Jump to content

W miejsce podwójnego opampa dwa podwójne ?

x86

Recommended Posts

Dzień dobry :)

Aktualny sprzęt pod PC to FiiO BTR5 podłączony z single DACa 3,5mm TRS-2xRCA do wzmacniacza hybrydowego SUCA TUBE-T2 jak na załączonym zdjęciu. Brakuje mi wiedzy stricte elektronika stąd dwa pytanka :

1) planuję zrobić kabelek 2,5mm TRRS-2xRCA czy korzystając z większej mocy dual DACa będzie automatycznie wyższa głośność na wyjściu słuchawkowym we wzmacniaczu ?

2) we wzmacniaczu aktualnie siedzą dwa oryginalne TI NE5532P po jednym na kanał słuchawkowy. Całość gra obłędnie dobrze na mój gust ale bez używania wzmocnienia w FiiO GAIN na High chciałbym spróbować zwiększyć moc samego wzmacniacza wstawiając dwa NE5532P korzystając z dodatkowej płytki PCB adapterka jak na poniższym zdjęciach. Znajomy kolega elektronik (nie widząc płytki) mówił że może sygnał być przesterowany i wtedy kondensator 4,uF między wyjściem a wejściem dwóch OP AMPów na adapterze. Proszę o opinie czy warto srpóbować tym tokiem myślenia czy może lepiej dwa mono opampy na ten adapter ?  

opad0.JPG

opad1.JPG

opad2.JPG

tubet2_.jpg

TubeT22.jpg

Edited by cpu1

ten adapter jedynie rozdziela sygnał na dwa oddzielne opampy.. nie będziesz miał prawie żadnej różnicy pomiędzy jednym a dwoma zmienionymi opampami (o ile reszta układu współpracuje normalnie z nimi)

TI NE5532P ma gain na poziomie 100db. Sumować możesz w tym wypadku natężenie sygnału = brak wzmocnienia gainu. Wzmocnienie gainu = wymiana opampa na inny o większym gainie. Muses 8820 ma 110db a LME49720 ma 140db. 

Godzinę temu, whero napisał:

ten adapter jedynie rozdziela sygnał na dwa oddzielne opampy.. nie będziesz miał prawie żadnej różnicy pomiędzy jednym a dwoma zmienionymi opampami (o ile reszta układu współpracuje normalnie z nimi)

Czyli jeżeli dobrze rozumiem to jest ew. możliwość zastosowania dwóch różnych opampów na tym adapterze ale wyłącznie celem "wymieszania" barwy ? i/lub można zastosować dwa takie same pojedyncze ? 

47 minut temu, espe0 napisał:

TI NE5532P ma gain na poziomie 100db. Sumować możesz w tym wypadku natężenie sygnału = brak wzmocnienia gainu. Wzmocnienie gainu = wymiana opampa na inny o większym gainie. Muses 8820 ma 110db a LME49720 ma 140db. 

Rozumiem. Czyli jedyny przyrost jeżeli w ogóle będzie odczuwalny to na jakości sygnału np. wmocnienie przekazu, zwiększenie szczegółowości itp.? Czy w ogóle to ma sens w tym konkretnym przypadku ?

Jeszcze wrócę do pytania o wyjście balanced 2.5mm. Czy jest sens robienia kabla symetrycznego RCA do wzmacniacza ?

Edited by cpu1

3 minuty temu, cpu1 napisał:

Rozumiem. Czyli jedyny przyrost jeżeli w ogóle będzie odczuwalny to na jakości sygnału np. wmocnienie przekazu, zwiększenie szczegółowości itp.? Czy w ogóle to ma sens w tym konkretnym przypadku ?

Jak koniecznie chcesz użyć tego adaptera to kup dwa razy mono ad797 - tam usłyszysz szczegółowość.

Podłączyłem dziś na próbę Dragonfly Cobalt pod powyższy wzmacniacz i jest sporo głośniej niż z FiiO BTR5 w trybie Gain H na wyjściu niesymetrycznym 3,5mm. Dalej nie wiem czy robić kabel balanced 2.5mm do 2xRCA i przez to uzyskam większą moc (głośność) na wejściu do wzmacniacza.

Edited by cpu1

• 1 month later...

Chwilowo wstawiłem OPA2132 ale zrobiło się za jasno i bass znacznie osłabł. Finalnie do wzmacniacza wstawiłem 4 szt OPA627 z Chin bo zlutowałem adaptery. Generalnie gra to niemal identycznie jak z NE5532P ale troszeczkę mocniej i może na granicy percepcji deczko głośniej. Pewno to podróby i w środku siedzą NE5534 stąd to podobieństwo. 

23 minuty temu, cpu1 napisał:

Chwilowo wstawiłem OPA2132 ale zrobiło się za jasno i bass znacznie osłabł. Finalnie do wzmacniacza wstawiłem 4 szt OPA627 z Chin bo zlutowałem adaptery. Generalnie gra to niemal identycznie jak z NE5532P ale troszeczkę mocniej i może na granicy percepcji deczko głośniej. Pewno to podróby i w środku siedzą NE5534 stąd to podobieństwo. 

A co tym razem chciałeś osiągnąć?

W dniu 17.02.2021 o 19:24, cpu1 napisał:

Podłączyłem dziś na próbę Dragonfly Cobalt pod powyższy wzmacniacz i jest sporo głośniej niż z FiiO BTR5 w trybie Gain H na wyjściu niesymetrycznym 3,5mm. Dalej nie wiem czy robić kabel balanced 2.5mm do 2xRCA i przez to uzyskam większą moc (głośność) na wejściu do wzmacniacza.

Cobalt ma wyjście liniowe, Fiio nie. Pamiętaj że do tego wzmacniacza musisz podłączać wejścia LINIOWE. Inne mogą go niewystarczająco wysterować i cała zabawa do *upy.

16 godzin temu, espe0 napisał:

Cobalt ma wyjście liniowe, Fiio nie. Pamiętaj że do tego wzmacniacza musisz podłączać wejścia LINIOWE. Inne mogą go niewystarczająco wysterować i cała zabawa do *upy.

Dzięki, nie wiedziałem. Po Cobalcie już dawno wspomnienia i nie żałuję sprzedaży za to FiiO trochę suchy, jasny ale ma wyjście zbalansowane to przydaje się do HD650.

• 5 weeks later...

Przyszły opki AD825 i po zlutowaniu stoliczków jest efekt WOW. Scena szersza, więcej detali, głębia znacznie większa. Odrobinkę - na pograniczu percepcji jaśniej ale wszystko świetnie dociążone. Jak na razie najlepsze opki jakie miałem i nic nie kosztują. Lecą jeszcze do mnie na testy AD797 i LME49720MA.

AD825A.jpg