Jump to content
PROMOCJA MP3Store.pl i HiFiPRO.audio 08.03.2025 - 16.04.2025 ​☀️😎​ ×

Recommended Posts

Posted

Ja tak drążę i dopytuję, bo właśnie sobie sprawdzam różnice po BT (nareszcie mogę) między APTX, a LDAC i korzyść na rzecz LDAC jest niezaprzeczalna.

Jeśli ten S1 da mi taką różnicę po spięciu go z fonem i przewodowymi słuchawkami to prawdopodobnie w to wejdę, bo lubię jak ładnie (cokolwiek kryje się pod tym stwierdzeniem) brzmi ...

Posted

Najlepiej gra z walkmanem, bo nadaje do grajka taki stream jaki jest faktycznie. Telefony czasem robią upsampling do 48khz. A nawet uapp, nawet bitperfect, robi up do 32bit 😕

Tak więc czym bardziej uczciwy soft w urządzeniu przenośnym tym lepiej go przetwarza. Na komputerze nie ma tego problemu.

_20201203_101534.JPG

• Haha 1
Posted (edited)
12 minut temu, espe0 napisał:

Najlepiej gra z walkmanem, bo nadaje do grajka taki stream jaki jest faktycznie. Telefony czasem robią upsampling do 48khz. A nawet uapp, nawet bitperfect, robi up do 32bit 😕

Tak więc czym bardziej uczciwy soft w urządzeniu przenośnym tym lepiej go przetwarza. Na komputerze nie ma tego problemu.

_20201203_101534.JPG

O, tu jest przewaga A105 nad A55 - ja mam WMPort niestety ...

Tomek (Chico) wysle mi tego "pierdka" do posłuchania.

Rozumiem, że baterię ze źródła "spija" dosyć szybko ?

Edited by paratykus
Posted
Teraz, paratykus napisał:

O, tu jest przewaga A105 nad A55 - ja mam WMPort niestety ...

Tomek (Chico) wysle mi tego "pierdka" do posłuchania.

Rozumiem, że baterię ze źródła "spija" dosyć szybko ?

Drenaż baterii jest przy takim połączeniu jest odczuwalny i to bardzo. Ale na parugodzinny odsłuch starczy.

Posted
37 minut temu, espe0 napisał:

Drenaż baterii jest przy takim połączeniu jest odczuwalny i to bardzo. Ale na parugodzinny odsłuch starczy.

Nie ma zmiłuj. Jak ma być moc, musi być drenaż :( 

Rozwiązaniem (np. w dłuższej podróży) może być powerbank z opcją indukcyjnego ładowania, o ile oczywiście, telefon też tę opcję posiada :) 

Posted
8 minut temu, marek_m napisał:

powerbank

O widzisz. Podłączałem ostatnio HUBa USB C to telefonu, żeby podłączyć nagrywarkę BD (nie pytajcie po co). Do nagrywarki był kabel Y z dwoma wtyczkami USB, bo ma duże zapotrzebowanie na prąd. efekt był taki że przy podłączeniu do Y powerbanka, telefon również zaczął się ładować a HUB dalej spełniał swoją funkcję. Ot ciekawostka.

Posted (edited)

Dopisuję sie do klubu.

Porównywałem z Zorloo Ztella (wersja bez MQA) i Ztellę sprzedałem.

Edited by side
  • Like 1
Posted
2 minuty temu, bob2000 napisał:

Ja szukam plusów.

Now spodobał Ci się ? Napisz dlaczego 

Posted
8 minut temu, bob2000 napisał:

Jeszcze dam mu pograć. Jeden plus mam, nie szumi z Takstarami ml750 :D 

spoko, wiem tylko co wiedzialem 

Posted

Drenaż baterii jest podobny do DF'ów i innych dongli podobnych rozmiarów. Prawdziwym żarłokiem jest Sabaj DA3, tutaj bateria dosłownie w oczach z telefonu schodzi. 

Powtórzę to, co zostało usunięte, Cobalt jest na wyższym poziomie jakości dźwięku od S1, lepsza jest rozdzielczość, dynamika, namacalność instrumentów. S1 gra bardziej zbitą sceną i maskuje detale, jest bardziej analogowy i gladki, Cobalt neutralny z lekkim ociepleniem.

Opis tyczy się ustawienia neutralnego, a odnośnie presetów EQ, to według mnie są zbyt inwazyjne, aczkolwiek jak ktoś lubi dłubać w dźwięku i znajdzie ustawienie, które będzie dobrze się zgrywało z jego słuchawkami, to czemu nie, zawsze to dodatkowa uniwersalność.

• Like 1
Posted (edited)

To by było na tyle jeśli chodzi o granie w cenie dapów za 3k :( Zapewne jest to świetny sprzęt w swojej cenie.

Jeśli Cobalt jest lepszy to nie ma o czym mówić nawet, dodatkowo współpracuje z każdym telefonem bez zająknięcia. Idąc dalej SR25 to jakość nieosiągalna dla Cobalta z kolei, a to jest dap za 2500/3000 zł.

Edited by Palpatine
Posted
10 minut temu, neonlight napisał:

Opis tyczy się ustawienia neutralnego, a odnośnie presetów EQ, to według mnie są zbyt inwazyjne, aczkolwiek jak ktoś lubi dłubać w dźwięku i znajdzie ustawienie, które będzie dobrze się zgrywało z jego słuchawkami, to czemu nie, zawsze to dodatkowa uniwersalność.

W mojej opinii (podkreślę to, żeby nie zostać zjedzonym) S1 na jakimkolwiek presecie (innym od none, ale ciężko go nazwać presetem) brzmi jak zepsuty.

8 minut temu, Palpatine napisał:

To by było na tyle jeśli chodzi o granie w cenie dapów za 3k :( Zapewne jest to świetny sprzęt w swojej cenie.

Jeśli Cobalt jest lepszy to nie ma o czym mówić nawet, dodatkowo współpracuje z każdym telefonem bez zająknięcia. Idąc dalej SR25 to jakość nieosiągalna dla Cobalta z kolei, a to jest dap za 2500/3000 zł.

Przecież to już zostało wcześniej powiedziane. ;) Jak na swój przedział cenowy gra bardzo dobrze, ale do grajków za takie pieniądze to podejścia nie ma, niestety.

• Like 1
Posted
9 minut temu, Palpatine napisał:

Według mnie, raczej nie jest to poziom obecnych DAP'ów, np. z ostatnio słuchanym DX160 nie ma szans. Natomiast nie zgodzę się z tym, że Cobalt i reszta DF'ów bezproblemowo współpracuje z każdym telefonem, bo u mnie i nie tylko, występowało cyfrowe zniekształcenie raz na jakiś czas, powiedzmy co dwa, trzy utwory, z Win10 z kolei zanikał mi dźwięk, na szczęście z moim DFB nic takiego się nie działo.

Posted (edited)
32 minuty temu, neonlight napisał:

Powtórzę to, co zostało usunięte, Cobalt jest na wyższym poziomie jakości dźwięku od S1, lepsza jest rozdzielczość, dynamika, namacalność instrumentów. S1 gra bardziej zbitą sceną i maskuje detale, jest bardziej analogowy i gladki

Obecnie jest tak:
na Takstar ml750 -  perkusja rozmazana/miękka, słaby rytm (w sumie to jego brak) i bas se hula wesoło. Chiński grajpenek bez nazwy, za mniej niż 100 zł (na jakiś tam sabrze), z własnymi problemami (który podobno zamula) w stosunku do S1 ma rytm, powietrze i wyraźną perkusję. Presety na ml750 to kakofonia. Ogólnie różnica jest mała, może rzecz gustu, ale dla mnie znacząca na zasadzie się podoba, się nie podoba. Różnica w cenie nieuzasadniona. Słuchane z PC.

Edited by bob2000
  • Like 1
Posted (edited)
4 minuty temu, marek_m napisał:

No i po orgazmie :D 

Haha.. na osłodę dodam, że po balansie S1 daje trochę obszerniejszy dźwięk, jednak technikalia nadal są na przeciętnym poziomie. To jest dobry sprzęt do jasnych i ostrych słuchawek, z dużą sceną, wtedy może być fajna synergia.

Edited by neonlight
Posted
7 minut temu, marek_m napisał:

No i po orgazmie :D 

Jego nawet nigdy nie było. No może z wyjątkiem kilku osób. :)

Posted
13 minut temu, neonlight napisał:

To jest dobry sprzęt do jasnych i ostrych słuchawek, z dużą sceną, wtedy może być fajna synergia.

Możliwe, później se sprawdzę dt880 i t90 :D i jako dac do sapa2.