Jump to content

Kabel symetryczny (ang. balanced) XLR

Tomek8888

Recommended Posts

Hej,

Może ktoś tutaj wie czy z kabla SOMMER CABLE SC-CLUB mk II lub Klotz MY206 można zrobić symetryczny (ang. balanced) kabel XLR z 2 żyłami sygnałowymi i 1 żyłą działającą jako uziemienie?

Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.

Tomek8888

Edited by Tomek8888

2 godziny temu, majkel napisał:

Z każdego mikrofonowego zrobisz, jak również AES/EBU.

Mógłbyś uzasadnic? Z tego co udalo mi sie dowiedziec, wlasciwy kabel symetryczny ma 2 zyly sygnałowe i 1 jako uziemienie - klotz my204. Z kolei te 2 które wymienilem maja tylko 2 zyly sygnalowe i nic wiecej. W tym przypadku 3 bolec w złączu XLR nie ma prawa bytu, bo nie mamy do czego go przylutowac. Dobrze rozumiem?

8 godzin temu, majkel napisał:

Mikrofonowy to para przewodów w ekranie, czyli pasuje. Po prostu podałem Ci rodzaj kabla, jakiego możesz szukać wśród różnych producentów, a jest tego trochę. Cordial, Klotz, Conducfil, Sommer, Canare.

A co z brakiem masy w tych kablach mikrofonowych? Jak to wplynie na audio? Probuje to zrozumieć ale nigdzie nie ma o tym informacji. Poki co jedyny kabel mikrofonowy z masą jaki znalazłem to klotz my204, dodatkowo jest juz opisany na izolacji "balanced". Większość kabli mikrofonowych tego nie ma.

Dziękuje majkel, kupiłem http://www.empik.com/kabel-2-x-6-35-mm-jack-trs-2-x-6-35-mm-jack-trs-hosa-pro-hss-010x2-3-m-hosa,p1162534033,elektronika-p

Rozdzielę go sobie w domu na dwa osobne i oszczędzę tym samym 18PLN, bo pojedynczy ten sam kable kosztuje 48 PLN :D

Specyfikacja: http://hosatech.com/product/hss-000x2/

Edited by Tomek8888
  • Like 1

• 4 years later...

Przypadkowo tutaj trafiłem, więc wyjaśnię, bo kiedyś sam nie mogłem znaleźć informacji jak byłem amatorem, a może się komuś przyda. Otóż takie kable jak SOMMER CABLE SC-CLUB mk II, Klotz MY206 czy Cordial CMK 222 są 2 żyłowe i posiadają też trzecią "żyłę" w postaci ekranu. Są to bardzo popularne i niezawodne kable w świecie pro audio. Głównie właśnie używane do kabli XLR. Jedna żyła idzie do sygnału "hot +", druga do "cold -", a ekran się zwija w pojedynczą żyłę i lutuje do masy w złączu xlr.

xlr.png.6388ebad1ff39e1178fc7904ca8a6dff.png
Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/XLR_connector