KaszaWspraju Posted June 17, 2019 Report Share Posted June 17, 2019 Przy preordererach są aspekty na które nie ma wpływu mp3store. Sławny przykład TAKSTAR ML720 i ML750, producent nie dostarczył sprzętu, czy urząd celny przetrzymujący zamówiony towar. To tylko dwa z wielu czynników które mają wpływ na akcję promocyjne. Ankieta ma na celu wyklarowaniu waszych opinii na temat "Preordery Mp3Store". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaszaWspraju Posted June 17, 2019 Author Report Share Posted June 17, 2019 3 posty i wycieczki osobiste. Trzymajmy się tematu proszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ugz Posted June 17, 2019 Report Share Posted June 17, 2019 Forma wydaje mi się dobra, i ciekaw jestem co zmienili by ludzie którzy obecnie zagłosowali na opcję przeciw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PeepingTom Posted June 17, 2019 Report Share Posted June 17, 2019 To trochę zależy od tego kto ile kupuje sprzętu. Gdy jesteś zainteresowany wyłącznie produktem z preorderu wolałbyś niższą cenę zamiast rabatu na następny zakup. Z drugiej strony taki spory rabat, który później możesz w dodatku wykorzystać w promocjach to też super sprawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted June 18, 2019 Report Share Posted June 18, 2019 Nie korzystałem, ale to bardzo dobra inicjatywa mp3store, zaś problemy z realizacją są po stronie producenta - korzystający z tej oferty muszą to brać pod uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 18, 2019 Moderator Report Share Posted June 18, 2019 Żebyśmy się zrozumieli rabat przy zakupie to przysłowiowe 10% w sklepie stacjonarnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e1mo Posted June 18, 2019 Report Share Posted June 18, 2019 3 godziny temu, Bednaar napisał: Nie korzystałem, ale to bardzo dobra inicjatywa mp3store, zaś problemy z realizacją są po stronie producenta - korzystający z tej oferty muszą to brać pod uwagę. Tylko w razie gdy zawini producent albo czynniki losowe, sklep nie robi problemów i tym którzy nie chcą czekać, zwraca pieniądze. Wiem, bo swego czasu kupiłem w preorderze Takstary PRO82, które dość długo stały na kontroli celnej i zniecierpliwionym osobom sklep zwracał pieniądze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 18, 2019 Moderator Report Share Posted June 18, 2019 Ze zwrotem kasy i rezygnacją przed realizacją nigdy nie było problemów. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted June 18, 2019 Report Share Posted June 18, 2019 1 godzinę temu, e1mo napisał: Tylko w razie gdy zawini producent albo czynniki losowe, sklep nie robi problemów i tym którzy nie chcą czekać, zwraca pieniądze. Wiem, bo swego czasu kupiłem w preorderze Takstary PRO82, które dość długo stały na kontroli celnej i zniecierpliwionym osobom sklep zwracał pieniądze. No i to się chwali :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_622 Posted June 18, 2019 Report Share Posted June 18, 2019 A co tu chwalić? Sklep ma obowiązki wynikające z ustawy o prawach konsumenta. Jeszcze raz powtórzę, drogie mp3store, usuńcie z regulaminu Waszego sklepu niedozwolone klauzule, takie jak: "Sklep zastrzega sobie prawo do odmowy przyjęcia zwrotu, jeśli zwrócony towar będzie zmieniony ponad granice zwykłego zarządu (na przykład zniszczony, noszący wyraźne ślady użytkowania)", bo w końcu jakiś "życzliwy" Was podkabluje do UOKIK i się skończy pokaźną karą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 18, 2019 Moderator Report Share Posted June 18, 2019 11 minut temu, Kuba_622 napisał: A co tu chwalić? Sklep ma obowiązki wynikające z ustawy o prawach konsumenta. Jeszcze raz powtórzę, drogie mp3store, usuńcie z regulaminu Waszego sklepu niedozwolone klauzule, takie jak: "Sklep zastrzega sobie prawo do odmowy przyjęcia zwrotu, jeśli zwrócony towar będzie zmieniony ponad granice zwykłego zarządu (na przykład zniszczony, noszący wyraźne ślady użytkowania)", bo w końcu jakiś "życzliwy" Was podkabluje do UOKIK i się skończy pokaźną karą... Uważasz, że możesz oddać zniszczony sprzęt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigmaras Posted June 18, 2019 Report Share Posted June 18, 2019 15 minut temu, Superata napisał: Uważasz, że możesz oddać zniszczony sprzęt? Zgodnie z prawem tak. Kupujący może oddać w kawałkach a klauzula jest faktycznie zakazana. Nie mniej jednak kupujący zgodnie z prawem odpowiada za pomniejszenie wartości towaru a w takim wypadku sklep może obniżyć wartość zwrotu nawet o 99,99% 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 18, 2019 Moderator Report Share Posted June 18, 2019 Tego nie wiedziałem, nie zdarzyło się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_622 Posted June 18, 2019 Report Share Posted June 18, 2019 (edited) Godzinę temu, Superata napisał: Uważasz, że możesz oddać zniszczony sprzęt? Ty to piszesz na serio? Jako przedstawiciel sklepu? To co ja uważam, to napisałem w temacie obok - czyli, że mp3store potrzebuje prawnika, bo to szokujące, że tak duży sklep ma regulamin napisany przez osobę, która nie zna polskiego prawa ani nawet nie poświęciła 10 minut na zapoznanie się z ustawą o prawach konsumenta. Zgodnie z prawem sklep ma OBOWIĄZEK przyjąć każdy zwrot w ramach odstąpienia od umowy zawartej na odległość (poza przypadkami wymienionymi w ustawie). Stan zwracanego przedmiotu nie ma znaczenia! To jest obowiązek sklepu. Natomiast jeśli nastąpiło zmniejszenie wartości zwracanego produktu, to sklep ma prawo ubiegać się o tę kwotę, problem w tym, że to nie jest precyzyjnie zdefiniowane w ustawie. Więc jeśli sklep sobie wyliczy jakąś kwotę i odejmie od ceny, kupujący się zgodzi, jest wszystko ok. Jeśli kupujący nie zgodzi się z wyliczeniami sklepu, to sprawa skończy się w sądzie. Natomiast najważniejsze jest, że: 1) Przyjęcie zwrotu a odpowiedzialność za zmniejszenie wartości towaru do dwie różne sprawy. Nie można ich łączyć (nie można nie przyjąć zwrotu, bo nastąpiło zmniejszenie wartości) 2) Tego typu klauzule jak w/w, czy też brak możliwości zwrotu w preorderze nie są prawnie wiążące! Wy sobie możecie takie "regulaminy" pisać, tylko, że jeśli kupujący się uprze, to i tak towar zwróci, bo ma do tego prawo. 3) A sklep za to jeszcze mogą czekać bardzo niemiłe konsekwencje, jak kara od UOKIK. Starałem się to wytłumaczyć najprościej, jak się da. I do %^$##$ jasnej! Moje subiektywne odczucia, co ja uważam itp. nie mają tu nic do rzeczy! To wynika z polskiego prawa, które każdy z nas musi przestrzegać. Żeby podziałać trochę bardziej na wyobraźnię, to dodam jeszcze, że kara nałożona przez UOKIK za stosowanie niedozwolonych klauzul może wynieść nawet 10% rocznego przychodu firmy... Czyli nie mówimy o groszowych sprawach. Dlatego szczerze radzę nie olewać tematu, bo w końcu się Wam trafi jakiś konflikt z kupującym bardziej obeznanym w kwestiach prawnych i będziecie mieli nieciekawie... Edited June 18, 2019 by Kuba_622 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 18, 2019 Moderator Report Share Posted June 18, 2019 Co najmniej dwa razy miałem odmowę zwrotu tylko w ciągu ostatnich trzech miesięcy i to wcale nie w małym sklepie bo w Neonet. Jestem tylko pracownikiem/sprzedawcą i nie znam się na prawie. Są osoby decyzyjne, a ja opieram sie na tym co dostaje od nich. Mp3store to nie korporacja. Jak byliście na targach AVS - to widzieliście już całą załogę na naszym stoisku. Każdy nasz sklep to jedna osoba. Centrala decyduje o wszystkim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_622 Posted June 18, 2019 Report Share Posted June 18, 2019 6 minut temu, Superata napisał: Co najmniej dwa razy miałem odmowę zwrotu tylko w ciągu ostatnich trzech miesięcy i to wcale nie w małym sklepie bo w Neonet. Jestem tylko pracownikiem/sprzedawcą i nie znam się na prawie. Są osoby decyzyjne, a ja opieram sie na tym co dostaje od nich. Mp3store to nie korporacja. Jak byliście na targach AVS - to widzieliście już całą załogę na naszym stoisku. Każdy nasz sklep to jedna osoba. Centrala decyduje o wszystkim. Spoko, jak to się mówi: nie mój cyrk, nie moje małpy Ja Wam tylko napisałem, że macie w regulaminie sklepu niedozwolone klauzule (które i tak nie są prawnie wiążące, a czy jakiś klient się na nie nabierze, to inna sprawa) za które sklep może dostać sporą karę finansową. Tyle ode mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 18, 2019 Moderator Report Share Posted June 18, 2019 Przekazałem właścicielom. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 19, 2019 Moderator Report Share Posted June 19, 2019 Dziwi mnie jedno w wynikach ankiety, są osoby które są przeciw lub za zwykłym rabatem 10% przy zakupie, które najczęściej do mnie piszą i proszą o dodatkowe rabaty i niższe ceny powołując się na ceny z preordera. Czyli co jestem przeciw ale chciałbym mieć te same ceny co w preorderze? Czegoś nie rozumiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
side Posted June 19, 2019 Report Share Posted June 19, 2019 A po co zaglądasz, jak i kto głosuje? Potem się zastanawiasz nad czyimiś motywacjami. Szkoda czasu. Lepiej pójść na spacer do lasu albo na kąpielisko pojechać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankos Posted June 19, 2019 Report Share Posted June 19, 2019 17 minut temu, Superata napisał: Czyli co jestem przeciw ale chciałbym mieć te same ceny co w preorderze? To jest raczej logiczne, bo preorder czy promocja z rabatem to de facto to samo tylko nazwa jest inna no i czas (preorder na początku bytu rynkowego danego produktu a promocja z rabatem po jakimś czasie tegoż bytu). Więc skoro mp3store ustaliło daną cenę w preorderze to potem ludzie do tego nawiązują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 19, 2019 Moderator Report Share Posted June 19, 2019 Tylko żeby osiągnąć taka cenę jak w preorderze musi spełnić pewne warunki. Nie da się mieć wszystkiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankos Posted June 19, 2019 Report Share Posted June 19, 2019 2 minuty temu, Superata napisał: Tylko żeby osiągnąć taka cenę jak w preorderze musi spełnić pewne warunki. Nie da się mieć wszystkiego. A jakież to warunki musicie spełnić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 19, 2019 Moderator Report Share Posted June 19, 2019 Wiesz jak wiadomo Mp3store to fundacja non profit, pracujemy dla idei, a sprzęt rozdajemy potrzebującym. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankos Posted June 19, 2019 Report Share Posted June 19, 2019 Wybacz Superato, ale Twoje wypowiedzi w większości oceniam jako mniejsze lub większe ściemki. Więc w to co piszesz raczej nie wierzę a więc nie wierzę także w to, że mp3store musi spełnić jakieś warunki. 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Superata Posted June 19, 2019 Moderator Report Share Posted June 19, 2019 Bez komentarza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts