H8T3R Posted August 20, 2017 Report Posted August 20, 2017 (edited) Cześć, Zgodnie z tytułem temat poświęcony budowie głośnika bluetooth w skrzynce po amunicji , główne założenia konstrukcji to co najmniej 16h ciągłej pracy na baterii, obsługa kodeka APTX , wbudowana ładowarka usb oraz uzyskanie możliwie jak najlepszego dźwięku przy zachowaniu rozsądnego budżetu. Budowę zacząłem od zakupienia skrzynki oraz kompletu głośników , na wstępie zaznaczę że głośniki wybrałem głowie ze względu na ich wygląd , przy okazji okazało się że grają bardzo przyzwoicie jak na swoją cenę. Oryginalne tweetery strasznie dzwoniły plus zajmowały dużo miejsca stąd drobna modyfikacja z wykorzystaniem Infinity 1T Skrzynka którą wykorzystałem ma wymiary ok : 30 cm x 18 cm x 15 cm Budowę zacząłem od rozmieszczenie otworów na skrzynce , otwory na głośniki udało mi się okazyjnie wyciąć na maszynie typu water-jet , można również wyciąć je kupując odpowiednią koronkę bimetalową. Dodatkowo wewnątrz metalowej skrzynki będzie znajdować się wkład wykonany z płyty mdf grubości 10mm, wzmocnimy aluminiowym profilem (10x10mm) , skrzynka z mdfu wymierzona jest tak żeby weszła na wcisk do metalowego pojemnika. Otwory w płycie mdf wyciąłem frezarką górnowrzecionową przy pomocy dorobionego cyrkla. Następnie po sklejeniu frontu konieczne będzie przeszlifowanie wkładu z mdfu tak aby jak najciaśniej wszedł do skrzynki. Ja swój musiałem wprasować ściskami stolarskimi na przemian lewą i prawą stronę aż otwory w skrzynce pokryły się z tymi we wkładzie. Dla zachowania estetyki i zamaskowania surowego mdfu zamalowałem otwory zieloną matową farbą fosco . Kolejnym etapem będzie wycięcie otworu dla portu bass-reflex oraz dla moduły woltomierza oraz ładowarki usb. Port bass-reflex :http://allegro.pl/tuba-rura-tunel-bassreflex-hd-11-wym-102-44-36-i6060586709.html Ładowarka + voltomierz : https://www.aliexpress.com/item/Charger-5V-2-1A-USB-Socket-Adapter-Voltmeter-Outlet-For-12V-24V-Motorcycle-Car-dropshipping-jul19/32822244061.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7dkCki Wypadało by teraz założyć głośniki : Skrzynka nie posiada żądnych stopek więc rozednienie było by wrzucić kilka : W związku z faktem iż wieko pojemnika posiada gumową uszczelkę oraz zapina się bardzo mocno na nim, postanowiłem że nie będę dodatkowo zaślepiał wkładu z mdf , zamiast tego na wieko nakleję na ciepło matę bitumiczną oraz mikrogumę grubości 10mm w celu izolacji wieka oraz zminimalizowania jego wibracji. całość póki co wygląda tak : Złożyłem również wstępnie baterię 12,6v pojemność ok 4,4 ah na ogniwach samsung 18650 . Czekam na płytkę BMS oraz zasilacz. bms: https://www.aliexpress.com/item/Brand-new-3-series-12V-18650-Lithium-battery-protection-board-11-1V-12-6V-prevent-overcharge/32810357209.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.U66SPl zasilacz: https://www.aliexpress.com/item/High-quality-12-6V-1A-polymer-lithium-battery-charger-12-6V-Power-Adapter-Charger-12-6V1A/32629529192.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.U66SPl Póki co budowa stanęła na tym etapie ponieważ czekam na elektronikę , która wędruje prosto z chin. Jako moduł bluetooth wykorzystam moduł csr 8645 z aptx co do wzmacniacza to zadecyduję jak przyjdzie i przetestuje moje opcje, będzie to albo pojedynczy tpa3116 albo dwa mono tpa3118 tzn po jednym na kanał. Aktualizacja 3.09.2017 W głośniku został zainstalowany wzmacniacz , kompletna bateria , włączniki , gniazdo ładowania, antenta 2,4 ghz 2dbi oraz wytłumienie. Rozprowadziłem również wszystkie przewody , użyłem modelarskich w sylikonowej izolacji , zasilające 0,75, głośnikowe 0,5 do mniejszych rzeczy 0,22 . Wzmacniacz oparty o układ tpa3116 spora moc , nawet bardzo nie szumi niestety przy włączaniu i wyłączaniu jest strzał w głośnikach poza tym brak minusów. Włącznik hebelkowy po lewej stronie będzie służył do wyłączania ładowarki/woltomierza. Póki co głośnik testowałem przez prowizoryczne złącze jack3,5 i głośnik spisuję się na prawdę nieźle . Czekam jeszcze na moduł bluetooth i ww moduł ładowarki i woltomierza. Ciąg dalszy nastąpi ........ Edited September 10, 2017 by H8T3R Quote
H8T3R Posted October 7, 2017 Author Report Posted October 7, 2017 Jakiś czas temu głośnik otrzymał moduł bluetooth KRC-86B ,niestety bez obsługi kodeka APTX . Moduł oparty o układ csr8645 dotarł uszkodzony. Zmieniłem również głośniki wysoko-tonowe na nieco mocniejsze. Z ciekawostek dodam że moduł bluetooth zasilany jest przetwornicą step down która zmniejsza napięcie z 12,6 do 5 v następnie prąd trafia do przetwornicy izolowanej ,która usuwa zakłócenia z poprzedniej, podając czysty prąd na moduł bluetooth, dzięki temu nie pojawią się żadne zakłócenia w głośnikach ,które normalnie narzucałby moduł. Głośnik gra czysto i całkiem przyjemnie do ok 70% mocy ( głośność imprezowa , zdecydowanie za głośno na słuchanie w pokoju czy salonie ) powyżej zniekształcenia zaczynają być słyszalne, im głośniej tym gorzej. Bateria wytrzymuje 16h dwa dni po 8 h ciągłego działania w pracy na ok 50% głośności. Napięcie spadło do 10v teoretycznie można rozładowywać do 9 v. Quote
Roni11 Posted June 19, 2018 Report Posted June 19, 2018 Fajny pomysł. Jaki jest mniej więcej koszt budowy takiego głośnika? Quote
H8T3R Posted June 20, 2018 Author Report Posted June 20, 2018 Zależy od zastosowanych części można zmieścić się poniżej 300 PLN . Prosiłbym o usunięcie tematu lub możliwość edycji starszych postów . Quote
Recommended Posts