Jump to content

Sony Walkman NW-WM1Z - muzyka ze złotej obudowy (IFA 2016)

barl

Recommended Posts

• 4 weeks later...
9 godzin temu, pawkos napisał:

Czyli szykuje się kolejne inne granie.:D A jak sam sprzęt? Jest dalej fun? 

Dalej jest świetnie😎

Tym razem wątpię, żeby przejściówka iBasso wniosła coś więcej, niż ta ostatnia, którą kupiłem. No, ale może... Kto wie...😉

Dawniej informowałem dla Astella, tym razem dla Sony'ego :)

Właśnie wyszła nowa wersja oprogramowania, oznaczona symbolem 3.02. Różnic w jakości brzmienia nie uświadczyłem.

Za to różnice w brzmieniu pomiędzy przelotkami, znów są świetnie słyszalne. Niestety iBasso CA02 zwracam do sklepu (piszę "niestety", bo z NW-WM1Z wygląda REWELACYJNIE!!!). Brzmieniowo bardziej odpowiada mi moja przelotka (Penon Audio Custom).

Edited by wulkan
  • Like 1

Nie mam czasu teraz instalować 3.02 ale rzeczywiście miedzy softami są różnice. Sprawdzałem kiedyś 1.2, 2.0, 3.0 i 3.01 na WM1A. Niewiem jak to słychać na WM1Z bo on inny charakterem jest ale można się cofać z updejtami żeby sobie samemu sprawdzić.

1.2 - najcieplejszy, najgrubszy, trochę intymny, dużo i trochę zaokrąglony bas, wysokie tony troche mało wyrafinowane i niezbyt gładkie

2.0 - większa przestrzeń, lepiej ułożony bas, gładsze wysokie tony

3.0 - najbardziej przejrzysty, najczystszy, najwięcej detali, największa przestrzeń ale też najchłodniejszy. Najwięcej detali kosztem ciepła

3.01 - nie robiłem specjalnie wnikliwych testów ale moim zdaniem to samo co 2.0 albo przynajmniej bardzo blisko i na pewno ta sama maniera

Jak wyszedł 3.0 to posiedziałem na nim kilka dni i wróciłem do 2.0 bo mi nie pasował brzmieniowo. Potem wypuścili bardzo szybko 3.01 który powrócił dźwiękowo do 2.0 i na nim już zostałem.

Edited by Spawn
  • Like 1
  • Thanks 1

Spawn-> Dziękuję za interesujący opis!

Ja różnic na NW-WM1Z pomiędzy wersją 3.01 a 3.02 nie usłyszałem. Tych wcześniejszych wersji oprogramowania (1.2, 2.0, 3.0) w ogóle nie znam. 

Natomiast różnice w przypadku softów DAP-ów marki Astell&Kern słyszałem bez problemu. A przecież słuchawki mam wciąż te same, więc to nie kwestia mało rozdzielczych słuchawek. Tak samo bez problemu słyszę różnice pomiędzy przelotkami, więc to również nie problem mojej ewentualnej głuchoty😁

Edited by wulkan

Być może różnic w dźwięku nie będzie absolutnie żadnych ponieważ jedynym usprawnieniem w 3.02 była poprawa przejść pomiędzy utworami odtwarzanymi po BT. Można by w takim razie wnioskować, że w pozostałych aspektach nic się nie zmieniło.

• Like 1

9 godzin temu, LuQi napisał:

Być może różnic w dźwięku nie będzie absolutnie żadnych ponieważ jedynym usprawnieniem w 3.02 była poprawa przejść pomiędzy utworami odtwarzanymi po BT. Można by w takim razie wnioskować, że w pozostałych aspektach nic się nie zmieniło.

Na head-fi słyszą i jedni twierdzą, że wersja 3.01 jest lepsza, a inni, że gorsza ;)

Spójrzcie, jak pięknie komponuje się wizualnie z NW-WM1Z przelotka iBasso CA02 w stosunku do Penon Audio Custom. Szkoda, że jednak brzmieniowo przypasowała mi mniej... :( Ale być może to kwestia nie "zgrania się" z wtykiem od słuchawek (lub ze słuchawkami).

IMAG6389.jpg

IMAG6390.jpg

IMAG6391.jpg

Edited by wulkan

• 4 weeks later...

Mylić się jest rzeczą ludzką...

Coś mi jakoś inaczej zaczął grać Sony, im więcej płyt słuchałem... I jaka była tego przyczyna?

Jednak różnice w brzmieniu pomiędzy softami (3.01 a 3.02) są!

Efekt: wróciłem do softu 3.01. Z moim słuchawkami (i muzyką, jaką najczęściej słucham) jednak sprawdza się on lepiej.

Natomiast z mniej wypełnionymi na średnicy i mniej dociążonymi na basie słuchawkami, jednak polecam soft, oznaczony symbolem 3.02, który oferuje głębsze (przestrzennie - bryły instrumentów i wokali) i ciemniejsze brzmienie. Soft o symbolu 3.01 brzmi natomiast lżej i przejrzyściej.

Takie postępowanie, jak prowadzi firma SONY (że można powrócić do poprzedniej wersji oprogramowania), wydaje mi się jednak bardziej uczciwe w stosunku do postępowania marki Astell&Kern, który wypuszcza oprogramowanie, a potem człowiek musi się "męczyć" z urządzeniem, jeśli dźwięk mu nie odpowiada po aktualizacji softu.

Edited by wulkan

Efekt zabawami z kilkoma softami (1.02, 1.20, 2.0, 3.0, 3.01 i 3.02): najbardziej podoba mi się (najfajniej gra z moimi słuchawkami) soft 1.02 i 3.01. Oczko niżej jest soft 2.0. Reszta (1.20, 3.0, 3.02) nie odpowiada mi.

A aktualnie gram na wersji 1.02, która użytkowo jest wolna jak świnia w rajtuzach, ale brzmieniowo przypomina mi mój ukochany duet AK380/AMP380. W dodatku gra jeszcze lepiej, niż ten DAP Astella - bardziej muzykalnie, z większym "przytupem" :)

Edited by wulkan
  • Like 1

Po paru dniach na sofcie 1.02 (trochę mało detali, mimo, że inne aspekty naprawdę udane - zwłaszcza analogowy charakter brzmienia), powrót do softu w wersji 3.01 i znów banan na twarzy :)
Do czasu aż firma Sony nie wypuści softu w wersji 3.03, zostaję przy 3.01 :)

• 1 year later...

Nowe oprogramowanie od użytkownika Mr Walkman DMP-WM1 II:
https://www.mrwalkman.ml/

Features:
- the sound signature resembles the DMP-Z1 even more - a more 3D, fuller, smoother, more balanced, and natural sound
- native DSD playback over the 3.5 mm output
- DSEE AI (present on DMP-Z1)
- progressive JPEG and interlaced PNG album covers are supported

- hardware accelerated rendition of the UI