Basilisk Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Witam, Tak jak w temacie szukam jakiejś dobrej karty, za którą nie trzeba będzie zbyt wiele zapłacić. Pierwszy raz korzystam z kart do przenośnego odtwarzacza - proszę mnie tylko upewnić, że jakość karty nie ma wpływu na finalną jakość dźwięku. Gdzieś na jakichś audiowoodowych stronach wyczytałem, że karta wpływa na dźwięk, ale jakoś mi się to nie mieści w głowie. Proszę o komentarz, ale nie sarkastyczny jeśli łaska. Pozdrawiam, Basilisk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neonlight Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Bierz Sandisk'a Extreme z zaufanego sklepu np. stąd i będzie git. 👍 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wfmsiekierka Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Bierz Sandisk'a Extreme z zaufanego sklepu np. stąd i będzie git. A po co taka szybka karta do muzyki?Wysłane z mojego Redmi Note 8 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 8 minut temu, wfmsiekierka napisał: A po co taka szybka karta do muzyki? Wysłane z mojego Redmi Note 8 przy użyciu Tapatalka Serio nie wiesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 2 minuty temu, lobuz1 napisał: Serio nie wiesz? Ja też nie wiem. 98% utworów u mnie to flac 24bity/96 kHz. Długie utwory (9-14 minut) zajmują ok 110-210 MB w ciągu minuty musi taka karta dostarczyć +- 20 MB danych. Średnie karty mają szybkość ok 60 MB/s. Wyjaśnij mi jak ma sens przepłacania za szybkość? Inna sprawa trwałości. Tu warto zainwestować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 (edited) 8 minut temu, Jaro54 napisał: Ja też nie wiem. 98% utworów u mnie to flac 24bity/96 kHz. Długie utwory (9-14 minut) zajmują ok 110-210 MB w ciągu minuty musi taka karta dostarczyć +- 20 MB danych. Średnie karty mają szybkość ok 60 MB/s. Wyjaśnij mi jak ma sens przepłacania za szybkość? Inna sprawa trwałości. Tu warto zainwestować. Właśnie kup te średnie czyli szybkie, albo super szybkie jeśli masz dsd. Edited October 30, 2021 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Szybkie to 150-200 MB/s które kosztują 2-3 razy więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neonlight Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 25 minut temu, wfmsiekierka napisał: A po co taka szybka karta do muzyki? 9 minut temu, Jaro54 napisał: Ja też nie wiem. 98% utworów u mnie to flac 24bity/96 kHz. Długie utwory (9-14 minut) zajmują ok 110-210 MB w ciągu minuty musi taka karta dostarczyć +- 20 MB danych. Średnie karty mają szybkość ok 60 MB/s. Wyjaśnij mi jak ma sens przepłacania za szybkość? Inna sprawa trwałości. Tu warto zainwestować. Zawsze wolę dołożyć i kupić coś o bezpieczniejszych parametrach, w razie "w", no i kiedyś taka karta może się przydać w innym celu, niż tylko do plików muzycznych. 😉 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 (edited) Jak ma chodzić płynnie to czasami nie ma wyjścia przy dsd, którego mam też trochę a jeden plik to średnio 1gb. Używam Samsung Evo Plus i sobie chwalę. To co piszą na opakowaniu ma się często tak jak np. czas działania dapa czy telefonu czy spalania samochodu-czysty marketing. Warto mieć dobrą, sprawdzoną kartę z zapasem. Moje Evo Plus ma max 80mb/s a bardzo często max 40 MB/s. Według opisu max to 90. 14 minut temu, Jaro54 napisał: Szybkie to 150-200 MB/s które kosztują 2-3 razy więcej. Edited October 30, 2021 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Dlatego kupiłem taki pendrive odpowiednio szybki i pojemny, mały i tańszy od karty o tej samej pojemności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 (edited) Pendriva nie zapakujesz do dapa. Piszemy tutaj o takim zastosowaniu. Kolejnym argumentem za szybką kartą jest zaoszczędzenie czasu przy kopiowaniu na nią muzyki. Mam 2 Evo 512, które są dosyć szybkie i trwa to dosyć długo. Edited October 30, 2021 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaro54 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Dlaczego? Jeśli ma usb-c i obsługuje OTG to podłączysz bez problemu. Tak to wygląda z moim Velvetem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 (edited) 4 minuty temu, Jaro54 napisał: Dlaczego? Jeśli ma usb-c i obsługuje OTG to podłączysz bez problemu. Tak to wygląda z moim Velvetem Jasne, że tak. Ja jednak wolę kartę na stałe wewnątrz urządzenia. Montowanie tego za każdym razem u mnie odpada a taka dźwignia sprzyja uszkodzeniu gniazda. Edited October 30, 2021 by lobuz1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basilisk Posted November 6, 2021 Author Report Share Posted November 6, 2021 On 10/30/2021 at 4:21 PM, neonlight said: Bierz Sandisk'a Extreme z zaufanego sklepu np. stąd i będzie git. 👍 Dzięki wielkie. Wziąłem Sandisk'a 256GB z innego sklepu. Pewno w nadchodzącym tygodniu do mnie przyjedzie. Chciałem też zapytać co z teoriami o wpływie jakości karty na jakość dźwięku na wyjściu. Dla mnie trochę się to kupy nie trzyma, jednak chciałbym usłyszeć wasze opinie na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joysofjoyc4 Posted November 6, 2021 Report Share Posted November 6, 2021 Karta pamięci nie ma żadnego wpływu na jakość na wyjściu. Warto jednak wydać więcej i kupić solidną, z dobrymi parametrami dot. szybkości zapisu/odczytu, szczególnie gdy masz mało cierpliwości i dużo ciężkich plików hi-res. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spark13 Posted November 6, 2021 Report Share Posted November 6, 2021 1 godzinę temu, joysofjoyc4 napisał: Karta pamięci nie ma żadnego wpływu na jakość na wyjściu. Warto jednak wydać więcej i kupić solidną, z dobrymi parametrami dot. szybkości zapisu/odczytu, szczególnie gdy masz mało cierpliwości i dużo ciężkich plików hi-res. Nie nie wiem. Parę lat temu Sony wprowadziło do sprzedaży audiofilską kartę pamięci. Oczywiście cena również była odpowiednia do właściwości "muzycznych". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joysofjoyc4 Posted November 6, 2021 Report Share Posted November 6, 2021 Pamiętam o tej akcji. Jeśli ktoś jest bogatym nietoperzem, to może usłyszy różnicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basilisk Posted November 11, 2021 Author Report Share Posted November 11, 2021 Zainstalowałem SanDisk SDSQXA1-256G-GN6MA 256 GB w moim FiiO M11. Niestety przesył jest znacznie wolniejszy, niż gdybym kopiował pliki na pamięć wewnętrzną. Nie chcę mi się za każdym razem wyjmować karty i wkładać jej do kompa. Macie jakieś pomysły jak przyspieszyć operację wysyłanie plików na urządzenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp5it Posted November 11, 2021 Report Share Posted November 11, 2021 Nie ma, ograniczeniem jest czytnik w urządzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts