Jump to content

Lampy duże i małe, gdzie i jak Wam grają.

audionanik

Recommended Posts

Od czasu do czasu pojawiają się na forum, rozsiane w różnych miejscach, opisy lamp elektronowych. Temat jest rozległy, ciekawy i audiofilsko emocjonujący; proponuję więc, aby w jednym miejscu zebrać nasze spostrzeżenia dotyczące właśnie samych baniek: jakie rodzaje, modele, w jakich zastosowaniach się sprawdzają i jaki dźwięk produkują.

• Like 2

U mnie z modyfikacją kita VT2928 najlepiej brzmiały Jan Sylvana 6922 i Philips Miniwatt SQ. Ta pierwsza lepiej mi grała z Grado, Philips brzmiał bardziej uniwersalnie.

A na ten moment jedyna lampka jaka u mnie gra to https://manta.com.pl/produkt/dlb002/ w pokoju u Małego ;)

Yamamoto Soundcraft HA-02 - oryginalna lampa u mnie II miejsce na tym ampie, bodajże Western Eelctric 408A. To samo marki Sylvania, wersja Gold Pin, mój ideał - neutralna barwa, ale muzykalnie, najlepsza kontrola basu. Natomiast jak ktoś lubi kwiecisto-landrynkową prezentację, to Westinghouse.

Woo Audio WA6-SE. Na prostowniku Sophia Princes 274B Mesh Plate, potem długo nic, więc nawet nie pamiętam, kto popełnił produkty konkurencyjne. Natomiast na sterowaniu bezapelacyjnie Raytheon z czerwono-niebieskiego pudełka. Pokosił Tung Sole, Raytheony z innej barwy pudełek, Sylvanie i nie pamiętam, co jeszcze.

Ten wątek dla lampoholików jest jak ebola ... powinien być zakazany. Przyjdzie taki Hechlok, nervosa mu wróci i po chłopaku. O siebie też się martwię.

Lampy miałem różne ale nie porównywałem lampa vs lampa w tym samym środowisku, także przepraszam za offtop.

PS Żeby nie być bardzo useless, linki dla świeżynek:

https://www.amplifiedparts.com/tech-corner/12ax7-comparison-current-made-tubes

http://www.thetubestore.com/Resources/Product-Reviews/12AX7-Tube-Reviews

http://www.audiotubes.com/6dj8.htm

• Bywalec

Bardzo, bardzo fajny temat. Polać Ci trzeba za to :)

Lampy, jak kobiety, najlepsze są ładne i niedrogie :D

Niewątpliwie się wypowiem niebawem :)

EDIT: ćwiczę teraz 6S45P-E ruskie, nie mają odpowiednika na zachodzie. Pogania to 6S3P-DR, czyli wersja "gold grid", na dodatek "red dot", co ciekawe - najlepiej grają z żarzeniem z SMPS. Nie ma technicznego uzasadnienia do tego, ale tak jest. Inna kwestia, że te drugie są idealnym driverem do tranzystorów. 

Edited by Swordfish_
Bo tak :-)

• 6 months later...
  • 2 months later...

Właśnie na lampie K150, marzą mi się monobloki... mam już upatrzone... zbieram kasę... ale w kółko jakieś słuchamy mnie kuszą... w poniedziałek jedne przyjadą... i tak znowu monobloki poczekają.

Edited by Corvin74

• 3 weeks later...

Lampiarze drodzy...
Kupiłem sobie 4 lampy w sklepie. Mialy być niby Valvo, ale dostałem 3 GE i jednego Mullarda :D Generalnie nie mam z tym problemu, mam jeszcze 2 pary ruskich jakby co, ale chcę sobie porollować.
Ge wyglądają na pomierzone.
Ja wiem, że to zależy od topologii układu, ale że generalnie jest jedna lampa na kanał w końcówce, to chyb raczej lepiej zapodać lewo i środek, co nie?... :D32c9e4aa4fa47523a258780c3bdb7586.jpg

• Like 1

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
4 minuty temu, The Grand Wazoo napisał:

Dokładnie, a dokładniej wywalę chińską współczesną i włożę tą rosyjską z lat 70-tych. 

A jaki wzmacniacz?