Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam po mojej długiej nieobeczności :)
Poszukuje dla znajomego zestawu 5.1 powiedzmy do 1500 może jak by były jakieś ciekawe droższe propozycje , również rozważy :) Jak żadnego sensownego w takiej cenie rowniez nie dostane , to również skłoniłby się do tańszych(myślałem o Genius- dużo dobrych opinii słyszałem, oraz Logitech ).

W skrócie , przedział cenowy jest luźny. Każda propozycje rozważymy :)

Generalnie to znajomy ma juz poprowadzone kable po rogach domu (4- długość tych kabli zmierzę jak bedzie potrzebna ) , sa to kable 2 żyłowe , raczej - standard . Zależałoby mu na 4 głosnikach (ewentualnie system 5.1) i subwooferze . Wyjście  jackiem 3.5 , pomieszczenie raczej wiekszy pokój ,głosniki raczej do jakiegos radia czy muzyki niż do kina - ale nie wykluczone że też czasmi będzie podpięte pod soundbar do dobrego filmu ( sony HT-CT390). Osoba raczej leciwa , wiec żadnych bajerów nie trzeba :)  Głosniki raczej miałby wisieć na ścianie w rogach :) Dom raczej w starym stylu , co motyw drewna bylby mega spoko , ale to żaden wyznacznik. 

Z góry dzięki za sugestie :)  Btw . Szczęśliwego Nowego :)

Edited by Cardin4l
Posted

Dzięki za życzenia i również wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Ale, może sprecyzuj oczekiwania, bo to kompletnie nie trzyma się kupy. Najpierw piszesz, że ma być 5.1, później, że nie do kina, a na koniec, że podpięte pod soundbar. Skoro ma być 5.1, to potrzebujesz kolumny w ilości 5 + 1 i do tego amplituner KD. Jak głównie do muzyki, to dwie kolumny i wzmacniacz/amplituner stereo w zupełności wystarczą. Co do soundbar-a, to "załatwia" sprawę 5.1 i 2.0, więc po co i przede wszystkim, jak podpiąć pod niego kolejne kolumny? "Raczej większy pokój", czyli jaki, 15m2, 30m2?

Posted

Sekunde przed Tobą poprawiłem odnośnie soundbaru :) 

Generalnie ma być podpiete do Ferguson'a Regent i350s i przeważnie jakieś radio bedzie lecieć. Do soundabru raczej myślałem przyszłościowo , bo nie jestem do konca pewien czy jego tv ma sprawnego jacka, a soundbar jest w drugim salonie. Miałem zamiar zaznaczyć to jako opcje jeśli chciałby obejrzeć jakiś dobry film, ale wyszedł duży skrót myślowy - sorry. Pomieszczenie na oko 25-30 m2, jest połączone z kuchnia i jadalnia, ale głośniki nie sa do końca poprowadzone.

Posted (edited)

Raczej z telewizji (tv z android tv i netflix ) , oraz z laptopa Lenovo IdeaPad 300 - z tego co rozpoznaje z google. Ale to również odświętnie , jak małżonka kupi jakąś komedie romantyczna na wyprzedaży w biedronce :P  

Edited by Cardin4l
Posted

Na ibood.pl masz Wharfdale'e 

Posted

No ok, ja tutaj widzę taką opcję, kupić amplituner KD i do niego zestaw kolumn 5.1. Z TV sygnał puścić na amplituner, z tego radia internetowego Ferguson-a też na

amplituner i gra muzyka.

2 minuty temu, Jaro54 napisał:

Na ibood.pl masz Wharfdale'e 

Tak, tylko to jest okrojona wersja bez suba, czyli słaba oferta.

Posted

@Jaro54Bardzo fajny zestawik , moze sam się nim zainteresuje ,ale dla niego na ściany wolałbym wszystkie w takim samym rozmiarze (ten mniejszy rozmiar ). Tak czy siak dzięki za podrzucenie :) 

@neonlight Pasuje taka opcja :D Polecasz coś :) ?

Posted (edited)

Myśle że 2000 z kawałkiem mógłbym ugrać , jeśli byłby argumenty :)  Ale też głównie to ma być do radia , wiec nie chciałbym przesadzić 😛 

Generalnie dom w starym stylu , więc fajnie jak by były raczej drewniane , jasne niż jakieś ciemne mocno rzucające się w oczy :) 

Edited by Cardin4l
Posted

No tak, ale zdajesz sobie sprawę, że chcesz kupić amplituner i 6 kolumn?! Tylko używki wchodzą w grę i trzeba się nagimnastykować, żeby się zmieścić w tej kwocie, więc te 2kzł to jest takie hmm.. minimum. ;) Koniecznie mają być podstawkowe, podłogówki odpadają?

Posted

4 bym potrzebował i subwoofer :) Podstawkowe byłby spoko , a amplitudera raczej nie potrzebuje , wolałbym połaczenie głośniki do subwoofera, a z niego jack . Lub tańsza wersje tego :) 

Posted

W tym sęk że to nie ja 😛  Dlatego pozwól że jutro dowiem się szczegółów i się rozpisze co by go najbardziej interesowało :) A w tym momencie dobrej nocy :)

Posted

Ok , troche to zajelo ale wszystko wiem !

Generalnie budzet do do 2500 mozna podniesc , nawet z kawalkiem , ale za to sprzet nie ma byc uzywany . Nie wiem czy da sie ugrac cos sensownego w tej cenie , ale za moimi plecami w lokalnym sklepie dogadal sie ze jak nie znajdzie nic sensownego do srody to wezmie Pioneer HTP-073 - ja pod tym rak nie podpisuje , wiec jak wezmie to nie moj problem , ale wolalbym jednak znalezc cos lepszego jesli oczywiscie da rade :)
Fajnie jak by glosniki byly w miare male , bo maja byc podwieszone w rogach pomiedzy sufitem a sciana .

Posted (edited)

A więc tak, zestaw Pioneer HTP-073 to jest  plastikowy śmietnik - pieniądze wyrzucone w błoto.

Jeżeli  wszystko ma być nowe, to budżet musi wzrosnąć do 3500zł, nie ma bata, żeby ugrać coś sensownego w mniejszych pieniądzach.

I ostatnia rzecz, kolumny podwieszone pod sufitem i na dodatek w narożnikach, to nie  jest najlepszy pomysł, będzie dudnił bas i dźwięk się rozmyje - strata potencjału zestawu głosnikowego.

Przeczesałem Allegro, ale w 2500zł (za nowy!) się nie zamieściłem, sorry. ;)

Edited by neonlight
Posted

No dobra , to poprosze w takim razie o propozycje do 3500 :) Postaram sie zaargumentować , a co do narożników to tam sa dociagniete kable  i w domysle tam maja byc , to zeby je gdzie indziej przenieść to nie moja kwestia , moge zaargumentowac :) 

Posted (edited)

Miałem cichą nadzieję, że jednak  znajomy przełamie się i zdecyduje na coś używanego, ale skoro nie, to trudno. ;)

W takim razie, polecam poniższy zestaw, tylko dogadałbym się ze sklepem, żeby wymienili tego suba 308s na 310s, w ramach rabatu, bo różnica cenowa pomiędzy nimi jest tylko 200zł, a zawsze lepiej mieć zapas mocy suba, niż go nieświadomie spalić.

Ogólnie całość bym wziął za 3500zł,  już z wymienionym subem na większy. ;)

https://allegro.pl/oferta/7532539812

Edit. 

Amplituner za drobną dopłatą (dosłownie), wziąłbym Onkyo 676/686 lub Denon AVR-X2400, warto.  ;)

Edited by neonlight
Posted (edited)

Kurde , gdybym mial pieniadze sam bym to kupil, ale rok dlugi moze jeszcze sie uda 😛 Generalnie wczoraj zaproponowalem , dzis sie przekonamy :) Calkiem mozliwe ze kupi to do innego pokoju , bo podobnie ma w innym pomieszczeniu i wtedy ten soundbar by poszedl do tamtego pokoju :)

Fajna propozycja , nie znalem tej firmy ( za malo siedze w tym ) , chetnie sie jej przyjrze :)  W ogole dzieki za starania !

edit: wlasnie obliczam czy przy hipotece stac mnie jeszcze na maly kredyt na to :P wrecz sie zauroczylem nim

Edited by Cardin4l
  • Like 1
Posted

Hehe.. tylko pamiętaj o zamiankach, sub Jamo 308s na 310s, a jeszcze lepiej na j10. 

Warto dołożyć ze 300zł do lepszego ampli, bo ten z zestawu jest dosyć słaby i tutaj Onkyo 676/686 lub Denon AVR-X2400.