Jump to content

Recenzja Mytek Brooklyn Bridge

Swordfish_

Recommended Posts

• Bywalec

Dzień dobry :)

"Mytek Brooklyn Bridge to przetwornik cyfrowo-analogowy ze zintegrowanym odtwarzaczem sieciowym, przedwzmacniaczem i wzmacniaczem słuchawkowym. Jednocześnie jest to jedno z tych urządzeń, o których można powiedzieć, że wyznaczają pewne drogi rozwoju w branży audio."

https://hifizone.pl/mytek-brooklyn-bridge-recenzja/

Miłej lektury i do przeczytania - już niebawem :)

Edited by Swordfish_
  • Like 1

Ciekawa recenzja.

Uważam, że mconnect to najsłabszy punkt Myteka. Nie jest to najgorsza aplikacja do streamingu, ale też nie jest w żadnym przypadku ideałem i wymaga przyzwyczajenia się do niej. Nie znalazłem jeszcze opisu wzmacniacza słuchawkowego z DAC+/Bridge ze zdjęciem podpiętego adaptera do kabla zbalansowanego, za to wielu opisuje jakie jest dobre. To mnie akurat dziwi. Swoją drogą ten adapter przy tej cenie powinien być po prostu dodany do zestawu. Nie rozumiem, też uwagi o Roon i możliwości regulacji głośności z jego poziomu. mconnect też to potrafi, poza tym jest w zestawie pilot do zdalnego sterowania. Ponieważ nie jestem fanem Roona i nie używam go obecnie, to bardzo jestem ciekaw jaką jeszcze przewagę daje nad innymi programami tego typu w połączeniu z Mytekiem. Może jednak jest czas na ponową ewaluację Roona?

Mytek Bridge ma bardzo szeroką funkcjonalność i muszę stwierdzić, że przytoczona recenzja jest bardzo skrótowa. Trochę szkoda.

• Bywalec
18 godzin temu, alekc napisał:

Ciekawa recenzja.

Uważam, że mconnect to najsłabszy punkt Myteka. Nie jest to najgorsza aplikacja do streamingu, ale też nie jest w żadnym przypadku ideałem i wymaga przyzwyczajenia się do niej. Nie znalazłem jeszcze opisu wzmacniacza słuchawkowego z DAC+/Bridge ze zdjęciem podpiętego adaptera do kabla zbalansowanego, za to wielu opisuje jakie jest dobre. To mnie akurat dziwi. Swoją drogą ten adapter przy tej cenie powinien być po prostu dodany do zestawu. Nie rozumiem, też uwagi o Roon i możliwości regulacji głośności z jego poziomu. mconnect też to potrafi, poza tym jest w zestawie pilot do zdalnego sterowania. Ponieważ nie jestem fanem Roona i nie używam go obecnie, to bardzo jestem ciekaw jaką jeszcze przewagę daje nad innymi programami tego typu w połączeniu z Mytekiem. Może jednak jest czas na ponową ewaluację Roona?

Mytek Bridge ma bardzo szeroką funkcjonalność i muszę stwierdzić, że przytoczona recenzja jest bardzo skrótowa. Trochę szkoda.

To ciekawa, czy skrótowa? :)  Ale na serio - można by kwestię jednej funkcjonalności wałkować przez kilka stron, jednakże kompletnie nie o to chodzi. Poza tym - najprawdopodobniej przyjrzę się tematowi słuchawek i kilku źródeł całkowicie osobno. A, że adaptery nie są na zdjęciach - to mnie to nie dziwi, bo sam robiłem na szybko wersję DIY i po prostu nie zamieszczałem jej na foto. 

Natomiast co do mconnecta - to tutaj pojawia się jeszcze bardziej ogólny i szeroki temat konfiguracji sieci. 

Uwaga odnośnie Roona jest w kontekście takim, że po co mieć komórkę/tablet w jednej ręce, a pilot z drugiej, skoro można sterować głośnością z aplikacji sterującej Roona. No i sam Roon to nie program, a bardziej platforma będąca pomostem pomiędzy serwisami strumieniowymi - a urządzeniem konwertującym pomiędzy domenami sygnału. 

Temat ewentualnej przewagi Roona nad programami typu F2K, Audirvana, JMC itd. etc. - to jest temat bardzo szeroki i nie ukyrwam, że się mu przyglądam od pewnego czasu. I na razie nie wypowiadam się - będzie na ten temat osobny (i to akurat dość obszerny) artykuł. Bo mógłbym teraz napisać np. o upsamplingu do DSD ale jego zasadność i tak zależy do wielu innych czynników. Poza tym można do tego podejść z wielu stron i np. zastanawiać się, co będzie lepsze - room correction w Roonie, czy osobny program działący, jako wtyczna VST w F2K albo innym odtwarzaczu programowym. Temat rzeka :)

Rozmiar tekstu nie musi korelować bezpośrednio z jego jakością itd. ;)

Nadal nie rozumiem po co pilot w jednej ręce a komórka w drugiej, jeśli mconnect potrafi sterować głośnością z głównego ekranu podczas odtwarzania muzyki. Z drugiej strony Mytek oferuje dobrą IMHO kontrolę głośności i nawet można wybrać pomiędzy analogową lub cyfrową (co jest opisane w recenzji).

W recenzji nie ma jednakże nic na temat aplikacji Mytek Control, która jest moim zdaniem jednym ze słabszych punktów, ale przynajmniej działa czego nie można powiedzieć o innych producentach, także droższego sprzętu. Rozumiem, że nie wpływa ona na sygnaturę dźwięku, ale jest elementem całości więc chyba należy o niej napisać.  

Jeśli chodzi o upsampling to każdy ma swoje zdanie ;) ale faktem jest, że nie tylko Roon taką funkcję obecnie posiada. Ci co lubią upsampling mogą oczywiście jeszcze dzielić się na grupy w zależności od playera lub urządzenia, które opcję upsamplingu oferuje. 

Ogólnie mam wrażenie, że recenzja była pisana szybko, może za szybko. Na przykład pisząc o sprzętowym dekodowaniu MQA... zabrakło informacji że ten filtr można wyłączyć z menu. A to jest już istotna informacja, która zmienia brzmienie.

• Bywalec
14 godzin temu, alekc napisał:

Nadal nie rozumiem po co pilot w jednej ręce a komórka w drugiej, jeśli mconnect potrafi sterować głośnością z głównego ekranu podczas odtwarzania muzyki. Z drugiej strony Mytek oferuje dobrą IMHO kontrolę głośności i nawet można wybrać pomiędzy analogową lub cyfrową (co jest opisane w recenzji).

Chodziło mi konkretnie o to, że w przypadku połączenia Roona z Bridgem - jest możliwość bezstratnej kontroli głośności. 

Cytat

W recenzji nie ma jednakże nic na temat aplikacji Mytek Control, która jest moim zdaniem jednym ze słabszych punktów, ale przynajmniej działa czego nie można powiedzieć o innych producentach, także droższego sprzętu. Rozumiem, że nie wpływa ona na sygnaturę dźwięku, ale jest elementem całości więc chyba należy o niej napisać.  

mconnect Control jeżeli już. W zasadzie to nie jest jedyna aplikacja działająca z Bridge'em. Dlatego do mconnecta jeszcze powrócę w osobnym artykule i to niebawem, do samego Bridge'a też - bo to jest szerszy temat i nie można go rozpatrywać tylko w kontekście tego jednego urządzenia. 

Cytat

Jeśli chodzi o upsampling to każdy ma swoje zdanie ;) ale faktem jest, że nie tylko Roon taką funkcję obecnie posiada. Ci co lubią upsampling mogą oczywiście jeszcze dzielić się na grupy w zależności od playera lub urządzenia, które opcję upsamplingu oferuje. 

Upsampling ma zupełnie inną zaletę/zalety i na ile te zalety będą dla kogoś istotne - to już kwestia zasilanego takim sygnałem przetwornika. Poza tym to wszystko zależy od podejścia, bo są tacy, ktorzy twierdzą, że jak upsampling to tylko x2/x4 (względem Fs), są też tacy, bo uważają, że jak filtr cyfrowy, to tylko "closed-form" i tak dalej.

Cytat

Ogólnie mam wrażenie, że recenzja była pisana szybko, może za szybko. Na przykład pisząc o sprzętowym dekodowaniu MQA... zabrakło informacji że ten filtr można wyłączyć z menu. A to jest już istotna informacja, która zmienia brzmienie.

No akurat nie, bo tak się składa, że Bridge to jedno z moich prywatnych urządzeń. Równie dobrze mógłbym napisać, że można zmieniać kolor i jasność diody i dopisać w ten sposób 2 strony A4 tekstu - ale nie o to mi chodzi w recenzjach :) Oczywiście szanuję uwagi będę na nie brał poprawkę :)

Edited by Swordfish_

Mytek ma swoją aplikację działającą po USB do kontroli DACa- tutaj link https://mytekdigital.com/download_library/control_panel/MytekControlPanel_v.1.51.zip

Ale faktycznie nie Mytek Control tylko Mytek Control Panel ;) i za tą pomyłkę przepraszam. Skoro jednak pozwala zmienić między innymi kolor diody to dla niektórych właścicieli pewnie to nie jest istotny komponent.

Dla mnie w tej recenzji jest sporo braków i na tym zakończmy temat. Życzę dużej radości z Myteka, bo uważam że to świetny sprzęt.