NuYam Posted October 28, 2021 Report Share Posted October 28, 2021 (edited) Firebottle 2. Edited May 6 by NuYam 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted October 28, 2021 Report Share Posted October 28, 2021 (edited) Te urządzenia ze zdjęć to jakieś wprawki z ZPT? Edited October 28, 2021 by Rafacio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted October 29, 2021 Report Share Posted October 29, 2021 (edited) Mam Graham Slee Era Gold V. Teraz znalazłem co ma w środku- skromniutko . Kupiłem go kiedyś z gramofonem Pro-Ject 2 Experience. https://www.audioasylum.com/cgi/vt.mpl?f=vinyl&m=863876 Edited October 29, 2021 by lobuz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NuYam Posted November 19, 2021 Author Report Share Posted November 19, 2021 (edited) @lobuz1 Dobrze, że ma podstawki pod opampy to można spróbować innych. Ma także wejście na zewnętrzny zasilacz. Czyli ogólnie jest potencjał. Edited November 19, 2021 by NuYam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted July 26, 2022 Report Share Posted July 26, 2022 (edited) W dniu 19.11.2021 o 01:40, NuYam napisał: @lobuz1 Dobrze, że ma podstawki pod opampy to można spróbować innych. Ma także wejście na zewnętrzny zasilacz. Czyli ogólnie jest potencjał. Podpiąłem pod ten przedwzmacniacz zewnętrzny zasilacz liniowy i nie mogę oderwać się od słuchania. Niesamowita dynamika, barwa, dźwięk jeszcze bardziej się otworzył, gra mniej nerwowo. Jednak chwalony Graham Slee Era Gold V to super sprzęt Made in Britain. Nie mam porównania z innymi podobnej klasy, ale to co słyszę daje mi tyle radości ze słuchania. Znów pewnie będę kupował winyle a nie mam na nie miejsca. 😀 Budowa zasilacza to trzy główne segmenty: Obwód pierwotny(wspólny dla obydwu sekcji) – zabezpieczenie przed zakłóceniami, jakie przedostają się z sieci zasilającej. Dla każdej sekcji osobno transformator plus wysokiej jakości podwójny, szybki mostek prostujący, dodatkowo filtrowane, oraz sekcja kondensatorów wysokiej pojemności, o bardzo niskim ESR. Obwód główny – generujący odpowiednie napięcie zasilające, połączony z innowacyjną sekcja odszumiającą i wygładzającą prąd wyjściowy Edited July 26, 2022 by lobuz1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NuYam Posted March 5, 2023 Author Report Share Posted March 5, 2023 (edited) @lobuz1 Super zasilacz! Gratulacje! Edited May 8 by NuYam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted March 5, 2023 Report Share Posted March 5, 2023 (edited) 45 minut temu, NuYam napisał(a): @lobuz1 Super zasilacz! Gratulacje! Myślałem o Era gold. Dziwne jest, że naprawdę rzadko który phono amp ma dyskretne op amp, nawet te chwalone. Skąd go wyrwałeś? @NuYam Sorry, zasilacz kupiłem tutaj. Tylko mój jest dodatkowo modyfikowany bo Graham Slee Era Gold V jest na DC a gramofon Pro-ject na AC: https://nostromo.audio/pl/zasilacze-do-urzadzen-audio/133-zasilacz-liniowy-nostromo-hades-2-dowolne-napięcia.html Edited March 5, 2023 by lobuz1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NuYam Posted March 9, 2023 Author Report Share Posted March 9, 2023 (edited) Słuchając ripów winyli z YouTuba🙂,postanowiłem sprawdzić jakie to jest phono, bo grało to dobrze i natrafiłem na Sansui G-7000 z około 1979. Poszperałem w necie. Sansui ma świetne zasilanie, a phono jest w pełni dyskretne z tranzystorami typu FET: On 7/26/2022 at 5:59 PM, lobuz1 said: Podpiąłem pod ten przedwzmacniacz zewnętrzny zasilacz liniowy i nie mogę oderwać się od słuchania. Niesamowita dynamika, barwa, dźwięk jeszcze bardziej się otworzył, gra mniej nerwowo. Jednak chwalony Graham Slee Era Gold V to super sprzęt Made in Britain. Nie mam porównania z innymi podobnej klasy, ale to co słyszę daje mi tyle radości ze słuchania. Znów pewnie będę kupował winyle a nie mam na nie miejsca. 