Skocz do zawartości
WIOSENNA PROMOCJA AUDIO 11.03-04.04.2024 Zapraszamy ×

│Jedzonko│ciekawe techniki, przepisy, tricki kuchenne


Arthass

Rekomendowane odpowiedzi

Yep, bo brakuje takiego tematu na tym forum audio. Kojarzę temat w stylu "co dzisiaj jadłem" w formie food-porn-facebooka, ale tutaj przyświeca trochę inna koncepcja. I nie chodzi też o stricte aspekt zdrowotny ( choć można też w tą stronę jak ktoś chce ). Chodzi raczej o podzielenie się uwagami, czy jakimiś prywatnymi sekretami o tym jak przygotować jedzenie, by wyciągnąć z niego jakieś ciekawe efekty - głównie smakowe, ale mogą być też jakieś sztuczki na coś szybkiego i dobrego w 5 minut, czy powiedzmy tricki on the go, albo nawet survivalowe.

O co nie chodzi w tym temacie. Wklejanie zdjęcia posiłku z podpisem "dzisiaj jadłem", albo instrukcje gotowania ziemniaków - chyba, że jest jakaś niespotykana technika, z której warto skorzystać z lepszego powodu niż tylko dlatego, że jest niespotykana ( innymi słowy, jeśli jest ku temu jakiś praktyczny cel ).
 


Osobiście uważam, że najlepszą formą przygotowywania kurczaka ( piersi ) jest pokrojenie na kawałki, zamarynowanie i krótkie obsmażenie na wolnym ogniu do momentu złapania delikatnego kolorku na zewnątrz. Taki kurczak idealnie nadaje się np. jako baza pod ryż z warzywami - również bardzo delikatnie obsmażone na wolnym ogniu, i nawet nie chodzi o "złapanie" koloru w przypadku ryżu i warzyw, tylko wrzucenie na chwilkę, by jedynie przeniknęły przyprawami z marynaty kurczaka.

Panierowanie zamarynowanej piersi też jest całkiem dobrym sposobem, ale tutaj warto ją odrobinę rozbić przed zamarynowaniem, aby potem skrócić smażenie do minimum ( nie wysycha, bardziej soczyste ).

Edytowane przez Arthass
  • Like 8
  • Haha 1
  • Confused 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o frytki i inne tłuste rzeczy po wyciągnięciu z oleju polecam położyć je na ręczniku papierowym, który wchłonie olej?zawsze piłem olej z jedzeniem, ale kiedy odkryłem ten sposób, to moje wrażenia smakowe uległy poprawie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno zdrowiej frytki z piekarnika. Szczególnie, że te sklepowe są już wstępnie obsmażone i nasączone tłuszczem. W przypadku domowych może już nie być tak fajnie, bo mają tendencję do wysychania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tak na marginesie, polecam serek wiejski Delikate bez laktozy ( Biedronka ). Świetny smak, delikatny, lekko słodkawy. Bardzo wodnisty, w zasadzie to są grudki zanurzone w serwatce ( która jest bardzo zdrowa ). Dość dużo białka, ok. 11g/100g, czyli przy całym kubeczku ~22g - idealny na przekąskę. Ja, jako osoba z nietolerancja laktozy potwierdzam, że nie mam żadnych problemów po spożyciu.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Posiadacie jakieś ciekawe przepisy na koktajle/smoothie? Ja myślę, spróbować takiego z mlekiem, twarogiem, wiórkami kokosowymi i truskawkami/malinami albo w wersji na słono: mlekiem, twarogiem, orzechami, płatkami drożdżowymi.
Większość owoców u mnie niestety odpada i nie bardzo wiem co tutaj można ciekawego wymyślić. Zamiast mleka można pewnie wykorzystać mleczko kokosowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dość podstawowy przepis na bulion z wykorzystaniem Instant-Pota, ale można też bez problemu w wolnowarze. Plusem wolnowaru jest to, że jak zostawi się na kilkanaście godzin, to część wody odparuje i będzie gęstsza esencja. Dobrym patentem jest przelanie takiego bulionu do foremki na lód i trzymanie w zamrażarce jako domowe kostki rosołowe.
Bulion na kościach jest super zdrowy, ma właściwości prebiotyczne, dużo witamin szczególnie lipofilnych, a jak doda się przypraw ziołowych to dodatkowo bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny w skali ORAC. Dobra rzecz.

 


A tutaj ciekawostka z użyciem wolnowaru, wymagająca trochę więcej wysiłku. Dosłownie domowy odpowiednik kostki rosołowej - "suszony bulion".
 

 

Edytowane przez Arthass
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ten przepis może nie jest mega szybki (choć z wykorzystaniem mikrofalówki?), ale może świetnie zastąpić komercyjne czekolady i służyć jako przekąska poza domem.
Przepis na stabilne (nie rozpuszczające się) "keto bombs".


Shelf Stable Fat Bombs
Prep Time: 15 minutes
Freezing Time: 15 minutes
Servings: 1 Fat Bomb
Calories: 218kcal
Nutrition Serving Size: 1 Fat Bomb
Calories: 218kcal | Carbohydrates: 2.2g (Net Carbs: 0.7) | Protein: 7g | Fat: 20g | Fiber: 1.5g

Ingredients
► 15 grams Cacao Butter
► 10 grams Vegan Protein Powder (you can use any powder you have at home)
► 7 grams MCT Oil Powder (optional)
► 5 drops Liquid Stevia
► 1/8 tsp Salt

Instructions
Making in bulk: Combine all the ingredients into your fat bomb mold and place into the oven at 250 degrees for 5-7 minutes, until cacao butter has fully melted.
Stir using a spoon or small utensil and place in the freezer for 15-20 minutes until frozen.
Making one: Combine all the ingredients in a microwave safe bowl and heat until fully melted. Combine using a spoon and transfer mixture to a fat bomb mold.
Best stored in a zip top bag on your counter top or in the fridge.


Na podróż zapakować w folię aluminiową. To jest baza przepisu. Można eksperymentować dodając np. matchę w proszku, a nawet kawę w proszku. Wszelkie sproszkowane rzeczy, typu kakao, cynamon czy inne produkty nadające aromatu. Unikać dodawania produktów zawierających dużo wody.
Dlaczego stosuje się roślinne odżywki białkowe? Bo zawierają błonnik, który służy jednocześnie jako pochłaniacz wilgoci i "klej" zlepiający całość. Można spróbować białka serwatkowego i dodać jakiś sproszkowany produkt o wysokiej zawartości błonnika jak kakao, czy inne sproszkowane ziarna.
Dlaczego to działa? Ze względu na kompozycję kwasów tłuszczowych w tłuszczu kakaowym. To głównie kwasy nasycone C16 i C18, które są dość stabilne termicznie (temperatury topnienia powyżej 60°C). Profil kwasów tłuszczowych tłuszczu kakaowego wygląda mniej więcej tak:
► 60% nasycone
▬ 25% ( C16 ) 62.9 °C
▬ 33% ( C18 ) 69.3 °C
• 32,5% jednonienasycone
• 32,5% ( C18:1 ) 13-14 °C

Jakie są zamienniki tego tłuszczu w tym przepisie? Trzeba spojrzeć na zawartość kwasów nasyconych od C14 w górę i jednocześnie szukać takich o niskiej zawartości nienasyconych i krótkołańcuchowych nasyconych. Co może teoretycznie się sprawdzić?

Nutmeg butter
► 90% nasycone
▬ 3% ( C12 ) 43.8 °C
▬ 82,5% ( C14 ) 54.4 °C
▬ 4% ( C16 ) 62.9 °C
Problem z tym tłuszczem jest taki, że zawiera mało kwasów C16 i C18, ale z drugiej strony nie zawiera nienasyconych i krótkołańcuchwych. Głównym kwasem jest C14, który dalej ma dość wysoki punkt topnienia.

Shea butter
► 46,5% nasycone
▬ 1% ( C12 )  43.8 °C
▬ 4,5% ( C16 )  62.9 °C
▬ 38,5% ( C18 )  69.3 °C
• 44% jednonienasycone
• 43,5% ( C18:1 ) 13-14 °C
Bardzo dobry profil, podobny do masła kakaowego.

Cupu Assu Oil
► 53% nasycone
▬ 1% ( C14 )  54.4 °C
▬ 9,5% ( C16 )  62.9 °C
▬ 32,5% ( C18 )  69.3 °C
• 38,5% jednonienasycone
• 36,5% ( C18:1 ) 13-14 °C
Też zbliżony do masła kakaowego

Ucuuba Butter
► 85% nasycone
▬ 12% ( C12 )  43.8 °C
▬ 63,5% ( C14 )  54.4 °C
▬ 8,5% ( C16 )  62.9 °C
▬ 1% ( C18 )  69.3 °C
• 6,5% jednonienasycone
• 6,5% ( C18:1 ) 13-14 °C
Przewaga C14, ale nada prawie wyłącznie tłuszcze nasycone długołańcuchowe. Powinien się sprawdzić.

Palm kern
► 81,5% nasycone
▬ 3% ( C8 )  
▬ 3,5% ( C10 )
▬ 45% ( C12 ) 43.8 °C
▬ 16,5% ( C14 ) 54.4 °C
▬ 8% ( C16 ) 62.9 °C
▬ 3% ( C18 ) 69.3 °C
• 11,5% jednonienasycone
• 11,5% ( C18:1 ) 13-14 °C
Ten może być problematyczny poza lodówką. Przewaga C12, zawiera też krótkołańcuchowe i jednonienasycone. Może się sprawdzić, jeśli te keto bomby będą trzymane w lodówce. Poza lodówką długo mogą nie wytrzymać i po prostu zmieniać konsystencję w taką ugniecioną plastelinę. Ze wszystkich propozycji, byłaby to najtańsza, ale też mająca swoje ograniczenia.

Jeśli chcemy trzymać to w lodówce, to nadawać się będzie również masło klarowane.

Edytowane przez Arthass
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Proste Kotlety Owsiane

Prosty i dość smaczny przepis z wykorzystaniem płatków owsianych. Wsypujemy płatki owsiane (zależnie od ilości porcji - 50-100g) do pojemnika, najlepiej jakiegoś słoika, dodajemy soli i przypraw wg upodobań, ja dodaję jeszcze odrobinę (1-2 łyżki) mielonych otrębów owsianych/ryżowych, zalewamy wodą w stosunku 3:1 (może być gorąca, ale wtedy pojemnik musi być odporny termicznie), zakręcamy, optymalnie wstawiamy do lodówki, ale może też być poza. Takich słoików można przygotować więcej na zapas. W lodówce pewnie nic się nie stanie do tygodnia. Po przynajmniej 12h moczenia, wyciągamy i wbijamy 1-2 jajka (zależnie od porcji), mieszamy. Można dodać innych sypkich składników np. płatków drożdżowych, jakiejś zieleniny typu szpinak, teoretycznie nawet sera żółtego. Można też na tej bazie po prostu zrobić tradycyjne kotlety mielone dodając mięsa. Po wymieszaniu wszystkich składników smażymy na oleju kokosowym, jak typowe kotlety.
Wersja bez czekania - wkładamy do mikrofalówki na 5-8 minut (zależnie od mocy) -> smażymy.

Fajny sposób na wykorzystanie płatków owsianych, które same w sobie smakują jak kreda. Niby można owsiankę na słodko, ale ja jednak wolę unikać cukrów prostych.

Edytowane przez Arthass
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Zarejestruj się aby mieć większy dostęp do zasobów forum. Przeczytaj regulamin Warunki użytkowania i warunki prywatności związane z plikami cookie Polityka prywatności