Jump to content

Nowy SMSL SP400

Recommended Posts

• 4 months later...
  • 8 months later...

Dzięki uprzejmości @walekkk pojawił się u mnie SP400 i muszę przyznać, że robi świetne wrażenie. Skurczybyk jest szybki i absolutnie transparentny. Wreszcie zniknęła ta szorstkość przekazu, która występowała w SMSL SP200 czy Monolith THX AAA. Jako źródło wpiąłem M15 i przyznać muszę, że wzmak pięknie podkreślił wszystkie zalety  mojego FiiO. Tak Sundary, Anandy, AR-H1, EL-8 jak i Ethery zyskały na przekazie i za każdym razem miałem masę frajdy z odsłuchu. Tu nie ma miejsca na lampowe czary-mary a'la Cavalli (chociaż to w sumie nawet do siebie pasują). Zamiast tego jest czysty, energetyczny i wzorowo ułożony przekaz z masą informacji ale bez zatracenia muzykalnych cech źródła. Gdybym miał krótko opisać SP400 to powiedziałbym, że jest to czysta energia!

Porównując SMSL z Toppingiem A90 to ten ostatni grał łagodniej z lekko zaoblonymi krawędziami. W moim odczuciu nie był to przekaz tak frapujący jak w przypadku SP400, który jest ch...rnie precyzyjny ale nie męczy. Wracam do zabawy:)              

1631361757380.jpg

1631363726319.jpg

Edited by ZebLong
  • Like 6

Zgadzam sie z Twoją opinią. Jest szybki, energiczny i nie nudny/kliniczny co np. zarzucają Toppingowi A90. Zgrywa się z moimi planarami wyśmienicie. Mam całkiem sporo różnych opcji zastosowania tego wzmaka. Singxer SA-1 gra masywniej, bardziej analogowo a SP400 zwiewniej z dużym detalem, sceną i nie nuży przy dłuższym słuchaniu.

Edited by lobuz1

• 2 weeks later...

Witam,

Być może komuś się przyda takie porównanie: Topping A90, A30pro i SMSL SP400. Krótkie wrażenia z odsłuchu.

Dzięki uprzejmości Michała (KRK) miałem okazję ostatnio testować Topping A90 i Topping A30pro wraz z SP400. Było to moje pierwsze spotkanie z firmą Topping, która zostawia za sobą pozytywne wrażenie. Wszystkie trzy wzamki były podłączone pod M300 którego mam na własność (na co dzień gra z SP200) Co ciekawe M300 puszcza sygnał przez RCA i XLR więc może zasilać sygnałem dwa wzmacniacze w tym samym czasie. Zdecydowanie na plus.

Myślę, że różnica między nimi (A90 vs SP400) nie jest bardzo duża i sprowadza się raczej do preferencji lub gatunku muzyki. Sam ustawiłbym A90 trochę poniżej poziomu SP400.

Dla mnie wielkim plusem jest kreowanie sceny przez SP400, która jest świetna. Jest szersza i wyższa, może nie ma takiej trójwymiarowości jak w Bursonie X3C, ale poziomem dźwięku wiele mu nie ustępuje. Ma się wrażenie, że otwiera słuchawki, szczególnie po bezpośrednim przejściu z A90 na SP400. Przekaz jest bardziej transparentny. Nie mam zarzutów do prowadzenia basu. Radzi sobie świetnie nawet z takimi wybrednymi słuchawkami jak beyerdynamic t5p v2. Jest kontrola, świetna faktura, szybkość i wypełnienie, choć w tym ostatnim pomaga też M300. Topping A90 natomiast gra trochę gęściej, czy może grubiej na całym paśmie i to główna różnica, jest też mniej transparenty, ale dodaje nieco basu, co akurat może się podobać. Scena wydaję się mniejsza i brak wrażenia aż takiej otwartości. 

Choć połączenie z moimi T5p v2 i TH610 może się podobać i synergia jest całkiem dobra to jednak do mnie bardziej przemawia przekaz SP400. 

Toppinga A30pro, przy tak małej różnicy w cenie do A90, nie brałbym pod uwagę w kwestii zakupu. Słuchałem go krótko, więc ciężko będzie się tutaj ustosunkować, ale moje uszy raczej zawsze kierują się bardziej w stronę SMSL czy to SP200 czy SP400. 

Polecam posłuchać i zapoznać się z tymi urządzeniami, gdyż taki poziom jeszcze parę lat temu był zarezerwowany tylko dla sprzętu kosztującego 7-10tys takich jak Burson CV2+, Copland 215, Moon230had, Chord Hugo itp. Teraz można mieć bardzo zbliżony, a w niektórych aspektach nawet wyższy poziom za znacznie mniejsze pieniądze. Oczywiście zawsze chodzi o nasze preferencję, o to jaki lubimy dźwięk, do jakiego dźwięku jesteśmy przyzwyczajeni i jakie są nasze wymagania odnośnie kreowania dźwięku przez słuchawki lub wzmacniacze czy DACi. 

Polecam posłuchać i samemu wybrać. Na mojej liście zakupowej (wzmaki/integry) SP400 jest na pierwszym miejscu. Myślę, że jest uniwersalny i nada się do wielu słuchawek.

• Like 2

5 minut temu, MarekBafa napisał:

Witam,

Być może komuś się przyda takie porównanie: Topping A90, A30pro i SMSL SP400. Krótkie wrażenia z odsłuchu.

Dzięki uprzejmości Michała (KRK) miałem okazję ostatnio testować Topping A90 i Topping A30pro wraz z SP400. Było to moje pierwsze spotkanie z firmą Topping, która zostawia za sobą pozytywne wrażenie. Wszystkie trzy wzamki były podłączone pod M300 którego mam na własność (na co dzień gra z SP200) Co ciekawe M300 puszcza sygnał przez RCA i XLR więc może zasilać sygnałem dwa wzmacniacze w tym samym czasie. Zdecydowanie na plus.

Myślę, że różnica między nimi (A90 vs SP400) nie jest bardzo duża i sprowadza się raczej do preferencji lub gatunku muzyki. Sam ustawiłbym A90 trochę poniżej poziomu SP400.

Dla mnie wielkim plusem jest kreowanie sceny przez SP400, która jest świetna. Jest szersza i wyższa, może nie ma takiej trójwymiarowości jak w Bursonie X3C, ale poziomem dźwięku wiele mu nie ustępuje. Ma się wrażenie, że otwiera słuchawki, szczególnie po bezpośrednim przejściu z A90 na SP400. Przekaz jest bardziej transparentny. Nie mam zarzutów do prowadzenia basu. Radzi sobie świetnie nawet z takimi wybrednymi słuchawkami jak beyerdynamic t5p v2. Jest kontrola, świetna faktura, szybkość i wypełnienie, choć w tym ostatnim pomaga też M300. Topping A90 natomiast gra trochę gęściej, czy może grubiej na całym paśmie i to główna różnica, jest też mniej transparenty, ale dodaje nieco basu, co akurat może się podobać. Scena wydaję się mniejsza i brak wrażenia aż takiej otwartości. 

Choć połączenie z moimi T5p v2 i TH610 może się podobać i synergia jest całkiem dobra to jednak do mnie bardziej przemawia przekaz SP400. 

Toppinga A30pro, przy tak małej różnicy w cenie do A90, nie brałbym pod uwagę w kwestii zakupu. Słuchałem go krótko, więc ciężko będzie się tutaj ustosunkować, ale moje uszy raczej zawsze kierują się bardziej w stronę SMSL czy to SP200 czy SP400. 

Polecam posłuchać i zapoznać się z tymi urządzeniami, gdyż taki poziom jeszcze parę lat temu był zarezerwowany tylko dla sprzętu kosztującego 7-10tys takich jak Burson CV2+, Copland 215, Moon230had, Chord Hugo itp. Teraz można mieć bardzo zbliżony, a w niektórych aspektach nawet wyższy poziom za znacznie mniejsze pieniądze. Oczywiście zawsze chodzi o nasze preferencję, o to jaki lubimy dźwięk, do jakiego dźwięku jesteśmy przyzwyczajeni i jakie są nasze wymagania odnośnie kreowania dźwięku przez słuchawki lub wzmacniacze czy DACi. 

Polecam posłuchać i samemu wybrać. Na mojej liście zakupowej (wzmaki/integry) SP400 jest na pierwszym miejscu. Myślę, że jest uniwersalny i nada się do wielu słuchawek.

Hej!

Sam jestem po sesji w całą linią A od Toppinga i rzecz jasna po porównaniu z SMSL SP-400. Ten ostatni właśnie wrócił do mnie "ostatnie szlify" i wszystko wskazuje na to, że już zostanie. Mogę potwierdzić słowa @MarekBafa odnośnie porównania obydwu topowych wzmaków. SP-400 generuje zdecydowanie lepszą, szerszą, głębszą scenę. Przy czym zródła pozorne nabrały wielszych rozmiarów i masy. Kreska jest precyzyjna, nie męczy jednak. A90 z kolei dostarczył w moim torze pewnego lekkiego zmiękczenia faktur i konturu - w sam raz do wieczornego relaksu. Bas w SMSL ma świetne zejście i mocny impakt, lepszy niż w Toppingu. Reszta pasma jak dla mnie również jest ciekawsza w wykonaniu SP-400. Jak źródło służy mi M-15 zaś słuchawki to Sundara, Ananda, EL-8 i TH-610.

Generalnie jest to świetny by nie rzec wybitny wzmacniacz. Wreszcie wzmak w technologii THX AAA, który nie jest szorstki za to obłędnie transparentny i energetyczny.

• Like 2

22 godziny temu, ZebLong napisał:

Wreszcie wzmak w technologii THX AAA, który nie jest szorstki za to obłędnie transparentny i energetyczny.

Co to znaczy szorstki? Mam wersję od Monolith (ulepszony klon Drop) i nie zauważyłem żadnych tego typu nieprzyjemnych naleciałości.

Monolith zasilany liniówką zrobioną na zamówienie w Audiopurist.

Edited by CoagulaHavoc

14 minut temu, CoagulaHavoc napisał:

Co to znaczy szorstki? Mam wersję od Monolith (ulepszony klon Drop) i nie zauważyłem żadnych tego typu nieprzyjemnych naleciałości.

Monolith zasilany liniówką zrobioną na zamówienie w Audiopurist.

Szorstkość w tym przypadku to postrzępione krawędzie, które dały mi się we znaki gdy słuchałem no SMSL SP-200 i Dropowego 789. Plus SP-200 miał skłonność do prania nagrań z kolorów. Słuchałem również posiadanego przez Ciebie wzmacniacza od Monolith i było dużo lepiej tzn. wydał mi się zdecydowanie precyzyjniejszy od wymienionych poprzedników. Nadal słyszałem pewną szorstkość w nagraniach, ale to dopiero w zestawieniu z wygładzającym dźwięki Toppingiem A90. 

• Thanks 1

Powiem szczerze, że swego czasu zastanawiałem się nad zamianą na A90, ponieważ wolę dźwięk nieco płynniejszy, łagodniejszy i cieplejszy. Czytałem sporo o A90 na obcojęzycznych forach i użytkownicy w większości przypadków stawiali je wyżej od wszelkich THXow. Mam SU9 i w połączeniu z THX nawet na DT150 temperatura nieraz mocno spada i robi się klinicznie. Wszystko spięte balansem (miedź OCC 7N) a DT tez po balansie i identyczna miedź w kablu.

