Jump to content
Letnia Promocja (HiFiPRO / MP3Store ) PRZYGOTUJ się na Wyjazd z ULUBIONĄ MUZYKĄ ×

Recommended Posts

Posted

Czołem

Zakupiłem ostatnio BlueBirda U6.0, który ma wymiennego op-ampa, no a skoro jest wymienny, to bym go wymienił ;) .

Wiem na pewno, że pasują do niego op-ampy MUSES01 i 02, ponieważ w takiej konfiguracji można ten wzmacniacz nabyć (mój ma na pokładzie OPA2604). Zastanawiam się nad ich tańszymi "odpowiednikami", czyli MUSES8820 i 8920, które - mam nadzieję, ponieważ się na tym nie znam - będą kompatybilne ze wzmacniaczem (tzn. że po ich podłączeniu nic nie spłonie ;) ).

I teraz - na czym mi zależy? Generalnie na rozjaśnieniu, ochłodzeniu brzmienia, jeżeli przy okazji ulegnie poszerzeniu scena, to też nie będę narzekał. Czytałem na AF, że brzmienia nie ociepli wspomniany MUSES8920, ale nie udało mi się wiele znaleźć na jego temat w sieci.

Czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się w kwestii wymienionych powyżej op-ampów, ewentualnie polecić coś spoza tej czwórki?

Z góry dziękuję.

Gourney

• Like 1
Posted (edited)

MUSES8820 będzie mulił podobnie jak OPA2604. Jak chcesz trochę chłodniej to wsadź LME49990 (potrzebuje minimum +/-5V, nie wiem jakie napięcie ma Twój wzmak).

Edited by tybysh
  • Like 1
Posted

OPA1642 może być bezpieczniejszy, potrzebuje niższego napięcia. Nie mam pojęcia co siedzi w tym wzmaku, autor mógłby coś więcej napisać. Jeżeli nie ma bufora na wyjściu a op-amp napędza słuchawki bezpośrednio to LME49990 będzie złym wyborem.

Posted (edited)

Panowie, autor napisałby coś więcej, ale nie ma o tym zielonego pojęcia. Jestem jak dziecko we mgle...Nie widzę nigdzie specyfikacji technicznej tego urządzenia, tylko marketingowy bełkot. Wiem, że potrzebuję podwójnego op-ampa w obudowie DIP-8 (czyli, jeśli dobrze rozumiem taki do wciśnięcia w podstawkę). Wasze propozycję, zdaje się, wymagają przejściówki...

Edited by Gourney
Posted (edited)

Masz możliwość zrobienia zdjęć całego wzmacniacza w środku w dobrej jakości? Wtedy trochę więcej byśmy wiedzieli, chociaż bez miernika będzie ciężko - podejrzewam, że jest tam przetwornica podbijająca napięcie z baterii, ale do jakiej wartości to nie zgadniemy. Ze zdjęć odnalezionych na google widzę, że są tam jakieś tranzystory, jest szansa, że jest to stopień wyjściowy. Jeżeli tak to nie widzę powodów aby nie przetestować LME49990. Najwyżej jak nie podejdzie to sprzedasz.

Edited by tybysh
Posted (edited)

Dobra, ogarnę zdjęcia i zamieszczę, może to w jakiś sposób Wam pomoże mi pomóc. A nikt nie słyszał tego MUSES8920?

EDIT - dodaje zdjęcia

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

uploadfromtaptalk1463599220135.jpg

uploadfromtaptalk1463599229057.jpg

Edited by Gourney
Posted

LME49990 będzie tam na pewno stabilny? No i producent chyba zaleca opki na FETach. Ja bym postawił na np. OPA1642

jeżeli ma być FET, to napewno OPA1642 warty uwagi.

