Jump to content
Fotorelacja Audio Video Show 2024 HiFiPRO i MP3Store ×
Sennheiser HE 1 w Krakowie, przetestuj najdroższe słuchawki na świecie! 💎 ×

Jak głośno słuchasz muzykę w słuchawkach? (ulubiona głośność)  

110 members have voted

1. 1. Jak głośno słuchasz muzykę w słuchawkach? (ulubiona głośność)

• Głośno (odpowiednik koncertu rockowego)
    • Umiarkowanie głośno (odpowiednik grania na skrzypcach w zamkniętym pomieszczeniu)
    • Normalnie (odpowiednik spokojnego dialogu z kimś)
    • Cicho (trzeba nasłuchiwać w celu wychwycenia szczegółów)
    • Bardzo cicho (słychać że coś gra, ale musi być naprawdę cicho)

Recommended Posts

Posted

W ankiecie chodzi o ulubioną głośność. Nie "zależy gdzie jestem". Ulubiona głośność nic więcej.

Posted

Przeważnie wybieram taką głośność, która odpowiada dźwiękowi instrumentu w odległości kilkudziesięciu centymetrów (w przypadku solówek), a w przypadku większych składów - zależy od pierwszego planu i dynamiki całości. Jednak zawsze w granicach rozsądku, aby nie uszkodzić przetwornika, a przede wszystkim własnego słuchu :) Jeśli słucham dłużej, to głośność stopniowo zmniejszam do poziomu nawet cicho-normalnie, w zależności od nagrania, nastroju, pory dnia.

• Like 2
Posted

Fiio M11 Pro 20-25 w skali 0-150. Na dokanałówkach

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
Posted

Na mieście normalnie, więc wybrałem taką opcję. W domu pomiędzy cicho i bardzo cicho (czasami pierwsza kreska jest już za głośna, zależy od odtwarzacza i słuchawek).

Posted

Ja na AK SR25 i moich PS1000 (3,5 mm) zazwyczaj coś koło 105-110. Grado SR80e są wyraźnie skuteczniejsze i wystarczy im koło 95-100. Nie mam i nigdy nie miałem żadnych dokanałówek, więc nie mogę porównać jak to jest w ich przypadku. Nie wydaje mi się żebym słuchał przesadnie głośno, ale że głównie słucham kawałków rockowych, więc poczucie rytmu i wykopu jest tutaj naturalnie uzależnione od odpowiedniej głośności i po cichu to tak nie bardzo jest sens🙂.   

Posted (edited)
Godzinę temu, herovego napisał:

Ja na AK SR25 i moich PS1000 (3,5 mm) zazwyczaj coś koło 105-110. Grado SR80e są wyraźnie skuteczniejsze i wystarczy im koło 95-100. Nie mam i nigdy nie miałem żadnych dokanałówek, więc nie mogę porównać jak to jest w ich przypadku. Nie wydaje mi się żebym słuchał przesadnie głośno, ale że głównie słucham kawałków rockowych, więc poczucie rytmu i wykopu jest tutaj naturalnie uzależnione od odpowiedniej głośności i po cichu to tak nie bardzo jest sens🙂.   

Głośno, bardzo.

SR25 z HE400i > 50-70, DT990E 32ohm > 50-70. Normalnie  50 - 55.

Balans HE400i > 35-50.

Edited by mrbudyn
  • Like 1
Posted

Ja się nie liczę, bo mam  nadwrażliwość słuchową, ale wpiszę :

to co dla Was jest normalnie to dla mnie jest za głośno.

Nie wiem więc co mam w tej ankiecie oflagować ?

Posted
2 minuty temu, paratykus napisał:

Ja się nie liczę, bo mam  nadwrażliwość słuchową, ale wpiszę :

to co dla Was jest normalnie to dla mnie jest za głośno.

Nie wiem więc co mam w tej ankiecie oflagować ?

Przecież są pozycje poniżej "normy" :)

Posted
10 minut temu, espe0 napisał:

Przecież są pozycje poniżej "normy" :)

Nie rozumiemy się 😉

Jak mam akurat "nadwyżkę słuchalności" to mnie drażni "cicho", a przy "bardzo  cicho" to ja i tak słyszę wszystkie detale.

Posted

zaznaczyłem umiarkowanie głośno, choć wwolałbym większą skalę, jak "umiarkowanie głośno" "głośno" i "bardzo głośno". Wtedy wybór by padł na głośno.

Posted

Raczej lekko głośno, bo czuję, że wtedy duży przetwornik planarny ma najlepszy performance. W Oppo PM-3 umiarkowanie wystarczyło. W dokanałówkach na mieście umiarkowanie-cicho, żeby słyszeć co się dzieje też wokół dla bezpieczeństwa własnego ;) 

Posted
1 godzinę temu, paratykus napisał:

Nie rozumiemy się 😉

Jak mam akurat "nadwyżkę słuchalności" to mnie drażni "cicho", a przy "bardzo  cicho" to ja i tak słyszę wszystkie detale.

Tak z ciekawości. To jaki zakres słyszysz, czy wychodzisz poza skalę 20-20000Hz

Posted
5 godzin temu, Tytus1988 napisał:

Przeważnie wybieram taką głośność, która odpowiada dźwiękowi instrumentu w odległości kilkudziesięciu centymetrów (w przypadku solówek), a w przypadku większych składów - zależy od pierwszego planu i dynamiki całości. Jednak zawsze w granicach rozsądku, aby nie uszkodzić przetwornika, a przede wszystkim własnego słuchu :) Jeśli słucham dłużej, to głośność stopniowo zmniejszam do poziomu nawet cicho-normalnie, w zależności od nagrania, nastroju, pory dnia.

Planarów nie można za cicho słuchać bo się nie wydobędzie z nich tej całej "poezji". Ogólnie to też zależy u mnie od nastroju za dnia zgiełk i plątanina w codziennym dniu trzeba czasem zagłuszyć zew. świat aby usłyszeć swoje myśli. Ogólnie w domu to normalnie , po kielichu to tak bardziej głośniej. Zależne też jaką muzykę się słucha. ;)

• Like 2
Posted

Zagłosowałem na cicho, ale niestety nie mam żadnych punktów odniesienia poza jednym - da się głośniej. Fajnie jakby użytkownicy podawali przykłady konkretnych sprzętów - słuchawki+odtwarzacz+gain+głośność. Mogłoby się okazać, że słucham jednak głośno. W sumie jestem bardzo ciekaw.

Posted
6 minut temu, bendezar napisał:

Zagłosowałem na cicho, ale niestety nie mam żadnych punktów odniesienia poza jednym - da się głośniej. Fajnie jakby użytkownicy podawali przykłady konkretnych sprzętów - słuchawki+odtwarzacz+gain+głośność. Mogłoby się okazać, że słucham jednak głośno. W sumie jestem bardzo ciekaw.

Przecież w nawiasach są obiektywne odnośniki.

Posted (edited)
5 godzin temu, espe0 napisał:

No właśnie subiektywne. Tam gdzie ja się wytężam, żeby wychwycić szczegóły to paratykus błaga, żeby ściszyć. Z drugiej strony jak patrzę na niektóre urządzenia prezentowane na zdjęciach przez użytkowników to zastanawiam się, jakie słuchawki ktoś podłączał, żeby zawędrować tak daleko na skali.

Edited by bendezar
Posted

@marco-polo zgadzam się, że planary najlepiej wypadają przy wysokich poziomach głośności, gdy moc sygnału jest nieskrępowana🎶🔥🎶🔥🎶Też lubię czasami przez dłuższą chwilę tak posłuchać muzyki na finalach. 

Posted

Na xduoo ta-10 z K712 dojezdzam do 90-91, w skali do 95, wiec raczej lubię glosno:), ale to głównie rock, metal. 

• Like 1
Posted (edited)
3 godziny temu, adamos80 napisał:

Na xduoo ta-10 z K712 dojezdzam do 90-91, w skali do 95, wiec raczej lubię glosno:), ale to głównie rock, metal. 

A ja nawet na sony a45 podpinając 600 omowce słucham, uśredniając (i chyba zawyżając), na 90/120 i dlatego oddałem głos na cicho. 

Jestem gdzieś pomiędzy cicho/normalnie, nie muszę szukać szczegółów, ale podejrzewam, że bliżej mi do cicho. Na głośnikach ryram głośnej, tak mi się wydaje - chyba że, słucham w bardzo bliskim polu wtedy można powiedzieć, że podobnie jak na słuchawkach.

Edited by bob2000
Posted
15 godzin temu, espe0 napisał:

Ja właśnie nimi się sugerowałem, tzn. wydaje mi się, że słucham głośniej niż słyszę rozmowę, więc zaznaczyłem umiarkowanie głośno. Z drugiej strony nigdy nie słyszałem skrzypiec w zamkniętym pomieszczeniu, za to na co dzień gitarę akustyczną i to jest trochę głośniejsze. :) A z trzeciej strony, jak byłem na AVS i zakładem słuchawki to po poprzednim odsłuc**jącym musiałem sporo ściszać, więc uznaję, że słucham ciszej niż większość. Chyba że akurat na AVS przychodzą tacy, którzy tak lubią. ;)