Methuselah Posted November 30, 2020 Report Share Posted November 30, 2020 (edited) FiiO szykuje IEM-y z pojedynczym dynamikiem z wyższej półki. Membrana pokryta berylem z kopułką z DLC. fotki via Head-Fi Edited November 30, 2020 by Methuselah 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loke13 Posted December 1, 2020 Report Share Posted December 1, 2020 Gdzieś już chyba widziałem podobny projekt🤔. Czyżby Fiio szykowało podobny produkt do Dunu Zen? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Methuselah Posted December 1, 2020 Author Report Share Posted December 1, 2020 (edited) 6 godzin temu, Loke13 napisał: Gdzieś już chyba widziałem podobny projekt🤔. Czyżby Fiio szykowało podobny produkt do Dunu Zen? IMHO im więcej dobrych single DD, tym lepiej W przypadku FiiO FD1 są udanym modelem, więc z droższym też powinni sobie poradzić. Edited December 1, 2020 by Methuselah 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Methuselah Posted December 14, 2020 Author Report Share Posted December 14, 2020 To czas na nowe info, skoro produkt został już zapowiedziany oficjalnie z (chyba) całkiem atrakcyjną ceną 300 USD. Ciekawe, jak ta półotwarta konstrukcja będzie się sprawować. Tu nieco więcej info: https://www.head-fi.org/threads/fiio-fd5-1dd-flagship-from-fiio.949578/ https://hifigo.com/blogs/news/fiio-fd5-to-be-launched-today Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaiet Posted December 14, 2020 Report Share Posted December 14, 2020 Tylko 300$? Spodziewałem się, że Fiio będzie obierać sobie za cel półkę 500-600$, a tu proszę jakie zaskoczenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
OTUA Posted December 18, 2020 Report Share Posted December 18, 2020 Ostatecznie cena z standardową wysyłką na hifigo.com to 320$. Wczoraj zamówione, czekam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PeepingTom Posted December 27, 2020 Report Share Posted December 27, 2020 FiiO ściga się z Sony na najbardziej damskie flagowce 😃 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted December 28, 2020 Report Share Posted December 28, 2020 Jest chyba pierwsza recka: https://www.head-fi.org/showcase/fiio-fd5.24858/reviews Kurde, narobił mi apetytu. Ciekawe kiedy wlecą do sprzedaży w PL. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator kurop Posted February 7, 2021 Moderator Report Share Posted February 7, 2021 Do mnie w końcu dojechały. Właśnie rozpoczynam wygrzewanie. Chętnych do przetestowania zapraszam do sklepu. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Methuselah Posted February 14, 2021 Author Report Share Posted February 14, 2021 FD5 to bez dwóch zdań świetne doki, które są do tego atrakcyjnie wycenione. Dobre wykonanie i całkiem bogaty zestaw do miły dodatek do jakości brzmienia. Nieźle reagują też na kable premium, ale o tym nieco później. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chico99 Posted February 15, 2021 Report Share Posted February 15, 2021 (edited) Moje już wygrzane, grają rewelacyjnie. Trafiły do mnie na odsłuch (dzięki @kurop) i już ich nie oddałem. Musiałem je mieć. Doskonałe wykonanie i ergonomia. Innowacyjna półotwarta konstrukcja. Bardzo dobre wyposażenie: kabelek(wymienne końcówki), ładne etui, wymienne filtry, ściągacz mmcx, bogaty zestaw tipsów. Przystępnie wycenione. Jeśli chodzi o sygnaturę, szeroka scena, głęboki różnorodny bas, wyraźne, dźwięczne i rozdzielcze soprany. Całość przekazu jest zwarta i pełna. Słuchawki graję dużym dźwiękiem z potężną dynamiką. Słuchawki Fiio FD5 zasługuję, z mojej strony, na rekomendację.👍 Chciałoby się powiedzieć "Dynamik wraca i to w wielkim, pieprzonym stylu ..." Pulp Fiction he, he Edited February 15, 2021 by chico99 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvin74 Posted February 15, 2021 Report Share Posted February 15, 2021 @chico99 A możesz cos napisać o średnicy, jak wypada na tle tej z FH5? Zastanawiam się nad zmianą ich na FH7, ale może lepszym wyborem byłyby FD5? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chico99 Posted February 15, 2021 Report Share Posted February 15, 2021 12 minut temu, Corvin74 napisał: @chico99 A możesz cos napisać o średnicy, jak wypada na tle tej z FH5? Zastanawiam się nad zmianą ich na FH7, ale może lepszym wyborem byłyby FD5? FH5 miałem dwa razy ale nigdy ich nie odsłuchałem, problem z sealem. Tu nie pomogę. FH7 nie miałem. Co do średnicy, to jest niewątpliwie cofnięta. Ale obecna i bardzo ok. Wokale gładkie i czarujące. FD5 są bardzo podatne na zmiany kabelka, jak napisał @Methuselah. Ja jeszcze dodam, że są równie podatne na zmiany źródła. Można średnicę zagęścić i przybliżyć np. w połączeniu z Aune BU1. Najlepsze kombo dla mnie na teraz to: FD5 + M15 + Oriolus BA300s 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Rayden Posted February 15, 2021 Report Share Posted February 15, 2021 Lepsze od Aune Jasper ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chico99 Posted February 15, 2021 Report Share Posted February 15, 2021 16 minut temu, Lord Rayden napisał: Lepsze od Aune Jasper ? Tu musiałby się wypowiedzieć @Methuselah, ma jedne i drugie. Ja niestety Jasperów nie miałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Methuselah Posted February 15, 2021 Author Report Share Posted February 15, 2021 2 godziny temu, Corvin74 napisał: @chico99 A możesz cos napisać o średnicy, jak wypada na tle tej z FH5? Zastanawiam się nad zmianą ich na FH7, ale może lepszym wyborem byłyby FD5? Klarowna i czysta, ale naturalna i stosunkowo gładka. Dość neutralna pod kątem masy, wyższe wokale i wyższa średnica z przodu (coś a la Harman). Wokale ładnie oddane, żywe, ale nie są wrzucone w twarz jak w FH5. Poza tym bardzo dobry bas, który w żaden sposób nie jest IMHO przesadzony, żywa i dobrze rozciągnięta góra, naprawdę duża scena, dobre pozycjonowanie. 44 minuty temu, Lord Rayden napisał: Lepsze od Aune Jasper ? Nieco inne granie. Jaspery są spokojniejsze, bardziej naturalne z gładszą i nie tak rozciągniętą górą. FD5 odrobinę lepsze technicznie, bardziej efektowne z większą sceną (obie pary potrafią zaprezentować duży dźwięk). I Jasper, i FD5 sporo jeszcze zyskują z lepszymi kabelkami. Aune nieco bezpieczniejsze w parze z jaśniejszymi, bardziej neutralnymi źródłami. Lubię obie pary. Aune lepiej poradzą sobie w klasyce i jazzie, muzyce wokalnej, a FD5 w EDM czy metalu. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvin74 Posted February 15, 2021 Report Share Posted February 15, 2021 No to muszę je posłuchać.. szukam takich wyrównanych, te z opisów mogą mi pasować, do tego ta scena duża jak piszecie to może być mniam Lubie swoje FH5, ale też czasem nie mogę złapać na nich seala. @Methuselah jakie kable do FD5 polecasz? Czy jest taki co jeszcze troszkę średnicę wyciągnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Methuselah Posted February 15, 2021 Author Report Share Posted February 15, 2021 33 minuty temu, Corvin74 napisał: No to muszę je posłuchać.. szukam takich wyrównanych, te z opisów mogą mi pasować, do tego ta scena duża jak piszecie to może być mniam Lubie swoje FH5, ale też czasem nie mogę złapać na nich seala. @Methuselah jakie kable do FD5 polecasz? Czy jest taki co jeszcze troszkę średnicę wyciągnie? Można spróbować np. z EA Ares II+, DUNU Hulk, Plussound Exo Copper, Ego Audio Whiskey czy PWaudio No10. Z nimi FD5 grają pełniej, gładszym dźwiękiem, ale klarownie i z dużą sceną. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corvin74 Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 No pewnie się już wygrzały... może dacie trochę wrażeń po tych kilku dniach?? Zadowoleni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Methuselah Posted February 25, 2021 Author Report Share Posted February 25, 2021 (edited) 34 minuty temu, Corvin74 napisał: No pewnie się już wygrzały... może dacie trochę wrażeń po tych kilku dniach?? Zadowoleni? Nawet bardzo Świetny model o nieźle wyważonym, lekko funowe granie o dużej scenie. Nie potrzebują wiele godzin grania. Prostu z pudełka grają dobrze, a po ok. 48 godz. jeszcze nieco się wygładzają na przełomie wyższej średnicy i wysokich. Z pewnością będzie to jedna z moich ulubionych pozycji w półce do ok. 300 USD. Edited February 25, 2021 by Methuselah 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chico99 Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 Dodam, że grają ze wszystkim. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wisting Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 Beryl? A to ta wersja słuchawek... :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 W dniu 15.02.2021 o 15:52, chico99 napisał: FH5 miałem dwa razy ale nigdy ich nie odsłuchałem, problem z sealem. Tu nie pomogę. FH7 nie miałem. Co do średnicy, to jest niewątpliwie cofnięta. Ale obecna i bardzo ok. Wokale gładkie i czarujące. FD5 są bardzo podatne na zmiany kabelka, jak napisał @Methuselah. Ja jeszcze dodam, że są równie podatne na zmiany źródła. Można średnicę zagęścić i przybliżyć np. w połączeniu z Aune BU1. Najlepsze kombo dla mnie na teraz to: FD5 + M15 + Oriolus BA300s Na piankach Comply najlepiej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chico99 Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 (edited) 22 minuty temu, lobuz1 napisał: Na piankach Comply najlepiej? Tego nie wiem, nie używam pianek. Ale tak się zastanawiam czy pianki to dobry pomysł. FD5 mogą z nimi stracić swój blask, a tego chyba byśmy nie chcieli. Ja używam spiral dots. Pewnie jakieś spinfity też by z nimi super zagrały. Edited February 25, 2021 by chico99 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lobuz1 Posted February 25, 2021 Report Share Posted February 25, 2021 2 godziny temu, chico99 napisał: Tego nie wiem, nie używam pianek. Ale tak się zastanawiam czy pianki to dobry pomysł. FD5 mogą z nimi stracić swój blask, a tego chyba byśmy nie chcieli. Ja używam spiral dots. Pewnie jakieś spinfity też by z nimi super zagrały. Dzięki. Znalazłem w szufladzie Spinfit 145 i to całkiem fajne połączenie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts