marek_m Posted September 18, 2021 Report Posted September 18, 2021 (edited) Rozważam zakup wzmacniacza "vintage": wycieraczki (tzn. VU Meters); solidne gały i dźwignie; srebrny lub szampański; front metal, boki metal lub drewno; sprawny technicznie; wzorowy wizualnie (musi cieszyć oko); marki: realnie Sony, Akai, Pioneer, Sansui, Kenwood (na Accuphase / Luxman mnie nie stać); budżet: ok. 3000 PLN (nie jest duży, ale to jest totalna fanaberia). Szukanie rozpocząłem od tej strony, ale z pewnością źródeł jest więcej. Oferty na eBay też obserwuję, ale tam jest sporo "badziewia". Preferuję zakup w EU, choć może w Japonii są lepsze źródła (wszak dominuje sprzęt japoński). Jeżeli są na forum osoby mające wiedzę / doświadczenie w tej zabawie i chciałby się podzielić z innymi, chętnie wysłucham / poczytam Edited September 18, 2021 by marek_m Quote
neonlight Posted September 18, 2021 Report Posted September 18, 2021 Jak może być bez wycieraczek, to może coś z serii Blue Pioneer'a?! https://www.olx.pl/d/oferta/pioneer-sa-8800-wzmacniacz-mocy-CID99-IDLmhxY.html#09b45a6763 1 Quote
szwagiero Posted September 18, 2021 Report Posted September 18, 2021 Radziłbym szukać w okolicach gdzie można podjechać, obejrzeć i przetestować przynajmniej godzinkę odsłuchu. Ciężkie czasy nastały na kupno vintage, bo ceny poszybowały ostro w górę. Yamahę CR2020 kupowałem kilka lat temu za 1000 pln, następną za 1800 pln, a teraz 5000-6000.Żeby nie było offtopu proponuję coś takiego:https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-sharp-optonica-sm-3636-CID99-IDLbkyK.html 1 1 Quote
marek_m Posted September 18, 2021 Author Report Posted September 18, 2021 Oba zaproponowane sprzęty wyglądają zacnie, ale nie mają wycieraczek Cokolwiek kupię, powinno oczywiście grać, ale przede wszystkim musi wyglądać To nie będzie sprzęt podstawowy, to będzie sprzęt wystawowy 1 Quote
whero Posted September 18, 2021 Report Posted September 18, 2021 Teraz, marek_m napisał: Oba zaproponowane sprzęty wyglądają zacnie, ale nie mają wycieraczek Cokolwiek kupię, powinno oczywiście grać, ale przede wszystkim musi wyglądać To nie będzie sprzęt podstawowy, to będzie sprzęt wystawowy nie będzie łatwo się zmieścić w tym budżecie żeby to wyglądało - 1-1.5k euro należałoby liczyć .. ewentualnie https://allegrolokalnie.pl/oferta/technics-sea5-koncowka-mocy i dać do dorobienia obudowę z drewna (o ile ten przegląd był sensownie zrobiony - inaczej odradzam) vu ładne to niestety bardzo poszukiwany temat - im ładniejsze tym sprzęt bardziej drożeje.. a jak dorzucali je do sprzętów z wysokiej półki to były fajne.. co jeszcze ewentualnie bym doradził to poszukać yamah'y pc-2002 / mitsubishi a-10dc (a-15dc) z frontem z vu - ale tutaj raczej wszystko będzie odrobinę ponad budżet 1 Quote
Rafacio Posted September 18, 2021 Report Posted September 18, 2021 (edited) Swego czasu kupiłem w komisie na Przymorzu Akai aa1050 w idealnym stanie. Nie tylko wyglądało, ale grało zacnie. Tylko, że wtedy dałem za to trzy stówy, dziś 1400 co najmniej wołają. Amplituner Akai AA 1050. HI-FI Stereo. Classic Vintage. Po całkowitej rewitalizacji. (fryderykdanielczykstore.com) Klasycznych wycieraczek jednak nie miał, te co widać to wskazówki od strojenia tunera. Ale za to było dobre wyjście słuchawkowe. Edited September 18, 2021 by Rafacio Quote
Bednaar Posted September 19, 2021 Report Posted September 19, 2021 (edited) Jeżeli ma mieć wycieraczki i grać ładnie, to zaszalej i kub Rotel RA-1312 lub RA-1412. To jest wintydżowy hi-end, ale ostrzegam - bezlitosny dla budżetu. RA-1312 trochę przekracza 3000. 1412 - już ponad budżet (4-5 tys. za vintage). Edit: Żeby nie było, że jestem gołosłowny: znam bardzo dobrze wintydżowe Rotele, mam od wielu lat inny model - minimalistyczny RA-840BX2, więc pewnie Autor wątku nie będzie nim zainteresowany, ale warto odnotować fakt, że wzmacniacz ten ma ponad 30 lat i wciąż pięknie gra: Edited September 19, 2021 by Bednaar Quote
marek_m Posted September 20, 2021 Author Report Posted September 20, 2021 Rotel jest mi bliski Przez kilka lat używałem w gabinecie RA-312 odziedziczonego po ojcu, który zastąpiłem modelem RA-10. Natomiast, w salonie przez lata używałem RA-1070 1 Quote
Bednaar Posted September 20, 2021 Report Posted September 20, 2021 (edited) W taki razie na Twoim miejscu wybrałbym Rotela RA-1312, może uda się trafić do 3000 zł. Ten mój jest niezawodny - staruszek i zero awarii. Tutaj nieco inne ujęcie RA-1312 z widocznymi nietypowo umieszczonymi terminalami wejść i wyjść - na bocznej ściance: Jest jeszcze tańsza alternatywa, Rotel RA-812: Edited September 20, 2021 by Bednaar 1 Quote
marek_m Posted September 20, 2021 Author Report Posted September 20, 2021 Będę szukać, przy czym dla mnie najważniejszy jest stan wizualny. Innymi słowy, jeżeli kupię, to ten egzemplarz, który wyda mi się najładniejszy. Mało to profesjonalne, ale w tym wypadku wygląd to kwestia podstawowa 1 Quote
Bednaar Posted September 20, 2021 Report Posted September 20, 2021 (edited) Rozumiem, że ma to być element wystroju sklepu ze sprzętem stereo? W takim razie to jak najbardziej profesjonalne podejście, ale pod innym kątem RA-1312 prezentuje się bardzo okazale, atrakcyjnie Edited September 20, 2021 by Bednaar Quote
marek_m Posted September 20, 2021 Author Report Posted September 20, 2021 Nie, to ma być element wystroju mojego domowego gabinetu 1 Quote
Bednaar Posted September 20, 2021 Report Posted September 20, 2021 I na deser - bliźniaczy model Rotel RA-712. 1 Quote
marek_m Posted December 28, 2021 Author Report Posted December 28, 2021 Na dobry początek kupiłem JVC JA-S22 Zdjęcie poglądowe Teraz szukam do niego źródła. Używał ktoś może Arylic S10 ? Ewentualnie inne propozycje (poniżej 1k PLN) ? 1 Quote
marek_m Posted January 15, 2022 Author Report Posted January 15, 2022 Poranne testowanie Nie podjąłem jeszcze decyzji odnośnie źródła, więc tymczasowo podłączyłem starego iPada + IKKO Zerda. Nie wykluczone, że kolejnym tymczasowym źródłem będzie DX3 Pro+ 😳 Zanim zdecyduję się na "porządny" streamer, muszę ustalić gdzie to maleństwo ma stać Propozycje streamera nadal mile widziane 6 Quote
krz Posted January 15, 2022 Report Posted January 15, 2022 (edited) Małe te Wasze wycieraczki. Może takiego Technicsa? https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-technics-i-przedwzmacniacz-CID99-IDNoDss.html Edited January 15, 2022 by krz 1 Quote
Enlil Posted January 15, 2022 Report Posted January 15, 2022 2 godziny temu, marek_m napisał: Propozycje streamera nadal mile widziane Obiło mi się gdzieś, że ktoś ostatnio Zen Streamera zakupił i jest zadowolony, możesz sobie zbadać temat, bo IFI dosyć dobrych komponentów używa w tych swoich maleństwach, no i wbudowany jest tam ich iPurifier do oczyszczania sygnału ze śmieci. Ja mam za to pytanie z innej beczki. Co w ogóle zyskujemy mając taki streamer? Jeśli korzystamy z PC przy takim biurkowym odsłuchu. Ewentualnie mamy DAPa. Zakładam, że realnej korzyści poza ewentualną wygodą nie ma. No i pytanie czy sterowanie czymś takim i tak nie sprowadzi się do odpalenia aplikacji na PC/Telefonie, w celu np wyszukania jakiegoś utworu czy albumu. Quote
euter Posted January 15, 2022 Report Posted January 15, 2022 3 minuty temu, Enlil napisał: Co w ogóle zyskujemy mając taki streamer? Jeśli korzystamy z PC Najbardziej oczywista korzyść to możliwość przesłania sygnału do DACa inną drogą niż przez USB. 1 Quote
marek_m Posted January 15, 2022 Author Report Posted January 15, 2022 (edited) 3 godziny temu, Enlil napisał: Obiło mi się gdzieś, że ktoś ostatnio Zen Streamera zakupił i jest zadowolony, możesz sobie zbadać temat, bo IFI dosyć dobrych komponentów używa w tych swoich maleństwach, no i wbudowany jest tam ich iPurifier do oczyszczania sygnału ze śmieci. Mam Zen Streama na oku, ale jest kapkę za drogi Trochę tego IFI już kupiłem: ZEN Blue, ZEN DAC, ZEN CAN i ostatnio Go Blu 3 godziny temu, Enlil napisał: Ja mam za to pytanie z innej beczki. Co w ogóle zyskujemy mając taki streamer? Jeśli korzystamy z PC przy takim biurkowym odsłuchu. Ewentualnie mamy DAPa. Zakładam, że realnej korzyści poza ewentualną wygodą nie ma. No i pytanie czy sterowanie czymś takim i tak nie sprowadzi się do odpalenia aplikacji na PC/Telefonie, w celu np wyszukania jakiegoś utworu czy albumu. Na biurku wzmak stoi tymczasowo. Docelowo może trafić do salonu lub na bazarek. Jeżeli trafi do salonu, to streamer będzie raczej konieczny. Nie chcę przesyłać sygnału po BT, wolę WiFi. Co nie znaczy, że nie przetestują Topping'a DX3 Pro+ w roli "źródła". Tym bardziej, że ma pilota i mógłbym z kanapy sterować głośnością (w moim wieku to ważne) ____________________________ Dodam, że 40-letnia dziurka w tym wzmaku jest tak słodka, że od rana wtykam w nią wszystko co mam najlepszego i jest miodzio Edited January 15, 2022 by marek_m 2 Quote
Bednaar Posted January 15, 2022 Report Posted January 15, 2022 (edited) 7 godzin temu, marek_m napisał: Na biurku wzmak stoi tymczasowo. Docelowo może trafić do salonu lub na bazarek. Jeżeli trafi do salonu, to streamer będzie raczej konieczny. Nie chcę przesyłać sygnału po BT, wolę WiFi. Co nie znaczy, że nie przetestują Topping'a DX3 Pro+ w roli "źródła". Tym bardziej, że ma pilota i mógłbym z kanapy sterować głośnością (w moim wieku to ważne) ____________________________ Dodam, że 40-letnia dziurka w tym wzmaku jest tak słodka, że od rana wtykam w nią wszystko co mam najlepszego i jest miodzio Jak byś scharakteryzował jego brzmienie? Ja mam ponad 30-letniego Rotela i jego dziurka słuchawkowa jest genialna - mocny bas (ale krótki, impulsowy "punch"), dynamika, ciepłe barwy - generalnie każdy podzakres słychać zdecydowanie - górę i środek też. Taki mocno dosadny wzmacniacz, więc idealny do rocka (obecnie słucham jazzu, ale też daje radę). Ale nie ma wycieraczek - zresztą dałem już wcześniej w tym wątku jego zdjęcie. No i jeszcze jedno pytanie - czy transformator nie buczy? Bo w moim Rotelu jest ten problem. Edited January 15, 2022 by Bednaar Quote
manuelvetro Posted January 15, 2022 Report Posted January 15, 2022 14 minut temu, Bednaar napisał: Ja mam ponad 30-letniego Rotela i jego dziurka słuchawkowa jest genialna Yamaha AS-500, marantz pm6004, 5003, harman kardon hk900 - to są sprzęty, które miałem/mam od kilkunastu lat. Dziurka słuchawkowa = lipa/przeciętność, większość wzmaków słuchawkowych/prawie wszystkie je bije bez pojedynku. Jednak vintage to vintage. Quote
marek_m Posted January 15, 2022 Author Report Posted January 15, 2022 26 minut temu, Bednaar napisał: mam ponad 30-letniego Rotela i jego dziurka słuchawkowa jest genialna - mocny bas (ale krótki, impulsowy "punch"), dynamika, ciepłe barwy - generalnie każdy podzakres słychać zdecydowanie - górę i środek też. Taki mocno dosadny wzmacniacz Dokładnie tak 👍 + wycieraczki (które mnie hipnotyzują) 9 minut temu, manuelvetro napisał: Jednak vintage to vintage. Owszem Powtarzam to sobie codziennie rano, kiedy patrzę w lustro 1 1 Quote
marek_m Posted January 22, 2022 Author Report Posted January 22, 2022 (edited) Wzmak vintage tak bardzo mi się spodobał (magia wycieraczek), że uruchomiłem poszukiwania kolejnego, tym razem z przeznaczeniem do salonu Ponieważ ostatecznie wybrałem Apple Music jako podstawowe źródło - zastanawiam się nad dokupieniem adaptera AirPlay 2. Znalazłem Belkin SoundForm Connect Czy miał ktoś okazję testować, ewentualnie ma inny pomysł na AirPlay 2 w urządzeniu vintage ? Edited January 22, 2022 by marek_m Quote
marek_m Posted January 28, 2022 Author Report Posted January 28, 2022 (edited) Od rana testuję w gabinecie Wiim Mini Mniejszy niż krążek hokejowy, a mimo to skutecznie spina XX wiek (JVC) z XXI wiekiem (streaming) 👍 Kto wie, może to kombo ostatecznie trafi do salonu Edited January 28, 2022 by marek_m Quote
Rafacio Posted January 31, 2022 Report Posted January 31, 2022 A może cos z Accuphase E-2xx. Też mają wycieraczki, a nie będą aż tak stare. Tylko chyba ceny nieco poszły w górę za samą marke. Quote
Recommended Posts