Jump to content

Recommended Posts

Posted
15 minut temu, Bednaar napisał(a):

słaby kabelek, słaby plastik i w ogóle można je bardzo łatwo rozwalić

Te stwierdzenie pasuje do dużej części oferty Koss, ale akurat Porta Pro są wykonane w dość trwały sposób. Nie wiem co ludzie na tym innym forum z nimi robili, ale moim nic się nie stało poza okresową koniecznością wymiany pianek, a używam ich od lat jako zapasową opcję mobilną - czyli zwinięte i gniecione po kieszeniach.

Posted (edited)
25 minut temu, Bednaar napisał(a):

Polecałem tę czeską wersję KPP na innym forum, a tam mnie zakrzyczeli, że absolutnie KPP są "be": co prawda grają ładnie, ale słaby kabelek, słaby plastik i w ogóle można je bardzo łatwo rozwalić. Szczerze mówiąc ja KPP nie używam mobilnie, a tym bardziej do biegania, tylko stacjonarnie, głównie do słuchania muzyki bezpośrednio z dziurki laptopa podczas pracy w domu. No i mam je ok. 12 lat, do tej pory jakoś się nie połamały - ale ciężko je połamać w przypadku stacjonarnego użytkowania. Mimo wszystko uważaj na swoje KPP podczas tego biegania ;) 

Tak, kabelek wygląda licho i spodziewałem się jego uszkodzenia w szybkim czasie. Miałem kiedyś KSC75 do biegania i właśnie na kablu poległy. Dlatego planuję leciutko wzmocnić to miejsce jakąś masą w KPP, bo sama konstrukcja bardzo mi do biegania odpowiada - łatwo je nałożyć na czapeczkę, mają dużą obudowę, która także przed zimnem chroni w zimie, a to dla mnie ważne.
Kupiłem je tylko względu na docelowe użycie biegowe, nie odsłuchy na codzień. Do laptopa zdecydowanie wolę budżetowe 7hz Salnotes Zero, ale samego laptopa używam do filmów głównie. Do muzyki stacjonarne tylko.

Edited by RadekBe
  • Like 1
Posted
34 minuty temu, timecage napisał(a):

Te stwierdzenie pasuje do dużej części oferty Koss, ale akurat Porta Pro są wykonane w dość trwały sposób. Nie wiem co ludzie na tym innym forum z nimi robili, ale moim nic się nie stało poza okresową koniecznością wymiany pianek, a używam ich od lat jako zapasową opcję mobilną - czyli zwinięte i gniecione po kieszeniach.

Sam tego nie wiem - moje też całe i tylko gąbki wymieniam. Tyle że - jak pisałem, u mnie KPP głównie stacjonarnie przy laptopie.

29 minut temu, RadekBe napisał(a):

Do laptopa zdecydowanie wolę budżetowe 7hz Salnotes Zero, ale samego laptopa używam do filmów głównie. Do muzyki stacjonarne tylko.

Sporo pracuję na laptopie i wtedy umilam sobie czas muzyką - właśnie z laptopa (głównie Spotify) i KPP. Stacjonarnie słucham już w łózku, w sypialni mam swój tor słuchawkowy (Denon DCD-900NE, SMSL sAp-II, AKG K271 MkII). Filmy oglądam sporadycznie i tylko na TV... albo w kinie ;)

Posted
Teraz, kuman napisał(a):

może nowa narzuta coś pomoże?

Nigdy w życiu, to moja wizytówka.

• Thanks 1
  • Haha 1
Posted
Teraz, kuman napisał(a):

tak, strasznie przewidywalne te twoje posty.... 🙃

może nowa narzuta coś pomoże?

Nie mów, Adam co kilka - kilkanaście tygodni zapada na nową przypadłość :)

• Haha 1
Posted (edited)
3 minuty temu, Jaro54 napisał(a):

Nie mów, Adam co kilka - kilkanaście tygodni zapada na nową przypadłość :)

Coś w tym jest, ale płyty CD nie znudziły mi się od trzydziestu paru lat.

Edited by lobuz1
Posted

4878b704d34ff18888a10ebb4094a804.jpg

Przed chwilą w Mediaexpercie za 499. Myślę, że cena fajna jak za słuchawki wymieniane „jednym tchem” razem z Pearl Pro i AZ80 przy poleceniach sprzętu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 6
Posted (edited)
W dniu 20.09.2024 o 10:31, Bednaar napisał(a):

Polecałem tę czeską wersję KPP na innym forum, a tam mnie zakrzyczeli, że absolutnie KPP są "be": co prawda grają ładnie, ale słaby kabelek, słaby plastik i w ogóle można je bardzo łatwo rozwalić. Szczerze mówiąc ja KPP nie używam mobilnie, a tym bardziej do biegania, tylko stacjonarnie, głównie do słuchania muzyki bezpośrednio z dziurki laptopa podczas pracy w domu. No i mam je ok. 12 lat, do tej pory jakoś się nie połamały - ale ciężko je połamać w przypadku stacjonarnego użytkowania. Mimo wszystko uważaj na swoje KPP podczas tego biegania ;) 

Same kossy

koss.png

Pady te skórzane dałem do Fostexów.

foss.png

fostex.png

Ok. Porównałem linuxa vs macOS dźwięk Fostexów. Jeszcze może windows ale macOS w 100% może znak równości z windowsem.

macOS wygrywa. 

Testowane na Spotify.

Edited by marco-polo
dodanie fotek
  • Like 8
Posted

Gratulacje! Kupiłeś gdzies u nas? Czy ściągałeś z USA? Bo to chyba wersja bardzo limitowana tylko dla USA?

Posted
W dniu 20.09.2024 o 16:45, docentore napisał(a):

Nośniki fizyczne są fajne, dziś wpadło kilka krążków z Vinted :)

IMG_20240920_160221.jpg

wygląda jak moja playlista z 2 klasy liceum :P

• Like 2
  • Haha 1
Posted
7 minut temu, zdzichon napisał(a):

to samo pomyślałem, tylko z gimnazjum :) Boombox i kasety Sepultury. 

Posted
Godzinę temu, zdzichon napisał(a):

Moja też :P
Dużo płyt z mojej kolekcji wyparowała w trakcie wielokrotnych przeprowadzek, teraz odtwarzam powoli. Tu akurat się trafił zestawik w cenie, obok której nie mogłem przejść obok :)

Pa tera, dziś przyszła. Niestety nośnik w nieakceptowalnym stanie :(

IMG_20240923_152329.jpg

Godzinę temu, Silu00 napisał(a):

to samo pomyślałem, tylko z gimnazjum :) Boombox i kasety Sepultury. 

My mieliśmy klucz do szkolnego radiowęzła, Sepultura leciała na przerwach  :D

• Like 1
Posted (edited)

Piękna jest ta okładka. Kiedyś miałem potężną kolekcję kaset, ale wszystko poszło w kosz w pewnym momencie. Teraz już nawet CD nie mam w domu, chociaż po ostatniej stronie wątku mam wielką chęć nabycia minidisca w ramach nostalgicznych podróży. 

Acha Roots to imo jednej z najlepiej nagranych albumów metalowych ever. Bębny brzmią tłusto jak mało gdzie.

Edited by zdzichon
  • Like 1
Posted
Godzinę temu, docentore napisał(a):

Moja też :P
Dużo płyt z mojej kolekcji wyparowała w trakcie wielokrotnych przeprowadzek, teraz odtwarzam powoli. Tu akurat się trafił zestawik w cenie, obok której nie mogłem przejść obok :)

Pa tera, dziś przyszła. Niestety nośnik w nieakceptowalnym stanie :(

IMG_20240923_152329.jpg

My mieliśmy klucz do szkolnego radiowęzła, Sepultura leciała na przerwach  :D

Ten album na kasecie, jak i kilkaset innych, powinien gdzieś leżakować w piwnicy u moich rodziców. Kilka lat temu sprzedałem go z kolei na CD gościowi, który, jak się okazało, był na tym koncercie osobiście :) 

Posted (edited)
7 minut temu, d_nac napisał(a):

gdzieś leżakować w piwnicy 

To może być po kasecie, jeśli nieogrzewana i panuje tam w zimie duża wilgotność. Dużo ludzi trzyma w piwnicy a później nadają się tylko na śmietnik.

Edited by lobuz1
Posted
55 minut temu, zdzichon napisał(a):

Piękna jest ta okładka. Kiedyś miałem potężną kolekcję kaset, ale wszystko poszło w kosz w pewnym momencie. Teraz już nawet CD nie mam w domu, chociaż po ostatniej stronie wątku mam wielką chęć nabycia minidisca w ramach nostalgicznych podróży. 

Acha Roots to imo jednej z najlepiej nagranych albumów metalowych ever. Bębny brzmią tłusto jak mało gdzie.

Sam Ross Robinson mówi, ze Roots to jego dzieło życia jako producenta.

• Like 1
Posted (edited)
6 minut temu, lobuz1 napisał(a):

To może być po kasecie, jeśli nieogrzewana i panuje tam w zimie duża wilgotność. Dużo ludzi trzyma w piwnicy a później nadają się tylko na śmietnik.

Nie mówię, że żyje, traktuję ją raczej jak mumię w piramidzie, niewyciąganą od ~ 15 lat :) Nawet nie bardzo miałbym na czym posprawdzać żywotność tych nośników, więc pewnie poczekają jeszcze kolejne dekady :)

2 minuty temu, docentore napisał(a):

Sam Ross Robinson mówi, ze Roots to jego dzieło życia jako producenta.

Coś w tym jest, zawsze lubiłem klimat tej płyty - jednocześnie "plemienny" i na wskroś nowoczesny. Podobnie z resztą jedynka Korna - do tej pory niesamowicie się broni brzmieniem i materiałem, nawet pamiętam jakiś konflikt na linii Sepultura - Korn w związku z kradzieżą patentu na brzmienie, tylko nie pamiętam od kogo do kogo RR robił transfuzję :)

Edited by d_nac
  • Like 2
Posted (edited)
4 minuty temu, d_nac napisał(a):

jak mumię w piramidzie 

Ona akurat jest świetnie przygotowana i ma dobre warunki do leżakowania. Pracowałem kiedyś w firmie, której ofertą była m.in. tanatopraksja.

Edited by lobuz1