Tytus1988 Posted September 18, 2020 Report Posted September 18, 2020 (edited) @dj1978 zgadzam się, że Burson stanowi świetny duet ze wzmacniaczem lampowym, który nadaje źródłom oraz scenie wyraźniej zaznaczającego się trzeciego wymiaru, a przy okazji odrobiny subtelności, większej łagodności i w takiej konfiguracji lepiej spisujący się niż Denafrips Ares II. Przynajmniej tak wnioskuję tak po opisie pierwszych wrażeń A nowym nabywcom (i także tym cieszącym się nim już dłużej) gratuluję udanego zakupu, bo jest to świetny sprzęt!!! 👍 Edited September 18, 2020 by Tytus1988 Quote
Karmazynowy Posted December 16, 2020 Report Posted December 16, 2020 W dniu 21.08.2020 o 15:50, Spawn napisał: Denafrips Ares 2 zbiera dobre opinie. Nie słyszałem go ale ostrzyłem sobie na niego zęby tyle, że zrezygnowałem z planów zakupu nowego daca na ten moment Pół roku minęło, jakieś wieści? 🤔 Quote
majkel Posted December 16, 2020 Report Posted December 16, 2020 14 minut temu, Karmazynowy napisał: Pół roku minęło, jakieś wieści? 🤔 Okres pół roku to w skali forum jakieś dwa-trzy hajpy, więc temat stał się nieinteresujący już. Natomiast co do wieści, to podobno rosyjscy naukowcy puścili strumień DSD na kość R-2R i usłyszeli głosy. 1 Quote
Spawn Posted December 16, 2020 Report Posted December 16, 2020 15 minut temu, Karmazynowy napisał: Pół roku minęło, jakieś wieści? 🤔 Z kupnem daca? Planów nadal brak, ale jakbym miał brać w ciemno to na ten moment chyba Schiit Gungnir Multibit albo Yggdrasil ewentualnie Holo Audio Spring 2. 1 Quote
Karmazynowy Posted December 16, 2020 Report Posted December 16, 2020 2 minuty temu, Spawn napisał: Z kupnem daca? Planów nadal brak, ale jakbym miał brać w ciemno to na ten moment chyba Schiit Gungnir Multibit albo Yggdrasil ewentualnie Holo Audio Spring 2. No to już nie ten budżet... biorę tego Aresa 2 na odsłuch. 1 Quote
Spawn Posted December 16, 2020 Report Posted December 16, 2020 (edited) 4 minuty temu, Karmazynowy napisał: No to już nie ten budżet... biorę tego Aresa 2 na odsłuch. To prawda, nie ten budżet i właśnie dlatego zrezygnowałem z kupna daca Jak już będę coś kupował to raczej pójdę grubo, ale uznalem że za malo słucham stacjonarnie żeby to grubo uzasadnić. Mam kilka dobrze grających źródeł i zmiana na tylko trochę lepsze mnie nie interesuje. Tak czy inaczej daj znać jak Ares2 bo mnie to bardzo interesuje. Edited December 16, 2020 by Spawn Quote
Karmazynowy Posted December 16, 2020 Report Posted December 16, 2020 3 minuty temu, Spawn napisał: To prawda, nie ten budżet i właśnie dlatego zrezygnowałem z kupna daca Jak już będę coś kupował to raczej pójdę grubo, ale uznalem że za malo słucham stacjonarnie żeby to grubo uzasadnić. Mam kilka dobrze grających źródeł i zmiana na tylko trochę lepsze mnie nie interesuje. Tak czy inaczej daj znać jak Ares2 bo mnie to bardzo interesuje. Ja szukam następcy dla Hegla HD20, narazie Bursony, RME, Qutesty wszystko poległo. To nie ten kierunek, choć najbliżej był Qutest. Quote
whero Posted December 16, 2020 Report Posted December 16, 2020 40 minut temu, Karmazynowy napisał: Ja szukam następcy dla Hegla HD20, narazie Bursony, RME, Qutesty wszystko poległo. To nie ten kierunek, choć najbliżej był Qutest. będziesz chciał pożyczyć das702es na kilka tygodni? (jakoś w lutym do mnie trafi) Quote
Karmazynowy Posted December 16, 2020 Report Posted December 16, 2020 4 minuty temu, whero napisał: będziesz chciał pożyczyć das702es na kilka tygodni? (jakoś w lutym do mnie trafi) A ma USB? 😅 Quote
whero Posted December 16, 2020 Report Posted December 16, 2020 13 minut temu, Karmazynowy napisał: A ma USB? 😅 nie - tylko coax ("spdif rca") Quote
