rev Posted April 17, 2020 Report Posted April 17, 2020 Na moje - Przede wszystkim - Bardziej anologowa średnica, w kierunku ZX2, czego mi w nim najbardziej brakowało. Lekki ogar na wyższym środku, który mnie z Aetherami R mordował. Znacznie bardziej smooth Góra, bez utraty na szczegółowości. Dźwiek zystał na barwie, jest bardziej analogowy, nasycony, a jednoczesnie nie stracil nic z technikaliów. A dla mnie, najwieksza roznica to scena - Totalnie się odkleiła, holografia, separacja wszystko na duży plus w moich uszach. Chciałem się go pozbyć, bo był dla mnie zbyt sterylny barwowo. ZX300 ma kosmiczny, taki wręcz "tektoniczny" bas i świetny wygar, ale brakowało mi koloru. Teraz mam wszystko co miał najlepsze + kolor + obłędną scenę. Jestem ciekaw co wy usłyszycie, mam nadzieję że nie oszalałem. Jednak Michał z Audiomagic słuchał wczoraj ZX300 i powiedział - meeeeeh Słuchał dziś już z Autumn+ i powiedział - daaaaamn To dużo mówi 3 Quote
misiekkb Posted April 18, 2020 Report Posted April 18, 2020 12 godzin temu, rev napisał: Jestem ciekaw co wy usłyszycie, mam nadzieję że nie oszalałem. Jednak Michał z Audiomagic słuchał wczoraj ZX300 i powiedział - meeeeeh Słuchał dziś już z Autumn+ i powiedział - daaaaamn To dużo mówi Dokładnie, na oryginalnym sofcie nigdy mi się nie podobał jego sposób grania, brak nasycenia i barwy na średnicy, a przedewszystkim na żeńskich wokalach dyskwalifikowało u mnie tego Soniacza, mimo że najlepsza wygoda, a jeszcze do tego ma ostre wysokie tonie. Następny dzień z Autumn+ i zupełnie inny brzmienie, w końcu jest nasycenia i barwna średnica znany z DAP'ów Sony, może nie jest to poziom ZX2, ale niedaleko mu do WM1a. A do tego już nie ma ostrości na wysokich, lepsza holografia, szczegółowość też się poprawiła. 1 Quote
tawek33 Posted April 19, 2020 Report Posted April 19, 2020 Odniosę się do Wm1z i tej nowej latki Dla mnie ze wszystkich najlepsza jest " spring " na sofcie 3.02 i regionie" U " 1z przeistoczyl się w "bestie " Chętnie bym porównał do sp2000 SS lub Cu ale jestem przekonany że poziom jest zbliżony Druga sprawa to " czarne tło" we wczesniejszych wersjach softu było słychać lekkie szumy , obecnie jest po prostu " cisza " jakbym wyłączył dapa " i miał tylko założone słuchawki i to powoduje że słucha się jakby nowej generacji Kolejny "duży plus " to szybkość i resonsywnosc w takim samym stopniu się poprawiła jak " czarne tlo" Teraz jest piekielnie szybko na nic nie czekam wciskam 》 i juz jest nastepny utwór nie ma żadnych przejść , wciskam > || i muzyka gra nie czekam nawet minisekundy Jestem bardzo zadowolony 2 Quote
rev Posted April 20, 2020 Report Posted April 20, 2020 Teraz tylko dorwać WM1A i pobawić się softami mi zostało 😂 2 Quote
retter Posted April 25, 2020 Report Posted April 25, 2020 Pobawiłem się softami. Z folderu Autumn+ mogę wgrać tylko EU, soft reszty regionów nie widzi urządzenia. Potwierdzałem na ekranie komunikat o podłączeniu pamięci masowej a i tak nie mogę wgrać. Z folderu Seasons/EU wgrałem każdy sezon, tylko zima mi nie podeszła zdystansowana mniej barwna? testy szybkie bo różnice małe. Kwestia jeszcze na jakich słuchawkach sprawdzamy zmiany, jedne rzeczy wychodziły na IEMach inne na nausznych grado. 1 Quote
