Jump to content
Promocja Audio Video Show 2024 ×
Fotorelacja Audio Video Show 2024 HiFiPRO i MP3Store ×

Recommended Posts

Posted

Nie wiedziałem jaki nadać tytuł tematowi. Sprawa wygląda następującą.

W słuchawkach padł mini-jack. Nie mam możliwości zakupu nowego mini-jacka ani użycia lutownicy i nie będę miał. Wpadłem na pomysł zakupu słuchawek za złotówkę, odcięcie słuchawek i złączenie kabli z kablami od moich słuchawek.

Pozbyłem się izolacji/powłoki na drutach, zapalniczką a potem nożem i skręciłem, złączyłem przewody. Przy skręcaniu oczywiście jack był wpięty do włączonego odtwarzacza, tak żebym słyszał kiedy jest dobre połączenie, do ostatniej chwili miałem nadzieję, że choć trochę coś zaskoczy, usłyszę, jednak to nie miało miejsca.

Podjąłem kilka prób, gdzie ostatnią było sprawdzenie z ciekawości co będzie jeśli połączę oryginalne słuchawki za złotówkę z jego oryginalnym kablem - i w tym wypadku wszystko sprawnie działa...

Co może być nie tak?

Posted

Przewody w słuchawkach są tak marnej jakości że nawet trudno pokryć je cyną przy pomocy topnika. Całkowite pozbycie się tego izolującego lakieru/tlenków bez uszkodzenia kabla również nie należy do najłatwiejszych. Możliwe że te tańsze słuchawki miały inny lakier na przewodach który łatwiej schodził.

Posted

Przyjrzałem się obu kablom jeszcze raz i wygląda na to, że te tańsze mają około 2 razy mniej pojedynczych przewodów/żył(?) niż te droższe i to jest chyba przyczyną problemu.

Nawet kiedy wcześniej oba kable pokryłem dobrze cyną i połączyłem nie było efektów. Nie znam się na elektryce, ale nic innego nie potrafię wymyślić.