Jump to content

Qudelix-5K DAC/AMP Dual SABRE ES9218P aptX Adaptive/HD LDAC Qualcomm QCC5124 2.5/3.5

Recommended Posts

W dniu 7.07.2020 o 20:02, all999 napisał:

Czy Wy też słyszycie mikrofon w słuchawkach podczas rozmowy? Jakby był włączony ambient, ale nie widzę opcji jak to wyłączyć...

Tak. To niby poprawia komfort gadania, bo słychać także swój głos - przydatne np. w TWS-ach. Z drugiej strony powoduje problemy, bo mikrofon wyłapuje też stukanie lub szuranie adaptera, więc też rozważałbym wyłączenie nasłuchu. Również nie znalazłem opcji w aplikacji do wyłączenia tej funkcji (sidetone), może to zaimplementują w przyszłości. Co innego, że jakość rozmów niby wysoka, ale na standardowych ustawieniach i tak musiałem, trzymać adapter blisko ust, bo inaczej rozmówcy skarżyli się, że jestem trochę za cicho. Pomaga zwiększenie podbicia mikrofonu w apce (Input > Mic), bo okazuje się, że domyślnie jest gdzieś na 3/4 skali.

Mój egzemplarz wrócił od Artura, posłuchałem trochę po BT. Żadnych problemów z łączeniem po aktualizacji.  Dzisiaj słuchałam po kabelku ze Spotify i fajnie to się zgrywa z E3000. A myślałem, że FAD tylko z XDP100 da mi satysfakcje ze słuchania. Jest inaczej niż z Pionka, bardziej zaokrąglone brzmienie, ale dalej selektywne, spójne, barwne i bardziej muzykalne. XDP to jednak zimne bydle.

• Like 2

Testował ktoś to urządzenie z Andromedami? Zastanawiam się nad zamianą Dragonfly Cobalt na jakiś DAC, który może działać po USB i BT i ten Qudelix wydaje się całkiem ciekawą opcją, tylko nie wiem jak to zagra z Andro.

Jakby co, mój test: 

@Xender Spoko z Andromedami, dość naturalnie, w miarę masywnie, blisko w średnicy i sygnał też czysty. Polecam jednak balans, bo wtedy szerzej/klarowniej - dobrze mi się słuchało Andromed ze SpinFit, kablem LC-2.5C oraz filtrami cyfrowymi w apce typu Fast. Właściwie synergicznie bez problemów, neutralny to to adapter. Jeśli jednak chcesz bardziej efektownie, mocniej w skraje pasma, to BTR5 zabrzmi nowocześniej.

23 godziny temu, maciux napisał:

Jakby co, mój test: 

@Xender Spoko z Andromedami, dość naturalnie, w miarę masywnie, blisko w średnicy i sygnał też czysty. Polecam jednak balans, bo wtedy szerzej/klarowniej - dobrze mi się słuchało Andromed ze SpinFit, kablem LC-2.5C oraz filtrami cyfrowymi w apce typu Fast. Właściwie synergicznie bez problemów, neutralny to to adapter. Jeśli jednak chcesz bardziej efektownie, mocniej w skraje pasma, to BTR5 zabrzmi nowocześniej.

Nowocześniejsze brzmienie mam rozumieć  jako bardziej w stylu V?

Co do okablowania to myślałem natomiast o Oriveti Affinity, czy to ma prawo dobrze zagrać z Andro i Qudelixem? :P

W dniu 23.07.2020 o 20:16, Xender napisał:

Nowocześniejsze brzmienie mam rozumieć  jako bardziej w stylu V?

Co do okablowania to myślałem natomiast o Oriveti Affinity, czy to ma prawo dobrze zagrać z Andro i Qudelixem? :P

Tak, chociaż V to w tym przypadku mocno powiedziane, bo Andromedy z BTR5 brzmią ciut mocniej w niskim basie i górze, bardziej klarownie. Z Qudelixem słychać więcej średniego basu i lekkie zaokrąglenie góry.