awayeah Posted April 25, 2020 Report Posted April 25, 2020 Godzinę temu, retter napisał: Pobawiłem się softami. Z folderu Autumn+ mogę wgrać tylko EU, soft reszty regionów nie widzi urządzenia. Potwierdzałem na ekranie komunikat o podłączeniu pamięci masowej a i tak nie mogę wgrać. Z folderu Seasons/EU wgrałem każdy sezon, tylko zima mi nie podeszła zdystansowana mniej barwna? testy szybkie bo różnice małe. Kwestia jeszcze na jakich słuchawkach sprawdzamy zmiany, jedne rzeczy wychodziły na IEMach inne na nausznych grado. Możesz wgrać tylko region z którego oryginalnie pochodzi Twoje urządzenie. Nie ma znaczenia jaki region ustawisz na samym urządzeniu. Mi summer najmniej się podobał, choć wiele osób może się w nim zakochać. Kojarzy mi się z brzmieniem starych, oldscholowych urządzeń - duże, bardzo gładkie, basowe, przyjemne, słodkie granie. Ale dla mnie za dużo tego miodu Trochę męczy. Spring jeszcze nie słuchałem, ale wgrałem 1 z 2 nowych softów- Diavlos chyba się zwał i to już lipa, w ogóle mi nie zagrał. Chyba Autumn+ najlepszy, najbardziej zrównoważony póki co, ale Winter też spoko. Quote
all999 Posted April 30, 2020 Author Report Posted April 30, 2020 Nowa seria FW dla ZX300 od @morgenstern09 https://www.head-fi.org/threads/sony-nw-zx300.854693/page-759#post-15586089 1 Quote
rev Posted April 30, 2020 Report Posted April 30, 2020 Próbował ktoś? Jak wypada na tle Autumn+? Quote
morgenstern09 Posted May 4, 2020 Report Posted May 4, 2020 On 4/19/2020 at 10:49 PM, tawek33 said: Odniosę się do Wm1z i tej nowej latki Dla mnie ze wszystkich najlepsza jest " spring " na sofcie 3.02 i regionie" U " 1z przeistoczyl się w "bestie " Chętnie bym porównał do sp2000 SS lub Cu ale jestem przekonany że poziom jest zbliżony Druga sprawa to " czarne tło" we wczesniejszych wersjach softu było słychać lekkie szumy , obecnie jest po prostu " cisza " jakbym wyłączył dapa " i miał tylko założone słuchawki i to powoduje że słucha się jakby nowej generacji Kolejny "duży plus " to szybkość i resonsywnosc w takim samym stopniu się poprawiła jak " czarne tlo" Teraz jest piekielnie szybko na nic nie czekam wciskam 》 i juz jest nastepny utwór nie ma żadnych przejść , wciskam > || i muzyka gra nie czekam nawet minisekundy Jestem bardzo zadowolony Feel free to give WM1Z² a try, here (click). If you applied other tunings before, it's recommended that you first flash the stock 3.02 firmware (download here) before applying one of these tunings. If the name is not enough, this is intended for the WM1Z. The mod is based on the 3.02 firmware. There is also JustAnother WM1Z Tuning (didn't have a better idea for the name :D) You can find it here (click). Compared to WM1Z², this one has an increased soundstage, with a more relaxed/distanced presentation, while having no loss in details. Recommended region is J, but it may sound good/better with other regions as well, of course. Sorry again for the English! I actually live in Krakow and I visited the mp3store forum before, even bought something from the store. Cheers! 2 Quote
morgenstern09 Posted July 28, 2020 Report Posted July 28, 2020 (edited) Check this out! This is an actual firmware mod, and not a tuning mod. Hello, Some of you probably heard about the new modded firmware for the NW-WM1 Series (link). The same mod was also done for the ZX300/A, though it's based on the sound of the ZX300/A, so it will not sound exactly the same as the mod for the NW-WM1 Series. I'll call it simply...ZX300/A+ Features: - improvements to the sound (it also depends on your preferences, of course) - DSEE HX AI (present on DMP-Z1) - improved battery life - hardware accelerated rendition of the UI (faster menus)How to: Just install the firmware, like any other official firmware version.- How do I return back to the stock firmware, if I want to? If you'd like to return back to stock, just install any stock firmware version (for example 2.01, 2.02, etc.).- Do I need to have 2.02 preinstalled, or any other version? No, you do not. Just go ahead and install this one. The firmware works on both ZX300 and ZX300A, and it's based on the 2.02 version. Give it a try and let me know what you think! I plan on doing the same mod to the 2.01 version as well.LINKSorry for the English, guys! Hope you'll enjoy it! Edited July 28, 2020 by morgenstern09 3 Quote