Jeżeli nie, to:

OPA1612 http://allegro.pl/opa1612a-podwojny-opamp-audio-na-stoliku-dip8-i6188596627.html?reco_id=1a5a1b1b-1d2f-11e6-9564-02d317a4f154&ars_rule_id=201

LME49990 http://allegro.pl/lme49990-x-2-wzmacniacz-operacyjny-na-stoliku-dip8-i6134954405.html?reco_id=1a5a1b1b-1d2f-11e6-9564-02d317a4f154&ars_rule_id=201

lub AD797BRZ http://allegro.pl/ad797brz-x-2-wzmacniacz-operacyjny-na-stoliku-dip8-i6202437557.html

Te MUSESy to bym sobie odpuścił. To tak z doświadczenia z 01 i 8820. ;)

• Like 1
Posted (edited)

Dzięki Compton - w sumie to wszystkie z polecanych w poradniku AF, który ostatnio czytałem. Nie wiem tylko, czy taka konstrukcja na stoliku mi tam wejdzie...

Edited by Gourney
Posted

Dobra, to jeszcze mi się takie pytanie nasuwa - co się stanie jeżeli zamontuję op-amp inny niż FET (rozumiem, że to rodzaj polowego), czyli bipolarny (czy dobrze zakładam, że te podane przez Ciebie takie właśnie są?)???

Posted

Różnia sie parametrami, warunkami i przeznaczeniem. :)

Sprawdź tylko na jakim napięciu pracuje stocowy OPA2604, aby tych polecanych nie upalić.

Jeżeli mieszczą się w tym samym zakresie napięcia, to FET i Bipolar można w sumie podmienić.

Natomiast nie zachowując doboru parametrów pracy pozostałych podzespołów do w/w opków, efekty brzmieniowe mogą być różne i zgoła odmienne od tych oczekiwanych.

• Like 1
Posted

ADA4610-2BRZ na podstawce DIP8. Gra dobrze i jest ogólnie stabilny. Wolę go od OPA1642, 1612, 2228 i wielu innych.

• Like 1
Posted

Dzięki uprzejmości @Comptona zawitał do mnie polecany przez Majkela (obu Panom raz jeszcze serdecznie dziękuję) ADA4610-2BRZ na podstawce DIP8. Niestety ze względów konstrukcyjnych w grę wchodzą tylko op-ampy w obudowie dip8, ponieważ przy podstawce nie jestem w stanie zamknąć obudowy, no chyba, że są jakieś niższe podstawki od tej, na której przyjechał do mnie op-amp...Jakieś propozycje w tym zakresie poza ww.?

Posted

LME49720NA? Tylko nie wiem czy lepszy od OPA2604. napewno inny.

W sumie to nie znam (nie pamiętam) opków w obudowach DIP-8, które warte by były polecenia.

Może @majkel Ci jakiś wynajdzie.

Edit

A, no jest - OPA2228, OPA2111KP, OPA2117 ale one idą w stronę OPA2604, a nie tego oczekujesz.

• Like 1
Posted

Te stoliczki PCB to lipa. Ja lutuję na specjalnych podstawkach męsko-męskich ze złoconymi nogami. Tak w ogóle to wersja SMD zawsze zagra lepiej od DIP, bo jest mniej plastiku dookoła struktury, a powietrze to lepszy dieletryk w sensie charakterystyki przenikalności, itp.

Posted

Ile masz miejsca licząc np. od góry włożonego op-ampa DIP do obudowy? Stawianie scalaków na drutach też trochę zabiera na wysokość, ale jak je zrobić krótkie i dobrze zagięte w dół, to może wejdą? Niestety, ale sporo dobrych chipów jest tylko w wersji SMD. Tak na szybko przykłady: AD8599, LME49722, ADA4610-2, OPA1642, OPA1612, AD8620, LME49725.

Posted (edited)

Ten op-amp siedzi tam niemal na styk. Jak zakładam odbudowę to prawie szoruję tym opkiem po wewnętrznej stronie budy. Tam nie ma nawet 1mm luzu...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edited by Gourney
Posted

Daj to komuś sprawnemu w lutowaniu aby ci nogi dorobił i tyle ...