chico99 Posted March 9, 2019 Report Share Posted March 9, 2019 Pytanie do znawców w temacie, bo to jednak nie moje podwórko, czy inwestycja w lepszą lampę, w wypadku xDuoo TA-01B, ma sens? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inszy Posted March 9, 2019 Report Share Posted March 9, 2019 W TA-02 jak najbardziej ma sens, więc pewnie i tu będzie miało. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiatrak Posted August 10, 2019 Report Share Posted August 10, 2019 @chico99 jak tam u Ciebie zabawa z lampami w tym xduoo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamos80 Posted April 23, 2020 Report Share Posted April 23, 2020 Mam pytanie do posiadaczy. Bawię się od jakiegoś czasu tym xduoo i też się zastanawiam nad zmianą lampy. Wyczytałem gdzieś na angielskich forach, że lampa 12ax7 podbija gain do high, a na 12au7 jest mid ? Prawda to, czy może gain w urządzeniu jest z defaultu ustawiony na high? Pytam też w kontekście mocy, bo myślałem, że na akg k712 urwie mi uszy, ale nic takiego nie nastąpiło :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inszy Posted April 23, 2020 Report Share Posted April 23, 2020 Żaden gain się nie zmienia, po prostu 12AU7 nie są zamiennikami 12AX7 mimo pasujących podstawek - inna budowa sprawi, że będzie cicho (współczynnik wzmocnienia 12AX7 to 100, dla 12AU7 19,5) i będą się działy różne dziwne rzeczy z dźwiękiem, jeśli w ogóle to zadziała. Jak chcesz zamieniać 12AX7 na coś innego, to już lepiej na 12AT7. też będzie ciszej, ale normalniej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marco-polo Posted June 20, 2020 Report Share Posted June 20, 2020 Który Fiio wersja TA -10-20-30 jest ok dla początkującego lampowca ? 10 nie z balansowane 20 z balansowane a 30 to nie hybryda jak poprzednie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inszy Posted June 20, 2020 Report Share Posted June 20, 2020 TA-30 jak najbardziej jest hybrydą. W przeciwieństwie do TA-20 ma DAC (w tym BT), ale nie ma balansu (jednak mocy bardzo dużo). Jak ma być w 100% lampowo, to żaden z tych modeli się nie nadaje, bo to hybrydy. Jak mają być po prostu lampy do zabawy dźwiękiem, to kwestia budżetu i tego, czy już masz sensownego DAC'a czy nie. TA-10 na biurku nie miałem, pozostałe dwa modele wyraźnie reagują na zmiany lamp, więc już można się pobawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarna1412 Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 W TA-10 zmiana lampy jest wyraźnie odczuwalna. Dobry dac/amp na początek, do zabawy z lampami. W moje oczekiwania wpasował się idealnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 18 minut temu, czarna1412 napisał: W TA-10 zmiana lampy jest wyraźnie odczuwalna. Dobry dac/amp na początek, do zabawy z lampami. W moje oczekiwania wpasował się idealnie. Musisz spróbować NOSów. Zwłaszcza RCA ct, powinny pasować do TA-10. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czarna1412 Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 Chcę spróbować Sylvanii, RCA Black Plates i Clear Top. Na razie TA-10 to taka namiastka lampowego grania, ale już wyraźnie odmienna od tego, co miałam do tej pory. Słychać "velvet sound" AK4490 i zmiany, które wprowadza lampa. Dźwięki nabrały fakturowości, zdecydowania poprawiona holografia. Można się zanurzyć w dźwięku, bez ciągłego analizowania czego brakuje. Teraz bardziej szukam szlifu, a nie konkretnej zmiany. Bardziej działa ciekawość kolejnych lamp, niż konieczność zmiany, bo Psvane są naprawdę świetne. Kolejnym krokiem będzie zakup OTL od SinusAudio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted June 21, 2020 Report Share Posted June 21, 2020 Jak chcesz sobie sprawdzić jak grają to ci podeślę RCA. Sylvanie miałem kiedyś ale mają spore mikrofonowanie, co przy przełącznikach w TA-10 było słychać, ogólnie są to fajne lampki ale moim zdaniem bez rewelacji jeżeli chodzi o NOSki 12AU7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek_m Posted November 25, 2020 Report Share Posted November 25, 2020 (edited) Zakupiłem na bazarku xDuoo TA-01B z lampką oryginalną oraz Psvane Treasure Mk II. Podłączyłem BD DT1770 Pro 250 Ohm. Godzina 9:30 to absolutny max, dalej jest już tylko ból. Chętnie bym go nieco "osłabił", ale też "przyciemnił" (mam wrażenie, że gra ostrzej od mojego IFI Zen Can). Polećcie jakieś "budżetowe" lampki do niego, co by zrobiło się ciepło i aksamitnie Przy okazji zapytam o procedurę włączania / wyłączania vs wkładanie / wyjmowanie wtyku słuchawek. Innymi słowy, jaka kolejność ? Edited November 25, 2020 by marek_m Literówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neonlight Posted November 25, 2020 Report Share Posted November 25, 2020 (edited) 53 minuty temu, marek_m napisał: Polećcie jakieś "budżetowe" lampki do niego, co by zrobiło się ciepło i aksamitnie 53 minuty temu, marek_m napisał: Przy okazji zapytam o procedurę włączania / wyłączania vs wkładanie / wyjmowanie wtyku słuchawek. Innymi słowy, jaka kolejność ? @marek_m Jeżeli nie ma tzw. "miękkiego startu", no to odpalasz wzmak i następnie wpinasz słuchawki, przy wyłączaniu na odwrót. Edited November 25, 2020 by neonlight 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek_m Posted November 25, 2020 Report Share Posted November 25, 2020 Dobre, ale nie wyczerpuje tematu. Może ktoś jeszcze dożuci inną propozycję. Na szybka znalazłem: Warto ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigmaras Posted November 26, 2020 Report Share Posted November 26, 2020 A tak tylko dorzucę nowość... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saudio Posted November 26, 2020 Report Share Posted November 26, 2020 A jakie zmiany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inszy Posted November 26, 2020 Report Share Posted November 26, 2020 (edited) Na pewno nowa wersja ma wejście coaxialne i optyczne zamiast drugiej pary wejścia AUX, co na pewno jest dobrym krokiem pod względem użytkowym. No i zmiana kości DAC z AK4490 na AK4493EQ oraz XMOS z XSA-U8A-64 na XU208. Edited November 26, 2020 by Inszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaiet Posted November 27, 2020 Report Share Posted November 27, 2020 Ten kolor jest obłędny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inszy Posted November 27, 2020 Report Share Posted November 27, 2020 Dokładnie to samo powiedziałem Marasowi Tylko gałka tak średnio do mnie przemawia, ale rozumiem koncepcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vaiet Posted November 27, 2020 Report Share Posted November 27, 2020 IMO czarna wyglądałaby lepiej, bo komponowałaby się chociaż z gniazdem XLR po przeciwnej stronie, ale przynajmniej utrzymali kolor w macie, a nie dali niczego błyszczącego. Wygląda skubaniec szalenie atrakcyjnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek_m Posted December 5, 2020 Report Share Posted December 5, 2020 12AU7 Mullard Ociepli brzmienie xDuoo TA-01B ? Ewentualnie inne propozycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts