Jump to content
PREORDER na słuchawki ISN w tym przede wszystkim ISN EBC80 ×

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Jestem stosunkowo bardzo krótko w tym hobby, bo nieco ponad rok dopiero i bardzo jestem ciekaw, jak to wyglądało w poprzednich latach, począwszy od powiedzmy lat 90. Jak kształtowały się ceny, na jakie słuchawki był największy hype w poprzedniej dajmy na to dekadzie, jak sie to wszystko zmieniało i ewoluowało...

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

Michał.

• Like 1
Posted

Cześć,

Kiedyś istniała taka strona jak Wikiphonia. Może znajdziesz tam coś dla siebie. 

Ja rejestrowałem się na forum 10 lat temu i z mojej perspektywy wyglądało to (w dużym uproszczeniu) tak, że pożądanymi słuchawkami były Sennheisery HD600, AKG K701 albo Beyerdynamic DT880/990 Premium, rynek nazwijmy to popularny podbijały CAL! (słynna akcja: co to ten cal?) czyli Creative Aurvana Live!

Segment "tanie a dobre" miał dopiero podbić (na krótko jak się okazuje) Superlux z modelami HD330, HD668B czy HD681. 

Modne przez jakiś czas były Philips SHP5401 czy SBC HP1000, na audiohobby niektórzy za najlepsze słuchawki na świecie uważali Technics RP-F30. 

Raz nawet pojawił się jeden pozytywny wariat z chęcią kupna Orfeusza do słuchania z Youtube. Nikt mu nie wierzył. A on kupił. 

Ciekawostki ze świata słuchawek Najdroższe/Najlepsze słuchawki świata?

• Like 2
  • Thanks 1
Posted (edited)

Dziekuje @Undertaker za podjęcie tematu. A jakie forum w Polsce bylo pierwsze o tematyce stricte słuchawkowej? Wspomniane Audiohobby ?

Teraz, Undertaker napisał:

Raz nawet pojawił się jeden pozytywny wariat z chęcią kupna Orfeusza do słuchania z Youtube. Nikt mu nie wierzył. A on kupił. 

Jakiś aktywny do dziś użytkownik ? :)

Edited by MichalZZZ
Posted
46 minut temu, Undertaker napisał:

..pożądanymi słuchawkami były Sennheisery HD600, AKG K701 albo Beyerdynamic DT880/990 Premium, rynek nazwijmy to popularny podbijały CAL! (słynna akcja: co to ten cal?) czyli Creative Aurvana Live!

Nie można też zapomnieć o droższych i bardziej elitarnych Stax'ach, czy nawet wysokich modelach Grado. :) 

Posted

No i chyba zdaje się też kultowe Sony MDR-R10...

Kto je posiadał ? Rzeczywiście urywały cztery litery ? :)

Posted

Tak z paręnaście lat temu to popularne były Sennheisery HD201, Philips SHP5401 czy moje ulubione Koss UR-40 (chyba najdłużej używane przeze mnie słuchawki). Z przenośnych były Koss KSC75, KPP i dokanałówki SoundMagic E10. Prawdziwym hi-endem były dla mnie Sennheiser HD555, ale sam kupiłem Pioneery SE-A1000. Później sporo namieszały na rynku Superluxy (niczym Microlab pośród komputerowych zestawów 2.0 i 2.1) i takie HD668b wspominam bardzo dobrze, a pozbyłem się ich dopiero ze 3 lata temu.

• Like 1
Posted (edited)

Popularne/Hajpowane/HI-end'owe były też: Creative EP630, MDR-EX85 i EX90, MDR-V700, MDR-V6, MDR-7506, MDR-CD780, MDR-CD1700, MDR-CD3000, MDR-SA1000/3000/5000, V-Jays, Tripe.Fi10, MDR-ZX700 i ZX1000, HD580, 265Linear, HD-25, Pioneer SE-305, SE-M390, SBC-HP890, JBL Reference 220, Creative Aurvana in-ear, PX100 i PX200, EPH-100, RP-F290, RP-F880, RP-F600, RP-DH1200, Blaupunkt Comfort Acoustica, Grado SR60, SR325, RS1 i RS2, GS1000, RP-HTX7, HD380Pro, K601, K500, K240, K141, K271, AKG K530, K1000, AH-D2000 i AH-D5000, SRH940, SRH840, SHP9500, Fidelio X1/L1 i L2, no i rzecz oczywista.. DT150. :D

Edited by neonlight
  • Thanks 1
Posted (edited)

@Hustler

Sennheiser HD 555 to akurat wiem, że był na nie hype, bo nawet nie interesując się nic a nic słuchawkami, to mi się obiło o uszy, że to dobre sluchawki i je sobie kupiłem z 10 lat temu. Przez te wszystkie lata mi wiernie służyły i mam je zresztą do tej pory w świetnym stanie. Ponad rok temu mi się zachciało jakiś innych, lepszych słuchawek, bo gdzieś przez przypadek usłyszałem świetnie grający system słuchawkowy, później zacząłem Was czytać i mnie zainteresowaliście tematem. Dziś Wasze hobby, stało się też i moim hobby :) 

Edited by MichalZZZ
  • Like 1
Posted (edited)

Mnie właśnie Sennheiser HD555 w ogóle się nie spodobały. Kilkanaście lat temu szukałem następcy kiepskich Sennheiserów HD500 i "piątki" grały do nich zbyt podobnie: sporo miękkiego, wyższego basu. Korzystałem wtedy też z tego Forum, próbowałem CAL!, Koss UR40, AKG K240, K271, K141 i K171, Sennheiser HD485, HD280Pro, HD380Pro iw końcu wybrałem... AKG K530LTD, które grają u mnie do dziś i nie mam zamiaru ich zmieniać. Później dokupiłem jeszcze Koss Porta Pro, bo czasem potrzebuję odmiany, a że używam ich stacjonarnie - są rekablowane. Z tych hype'owanych poza K530 bardzo polubiłem też dźwięk Koss UR40... no właśnie dźwięk, bo konstrukcję już nie bardzo, nie kupiłem ich tylko z obawy przed tym, że szybko się rozlecą. CAL!: były wtedy hitem numer 1, ale moim zdaniem grały za słodko. Faworyta ostatecznego wybierałem spośród dwóch firm: Koss i AKG. 

Wracając do Sennheisera: HD595 też były wtedy "trendy" i dopiero one mi się spodobały, ale przegrały z K530 cenowo. Zresztą Sennheiser HD485 też, jako jedyne z tanich Sennków - ale w porównaniu z K530 grały uboższym dźwiękiem.

Grado SR60: też były wtedy bardzo popularne, ale nigdy nie miałem możliwości ich przesłuchać. W ogóle teraz jakoś cicho o Grado na forum, czyżby były passé?

10 godzin temu, MichalZZZ napisał:

A jakie forum w Polsce bylo pierwsze o tematyce stricte słuchawkowej? Wspomniane Audiohobby ?

Tak, Audiohobby.pl powstało jako odłam forum audiostereo.pl - z nastawieniem przede wszystkim na słuchawki, ale też na analogowe audio (gramofony, magnetofony). Też tam jestem zarejestrowany, istnieje do dziś: http://audiohobby.pl/

Paru innych użytkowników audiostereo założyło też inne forum: http://audiomaniacy.pl/index.php - tu jest głównie o analogowym audio.

Edited by Bednaar
  • Like 2
Posted (edited)

@Bednaar też mam konto na Audiohobby, ale dawno tam nie zaglądałem, choć muszę przyznać, że kiedy wybierałem swoje pierwsze Audeze, to jeden z tamtejszych użytkowników mi sporo wtedy tam pomógł. Padło wtedy na LCD2C, które bardzo dobrze wspominam. 

Edited by MichalZZZ
  • Like 1
Posted
12 godzin temu, MichalZZZ napisał:

Jakiś aktywny do dziś użytkownik ? :)

Raczej nie :) 

11 godzin temu, neonlight napisał:

Nie można też zapomnieć o droższych i bardziej elitarnych Stax'ach, czy nawet wysokich modelach Grado. :) 

Jasne, akurat Gradosy są w tej stronie z ciekawostkami którą podałem. Jeśli chodzi o Staxy to chyba Lambdy były bardzo popularne swego czasu u nas, choć niektórzy szarpali się na te topowe modele z np. wzmacniaczem Eurydyką. 

Co do tego które forum było pierwsze to nie wiem, ale to zdaje się nie nazywało się od początku mp3store tylko powiązane było z iRiverem (dzisiaj Astell&Kern). Niemniej jednak to czasy jeszcze przed moją rejestracją więc inni użytkownicy musieliby tu zdać relację. 

Jeśli chodzi o słuchawki to gdzieś tam w tle pojawiały się już chyba Audeze LCD-2, gdzie dzisiaj to model jeden z wielu.

Jeśli chodzi o starsze ortodynamiki popularne były swego czasu Yamahy YH100, bo model wyższy czyli YH1000 mało kto posiadał. Ale tutaj więcej pewnie mógłby opowiedzieć @szwagiero 

Nie wiem czy ktoś u nas na forum posiada legendarne Sony MDR-R10. Przynajmniej ja nie widziałem żeby się ktoś chwalił. 

Wojny Klonów (nazwa własna), czyli mniej więcej lata 2011-2014 kiedy to sporo się działo jeśli chodzi o wzmacniacze słuchawkowe forumowiczów -> wyszły takie wzmacniacze jak Klony Mikołaja na zamówienie gdzie każdy grał inaczej, Fat Cube Linear, Headonic czy Rapture AMP; BamboszeK realizował ciekawe projekty twórców zza granicy jak Objective2 (o którym więcej za chwilę), The Wire, GlassWare Aikido Cathode Follower 2 (OTL lampowy, super sprzęt) czy Richard Marsh AMP (tego ostatniego nie miałem). Modyfikowane były także DACi oparte na Wolfsonach, Cirrusach i w końcu Sabre9018. 

Słowem -> działo się kreatywnie! 

Co do popularnego wzmaka O2 (Objective2) gdzieś w 2012 roku na head-fi pojawił się nwavguy ze swoim wzmacniaczem i dokonał zamachu stanu na dotychczasowe audio i zapoczątkował modę na obiektywistyczne audio. Postulaty: wzmacniacz ma jedynie wzmacniać sygnał i nie dodawać nic od siebie, nie musi przy tym sporo kosztować. Do kompletu był też DAC zasilany USB -> oDAC. Od razu na forum wytworzyły się swego rodzaju dwa obozy: wyznawców i przeciwników. Zaletami była cena i dobra jakość, jako część wad przedstawiano że to żadna rewolucja tak naprawdę i nie do końca obiektywny jakby chciał to przedstawiać twórca. Sam autor dość szybko zniknął z przestrzeni publicznej, więc może nie warto zadzierać z audiofilami? :D

Odtwarzacze przenośne, "hi-end" to był: iPod Touch 1-4 generacja, Zune HD, Sony X1050/1060, Cowon J3 czy nationite s;flo 2. 

Astell&Kern miał dopiero zaszokować rynek :)

Posted
13 godzin temu, Undertaker napisał:

To pamiętam :) Niezła była jazda. Wszyscy myśleli, że gościu sobie z nas jaja robi, aż tu nagle wrzuca zdjęcia Orfeusza :) Chyba nawet dwa kupił, czy jakoś tak. 

• Like 1
Posted

@The Grand WazooW sumie to autor tematu zrobił niedawno podobne wejście smoka patrząc na posiadaną kolekcję słuchawek :)

A pamiętam zarzuty z tamtego słynnego wydarzenia sprzed lat. Było to coś w stylu: 

- po co ci to do jutuba, i tak nic nie usłyszysz

- ale jak to tak bez odsłuchu? 

- bez sprawdzenia? 

- to droga na skróty, gdzie "levelowanie" jak w prawdziwych rpg, krok po kroku, nie docenisz sprzętu. 

