Jump to content
PROMOCJA MP3Store.pl i HiFiPRO.audio 08.03.2025 - 16.04.2025 ​☀️😎​ ×
Sennheiser HD 550 DOSTĘPNY W PREORDERZE za 1199 zł 📢 ×

Recommended Posts

Posted

Tutaj test najnowszego DACa od Chorda HUGO 2. Ciekawa lektura :) Tylko cena Chordowa, sorry horrendalna

• Thanks 1
  • 3 years later...
Posted

@Jaro54 dziękuję za podzielenie się linkiem do recenzji Chorda Hugo 2!👍

20210325_223645.jpg

Dzięki uprzejmości @The Grand Wazoomam przyjemność gościć u siebie tą integrę. Testowałem do tej pory w takiej mobilnej konfiguracji z moim laptopem i przy porównaniach okazuje się sprzętem uniwersalnym w stosunku do słuchawek, które są u mnie na miejscu oraz sonicznie dobrze zrównoważonym, potrafiącym m.in. dodać MDR-CD3000 większej koherentności (po przejściu na mój DAP TEAC miałem wrażenie rozbicia pasma na bas, średnicę, soprany), a paletę ich barw delikatnie wzbogacić, czyniąc je "przyjaźniejszymi" w odbiorze, mniej skupionymi na odsłanianiu strony technicznej nagrań, czyniąc go bardziej muzykalnym w odbiorze. Szczególnie przy filtrze czerwonym, który łagodzi wyższe częstotliwości, a delikatnie podkreśla te niższe.

Dla mnie okazał się jednak szczególnie przyjemny w odbiorze z Sonorousami X, których spójność przekazu, soczystość, ciepło, esencjonalność, niezwykła głębią przekazu, organiczność, jakiej nie uświadczyłem do tej pory w takim stopniu na żadnych innych słuchawkach, wręcz oczarowuje. Przez pierwsze chwile miałem wrażenie lekkiego przedobrzenia w aspekcie gęstości dźwięku, ale im dłużej słuchałem, więcej nagrań przesłuchiwałem, tym bardziej doceniałem sposób, w jaki Hugo 2 podkreślał walory techniczne tych słuchawek, a wspaniałą rozdzielczość, szczegółowość wkomponowywał idealnie we wręcz namacalne instrumenty i artystów. W żadnym wypadku nie uciekał się do wyostrzania ich dźwięku, nienaturalnego konturowanie, czy utwardzania wybrzmień, a przy doskonale doskonale różnicując poszczególne źródła pozorne. Jednak tym, na co zwróciłem w pierwszej chwili uwagę to wzrost dynamiki w wymiarze makro, jak i mikro między cichymi oraz cichszymi dźwiękami. Rozpiętości dynamiki towarzyszy też swoboda, lekkość, szybkość z jaką narastają dźwięki, a także następuje ich wygaszenie. Sprawia to, że przekaz jest bardzo klarowny, pozbawiony najmniejszych śladów ospałości, z dobrą separacją między źródłami pozornymi, a przy tym pyszniący się bogactwem harmonicznych i dźwięków rozchodzących się po uporządkowanej scenie. Sprawdziłem na innych modelach słuchawek i Chord Hugo 2 nie narzuca wrażenia ogromu, pełnej powietrza przestrzeni, jak czynił to Burson 3X Performance pożyczony od @radzik55 (dziękuję!), ale mimo to wszystko jest na swoim miejscu, bez najmniejszego wrażenia stłoczenia. Sonorousy X pokazały, że Chord Hugo 2 jest także ultracichym urządzeniem, świetnie radzącym sobie ze słuchawkami o bardzo niskiej impedancji (16 omów), które bezwzględnie wyłapują nawet najcichsze szmery ze sprzętu towarzyszącego. 

Dla mnie jest to pierwszy kontakt z urządzeniami tego producenta, ale będę  miło je wspominał oraz wstępnie dodaję do listy zakupów na przyszłość dla finali obok RME ADIego, z ktorym SXy zagrały u @januszmuzy niezwykle angażująco. Na rzecz Chorda Hugo 2 przemawia łatwość transportu urządzenia ze względu na niewielki rozmiar (zbliżony do dłoni), długi czas pracy na baterii (ok. 7-8 godzin, można słuchać też po podłączeniu do ładowarki), prosta obsługa urządzenia. Jestem ciekaw, jak przez weekend będzie się spisywać podłączony jako DAC zamiast mojego Coplanda DAC215 w torze stacjonarnym. Przypuszczam, że będzie się działo:))

Jeszcze raz dziękuję @The Grand Wazooza możliwość wypróbowania tej świetnej integry! 

• Like 9
Posted
6 godzin temu, Tytus1988 napisał:

Jednak tym, na co zwróciłem w pierwszej chwili uwagę to wzrost dynamiki w wymiarze makro, jak i mikro między cichymi oraz cichszymi dźwiękami. Rozpiętości dynamiki towarzyszy też swoboda, lekkość, szybkość z jaką narastają dźwięki, a także następuje ich wygaszenie. Sprawia to, że przekaz jest bardzo klarowny, pozbawiony najmniejszych śladów ospałości, z dobrą separacją między źródłami pozornymi, a przy tym pyszniący się bogactwem harmonicznych i dźwięków rozchodzących się po uporządkowanej scenie.

To jest moim zdaniem sedno tego jak Hugo gra. 

Uświadomiłem sobie, że zapomniałem dać Tobie kabel USB, ale widzę, że sobie poradziłeś :) 

• Thanks 1
Posted
1 godzinę temu, euter napisał:

http://szymonfaber.pl/?p=605

Ta recenzja to są naprawdę niezłe jaja :D

Stek idiotyzmów zarówno w recenzji, jak i w komentarzach. Znafcy ESS, dobrego dźwięku oraz sprzętu pro. :lol:

Na przyszłość nie wrzucaj takich rzeczy, bo mogłem spędzić wypróżnienie na ciekawszej lekturze niekoniecznie o audio.

• Like 1
  • Haha 1
Posted
W dniu 27.03.2021 o 09:14, euter napisał:

@Tytus1988 @The Grand Wazoo Czy słuchaliście go po COAX i możecie potwierdzić popularną opinie, że gra wtedy lepiej niż po USB?

Ja Hugo2 używam z kablem USB-USB Curious Cable i gra mi lepiej niż na np. zwykłym Anker.