Affinity to fajny kabelek, ale łagodny, mocno "miedziany" w brzmieniu. Względem standardowego kabla z Andromed i z Qudelixem może zrobić się mułek. Zostałbym jednak przy posrebrzonej miedzi lub srebrze do Andromed, no chyba, że chcesz mocno złagodzić i wygładzić brzmienie słuchawek. Więc uważam, że FiiO LC-C, LC-D sprawdzą się lepiej, a jak chcesz wyżej, to LC-RE. Ten ostatni to taka wypadkowa brzmienia posrebrzonej miedzi i hybrydowego Affinity - nie jest ostro, ale jeszcze bez mulenia.

@maciux jak uważasz czy Qudelix będzie krokiem w przód czy w bok w stosunku do BTR5? Czy warto zamieniać jeśli brzmienie BTR5 mi pasuje? 

Teraz, Jaro54 napisał:

@maciux jak uważasz czy Qudelix będzie krokiem w przód czy w bok w stosunku do BTR5? Czy warto zamieniać jeśli brzmienie BTR5 mi pasuje? 

Skok w bok. Jeśli brzmienie pasuje, ergonomia i gabaryty także, to nie warto zmieniać. Co innego, że warto posłuchać w miarę możliwości, bo może się też okazać, że mniejsze gabaryty + lepsza apka przechylą szalę na korzyść Qudeliksa. BTR5 zachwyca tym aluminium i szkłem, ale to jednak niezła cegiełka. Qudelix jest przy nim leciutki i poręczny.

25 minut temu, maciux napisał:

Skok w bok. Jeśli brzmienie pasuje, ergonomia i gabaryty także, to nie warto zmieniać. Co innego, że warto posłuchać w miarę możliwości, bo może się też okazać, że mniejsze gabaryty + lepsza apka przechylą szalę na korzyść Qudeliksa. BTR5 zachwyca tym aluminium i szkłem, ale to jednak niezła cegiełka. Qudelix jest przy nim leciutki i poręczny.

Do mnie też przemawia Qudelix ze względu na aspekty funkcjonalne. Mały rozmiar i aplikacja są mocno na plus. W kwestii kabla rozważam Eletech Prudence, czyli posrebrzana miedź.

Edited by Xender

To zostanę z BTR5 

Qudelix to jednak kawał dobrego sprzętu. Ewidentnie aktualizacje OS i apki przyniosły poprawę chociażby w życiu baterii, bo ta wydaje się być teraz 20-30% wydajniejsza niż wcześniej. Łączy się błyskawicznie z apką i fonem, działa bezproblemowo, a z OnePlus 7 Pro nawet po ustawieniu na sztywno przepustowości BT na 990kbps nie zrywa połączenia i nie przycina muzyki. Do tego jakość rozmów po przypięciu go do kołnierzyka koszulki jest lepsza, niż przy korzystaniu z Shanlingów MW100 ;) O dźwięku nie będę się rozpisywał, ale obecnie to moje ulubione "robocze" combo w połączeniu z Soranik BMT. 

• Like 1

No i świeżo po opublikowaniu testu pojawiła się aktualizacja apki, która jeszcze rozbudowuje funkcjonalność + wprowadza możliwość wyłączenia nasłuchu (sidetone) :)

Jest też nowy FW 1.2.1, w changelogu: bug fixes.

Edited by maciux

5 godzin temu, maciux napisał:

No i świeżo po opublikowaniu testu pojawiła się aktualizacja apki, która jeszcze rozbudowuje funkcjonalność + wprowadza możliwość wyłączenia nasłuchu (sidetone) :)

Jest też nowy FW 1.2.1, w changelogu: bug fixes.

To mi się bardzo podoba w Qudelixie. Ta szybkość wprowadzania poprawek świadczy o dużym zaangażowaniu producenta.

U mnie znów to samo - nie mogę się połączyć po nowym upgrade z urządzeniem z poziomu aplikacji.

System oczywiście widzi go i działa, a apka nie. I tym razem nie pomaga poprzednie rozwiązanie czyli wywalenie parowania i ponowne sparowanie z apką w tle.

Efekt - po update nic nie mogę zmienić w ustawieniach.

Mam też drugi problem który chyba już przekreśla dla mnie te urządzenie - w windows w trakcie wideokonferencji zaczyna mi haczyć dźwięk i po 10 minutach muszę wywalać słuchawki i w panice przełączać się na głośniki laptopa. Liczyłem na to, że nowy firmware może to rozwiąże. A teraz nie mogę nawet go wgrać :(

9 minut temu, Nicodem napisał:

U mnie znów to samo - nie mogę się połączyć po nowym upgrade z urządzeniem z poziomu aplikacji.

System oczywiście widzi go i działa, a apka nie. I tym razem nie pomaga poprzednie rozwiązanie czyli wywalenie parowania i ponowne sparowanie z apką w tle.

Mam też drugi problem który chyba już przekreśla dla mnie te urządzenie - w windows w trakcie wideokonferencji zaczyna mi haczyć dźwięk i po 10 minutach muszę wywalać słuchawki i w panice przełączać się na głośniki laptopa. Liczyłem na to, że nowy firmware może to rozwiąże. A teraz nie mogę nawet go wgrać :(

Spróbuj wyczyścić dane aplikacji.

To pierwszego robiłem przed zupełną reinstalacją apki.

pisane przez Tapatalk mobilnie, przepraszam za literówki itp.

EDIT:

po kwadransie walki udało się ponownie połączyć. Wgrałem firmware ale nadal - zestaw działa poprawnie tylko z telefonem a z laptopem się kaszani i po kilku minutach odtwarzania poprawnie chyba zapełnia mu się bufor. Potem już tylko czkawka i koniec zabawy.

@bigmaras - zerkniesz na niego jak odeślę? Może to jakiś feler u mnie. W ten sposób jak teraz działa to sprzęt jest dla mnie zupełnie nieprzydatny. Miał zastąpić ES100. Mikrofon tu jest dużo lepszy ale przerywanie przy telekonferencji u mnie go przekreśla zupełnie.

Ktoś z Was testował z laptopem dłużej?

Edited by Nicodem

Godzinę temu, Nicodem napisał:

Bierz BTR5 i nie będziesz miał problemów ;)

58 minut temu, Nicodem napisał:

tylko Bluetooth . 

Dla qudelixa nie ma znaczenia źródło. Skoro z telefonem działa bez problemu  to przyczyny bym się doszukiwał gdzieś na laptopie. Nie ma innej możliwości. 

1) Zaaktualizuj sterowniki BT i płyty na laptopie i sprawdź czy jednocześnie nie łączy się lapek z innymi urządzeniami

2) Jak łączysz się z lapkiem z q5k to sprawdź czy przypadkiem q5k nie jest połączony z telefonem jednocześnie

3) Sprawdź też może jakim kodekiem łączy się lapek, spróbuj usztywnić kodek

Generalnie sam używam z lapkiem i conajmniej kilkunastu moich znajomych używa bez najmniejszego problemu ani nikt nie zgłaszał jakichkolwiek problemów z kompatybilnością ani takowych być nie może. Tylko w PL ponad setka wysłanych egzemplarzy zatem jeżeli coś by było na rzeczy to bym wiedział, tym bardziej było by na grupie qudelixa.

To co opisujesz wpasowuje się w temat jednoczesnych wielu połączeń. W lapku układy bt są często delikatnie mówiąc leciwe i jak jednocześnie pospinasz kilka urządzeń na bank może nie wyrabiać, w szczególności przy wyższych kodekach.

Jeżeli byłby problem z BT w q5k to byłby on zarówno w połączeniu z telefonem, laptopem, tabletem etc. Zawsze taki sam. Nie ma opcji aby z telefonami działało Ci wszystko ok a tylko i wyłącznie na jednym lapku problem.

14 minut temu, Jaro54 napisał:

Bierz BTR5 i nie będziesz miał problemów ;)

Zapomniałeś dodać kluczowego swojego zdania - "nic lepszego nie znajdziesz" - jak zwykle nie mając pojęcia o tytułowym sprzęcie 🤣

Edited by bigmaras
  • Like 1