A90 jest zdecydowanie bardziej relaksujący, taki w sam raz do smooth jazzu (tak go odbieram). Gra lekko zaokrąglonym dźwiękiem względem SP-400. Sam słucham głównie na Sundarach, które są raczej analityczne ale w zestawieniu z SP-400 grają mi jednak ciekawiej niż z Toppingiem (który odbieram jako świetny wzmacniacz). SMSL jest bardziej dynamiczny i ma jednak lepszą scenę (masywne, świetne ułożone i zarysowane źródła pozorne, większe rozmiary sceny), ma również mocniejszy bas (lepszy atak). 

8 godzin temu, CoagulaHavoc napisał:

Powiem szczerze, że swego czasu zastanawiałem się nad zamianą na A90, ponieważ wolę dźwięk nieco płynniejszy, łagodniejszy i cieplejszy. Czytałem sporo o A90 na obcojęzycznych forach i użytkownicy w większości przypadków stawiali je wyżej od wszelkich THXow. Mam SU9 i w połączeniu z THX nawet na DT150 temperatura nieraz mocno spada i robi się klinicznie. Wszystko spięte balansem (miedź OCC 7N) a DT tez po balansie i identyczna miedź w kablu.

Niektóre instrumenty (np. wiolonczela) mają naturalną szorstkość. Wygładzające słuchawki czy wzmacniacze czasami to gubią - rozcierają jak masło.

Druga strona medalu jest taka że szorstkie sprzęty powodują że nieprzyjemnie się słucha gorszych nagrań. 

Edited by konrad_a

54 minuty temu, konrad_a napisał:

Druga strona metalu jest taka że szorstkie sprzęty powodują że nieprzyjemnie się słucha gorszych nagrań.

W znacznej większości gra mi to dobrze, a nawet bardzo dobrze. W dodatku DT150, które z natury są ciemniejsze i basowe dogadują się z THXem. Ale te słuchawki dobrze wysterowane potrafią też zagrać chłodniej i agresywniej i jak piszesz w gorzej zrealizowanych nagraniach robi się już prosektorium. Zaznaczam, że doświadczam mało takich przypadków, ale jednak. Zachęcony hajpem na Sivgi PII kupiłem je i po dosłownie 10 minutach na głowie spakowałem i odesłałem do sprzedawcy. Nie mogły konkurować z DT150 pod względem ilości ciepła, dociążenia i muzykalności. Nijak nie mogłem pojąć jak można nazwać je ciepłymi, dociążonymi, czy lekko zaokrąglonymi w sopranie. Na THX zagrały płasko, cienko i dużo mocniej podkreśloną górą.

Teraz zastanawiam się, czy A90 nie byłby lepszym rozwiązaniem dla mnie.

• Like 2

W dniu 11.09.2021 o 15:00, lobuz1 napisał:

Jest szybki, energiczny i nie nudny/kliniczny co np. zarzucają Toppingowi A90.

A90 kliniczny? Nie słuchałem, ale mam w planach. Jednak przeczytałem sporo opisów brzmienia w necie, włącznie z opiniami na headfi i nigdzie nie było mowy o kliniczności w przekazie.

Edited by CoagulaHavoc

48 minut temu, CoagulaHavoc napisał:

A90 kliniczny? Nie słuchałem, ale mam w planach. Jednak przeczytałem sporo opisów brzmienia w necie, włącznie z opiniami na headfi i nigdzie nie było mowy o kliniczności w przekazie.

To może, że nijaki i nudny. Mogłem coś popieprzyć. :)  Wymieniali go na Singxer SA-1 i taką opinię gdzieś przeczytałem. Nie słuchałem go, choć 2 razy chciałem kupić- raz nawet kupiłem, ale nie doleciał z Chin :)

Edited by lobuz1

25 minut temu, audionanik napisał:

Najpierw bardzo wysokim sq zadziwił mnie a50s

po czym sp400 zwyczajnie mnie dobił definicją, zejściem, zróżnicowaniem, motoryką basu i taką gradacją planów, że mógłbym odliczać kroki wszerz i w głąb.

Technicznie lepszy sp400, tembr wolałem z małego toppinga. Ciekawym a90.

Podłączałeś może pod sp400 jakieś 600 omowe słuchawki?