To tak w skrócie :)

Posted
11 minut temu, Undertaker napisał:

Co do popularnego wzmaka O2 (Objective2) gdzieś w 2012 roku na head-fi pojawił się nwavguy ze swoim wzmacniaczem i dokonał zamachu stanu na dotychczasowe audio i zapoczątkował modę na obiektywistyczne audio. Postulaty: wzmacniacz ma jedynie wzmacniać sygnał i nie dodawać nic od siebie, nie musi przy tym sporo kosztować. Od razu na forum wytworzyły się swego rodzaju dwa obozy: wyznawców i przeciwników.

Coś mi to przypomina: SMSL sAp-II. Nie muszę chyba mówić, że zależę do wyznawców tez zasady, niedawno zresztą o tym pisałem.

Oba wzmaki zresztą zostały porównane: 

• Like 1
Posted (edited)
21 minut temu, Undertaker napisał:

@The Grand WazooW sumie to autor tematu zrobił niedawno podobne wejście smoka patrząc na posiadaną kolekcję słuchawek :)

Haha bo ja już tak mam jak mnie coś zainteresuje :) Powiedzmy, że lubię się dobrze bawić i jestem podatny na różnego rodzaju zainteresowania. Przynajmniej raz na ~dwa lata się poważnie w coś wkręcam. W każdym razie nudy to u mnie nie ma :)

Edited by MichalZZZ
  • Like 1
Posted
2 minuty temu, MichalZZZ napisał:

Haha bo ja już tak mam jak mnie coś zainteresuje :) Powiedzmy, że lubię się dobrze bawić i jestem podatny na różnego rodzaju zainteresowania. Przynajmniej raz na dwa lata się poważnie w coś wkręcam :)

Grunt, to mieć jakąś pasję. Mnie muzyka interesuje od zawsze, ale na jazz ukierunkowałem się 20 lat temu. Sprzęt audio to jedynie narzędzie do realizacji mojej pasji - słuchanie muzyki.

• Like 1
Posted
2 minuty temu, Bednaar napisał:

Grunt, to mieć jakąś pasję. 

Otóż to. Nie ważna jaką, ważne aby ją mieć. A jak się ma ich kilka, to już w gole życie staje się dużo ciekawsze. Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy nie mają żadnych zainteresowań. To jest dopiero przykre. 

Posted
19 minut temu, Bednaar napisał:

Coś mi to przypomina: SMSL sAp-II. Nie muszę chyba mówić, że zależę do wyznawców tez zasady, niedawno zresztą o tym pisałem.

Oba wzmaki zresztą zostały porównane: 

Twój sAp-II to nie tak dawno temu był popularny na forum i nawet modowany :) A co do zasady "nie dodawania niczego od siebie" myślę że kontrowersje wzbudza ona dlatego że każdy producent, niezależnie od tego czy produkuje sprzęty drogie czy tanie - przypisuje sobie dźwięk "prawdziwy". 

Jak jest naprawdę? Oceniają uszy słuchających, a każdy ma inne :)

Niemniej jednak ja podziwiam Twoją wytrwałość co do braku zmiany sprzętu i poświęceniu się hobby czyli muzyce. 

Z tym, że ja zgadzam się też z tym: 

18 minut temu, MichalZZZ napisał:

lubię się dobrze bawić

a dla mnie zmiana sprzętu od czasu do czasu to właśnie dobra zabawa i zajawka, którą łączę ze słuchaniem muzyki -> uważam że da się to zrobić nie tracąc niczego z "substancji" :) A inna sprawa, że słuchanie w tle od czasu do czasu też nie uważam za nic złego. 

Posted
Teraz, Undertaker napisał:

a dla mnie zmiana sprzętu od czasu do czasu to właśnie dobra zabawa i zajawka, którą łączę ze słuchaniem muzyki -> uważam że da się to zrobić nie tracąc niczego z "substancji" :) A inna sprawa, że słuchanie w tle od czasu do czasu też nie uważam za nic złego. 

