Jump to content

Test Phiaton BT700 oraz Cowon CT5

ithilstone

Recommended Posts

Witam,

Na testy zawitały do mnie słuchawki typu TWS (true wireless sound nie mylić z typical woman syndrome ;]]] )
Phiaton BT700Cowon CT5 

gqlhO5Zl.jpg

K8nv58cl.jpg

3G3YZckl.jpg

k8PIN8nl.jpg

i jedno dla porównania z Hifiman TWS600

tJ2X6tWl.jpg

Więcej napisze wkrótce a teraz tyko w ramach wstępu 

CT5 sa najmniejszymi TWSami jakie widziałem same słuchawki są leciutkie ale sprawiają wrażenie solidnych

BT700 sa prawie tak duże jak Hifimany ale lżejsze - wykonanie równie dobre jak CT5 ale wizualnie wole Cowony - mam tez pewnie wątpliwości co do ergonomii (to wyjdzie dopiero w praniu) 

Etui do BT700 ma tez malutki wbudowany głośniczek BT - ciekawy gadżet ale jest prawie 2 razy większe ( objętościowo) niż etui do CT5 wiec mniej przyjazne kieszeniom.

Dźwięk, baterie, łączność i ergonomie opisze w pełnej recenzji.

Edited by ithilstone

Mały update na szybko większa recenzja "się pisze" 

BT700 to jak na razie pierwsze słuchawki BT które nie chciały się automatycznie połączyć 

z moją Moto G5+. I trzeba było ręcznie - problem żaden i w 5 sek zrobione ale się zastanawiam czemu.

Ktoś jeszcze testował i miał podobne problemy? 

Za to po podłączeniu wszystko działa super i jak już MP3store napisał rozmowy telefoniczne BT700 obsługuje

najlepiej z całej 3jki. Zarówno ja jak i osoba "po drugiej stronie" słyszymy sie najlepiej przy uzyciu BT700
CT5tki i TWS600 pozostają odrobinę w tyle choć do obu nie można mieć zastrzeżeń podczas rozmowy.

espe0 - Co chciałbyś wiedzieć o Hifimanach? jak wiesz jak graja RE600 to wiesz jak graja TWS600 

Mi bardzo linearny bas i spory bump w okolicach 1-2kHz bardzo nie przeszkadza ale  tylko dla tego ze ja

BT używam tylko "na zewnątrz" i w ruchu 

CT5 i BT700 są zestrojone  "fun" a nie linearne czy audiofilskie ;]

• 2 weeks later...

Czas rozstać się i odesłać obie pary słuchawek wiec nastał czas opublikowania moich "przemyśleń" ;]

Chciałbym tutaj gorąco podziewać Firmie MIP za udostępnienie na czas pisania recenzji egzemplarzy testowych obu TWSów  

Spędziłem ze słuchawkami 2 tygodnie, obie pary były testowałem zgodnie z przeznaczaniem czyli w ruchu: na zewnątrz, w domu, na rowerze i podczas jazdy samochodem oraz prowadząc rozmowy telefoniczne

Nie jest to wiec opinia o absolutnej jakości dźwięku ale raczej o tym jak słuchawki spełniają swoją podstawową role i jak brzmią w warunkach przewidzianego użytkowania.

Obie pary używane były głownie z Moto G5+ (Android 8.1) i przetestowane na szybko z ASUS ZenFone 3S Max (Android 7).

Kodek dla obu part to z automatu wskakiwał AAC choć ręcznie można przestawić na SBC ( tylko po co ;] )

Jak już pisałem BT700 musiały być parowane ręcznie CT5 połączyły się z automatu.

Słuchałem głównie muzyki z Tidal (hifi) ale przetestowałem z apka YouTuba ( bez opóźnień), VLC i Foobar2000 - bez żadnych problemów

Muzyka to szeroko pojęty rock - Led Zeppelin, The Allman Brothers Band itp , rock progresywny - Genesis , Yes, trochę elektroniki - Infected Muschrooms, trochę klasyki - Mozart, Paganini, Chopin, Jazz w stylu Pat Metheny czy Thelonious Monk i wiele wiele innych np:  Dead Can Dance, Dave Matthews Band, ale i trochę Polskiego grania Coma, Kult, Soyka

No i TOOL - Wreszcie dostępny na Tidal

Mam tez listę na Spotify testowych tracków jeśli ktoś jest zainteresowany:

Nie są to może moje ulubione kawałki ale każdy został dobrany żeby sprawdzić którąś charakterystykę testowanego sprzętu.

Phaiton BOLT BT700 

Dół - ilość jest wyważona i kiedy trzeba basu jest dość ale generalnie dolne rejestry nie są w żaden sposób dominujące są za to lekko ocieplone -  jakość i szybkości basu na plus

- nie ma za to praktycznie sub basu (H. Zminner - Why so serious? czas 3:30 i prawie  nic nie słuchać) choc to bolączka sporej ilości tak małych dynamicznych IEMów

Im niżej tym bardziej oddalony. Pomimo braku sub-basu dolne rejestry tonalnie i jakościowo trafiły bardzo blisko tego jak lubię i jest to przyjemna niespodzianka 

Średnica - tonalnie jest delikatnie ocieplona , wokale szczególnie kobiece wypadają prawdziwie i przyjemnie - gładko ale i nie brakuje detalu. 

Góra - jest blisko - czasem za blisko i czasem odrobinę szorstko brzmi - jest też miejscami rozjaśniona - sprawa to wrażenie ze daje więcej detali niż w rzeczywistości 

ale podczas słuchania w głośnym środowisku sprawdza się to bardzo dobrze.

Scena - mała lub nazwijmy to intymna l;] 

Detale - nie są to demony detalu - ale też i nie musza być - w końcu są to słuchawki do użytku w ruch a nie do krytycznego odsłuchu. Nie odczuwałem żadnych braków.

Ergonomia - pomimo wstępnych wątpliwości - sprawdziła się - małe podwójne przyciski "+" i "-" działają sprawnie.

Ważne jest dobranie dobrych tipów - ja używałem większych niż zazwyczaj jak się okazało zapewniają lepszą izolacje i bezpieczniej "siedzą w uchu" 

Ma to chyba cos wspólnego z owalnym kształtem dyszy.

Łączność - po za wstępnym problemem ze sparowaniem z telefonami - nie mam żadnych uwag - słuchawki po prostu nie gubią sygnału - 

Bardzo dobra jest tez jakość głosu ( w obie strony) podczas połączeń telefonicznych.

Kilka uwag:

Pojemnik ładujący - niepotrzebnie powiększony przed dodanie głośniczka którego jakość pozostawia sporo do życzenia

Zdarzyło się tez pare razy ze podczas wietrznej pogody wiatr "gwizdał" w mikrofonach

Jeśli ktoś NIE JEST bass-headem - gorąco polecam 

Cowon CT5

Dół - Duży, ciepły, głęboko schodzący bas - umiarkowana ilość detalu i okazyjnie bywa zbyt wolny - trochę przeszkadza i wypiera dolną średnice 

Ale pomimo tych drobnych wad bas jest imponujący przy takich rozmiarach słuchawki która musi przecież jeszcze zmieścić poza głośnikiem,

baterię, nadajnik wzmacniacz i moduł BT.

Każdy wielbiciel basu będzie zadowolony  

Średnica - ocieplona choć nie tak jak bas i trochę oddalona, wokale szczególnie męskie są mają swoją masę, niosą ze sobą sporo energii a to się może podobać przy cięższym graniu 

i wszędzie tam gdzie męski wokal jest istotą muzyki. 

Góra - jest - ze szczyptą ocieplenia - jak na mój gust mogła by być bliżej i mogło by jej być odrobinę więcej.

Scena - dzięki oddaleniu średnicy ma całkiem spory rozmiar.

Detale - Czuję lekki niedosyt ale coś za coś albo taki bas i mniej detali albo detale i sporo mniej basu 

Ergonomia - Super! - Bardzo wygodne - małe, lekkie i dobrze trzymające się w uchu 

Łączność - bez najmniejszych problemów łączą się ze wszystkie z czym próbowałem - połączenie pozostaje stabilne  

choc dystans w jakim zaczynają gubić łączność wydaje się dość mały - nie bedzie to stanowić problemu dla kogoś z telefonem w kieszeni, ale spacery po większym domu czy biurze gdy telefon pozostaje w jednym miejscu będzie problem   

Tak jak w przypadku BT700 Bardzo dobra jest tez jakość głosu (w obie strony) podczas połączeń telefonicznych.

Kilka uwag 

Pojemnik ładujący - klapka nie ma zameczka wiec potrafi się sama otworzyć - na szczęście dzięki magnesom słuchawki nie wypadają 

Bardzo sporadycznie słuchawki gubią połączenie miedzy sobą na około pól sekundy

Jeśli ktoś JEST bass-headem - gorąco polecam