Jump to content

FiiO FD5 (beryl/DLC DD)

Methuselah

Recommended Posts

6 godzin temu, Loke13 napisał:

Gdzieś już chyba widziałem podobny projekt🤔. Czyżby Fiio szykowało podobny produkt do Dunu Zen?

IMHO im więcej dobrych single DD, tym lepiej :D

W przypadku FiiO FD1 są udanym modelem, więc z droższym też powinni sobie poradzić.

Edited by Methuselah
  • Like 2

• 2 weeks later...

To czas na nowe info, skoro produkt został już zapowiedziany oficjalnie z (chyba) całkiem atrakcyjną ceną 300 USD. Ciekawe, jak ta półotwarta konstrukcja będzie się sprawować.

Tu nieco więcej info:

https://www.head-fi.org/threads/fiio-fd5-1dd-flagship-from-fiio.949578/

https://hifigo.com/blogs/news/fiio-fd5-to-be-launched-today

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Moje już wygrzane, grają rewelacyjnie.

Trafiły do mnie na odsłuch (dzięki @kurop) i już ich nie oddałem. Musiałem je mieć.:)

Doskonałe wykonanie i ergonomia. Innowacyjna półotwarta konstrukcja. Bardzo dobre wyposażenie: kabelek(wymienne końcówki), ładne etui, wymienne filtry,

ściągacz mmcx, bogaty zestaw tipsów. Przystępnie wycenione.

Jeśli chodzi o sygnaturę, szeroka scena, głęboki różnorodny bas, wyraźne, dźwięczne i rozdzielcze soprany. Całość przekazu jest zwarta i pełna. Słuchawki

graję dużym dźwiękiem z potężną dynamiką.

Słuchawki Fiio FD5 zasługuję, z mojej strony, na rekomendację.👍

Chciałoby się powiedzieć "Dynamik wraca i to w wielkim, pieprzonym stylu ..." Pulp Fiction he, he

1.jpg

Edited by chico99
  • Like 2

12 minut temu, Corvin74 napisał:

@chico99 A możesz cos napisać o średnicy, jak wypada na tle tej z FH5? Zastanawiam się nad zmianą ich na FH7, ale może lepszym wyborem byłyby FD5?

FH5 miałem dwa razy ale nigdy ich nie odsłuchałem, problem z sealem. Tu nie pomogę. FH7 nie miałem.

Co do średnicy, to jest niewątpliwie cofnięta. Ale obecna i bardzo ok. Wokale gładkie i czarujące.

FD5 są bardzo podatne na zmiany kabelka, jak napisał @Methuselah. Ja jeszcze dodam, że są równie podatne na zmiany źródła.

Można średnicę zagęścić i przybliżyć np. w połączeniu z Aune BU1.

Najlepsze kombo dla mnie na teraz  to: FD5 + M15 + Oriolus BA300s

IMG_20210215_143736.jpg

• Like 3

2 godziny temu, Corvin74 napisał:

@chico99 A możesz cos napisać o średnicy, jak wypada na tle tej z FH5? Zastanawiam się nad zmianą ich na FH7, ale może lepszym wyborem byłyby FD5?

Klarowna i czysta, ale naturalna i stosunkowo gładka. Dość neutralna pod kątem masy, wyższe wokale i wyższa średnica z przodu (coś a la Harman). Wokale ładnie oddane, żywe, ale nie są wrzucone w twarz jak w FH5. Poza tym bardzo dobry bas, który w żaden sposób nie jest IMHO przesadzony, żywa i dobrze rozciągnięta góra, naprawdę duża scena, dobre pozycjonowanie.

44 minuty temu, Lord Rayden napisał:

Lepsze od Aune Jasper ?

Nieco inne granie. Jaspery są spokojniejsze, bardziej naturalne z gładszą i nie tak rozciągniętą górą. FD5 odrobinę lepsze technicznie, bardziej efektowne z większą sceną (obie pary potrafią zaprezentować duży dźwięk). I Jasper, i FD5 sporo jeszcze zyskują z lepszymi kabelkami. Aune nieco bezpieczniejsze w parze z jaśniejszymi, bardziej neutralnymi źródłami. Lubię obie pary. Aune lepiej poradzą sobie w klasyce i jazzie, muzyce wokalnej, a FD5 w EDM czy metalu.

• Like 3

No to muszę je posłuchać.. szukam takich wyrównanych, te z opisów mogą mi pasować, do tego ta scena duża jak piszecie to może być mniam :)

Lubie swoje FH5, ale też czasem nie mogę złapać na nich seala.

@Methuselah jakie kable do FD5 polecasz? Czy jest taki co jeszcze troszkę średnicę wyciągnie?

33 minuty temu, Corvin74 napisał:

No to muszę je posłuchać.. szukam takich wyrównanych, te z opisów mogą mi pasować, do tego ta scena duża jak piszecie to może być mniam :)

Lubie swoje FH5, ale też czasem nie mogę złapać na nich seala.

@Methuselah jakie kable do FD5 polecasz? Czy jest taki co jeszcze troszkę średnicę wyciągnie?

Można spróbować np. z EA Ares II+, DUNU Hulk, Plussound Exo Copper, Ego Audio Whiskey czy PWaudio No10. Z nimi FD5 grają pełniej, gładszym dźwiękiem, ale klarownie i z dużą sceną.

• Like 1

• 2 weeks later...
34 minuty temu, Corvin74 napisał:

No pewnie się już wygrzały... może dacie trochę wrażeń po tych kilku dniach??

Zadowoleni?

Nawet bardzo :D Świetny model o nieźle wyważonym, lekko funowe granie o dużej scenie. Nie potrzebują wiele godzin grania. Prostu z pudełka grają dobrze, a po ok. 48 godz. jeszcze nieco się wygładzają na przełomie wyższej średnicy i wysokich.

Z pewnością będzie to jedna z moich ulubionych pozycji w półce do ok. 300 USD.

Edited by Methuselah
  • Like 1

W dniu 15.02.2021 o 15:52, chico99 napisał:

FH5 miałem dwa razy ale nigdy ich nie odsłuchałem, problem z sealem. Tu nie pomogę. FH7 nie miałem.

Co do średnicy, to jest niewątpliwie cofnięta. Ale obecna i bardzo ok. Wokale gładkie i czarujące.

FD5 są bardzo podatne na zmiany kabelka, jak napisał @Methuselah. Ja jeszcze dodam, że są równie podatne na zmiany źródła.

Można średnicę zagęścić i przybliżyć np. w połączeniu z Aune BU1.

Najlepsze kombo dla mnie na teraz  to: FD5 + M15 + Oriolus BA300s

IMG_20210215_143736.jpg

Na piankach Comply najlepiej?

22 minuty temu, lobuz1 napisał:

Na piankach Comply najlepiej?

Tego nie wiem, nie używam pianek. Ale tak się zastanawiam czy pianki to dobry pomysł.

FD5 mogą z nimi stracić swój blask, a tego chyba byśmy nie chcieli.

Ja używam spiral dots. Pewnie jakieś spinfity też by z nimi super zagrały.

Edited by chico99
  • Like 1

2 godziny temu, chico99 napisał:

Tego nie wiem, nie używam pianek. Ale tak się zastanawiam czy pianki to dobry pomysł.

FD5 mogą z nimi stracić swój blask, a tego chyba byśmy nie chcieli.

Ja używam spiral dots. Pewnie jakieś spinfity też by z nimi super zagrały.

Dzięki. Znalazłem w szufladzie Spinfit 145 i to całkiem fajne połączenie :)  

BD99DC3E-342D-40D8-ABF1-C637D04BBDFE.jpeg

• Like 1