Ależ oczywiście, że tak. Przecież ja tego w żaden sposób nie neguje. Każdy ma inny sposób na zabawę. Mnie sprawia radochę kupowanie sprzetu, inny będzie wolał bardziej słuchać muzyki na jednym i tym samym, co jest jak najbardziej normalne. Ja po prostu lubię rzeczy i bardzo mnie cieszy, kiedy sobie cos kupuje. Nie tylko audio, ze wszystkim tak mam. Na tym polega moja zabawa :)

Posted (edited)

@MichalZZZTak jest, ja pisałem w odniesieniu do postów @Bednaar :) Oczywiście zgadzam się z tym że każdy powinien sobie sam znaleźć swój złoty środek w równaniu słuchanie muzyki - testowanie sprzętów. 

Natomiast dla mnie to zawsze był taki mix, gdzie chęć kupienia sobie nowych zabawek popychała mnie ku rozwijaniu zainteresowań muzycznych i vice-versa :)

Edited by Undertaker
Posted

Niestety skończyły mi się serduszka, ale na pewno bym Ci jedno zostawił :)Z wszystkimi Wami się zgadzam. 

Posted (edited)
3 godziny temu, Undertaker napisał:

Co do popularnego wzmaka O2 (Objective2) gdzieś w 2012 roku na head-fi pojawił się nwavguy ze swoim wzmacniaczem i dokonał zamachu stanu na dotychczasowe audio i zapoczątkował modę na obiektywistyczne audio.

Oby więcej takich zamachów :D Ja lubię dobre sprzęty, ale jeszcze bardziej lubię dobre i tanie sprzęty. Superluxy jak wyszły to ładnie pocisnąłem za kopiowanie od akg, beyerdynamica itd. Potem kupiłem pierwsze 681b... i jestem fanem do dziś :P Zwykłe 681, 681b, 668b (nawet teraz), jedynie F nie chciałem, bo uszczuplenie basu w tak jasnych słuchawkach to nie dla mnie. Potem kolejnym szokiem cena/jakość były dla mnie ts671, w cenie 200zł po recablingu te sluchawki grają świetnie, jedyny warunek- podłączyć pod lampe :D Oczywiście było mnóstwo zawodów, typu Q-jaysy które były dla mnie zupełnym dnem a nie były to tanie doki (chyba 500-600zł za używane), pierwsza wersja massdropowych Hifimany He350 które cięły uszy nawet po modzie, zresztą odświeżona wersja dodatkowo ucinała nieco wysokich. Ogólnie przygoda z forum długa, konto od 2009 roku, myśle że spokojnie z 200 par słuchawek, odtwarzaczy nieco mniej, bywało, że w pokoju wisiało 11 par słuchawek 😛 Takie beyerdynamic dt990 miałem jakoś w 2011 roku i teraz w 2021 kupiłem znów, pewne rzeczy się powoli starzeją.

Edited by gumiak9
  • Like 2
Posted

Jestem ciekaw kto z szanownych, wciąż w miarę aktywnych użytkowników posiadał Sony MDR-R10. Bardzo bym chciał ich kiedyś posłuchać, bo legenda głosi, że były i są znakomite. Sporo się o nich naczytałem. Szkoda, że Sony zaprzestał ich produkcji, skoro cieszyły się taką renomą.

Posted
7 godzin temu, MichalZZZ napisał:

@Hustler

Sennheiser HD 555 to akurat wiem, że był na nie hype, bo nawet nie interesując się nic a nic słuchawkami, to mi się obiło o uszy, że to dobre sluchawki i je sobie kupiłem z 10 lat temu. Przez te wszystkie lata mi wiernie służyły i mam je zresztą do tej pory w świetnym stanie. Ponad rok temu mi się zachciało jakiś innych, lepszych słuchawek, bo gdzieś przez przypadek usłyszałem świetnie grający system słuchawkowy, później zacząłem Was czytać i mnie zainteresowaliście tematem. Dziś Wasze hobby, stało się też i moim hobby :) 

Klasyczny przykład, jak uczeń przerósł mistrza. 
Ale żeby w rok?