x X x Posted October 5, 2020 Report Posted October 5, 2020 DMP-300 - based on the DMP-Z1 sound As the name may suggest, this custom firmware aims to bring the DMP-Z1 sound signature to the Sony NW-ZX300/A Walkman player. Features: - sound signature resembling the one of the DMP-Z1 - native DSD playback over the 3.5 mm output - DSEE AI (present on DMP-Z1) - progressive JPEG and interlaced PNG album covers are supported - hardware accelerated rendition of the UI Installation: 1. Install DMP-300, and then close the installer 2. After that, install DMP-300_Ext_Tuning 3. Restart the player To revert to the stock firmware: 1. Install StockRevert (DMP-300), and then close the installer 2. After that, install StockRevert_Ext_Tuning 3. Restart the player For each one of the first steps, the player should restart and go into update mode, and the update bar on the player's screen should fill up till the end. DOWNLOAD Enjoy! Krótko mówiąc, MrWalkman przerzucił sygnaturę dźwiękową Walkmana DMP-Z1 do ZX300. Efekty są naprawde oszałamiające - potwierdzam to, co sam napisał: lepsza separacja, holografia (tu jest wow!), lepszy bas. Naprawdę, w porównaniu do poprzedniej wersji (z postu powyżej) zmiana baaardzo na plus, kto może niech testuje Źródło: https://www.head-fi.org/threads/sony-nw-zx300.854693/page-786#post-15899739 https://www.head-fi.org/threads/sony-walkman-fw-mods.943661/page-23#post-15899735 https://www.mrwalkman.ml/p/dmp-300.html 1 Quote
music hunter Posted October 11, 2020 Report Posted October 11, 2020 (edited) Po tym modzie ex1000 grają mi tak dobrze, że nie wyobrażam sobie kolejnej poprawy... No poza tym peakiem na wysokich, ale przeszkadza mi to wyjątkowo bardzo tylko w 1 utworze Bas z soundtracku W40k Mechanicus brzmi teraz niesamowicie.Chciałbym sprawdzić ex800 na tym oprogramowaniu. Edited October 11, 2020 by music hunter 1 Quote
x X x Posted October 12, 2020 Report Posted October 12, 2020 A kolejny w drodze, ma być bardziej zbalansowany Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka Quote
chico99 Posted October 12, 2020 Report Posted October 12, 2020 Próbował ktoś tego softowego tuningu? Quote
Wisting Posted October 12, 2020 Report Posted October 12, 2020 (edited) Ja próbowałem, ale na WM1A. Wolę Chameleon 2.0 jednak, z przełączeniem się programowo na profil WM1Z. Edited October 12, 2020 by Wisting Quote
Grucha Posted February 4, 2021 Report Posted February 4, 2021 Nowy firmware do ZX300: https://www.mrwalkman.ml/p/project-z-zx300.html 1 Quote
hibi Posted February 4, 2021 Report Posted February 4, 2021 12 minut temu, Grucha napisał: Nowy firmware do ZX300: https://www.mrwalkman.ml/p/project-z-zx300.html Wgrywam thx Quote
Grucha Posted September 7, 2021 Report Posted September 7, 2021 Nowy soft: https://www.mrwalkman.ml/p/sony-nw-zx300a-custom-firmware.html Quote
x X x Posted September 7, 2021 Report Posted September 7, 2021 Widzę, że w końcu udało się autorowi przeportować oprogramowanie z wyższej serii do niższej - fajnie Te bajery jak info o aktualnie odtwarzanym pliku i głośności to sam go o to kiedyś pytałem. Na pewno trochę odświeży ten odtwarzacz Aż szkoda, że sam go już nie mam aby to wypróbować Quote
Grucha Posted October 2, 2021 Report Posted October 2, 2021 Soft Walkman One: https://www.nwmods.ml/p/walkman-one-zx300series.html Quote
Recommended Posts