Jump to content

Muzyczne Zakupy

ignacy

Recommended Posts

24 minuty temu, MichalZZZ napisał(a):

@lobuz1

Pokradli mi lajki, to pozwól, że oficjalnie pogratuluje - moje najszczersze gratulacje :) Piękne są! 

Lajka oddam jak mi zwrócą. 

Mi też zabrali. Dziękuję i również gratuluję ostatniego zakupu.

8 minut temu, The Grand Wazoo napisał(a):

@lobuz1 ty łobuzie ;) Gratuluję zakupu. Niezłą uzbierałeś kolekcję. Czyżby to był finalny zakup Finali? :) 

Dziękuję. Z tych grubszych rzeczy raczej finito, ale będą nowości: ZE8000 i A5000 :). Teraz to już z górki- wymienię 3 tory i będę w domu 😊.

Edited by lobuz1
  • Haha 2

Właśnie wczoraj przybył na testy do mnie adapter FL63. Przetestowałem go i jestem pod wrażeniem - faktycznie delikatnie podkreśla bas i wygładza górę, dźwięk jest odrobinkę ciemniejszy i "analogowy", cieplejszy - co czyni słuchanie jeszcze przyjemniejszym. No i efekt "wyciszenia" jest większy, niż adapter Dunu 75 Ohm czy iFi Audio Ear Buddy. FL63 też zwiększa impedancję słuchawek o 32 ohm, jak twierdzi konstruktor - Audiofanatyk. Ale efekt "wyciszenia" jest mocniejszy, niż w przypadku Dunu 75-ohm. Wpływ na brzmienie jest, ale - jak pisałem - pozytywny (lekki efekt "analogowości" - czyli są zniekształcenia harmoniczne).  Dunu i Ear Buddy mocno spłycały bas, wyostrzały górę (to drugie zwłaszcza Dunu). Ta uwaga oczywiście dotyczy współpracy z AKG K271 MkII. Oba adaptery bardzo dobrze współgrały z Koss Porta Pro. Rzekłbym nawet, że z iFi Ear Buddy KPP grały lepiej - bardziej dźwięczna góra, mniejsza buła na basie.

Dziś zdecydowałem, że FL63 zostaje u mnie i go zakupiłem - jest to jedyny egzemplarz, jaki posiadał Jakub Łopatko, zrobiony tylko na testy :)

Tak czy inaczej, jestem bardzo zadowolony z efektu działania FL63. Poniżej zdjęcia - jak widać, teraz pokrętło głośności mam miedzy godz. 10 a 12 (bez adapterów - było na 7-8, a z Dunu lub Ear Buddy - między 9 a 10). 

image.jpeg

image.jpeg

• Like 6
  • Thanks 1

36 minut temu, Bednaar napisał(a):

Właśnie wczoraj przybył na testy do mnie adapter FL63. Przetestowałem go i jestem pod wrażeniem - faktycznie delikatnie podkreśla bas i wygładza górę, dźwięk jest odrobinkę ciemniejszy i "analogowy", cieplejszy - co czyni słuchanie jeszcze przyjemniejszym. No i efekt "wyciszenia" jest większy, niż adapter Dunu 75 Ohm czy iFi Audio Ear Buddy. FL63 też zwiększa impedancję słuchawek o 32 ohm, jak twierdzi konstruktor - Audiofanatyk. Ale efekt "wyciszenia" jest mocniejszy, niż w przypadku Dunu 75-ohm. Wpływ na brzmienie jest, ale - jak pisałem - pozytywny (lekki efekt "analogowości" - czyli są zniekształcenia harmoniczne).  Dunu i Ear Buddy mocno spłycały bas, wyostrzały górę (to drugie zwłaszcza Dunu). Ta uwaga oczywiście dotyczy współpracy z AKG K271 MkII. Oba adaptery bardzo dobrze współgrały z Koss Porta Pro. Rzekłbym nawet, że z iFi Ear Buddy KPP grały lepiej - bardziej dźwięczna góra, mniejsza buła na basie.

Dziś zdecydowałem, że FL63 zostaje u mnie i go zakupiłem - jest to jedyny egzemplarz, jaki posiadał Jakub Łopatko, zrobiony tylko na testy :)

Tak czy inaczej, jestem bardzo zadowolony z efektu działania FL63. Poniżej zdjęcia - jak widać, teraz pokrętło głośności mam miedzy godz. 10 a 12 (bez adapterów - było na 7-8, a z Dunu lub Ear Buddy - między 9 a 10). 

image.jpeg

image.jpeg

Jak ma się sonicznie wtyk który tylko lewy kanał ma złocony? Jesteś w stanie wyłapać jakieś różnice między lewym a prawym kanałem? Pytam z bardzo dużej ciekawości, bo widziałem wiele razy takie wtyki ale z "przekonań" unikałem. Jak to jest na żywo?

• Like 1

1 godzinę temu, Tytus1988 napisał(a):

Drodzy Koledzy, gratuluję wspaniałych zakupów audio!😉👍🥇

@fallowbardzo dziękuję za podzielenie się spostrzeżeniami na temat spisywania się w systemie Acrolinków!👍🥇 Model 2090 wydaję się bardzo ciekawą opcją, chociaż dźwięk systemu na HS101 GP czarował właśnie swoim niezwykle organicznym charakterem. Szkoda, że ostatnio ceny tych IC tak poszybowały w górę. 

@The Grand Wazoo dziękuję! 😉👍 Przepraszam za późną odpowiedź na Twoje zapytanie. W dalekiej przyszłości biorę pod uwagę głośniki, które będę mógł podłączyć do Cayina A50T. Natomiast teraz skupiłem się na połączeniu z elektrostatami, a także bardziej wymagającymi dynamiki i planarnymi. Okiełznać je pomaga mi taki przyczajony tygrys, ukryty smok... ifi iESL :)

Lumii_20221103_072212857.jpg

Natomiast do połączenia z końcówką mocy zdecydowałem się na użycie Tellurium Q Silver II

20221103_081836.jpg

Nie mogło zabraknąć zakupu płytowego... Bao Yuankai: Five Orchestral Pieces w wykonaniu China Philharmonic Orchestra pod batutą Yu Longa🎶

20221103_071417.jpg

Czekaj czekaj! To ty mi sprzatnałeś iESL, który wisiał w tym tygodniu na Ebay? 😅

• Like 1

2 godziny temu, espe0 napisał(a):

Jak ma się sonicznie wtyk który tylko lewy kanał ma złocony? Jesteś w stanie wyłapać jakieś różnice między lewym a prawym kanałem? Pytam z bardzo dużej ciekawości, bo widziałem wiele razy takie wtyki ale z "przekonań" unikałem. Jak to jest na żywo?

Nie słyszę żadnych różnic, chyba dlatego, że...

1 godzinę temu, audionanik napisał(a):

Ponoć audiofanatycy potrafią.

...chyba jednak jestem bardziej melomanem, niż audiofanatykiem ;) 

A ten adapter nabyłem dlatego, że w sAp-II musiałem się cały czas trzymać bardzo blisko początku skali głośności. Teraz mam dużo większy komfort w regulacji. Mam jeszcze dwa inne adaptery: iFi Audio Ear Buddy i Dunu Impedance Plug 75 ohm, ale one nie dogadują się z K271 MkII - redukują bas, wyostrzają górę i rozjaśniają całość. Ten FL63 też wpływa na brzmienie - ale ten "analogowy nalot" jest całkiem spoko.

2 godziny temu, espe0 napisał(a):

Napisał przecież, że dodaje wygładzających THD. Spodziewam się, że kiedy tylko prawy jest pozłocony, dźwięk jest osuszony, czyli oczyszczony z harmonicznych.

• Confused 1

12 minut temu, majkel napisał(a):

Napisał przecież, że dodaje wygładzających THD. Spodziewam się, że kiedy tylko prawy jest pozłocony, dźwięk jest osuszony, czyli oczyszczony z harmonicznych.

To nie jest tylko przejściówka z 3.5 na 6.3.

Nie znam się na tym, więc kopiuję wypowiedzi twórcy tegoż adaptera:

Cytat

Moje własne adaptery - FL63 - miały jeśli dobrze pamiętam indukcyjne i powodowały taką lekką "analogowość" w dźwięku, podkreślając delikatnie bas i wygładzając górę. Skutkiem ubocznym było natomiast zwiększenie THD, głównie na basie i części średnicy.

Mam fizycznie tylko jeden taki adapter z tych eksperymentalnych które się zostały - FL63. Dodaje zawsze stałe 32 Ohm do każdych słuchawek i generuje właśnie taki "analogowy dźwięk". 

adapter symuluje constant load n+32 Ohm, gdzie n = impedancja słuchawek. Tłumienie jest na poziomie ok. -22,5 dB, mierzone na K240 MKII. Impedancja wyjściowa powinna być poniżej 3 Ohm, a przynajmniej nie więcej.

Dywagacje wpływu złocenia lub jego braku na soczystość lub suchość brzmienia pozostawiam Znawcom.

A ja - prosty meloman, co się nie zna - po prostu cieszę się, że mogę wreszcie normalnie regulować głośność.

Tyle w temacie. Miłego dnia.

• Confused 1

9 godzin temu, Bednaar napisał(a):

No i efekt "wyciszenia" jest większy, niż adapter Dunu 75 Ohm czy iFi Audio Ear Buddy. FL63 też zwiększa impedancję słuchawek o 32 ohm, jak twierdzi konstruktor - Audiofanatyk. Ale efekt "wyciszenia" jest mocniejszy, niż w przypadku Dunu 75-ohm.

Dunu ma 75 ohm ten drugi 32 ohm i ten drugi jest cichszy? Nie są tu przypadkiem łamane prawa fizyki? ;)

W dniu 3.11.2022 o 10:02, kopec23 napisał(a):

Czekaj czekaj! To ty mi sprzatnałeś iESL, który wisiał w tym tygodniu na Ebay? 😅

W przypadku tej sztuki mogę odpowiedzieć, że... 😉

Ifi znalazł się u mnie trochę wcześniej i ostatecznie pozostał, zastępując FLUXa FA10. Jestem bardzo ciekaw, jak go odbierzesz przy okazji spotkania, a także Twoich skarbów audio :)@kajo1971 miał okazję sprawdzić jak wypadają na nim słuchawki i chyba jest całkiem ok.

Życzę wszystkim miłego dnia i gratuluję zakupów!🙂👍🥇

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 3