Jump to content

Yamaha YH100 Rosewood

michauczok

Recommended Posts

Rozumiem, że one są teraz całkowicie zamknięte? Ciekaw jestem jak dźwiękowo, chociaż to można zapewne modelować bardzo mocno pod siebie, szczególnie w takich kubkach, doceniam robotę i kunszt, ale wizualnie średnio mi się to zgrywa z całością, szczególnie pałąk z muszlami. Ale jak mówię, najważniejsze jak grają i pewnie są znacznie bardziej wygodne.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj też dużo nie napiszę (głowa boli), ale wygląda to tak, że wokale są mega-angażujące, ale bez przygaszonej wyższej średnicy, bas twardy, bdb jakościowo, góra świetnie rozciągnięta i w niczym się nie gubi ;)

• Like 1

dzięki za opisanie, ale tak czekam na więcej, gdyż yh100 są dla mnie jednymi z najlepszych słuchawek jakie słyszałem i brakuje mi ich wokali w 507, ale bas i wysokie oraz szczegółowość i rozdzielczość 507 wygrały u mnie z yh100, sam dobrze o tym wiesz.

5 godzin temu, szwagiero napisał:

Rozumiem, że one są teraz całkowicie zamknięte? Ciekaw jestem jak dźwiękowo, chociaż to można zapewne modelować bardzo mocno pod siebie, szczególnie w takich kubkach, doceniam robotę i kunszt, ale wizualnie średnio mi się to zgrywa z całością, szczególnie pałąk z muszlami. Ale jak mówię, najważniejsze jak grają i pewnie są znacznie bardziej wygodne.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Nie są zamkniętę, wręcz można regulować otwartość wymieniając tulejki pod śrubami mocującymi ;)

Wyglądają specyficznie, i są zupełnie inne niż wszystko co wcześniej robiłem, to prawda, ale mi się osobiście bardzo podobają :)

To jest nas 2-óch... warto zaznaczać, że Twoje fotki nie oddają koloru słuchawek, są ciemniejsze niż na fotce nr3.

Zauważyłem, że w drewnie mniej wybrzydzają prądowo... znaczy, że jak podpinam pod słabe prądowo źródło to owszem - nasycenie gorsze, ale nie zaczynają tak kuleć technicznie jak plastikowe -__-

@misiekkb
Ja się muszę osłuchać, staram się teraz mniej pisać na gorąco, żeby nie był to nieuporządkowany zbiór ochów i achów ;)
Po MEET-cie w Żywcu naskrobię coś o swoich drewnach... i o Etherach :>

• Like 1

• Bywalec
Starcie z legendą, wyjątkowo uciążliwe w realizacji, ale w końcu jest

Zabawne rzeczy które uprzyjemniają modowanie tych słuchawek:
-Konstrukcja pałąka trwale zespolona z obudowami, całość jest nierozbieralna i trzeba ją zepsuć a potem naprawić już z założonymi nowymi obudowami.
-Kulowe zawiasy pałąka, które trzeba pasować z frezami w drewnie

Obudowy - Palisander Santos, OSMO 1101, OSMO 3011;
Gniazda - mini jack 3,5mm
Przetworniki - Yamaha YH100
Pałąk - odrestaurowany oryginał Yamahy, skórzany pasek pałąka (gąbka, skórka cielęca)

Tak się prezentuje drewno w słońcu:

YH100_2_resize.thumb.jpg.4c2675c89a1ce89337d9a23370ea85dd.jpg

YH100_3_resize.thumb.jpg.0c0ecafc57814eba54fbc900e7f934b7.jpg

A tak w deszczu:

YH100_6_resize.thumb.jpg.7850e9275f6de63c8ac2e5e3ee0327be.jpg

YH100_4_resize.thumb.jpg.250f39b275419eaed8498b720def3047.jpg

A z tego akcentu jestem szczególnie zadowolony, schowane wgłąb drewna gniazdo, frez z gatunku całkiem skomplikowanych do zrobienia

58eea588908f7_GniazdoYH100.thumb.png.95a524641a1268aa6a869f5245c1739f.png

Fainy standzik

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dnia 14.04.2017 o 15:49, crysis94 napisał:

...

Zauważyłem, że w drewnie mniej wybrzydzają prądowo... znaczy, że jak podpinam pod słabe prądowo źródło to owszem - nasycenie gorsze, ale nie zaczynają tak kuleć technicznie jak plastikowe -__-

...

Mniejszy damping, to i przetwornik nie potrzebuje takiej elektrowni, żeby bujnąć membraną. Może to wpływać na twardość basu, chociaż w przypadku planarów jest to raczej wpływ nieduży.

Wizualnie mi się podobają, ale podejrzewam, że w większych na średnicę kubkach/padach byłoby wygodniej.

Śliczne, wyglądają bardzo nowocześnie. Gdyby Yamaha coś takiego wypuściła obecnie to zrobiła by furorę, a tak cała chwała dla Michała ;)

• 4 weeks later...

Aktualizacja!

Dostały uszczelnienie pianką pod panele przy łączeniu drewnianej kopułki i obręczy na pady + pady CAL! no i oczywiście zmianę dampingu po tych zabiegach....

(muszę usunąć ogłoszenie padów od HM9 w "kupię"... całkowicie, zapomniałem, że w domu miałem parę FA-004 z padami CAL! :>)

IMG_20170513_122558.jpg

Myślę, że jednak zostaną... muszę jeszcze przesłuchać na stacjonarnym torze jak będę w Koszalinie, ale i sonicznie jeszcze lepiej

(a to niespodzianka, bo stocków mogłem słuchać tylko na welurach...)

i całkiem niezła izolacja :>

Edited by crysis94