NuYam Posted December 22, 2020 Report Posted December 22, 2020 (edited) . Edited May 5, 2024 by NuYam Quote
vonBaron Posted December 27, 2020 Report Posted December 27, 2020 http://www.musician-audio.com/en/col.jsp?id=103 Quote
Popular Post Karmazynowy Posted December 27, 2020 Popular Post Report Posted December 27, 2020 (edited) Od tygodnia intensywnie robię porównania swojego Hegla HD20 do DACa w technologii R2R czyli Denafrips Ares II. Za wzmak służy THX 789, który uważam, za wzmacniacz ze znikomym narzutem własnym więc dobrze nadaje się do takich porównań. Po drodze, na chwilę do porównań wskoczył także Kann Cube jako DAC (a więc także puszczony w połączeniu z THX-em). Słucham głównie na Empyreanach, Flowach oraz okazjonalnie na Denonach D7k. Musicie wiedzieć, że generalnie jestem fanem tego konkretnego modelu Hegla i co jakiś czas, aby nie wypaść z wprawy i sprawdzać czy dziadek jeszcze daje radę - zestawiam go z innymi przetwornikami lub combami. Jak do tej pory wychodził zwycięsko z takich porównań, głównie ze względu na barwę i muzykalność, która mi w HD20 odpowiada, choć zdarzały się technicznie wyraźnie lepsze sprzęty, np. Burson 3, Qutest czy, żeby nie szukać daleko, młodszy brat HD25. Z Denafripsem Hegel ma o tyle trudniejsze zadanie, gdyż oba sprzęty zdecydowanie leżą po tej samej stronie spektrum jeśli chodzi o podejście do muzyki. Jeśli chodzi o przetworniki R2R to oprócz Aresa znam dropowego Airist Audio, który co prawda gra muzykalnie i przyjemnie ale scenicznie i swoistym uproszczeniem dźwięku nie dał rady Heglowi. Denafrips to dla mnie król naturalności. Jest jak Staxy w słuchawkach. Na pierwszy rzut ucha nic nie gra spektakularnie ale realizm dźwięku jest bardzo duży i to jest dla mnie jego największa siła. W paśmie nic się specjalnie nie wybija, nie powiedziałbym żeby jakaś jego część miała braki lub była mocno zaakcentowana, może poza lekko podbitym basem i lekko ściemnioną górą. Dźwięk jest ewidentnie zrelaksowany, troszkę zdystansowany, z angielskiego "laid back", ale nie wycofany (w sensie gdzieś oderwany od słuchacza), ma odpowiednią masę i potrafi zaskoczyć dynamiką także nie jest to wyłącznie sprzęt do usypiania. Angażuje mnie ale w taki nienatarczywy sposób, zachęca do słuchania głośno i tuptania nogą. To co zaskakuje to to, że mimo góry, która jest gładka i zdecydowanie niepodkreślona - przestrzeń jest dosyć spora. Sprzęt gra szeroko i przestrzennie, swobodnie, z odpowiednią separacją, bez uczucia zlewania czy upraszczania dźwięku - z mojego doświadczenia to dosyć rzadkie połączenie. W bezpośrednich porównaniach największe wrażenie na mnie robi jednak średnica a szczególnie głosy. Już Hegla uważam za dobrego w tym temacie, ale Ares idzie krok dalej, maskując cyfrowość czy sybilizację jeszcze bardziej niż HD20. Głosy są prawdziwe, naturalne, pełne, bez nosowości. Najbardziej słychać było to po bezpośrednim przepięciu się z Cube, gdzie dla mnie głosy na niektórych nagraniach brzmiały hmmm... syntetyczne w porównaniu do stacjonarnych klocków a zwłaszcza Aresa. Co ciekawe przed porównaniami nie specjalnie miałem jakieś zastrzeżenia do Kanna w tym zakresie ale strasznie mnie to uderzyło w bezpośrednim zestawieniu. W zasadzie uważam naturalność i realizm średnicy oraz przestrzeń za najmocniejsze punkty Aresa. No dobra, ale czy Ares jest lepszy od Hegla? Muszę przyznać, że niestety ale trochę lepszy jest. Przepaści oczywiście nie ma bo szkoła brzmienia ta sama, różnice klasowe w DACach na takim poziomie też nie są jakieś spektakularne zazwyczaj (nie mówię o sygnaturze) ale muszę przyznać, że Ares robi niektóre rzeczy lepiej niż HD20 - realizm głosów, wycinanie sybilizacji, ma minimalnie lepiej zarysowany bas (w Heglu jest trochę hmm puszysty, minimalnie rozmyty), trochę lepsza przestrzeń. Nie przeszkadzają mu słabe realizacje czy chudo nagrana muzyka z lat 70-tych. Trzeba jednak zaznaczyć jedną istotną kwestię - Denafrips to nie jest mistrz detalu. Wszystkie cykajki i dźwięki tła są w Aresie lekko wygaszone. One nadal tam są, ale w Heglu słychać je po prostu wyraźniej i bliżej. Po wyłączeniu trybu NOS w Aresie sytuacja lekko się poprawia w tym zakresie, więc jeśli jest to dla kogoś ważne to chyba są lepsze DACi. Staram sobie także wyobrazić Aresa w zestawieniu z lampą i to chyba może być już "za dużo dobrego". Klasowy DAC, który bez zbędnej napinki gra muzykę a nie dźwięki. Edited December 27, 2020 by Karmazynowy 13 1 Quote
vonBaron Posted December 28, 2020 Report Posted December 28, 2020 Ciekawe jak taki Ares II wypadłby na tle Metrum Amethyst? Quote
pilotKA Posted December 28, 2020 Report Posted December 28, 2020 Nie ukrywam ze bardzo trafna i tresciwa recenzja porównawcza hegla i denafripsa -- ze wzgledu na cene , trzeba bedzie go wpisac na liste zakupów 2025 . jako delto-sigmowiec coraz czesciej wyszukuje tematy ''r2r'' jako inna droge w dekodowaniu plików muzycznych. zadowolenia z odsłuchów !!!! ..jest przestrzeń , a wiec do słuchawkonów jak najbardziej. Quote
vonBaron Posted May 6, 2021 Report Posted May 6, 2021 https://darko.audio/2021/05/sonnet-morpheus-dac-review/ 1 Quote
whero Posted May 18, 2021 Report Posted May 18, 2021 19 godzin temu, vonBaron napisał: Morfeusz II nabiera kształtu. duże płytki, dużo miejsca, drogi sprzęt... "tanie" rezystory/kondensatory SMD wszędzie Quote
NuYam Posted July 1, 2021 Report Posted July 1, 2021 Recenzja Musician Audio Pegasus R2R DAC: https://najlepszeodtwarzacze.pl/musician-audio-pegasus-r2r-dac.php 2 Quote
Popular Post vonBaron Posted August 29, 2021 Popular Post Report Posted August 29, 2021 (edited) Wielkie podziękowania dla Michała za możliwość odsłuchu jego świetnego DACa R2R Holo May KTE. Sam DAC jest wielki i ciężki, poprzez rozdzielenie zasilania otrzymujemy dwie osobne części. Sprzęt cieszy oko, jest naprawdę ładny i wykonany z bardzo dobrej jakości materiałów, mój Morfeusz wygląda przy nim trochę jak zabawka. Odsłuchy zacząłem od trybu NOS i pierwsze co uderza w uszy to świetna dynamika, energia i kapitalna scena deklarowana przez producenta właśnie poprzez rozdzielenie zasilania, zasilanie jest osobne dla obu kanałów. Po przesiadce z Morfeusza od razu polubiłem brzmienie May, to bardzo podobna półka jeśli chodzi o jakość dźwięku. Tryb OS wprowadza do dźwięku większą ostrość i utwardzenie, scena nieco się oddala. W zależności od nastroju można płynnie zmieniać tryb co daję praktycznie niesamowitą uniwersalność. Troszkę na minus jestem zaskoczony tym jak May gra po USB, względem połączenia po coaxialu traci się kontrolę na basie, detal i rozdzielczość. Jeżeli ktoś szuka przetwornika R2R z wysokiej półki to całym sercem mogę polecić Holo May KTE, kapitalny DAC! Ja sam raczej zostanę z Morfeuszem bo dopłata do May KTE jest spora a on sam ledwo zmieścił się na moje biurko. Edited August 29, 2021 by vonBaron 11 Quote
vonBaron Posted August 29, 2021 Report Posted August 29, 2021 Dobra, May KTE to najlepszy DAC jakiego dane mi było słyszeć, połączenie muzykalności z niesamowitą sceną, detalem i rozdzielczością! 2 Quote
NuYam Posted September 8, 2021 Report Posted September 8, 2021 (edited) . Edited May 6, 2024 by NuYam Quote
majkel Posted September 8, 2021 Report Posted September 8, 2021 3 godziny temu, NuYam napisał: Zmieniłem kość w swoim Dac z TDA1541A na TDA1541 (bez A) i wydaję mi się, że dźwięk jest o wiele lepszy, żywszy, pełniejszy. Miał ktoś też takie spostrzeżenia? 1. Wyższa parametrycznie seria producenta nie musi oznaczać przyjemniejszego dźwięku, i nie dotyczy to tylko kości DAC. 2. Dobrze byłoby być pewnym, że każdy z porównywanych elementów to nie podróbka, albo oznaczenie wyższej serii dopisane/dorysowane przez sprzedawcę. 3. Sprzedawane elementy mają czasem "mroczną przeszłość" i parametry im zjechały, dźwięk siadł, więc trzeba to jakoś sprzedać. 2 Quote
whero Posted September 8, 2021 Report Posted September 8, 2021 5 godzin temu, NuYam napisał: Zmieniłem kość w swoim Dac z TDA1541A na TDA1541 (bez A) i wydaję mi się, że dźwięk jest o wiele lepszy, żywszy, pełniejszy. Miał ktoś też takie spostrzeżenia? osobiście nie porównywałbym bez możliwości natychmiastowego przełączania pomiędzy jedną a drugą wersja przez ludzką naturę która skłania nas ku pozytywnemu patrzeniu na wszystkie własnoręcznie wprowadzane zmiany różnice mogą takie być bo z tego co pamiętam różnica A i bez A różniły się również (głębokością?) implementacją filtra cyfrowego (czy też jego generacją ) ... wszystkie wyżej wymienione ewentualne różnice również mogą mieć znaczenie 2 godziny temu, majkel napisał: 1. Wyższa parametrycznie seria producenta nie musi oznaczać przyjemniejszego dźwięku, i nie dotyczy to tylko kości DAC. 2. Dobrze byłoby być pewnym, że każdy z porównywanych elementów to nie podróbka, albo oznaczenie wyższej serii dopisane/dorysowane przez sprzedawcę. 3. Sprzedawane elementy mają czasem "mroczną przeszłość" i parametry im zjechały, dźwięk siadł, więc trzeba to jakoś sprzedać. procesy starzenia się ic są bardzo ciekawe - kiedyś rozmawiałem z osobą która przed laty zarobiła na odrzuconych tranzystorach (albo diodach - niestety już nie pamiętam dokładnie) z linii produkcyjnej - części które bezpośrednio po produkcji wykazywały wady po odleżeniu kilku miesięcy w magazynie w 99% przypadków wykazywały pełną sprawność - bardzo ciekawe tematy a tutaj często poruszamy ~ 40 letnie czipy z wysokich linii produkowanych jak na tamte czasy nowymi, nowatorskimi procesami technologicznymi... które po kilku latach były zastępowane bardziej ekonomicznymi procesami produkcji... 1 Quote
Firegon Posted September 8, 2021 Report Posted September 8, 2021 9 godzin temu, NuYam napisał: Zmieniłem kość w swoim Dac z TDA1541A na TDA1541 (bez A) i wydaję mi się, że dźwięk jest o wiele lepszy, żywszy, pełniejszy. Miał ktoś też takie spostrzeżenia? 1541 ma swoje sekrety, niestety ciężko jest jednoznacznie stwierdzać. Teoretycznie hierarchia wygląda tak: 1541 R1 -> 1541 -> 1541A -> 1541S1(single crown) -> 1541A N2 ( nowy wypust 1541A, ta sama linia produkcyjna co S2, robione chyba w Holandii i składane w Chinach ) -> 1541S2(double crown) Mogłem coś ominąć, to nie są najświeższe informacje. Poza tym, są pewne wątpliwości co do N2, niektórzy mówią, że jest jednak gorszy od S1. No i tutaj dochodzi zgrzyt: każda z tych linii ma lepsze i gorsze wypusty, np. 1541A, były wewnętrznie segregowane na lepiej i gorzej mierzące. Mógł Ci się trafić gorszy egzemplarz. Podobno najlepsze partie jechały albo do najważniejszych firm albo czasem wypuszczano je ... tylnymi drzwiami. No i każda z tych ( z wyjątkiem R1) może być podrabiana, made in China. Poza tym, im lepsza kość tym gładszy i bardziej przestrzenny dźwięk. Być może Ci to też nie do końca odpowiada. Quote
Recommended Posts