😀 Jeśli chodzi o opampy to ja jestem zadowolony ze Staccato Audio, tylko nie wiem czy wejdą i będziesz musial zamontować radiator na regulator prądu, bo działają w klasie A i są gorące. Ten jeden kondensator troche przeszkadza, ale może by weszły. Te niebieskie też są wysokie. Dużym plusem tej konstrukcji jest to, że można by ewntualnie przelutować na druga stronę lub dać podstawkę po opampy wyżej. Tylko nie wiem czy tam wchodzi pojedynczy czy podwójny opamp. Dual wygląda tak: Edited May 6 by NuYam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NuYam Posted March 26, 2023 Author Report Share Posted March 26, 2023 (edited) Fezz Audio Gratia Po pierwszym podłączeniu i paru minutach słuchania wyłączyłem i od razu rozkręciłem zrywająć plomby gwarancyjne😜. Troche tam było jakiegoś silikonu to i kawałek farby odpadł. Płyta pcb jest skierowana do dołu czyli przykręcona jest do górnej części obudowy. Dziwne, pierwszy raz widzę coś takiego. No i to, że były plomby, aby zmienić chociażby opamp, dla którego jest przecież podstawka. Czyli teoretycznie przez cały czas trwania gwarancji nie zmienisz opampa jeśli nie chcesz jej stracić🤷♂️. Op amp standardowy Burson V5i od razu zmieniłem na w pełni deskretny najpierw Sparkos Lab a poźniej Staccato Audio(pracują w klasie A). Dźwięk się trochę otworzył i nie było już tak płasko. Zmieniłem też okablowanie wewnetrzne na posrebrzaną miedź od Wireworlda (Silver Starlight) oraz bezpiecznik na srebrny Hifi tuning Supreme co poszerzyło pasmo i dodało detali. Gra to teraz już poprawnie i w podobnej klasie jak phono Firebottle 2, tylko nie tak holograficznie jak potrafią grać lampy. Fezz ze Staccato za to wydaje się słodszy, pełniejszy, stabilniejszy🙂. Dużą zaletą tego pre phono jest podstawka pod opampa, czy to że są normalne przewlekane elementy, które można ulepszyć. No i oczywiście transformator od Toroidy.pl. Edited March 29, 2023 by NuYam 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bywalec Swordfish_ Posted June 22, 2023 Bywalec Report Share Posted June 22, 2023 Z tymi preampami gramofonowymi to trochę jest tak, że zazwyczaj - w przypadku tych bardziej, że tak to ujmę - audiofilskich marek - na zewnątrz jest ładna obudowa, a w środku - bywa mocno dyskusyjnie. No i w zdecydowanej większości, i to nawet teoretycznie hi-endowych konstrukcji, wszechobecne op-ampy. Żeby nie było - nie mam nic do samych op-ampów, bo de facto można na IC zrobić dobrze grające urządzenie, natomiast faktem jest, że nie wygląda to za dobrze. A już zwłaszcza, jak się porówna do niektórych torów gramofonowych w chociażby wyższej klasy wzmacniaczach zintegrowanych z dawnych lat. Tam czasami można się nieźle zdziwić, jak to jest zrobione "na bogato". 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NuYam Posted March 14 Author Report Share Posted March 14 (edited) Creek OBH8SE Tani, zajmujący mało miejsca i bardzo dobry przedwzmacniacz phono z 1999 roku. Dyskretny, na pierwszym stopniu tranzystory FET, zewnętrzny zasilacz. Grał trochę jak zza szyby, ale słyszałem potencjał, więc wymieniłem gniazda RCA na pozłacane i wewnętrzne okablowanie na srebrne i gra gitara😀 Niby miał mieć pozłacane gniazda, ale to ściema bo nie były w pełni pozłacane. Dość popularny w kręgu DIY, bo widziałem parę kopi. Pierwsze zdjęcie z neta, reszta moja. Edited May 6 by NuYam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafacio Posted March 15 Report Share Posted March 15 Podobnie skomplikowane urządzenia, ale nie audio (np Gazex) kosztują po 2-3 stówki. I to z certyfikatami bezp. co nie tak jest z audio, że ceny są takie wysokie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NuYam Posted August 21 Author Report Share Posted August 21 (edited) Schiit Skoll - nie wiedziałem, że się takie coś pojawiło, gra ciekawie na poniższych nagraniach, energicznie, żywiołowo. Bez opampów, klasa A, bez sprzężenia zwrotnego, pasywne RIAA, ma JFET, Edited August 21 by NuYam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts