Bednaar Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 Wreszcie po wielu perypetiach dotarł dziś do mnie SMSL sAp-II i na gorąco chciałem się podzielić z Wami pierwszymi spostrzeżeniami. Źródło: Marantz MCR-503, słuchawki AKG K530LTD i interkonekt Melodika Purple Rain. Pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka: ale maleństwo, mniejsze od telefonu, jak to zagra? I zagrało, ale jak? Rewelacja! Świetna przestrzeń, separacja kanałów i rozdzielczość. Bas tylko trochę mniej dociążony niż w Rotelu, ale ogółem bardziej neutralne brzmienie, a przy tym wciągające, ciepłe. Kiedys miałem Holdegrona, ale przy SMSL to pomyłka - Holdek prawie nie miał basu i siekł mocno górą po uszach. Generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu - i to są pierwsze wrażenia, a podobno sprzęt potrzebuje wygrzania... ciekawe, jak wtedy będzie grał. Dam znać za jakiś czas. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakubas100 Posted December 14, 2018 Report Share Posted December 14, 2018 👍 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted December 15, 2018 Author Report Share Posted December 15, 2018 (edited) @Jakubas100 - dzięki Edited March 13, 2019 by Bednaar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 10 godzin temu, Bednaar napisał: a podobno sprzęt potrzebuje wygrzania. Ja mówię "sprzęt" nie na uszy, tylko na co innego...no ale jak już Ci się uszy ułożą do sapa to jakaś errata będzie mile widziana. Bo chyba go chcę, ale jeszcze nie mam pewności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted December 15, 2018 Author Report Share Posted December 15, 2018 (edited) Też nie wierzę w wygrzewanie, chyba, że chodzi o lampy Generalnie musze po prostu odsłuchać więcej płyt, na razie niestety nie mam na to czasu. Zobaczę też, jak reaguje na zmianę interkonekta (obecnie Melodika Purple Rain, podłacze też solidną taniochę: Prolink Exclusive). PS. na razie miałem do czynienia z jedynym wzmakiem słuchawkowym: Holdegron wersja podstawowa. SMSL gra od niego dużo przyjemniej, przede wszystkim porządnie wybrzmiewa bas i perkusjonalia (talerze, czynele itp.), jest lepiej zarysowana przestrzeń i nie atakuje słuchacza taką natarczywą ilością informacji z góry pasma, jak Holdek. Edited December 15, 2018 by Bednaar 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted December 15, 2018 Report Share Posted December 15, 2018 Też miałem Holdegrona i to dwie wersje. 19 minut temu, Bednaar napisał: PS. na razie miałem do czynienia z jedynym wzmakiem słuchawkowym To akurat może być atutem, bo daje szanse na kontakt z rzeczywistością, którego próżno szukać u znawców. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted December 15, 2018 Author Report Share Posted December 15, 2018 Mnie bardziej interesuje sama muzyka, sprzęt to tylko narzędzie - ale ma podawać muzykę w sposób jak najbardziej przyjemny dla uszu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted December 15, 2018 Author Report Share Posted December 15, 2018 Mała sesja foto: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted December 18, 2018 Author Report Share Posted December 18, 2018 Mały update: sAp-II jest wrażliwy na okablowanie. Do tej pory używałem Melodika Purple Rain, wczoraj jednak podłączyłem na próbę Prolink Exclusive. Z jednej strony dźwięk stał się szybszy i bardziej homogeniczny, ale z drugiej strony uboższy barwowo, np. zniknęło przyjemne dla moich uszu podkolorowanie góry, w ogóle rozdzielczość i stereofonia siadły. Prolink jednak w pewnym stopniu degraduje dźwięk. Reasumując, wracam do interkonektu Made In Poland - i to nie z przyczyn patriotycznych 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted December 29, 2018 Author Report Share Posted December 29, 2018 Kolejny update po 2 tygodniach osłuchania się z SMSL sAp-II. Krótka charakterystyka brzmienia: ten wzmacniacz podaje dźwięk w sposób bezpośredni, dźwięk jest obfity, nasycony detalami, przestrzenny i bardzo dynamiczny. Oczywiście taki nadmiar informacji bywa czasem męczący, zatem po tych początkowych "achach" i "ochach" łyżeczka dziegciu: wzmacniacz odradzam osobom szukającym dźwięku relaksującego, spokojnego, miękkiego - sAp-II to całkowite zaprzeczenie dźwięku lampowego (choć momentami nie brakuje mu ciepła - ale to wszystko zależy od realizacji nagrania, bo wzmak jest bardzo neutralny). Przypominam jednak, że mówimy o sprzęcie za 349 zł - za tę cenę grzech nie kupić, chociażby dla próby - zawsze przecież jest 14 dni na ewentualny zwrot. U mnie zostaje na stałe - właśnie tego szukałem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted February 15, 2019 Report Share Posted February 15, 2019 Testy w toku: Przeczytałem gdzieś w internetach, że Ruscy powariowali na punkcie sap2; u siebie tez zaczynam obserwować niepokojące objawy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted February 15, 2019 Author Report Share Posted February 15, 2019 Ja też - podobnie jak Ruscy A jednak go dorwałeś. Aż się dziwię, że to jeszcze nie jest forumowy hit na poziomie Moonlighta czy innego Zenka Po raz setny napiszę - najlepszy zakup audio w moim życiu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted February 15, 2019 Report Share Posted February 15, 2019 40 minut temu, Bednaar napisał: Aż się dziwię, że to jeszcze nie jest forumowy hit Nie dziw się, jakby to gówienko wyglądało... takie dyndające na ickach za cztery tysie? No jak? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted February 17, 2019 Author Report Share Posted February 17, 2019 (edited) @audionanik U mnie dynda na ickach za stówę Ps. no a jak w porównaniu np. z tym Arcamem rHead, co to mu służy za podstawkę? Edited February 17, 2019 by Bednaar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted February 17, 2019 Report Share Posted February 17, 2019 Godzinę temu, Bednaar napisał: @audionanik U mnie dynda na ickach za stówę Cienias jesteś; u mnie na ickach za 129pln. Godzinę temu, Bednaar napisał: Ps. no a jak w porównaniu np. z tym Arcamem rHead, co to mu służy za podstawkę? Arcam jest bardziej wyrafinowany od pasa w górę, ale to tak po audiofylsku, ponaciągany kosztem i naturalności, i neutralności. Mam często jazdę na takie audiofilskie granie, więc arcam na pewno zostaje. Sap2 jest rzetelniejszy, bardziej czerstwy, naturalny i neutralny. Nie jest tak delikatny i audiofylski, ale absolutnie nie brakuje mu precyzji, a przynajmniej nie pocienia głosów (arcam tak, mimo lekuchno ocieplonej, a raczej osłodzonej średnicy). Sap2 pro, to najlepszy tani wzmak jaki słyszałem i lepszy od wielu takich za kilka tysięcy (nie będę z litości wymieniał). Tak coś czułem...ale cholera nie planowałem już żadnych wzmakozakupów...a tu masz babo placek. PS. gdyby kosztował 5-6 tysi, to może oczekiwałbym tylko bardziej audiofilskiej, wyrafinowanej, lekkiej góry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted February 17, 2019 Author Report Share Posted February 17, 2019 Cieszy mnie to, co piszesz. Tez uważam, że to najlepszy tani wzmak, jaki słyszałem, tzn. słyszałem jeszcze tylko Holdegrona A co do moich icków - kupiłem jakiś rok temu za 99 zł, teraz są już za 115 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted February 17, 2019 Report Share Posted February 17, 2019 @audionanik tak sobie dumalem, do jakiego ampa jak podlacze z1r ale widze ze skoro Ty masz cos takiego to prosiaczek tez da rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted February 17, 2019 Report Share Posted February 17, 2019 (edited) Nie rozśmieszaj mnie, prosiaczek jest sporo słabszy jakościowo od sapa2. Możesz też pożyczyć starego headonika od @majkela jest optymalny dla z1r. Edited February 17, 2019 by audionanik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bendezar Posted February 17, 2019 Report Share Posted February 17, 2019 A jak się ma Sap2 do Sap9? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted February 17, 2019 Author Report Share Posted February 17, 2019 Godzinę temu, Spawn napisał: @audionanik tak sobie dumalem, do jakiego ampa jak podlacze z1r ale widze ze skoro Ty masz cos takiego to prosiaczek tez da rade Cena to jednak magiczna rzecz - wzmak za 349 PLN "nie może" dobrze grać @bendezar audionanik na pewno zna odpowiedź - mnie się po prostu trafiło ziarno jak tej ślepej kurze, drugi (po podstawowym Holdegronie) w życiu wzmak słuchawkowy, jaki słyszałem. Dlatego rozumiem, że dopiero opinie osoby osłuchanej ze spora ilością modeli mogą zwiększyć zainteresowanie tym wzmacniaczem - i piszę to bez cienia złosliwosci, po prostu realistycznie stwierdzam fakt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spawn Posted February 17, 2019 Report Share Posted February 17, 2019 40 minut temu, audionanik napisał: Nie rozśmieszaj mnie, prosiaczek jest sporo słabszy jakościowo od sapa2. Możesz też pożyczyć starego headonika od @majkela jest optymalny dla z1r. Ty to jesteś jednak zgrywus, proponowac mi wzmaki bez lamp.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted February 17, 2019 Report Share Posted February 17, 2019 48 minut temu, bendezar napisał: A jak się ma Sap2 do Sap9? Sap9 pomijając bas jest bardzo oszczędny i punktowy, podobnie jak holdegron. Sap2 jest zdecydowanie lepszym wzmakiem; w dodatku można się pobawić czipami, bo jeden z nich (opa2604) siedzi na podstawce. Obydwa sapy mają 10ohm na wyjściu, ale soniaczom (64ohm) jakoś to nie przeszkadza, zwłaszcza w przypadku dwójki. Przy nausznikach o niższej impedancji trzeba już to brać pod uwagę - z hexami była trochę kupa. 23 minuty temu, Spawn napisał: Ty to jesteś jednak zgrywus, proponowac mi wzmaki bez lamp.... Ano, jestem, nie przeczę. A serio, przy z1r to z lampami wróżę Ci masę przygód zakończonych frustracją i powrotem z podkulonym ogonem do półprzewodników. Sap2 może być dla Ciebie zbyt dosadny, ale lekko aksamitny headonik z audiofilskim sznytem pozwoli zapomnieć o żarówach. U mnie pewnie też się kiedyś skończy headonikiem, jak znudzę się eksperymentami, i zmiękczę @majkela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bendezar Posted February 18, 2019 Report Share Posted February 18, 2019 9 godzin temu, audionanik napisał: Sap9 pomijając bas jest bardzo oszczędny i punktowy, podobnie jak holdegron. Sap2 jest zdecydowanie lepszym wzmakiem; w dodatku można się pobawić czipami, bo jeden z nich (opa2604) siedzi na podstawce. Obydwa sapy mają 10ohm na wyjściu, ale soniaczom (64ohm) jakoś to nie przeszkadza, zwłaszcza w przypadku dwójki. Przy nausznikach o niższej impedancji trzeba już to brać pod uwagę - z hexami była trochę kupa. Pamiętam, że kiedyś polecałeś do Hawków Sap9. Sap2 będzie lepszy? No i Hawki to 25 Ohm? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted February 18, 2019 Report Share Posted February 18, 2019 (edited) 34 minuty temu, bendezar napisał: Pamiętam, że kiedyś polecałeś do Hawków Sap9. Sap2 będzie lepszy? No i Hawki to 25 Ohm? Hawki lubiłem z wieloma wzmakami, było tego sporo. Nie zauważyłem negatywnego wpływu tych 10ohm na hawki poza może delikatnym wygładzeniem; ale bardziej maślane były np na geek out. Nie słyszałem nh na sap2. Aha, tylko że on ma dowalony wysoki gain (tak gdzieś razy 8-9) więc na hołkach nie dałoby się go słuchać powyżej 8godz. a i tak byłoby pewno za głośno. Edited February 18, 2019 by audionanik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
euter Posted February 18, 2019 Report Share Posted February 18, 2019 @audionanik Który wzmacniacz lubiłeś najbardziej z NH? Słucham klasyki i jazzu i zastanawiam się, czy warto zafundować tym słuchawkom coś lepszego niż DAP. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts