Jump to content
Sivga & Sendy Audio - reaktywacja - specjalna oferta ×
iFi Audio xDSD Gryphon - razem możemy więcej ×

Druk 3d części do słuchawek...

hammerh34d

Recommended Posts

...czym?... :)

Zauważyłem, że kilka osób drukuje, więc pytanie do praktyków: co warto rozważyć?

Zdaję sobie sprawę doskonale, że sprzęt to dopiero początek i że wydatki dopiero się wtedy zaczną, ale tym bardziej opinia kogoś z doswiadczeniem na temat tegp czym i cp można drukować była by dla mnie bardzo cenna.

Ktoś coś?... :)

• 3 months later...

Tak, można drukować części do słuchawek. Potrzebujesz drukarkę 3D, filament i doświadczenia, niestety bez podstaw wiedzy w zakresie druku 3D raczej nie wróżę sukcesów. Ogarnij sobie najpierw jakas tania drukarke, np. Endera, pobaw się tym, poucz się projektować modele i dopiero później myśl o tworzeniu części do słuchawek.

10 minut temu, Rudy napisał:

Tak, można drukować części do słuchawek. Potrzebujesz drukarkę 3D, filament i doświadczenia, niestety bez podstaw wiedzy w zakresie druku 3D raczej nie wróżę sukcesów. Ogarnij sobie najpierw jakas tania drukarke, np. Endera, pobaw się tym, poucz się projektować modele i dopiero później myśl o tworzeniu części do słuchawek.

Wystarczą szczere chęci i determinacja. Nie zniechęcaj kolegi :)

W 3 dni można złożyć kit drukarki, nauczyć się projektować proste modele i je wydrukować :) To nie wiedza tajemna. Poza tym dziś już jest mnóstwo tutoriali ...nie to co kiedyś. Programy do druku już są predefiniowane co do modeli i filamentu. Plug and Play.

To nie zniechęcienie, to lakoniczna odpowiedz na lakoniczny post w stylu "widzialem, ze niektorzy naprawiaja auta, ja tez chce naprawiać. Jak zostać mechanikiem?" :)

Cytat

Jestem przekonany zresztą, że sporo modeli (w sensie modeli elementów do druku) znajdę albo kupię w sieci.

Hue, hue. :) Znaleźć znajdziesz, ale co do jakości może być różnie i często bedziesz się denerwował na dany model, bo ma np. spieprzone scianki po pocięciu do STLa, zdecydowanie lepiej mieć wiedze na temat modelowania, zeby w razie czego poprawiac modele, ale jak napisal przedmowca - Youtube pomaga. :)

Zacznij najpierw od poogladania na YT filmikow ze skladania drukarek, kalibracji, itp. Jak zobaczysz, ze sobie poradzisz to tak jak pisalem, kup Endera. Najtansze wejscie w swiat druku 3D, żeby nie spędzić 90% czasu na skladaniu i kalibracji drukarki.