam go jako transport z dac North Star Design 192. Edited May 10 by lobuz1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo650 Posted May 12 Report Share Posted May 12 (edited) W dniu 10.05.2024 o 15:43, lobuz1 napisał(a): Lubię mojego cedeka Atoll CD200. Dźwięk jest potężniejszy, pełniejszy, gładszy (ale bardzo detaliczny i przejrzysty) niż gdy używam go jako transport z dac North Star Design 192. Ja również lubię swojego cedeka. Świetnie wyposażony w gniazda przyłączeniowe, bardzo dobry dźwięk, doskonały pilot, preamp na pokładzie. Miałem już kilka różnych odtwarzaczy ale ten jest wyjątkowo udany. Po aktualizacji oprogramowania bez problemu przyjmuje gęstsze pliki a ma już swoje lata i nadal wszystko działa, tak jak go kupiłem lata temu. Edited May 12 by pablo650 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
docentore Posted June 7 Report Share Posted June 7 Myślę, że to jest stacjonarnie enough 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted July 8 Author Report Share Posted July 8 (edited) Kupiłem ostatnio bardzo fajną szafeczkę i mam teraz 2 zestawy głośnikowe w jednym miejscu. Znalazłem też gościa co robi na wymiar, za grosze takie podstawki pod sprzęt aby nie stawiać ich jeden na drugim i kupiłem 2 sztuki. @timecage wygrzebałem z szafy Akai GX-75 i już jestem umówiony z majstrem na naprawę jak wróci z wakacji. Mam nadzieję, że to tylko luźny pasek i nie zaboli finansowo i trafi na szafkę powyżej. Edited July 9 by lobuz1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timecage Posted July 8 Report Share Posted July 8 3 minuty temu, lobuz1 napisał(a): @timecage wygrzebałem z szafy Akai GX-75 i już jestem umówiony z majstrem na naprawę jak wróci z wakcji. Mam nadzieję, że to tylko luźny pasek i nie zaboli finansowo. Jeżeli ma być porządnie to warto zrobić pełen serwis i kalibrację wedle instrukcji serwisowej. Ale na dobry początek pasek powinien wystarczyć, bo słychać, że stary się ślizga. Dopilnuj by majster ustawił chociaż właściwą prędkość obrotów z nowym paskiem powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted July 8 Author Report Share Posted July 8 1 minutę temu, timecage napisał(a): Jeżeli ma być porządnie to warto zrobić pełen serwis i kalibrację wedle instrukcji serwisowej. Ale na dobry początek pasek powinien wystarczyć, bo słychać, że stary się ślizga. Dopilnuj by majster ustawił chociaż właściwą prędkość obrotów z nowym paskiem powodzenia. Dzięki. Nad tym będzie czuwał najlepszy majster jakiego znam czyli ten Pan co pochwalił się na fejsie, że siedzi aktualnie w Chorwacji. https://www.facebook.com/avservice1999/?locale=pl_PL 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted July 8 Report Share Posted July 8 Ja jednak (chyba) ostatecznie porzuciłem już kasety. Technics AZ6 - tylko on już został na placu boju - na razie wylądował w piwnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted July 8 Author Report Share Posted July 8 2 minuty temu, Rafacio napisał(a): Ja jednak (chyba) ostatecznie porzuciłem już kasety. Technics AZ6 - tylko on już został na placu boju - na razie wylądował w piwnicy. Mi też się może to znudzić, ale warto przesłuchać stare kasety, nagrać trochę nowych. Klamka zapadła jesli chodzi o serwis decka jak odkryłem, że w ECM jest kilka kaset do kupienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted July 8 Report Share Posted July 8 Nie, no ja nie neguję. Ale ja rezygnuję raczej już ostatecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted July 13 Author Report Share Posted July 13 (edited) Plan na dziś: 1. Muzyka. 2. Relaks. 3. Aktywność na forum- mam zaległości bo mnie ostatnio nie było i tęskniliście, wspominaliście. Edited July 13 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted July 13 Report Share Posted July 13 Suuuper plan!!! A hamaczek, to jakiej firmy i który model? Nadaje się do weekendowych odsłuchów? Pewnie tak, bo wlaściciel zna się na wszystkim. Cholerka, przy takiej stacjonarce i hamaczku można wpaść w błogostan i zapomnieć o aktywności na forum… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts