jakkul Posted September 18, 2020 Report Share Posted September 18, 2020 Czy ktoś z Was coś takiego próbował ogarnąć? Co miałoby to robić: * odtwarzać lokalnie z pamięci pliki audio, * jakiś prosty UI i ekranik z guzikami, * odtwarzać po sieci wifi pliki z serwera SMB/CIFS lub DLNA lub NFS, * pozwalać na strumieniowanie po wifi, * mieć klienta spotify, sterowanego z kompa lub telefonu. Zasadniczo fanty do tego są: * karta z DAC, ekranem i czterema guzikami: https://shop.pimoroni.com/products/pirate-audio-headphone-amp * raspbery Pi * jakaś obudowa z baterią i jazda. Soft do grania lokalnego goście od karty DAC dostarczają. Spotify wiem jak do tego dołożyć (jest demon spotifyd na rPi), granie po sieci PulseAudio albo ALSAą też umiem. Odtwarzanie po sieci plików też mi nie obce. Innych softów na RPi też jest trochę, wystarczy zlutować klawiaturkę. No i teraz pytanie. Te scalaki z karty np. tej pirate audio PAM8908 (opamp) i PCM5100A (DAC) to do jakiej klasy DAPów można porównać? Cała zabawa wyjdzie z 500-800 pln i pytanie czy nie sensowniej to olać i nie kupić jakiegoś DAPa z aliexpress. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
espe0 Posted September 19, 2020 Report Share Posted September 19, 2020 Ja bym celował w coś pokroju Rapsberry pi + Tone Board Generic Edition + AMP. z pewnością lepszy dźwięk będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakkul Posted September 20, 2020 Author Report Share Posted September 20, 2020 tone board generic edition to już ponad 5 stów za ES9038Q2M. W jakich przedziałach cenowych DAPów taki klocek występuje? Topping NX4 jest też na tych klockach. Za podobne pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts