Tomek8888 Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 (edited) Hej, Może ktoś tutaj wie czy z kabla SOMMER CABLE SC-CLUB mk II lub Klotz MY206 można zrobić symetryczny (ang. balanced) kabel XLR z 2 żyłami sygnałowymi i 1 żyłą działającą jako uziemienie? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji. Tomek8888 Edited April 1, 2018 by Tomek8888 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkel Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 Z każdego mikrofonowego zrobisz, jak również AES/EBU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek8888 Posted March 31, 2018 Author Report Share Posted March 31, 2018 2 godziny temu, majkel napisał: Z każdego mikrofonowego zrobisz, jak również AES/EBU. Mógłbyś uzasadnic? Z tego co udalo mi sie dowiedziec, wlasciwy kabel symetryczny ma 2 zyly sygnałowe i 1 jako uziemienie - klotz my204. Z kolei te 2 które wymienilem maja tylko 2 zyly sygnalowe i nic wiecej. W tym przypadku 3 bolec w złączu XLR nie ma prawa bytu, bo nie mamy do czego go przylutowac. Dobrze rozumiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkel Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 Mikrofonowy to para przewodów w ekranie, czyli pasuje. Po prostu podałem Ci rodzaj kabla, jakiego możesz szukać wśród różnych producentów, a jest tego trochę. Cordial, Klotz, Conducfil, Sommer, Canare. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whero Posted March 31, 2018 Report Share Posted March 31, 2018 REEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek8888 Posted April 1, 2018 Author Report Share Posted April 1, 2018 8 godzin temu, majkel napisał: Mikrofonowy to para przewodów w ekranie, czyli pasuje. Po prostu podałem Ci rodzaj kabla, jakiego możesz szukać wśród różnych producentów, a jest tego trochę. Cordial, Klotz, Conducfil, Sommer, Canare. A co z brakiem masy w tych kablach mikrofonowych? Jak to wplynie na audio? Probuje to zrozumieć ale nigdzie nie ma o tym informacji. Poki co jedyny kabel mikrofonowy z masą jaki znalazłem to klotz my204, dodatkowo jest juz opisany na izolacji "balanced". Większość kabli mikrofonowych tego nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
majkel Posted April 1, 2018 Report Share Posted April 1, 2018 Kup taki z ekranem, albo AES/EBU. Zresztą pierwsze słyszę, że jakiś kabel mikrofonowy nie posiada ekranu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek8888 Posted April 1, 2018 Author Report Share Posted April 1, 2018 (edited) Dziękuje majkel, kupiłem http://www.empik.com/kabel-2-x-6-35-mm-jack-trs-2-x-6-35-mm-jack-trs-hosa-pro-hss-010x2-3-m-hosa,p1162534033,elektronika-p Rozdzielę go sobie w domu na dwa osobne i oszczędzę tym samym 18PLN, bo pojedynczy ten sam kable kosztuje 48 PLN Specyfikacja: http://hosatech.com/product/hss-000x2/ Edited April 1, 2018 by Tomek8888 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek325 Posted May 9, 2022 Report Share Posted May 9, 2022 Przypadkowo tutaj trafiłem, więc wyjaśnię, bo kiedyś sam nie mogłem znaleźć informacji jak byłem amatorem, a może się komuś przyda. Otóż takie kable jak SOMMER CABLE SC-CLUB mk II, Klotz MY206 czy Cordial CMK 222 są 2 żyłowe i posiadają też trzecią "żyłę" w postaci ekranu. Są to bardzo popularne i niezawodne kable w świecie pro audio. Głównie właśnie używane do kabli XLR. Jedna żyła idzie do sygnału "hot +", druga do "cold -", a ekran się zwija w pojedynczą żyłę i lutuje do masy w złączu xlr. Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/XLR_connector Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts