KaszaWspraju Posted April 22, 2016 Report Posted April 22, 2016 (edited) Dzięki uprzejmości WojtkaC miałem okazję wypożyczyć na weekend dwa combo dacki firmy S.m.s.l. Opis opakowania można pominąć, ważne jest tylko, że zabezpieczają zawartość w trakcie transportu. Oba sprzęty są bardzo dobrze wykonane i spasowane. Waga idealna. Mały zgrzyt, w obu przypadkach, to kabel od urządzenia do kostki zasilacza, nie napawa on optymizmem. Fotki zasialczy wkrótce Minusy wspólne. Niestety oba urządzenia szumią, przy najmniej u mnie szumiały na Meze. Podłączone pod port USB 3.0, listwy zabezpieczającej Acar F5, na systemie windows 7 64bit. Zdarzyło się też, że dźwięk gubił się na chwilę. Częściej miało to miejsce na V2. Oczywiście wgrane były najnowsze sterowniki od producenta. Na sklepie w Łodzi nie mieli tego problemu. Wspomnieć należy, że system wykrył dacki poprawnie i nie było problemów w trakcie przełączania się miedzy źródłami. Radził bym też podłączać słuchawki po załadowaniu się systemu i po włączeniu dacka. Niesetny słuchać wyraźnie pyknięcia. S.M.S.L M6 USB Input: 16bit-32bit / 32kHz-384kHz (asynchronous)Optical fiber, coaxial: 16bit-24bit / 32kHz-192kHzRCA Output Level: 2VrmsTHD + N: <0.003%Dynamic Range:> 115dBSNR:> 120dBChannel separation:> 110dBAmp power: (@ 1% THD + N)32Ω 130mW64Ω 270mW150Ω 220mW300Ω 120mWAmp distortion: 0.003%@10mW 300ΩMachine gross amount: 0.8kg (including packaging)Machine size: 114mm X 139mm X 34mm (LWH, including protruding parts size)Package1 x M6 Unit1 x USB Cable1 x CD-ROM Drive1 x Power Adapter Dla mnie największa zaletą M6 jest możliwość przełączania się między słuchawkami, a głośnikami. Jest bardzo, bardzo praktyczne. Pierwsze co słychać to to, że dźwięk nabrał masy i konturu, ale za raz po tym mamy uczucie, że troszkę sucho jest mimo wszystko. Wyraźnie M6 nastawiony jest na jakość i ilość informacji w przekazie. Stąd może ta mała niedogodność. Jasne granie, moim zdaniem, zabiera trochę “magii” z Meze. Scena niezbyt duża, ale z dobra holografią. Najwyższe wyższe troszkę z cyfrowym nalotem. Średnie poprawne, bliskie wokale. Basu nie ma za dużo, z dobrą kontrolą i akcentuje niższe zakresy tego pasma. Wszystko jest poukładane, rozdzielcze, ze swoją masą i bliskie w przekazie. Taka namiastka studyjnego grania w moim odczuciu. S.M.S.L V2 THD + N: <0.003%SNR:> 105dBDynamic Range:> 108dBChannel separation:> 105dBLINE OUT level: 2 VrmsAmp output power:32Ω 500mW@THD=0.01%64Ω 500mW@THD=0.006%150Ω 123mW@THD=0.003%300Ω 133mW@THD=0.003%USB support: Windows, Mac OS, iOS (requires optional connector), Android4.0 above (most models).Total power consumption: <3WSupply voltage: DC9V 500mAMachine dimensions: Length Width 120mm X 92.8mm X 23mm highPacking volume: long width 160mm X 220mm X 44mm highLogistics Weight: 0.55KGPackage1 x V2 Unit1 x Driver CD1 x User Manual1 x Power Adapter1 x Custom USB Cable Model V2 został inaczej zestrojony. Nastawiony jest na zabawę. Bardziej myzukalne granie. Przede wszystkim stara się wszędzie dodać powietrza. Bas troszkę przypakował, ale brak mu tej masy z M6. Zaakcentowany średni zakres tego pasma. Scena szersza z większą przestrzenią, ale przez to delikatnie wycofane wokale. Nie mamy aż tylu szczegółów co w M6, ale to nie znaczy, że ich nie ma. Góra wyraźna, też z delikatny piaskiem na talerzach. Nadal jest to sprzęt “jasny”, ale przyjemny w odbiorze.W sumie troszkę takie granie a’la kolumny głośnikowe. W tym modelu na spodzie obódowy many dodatkowo 4 przełączniki, pozwalające dostosować “gain”. Podsumowując, oba urządzenia to solidnie wykonany sprzęt, z zastrzeżeniem co do kabli przy zasilaczu. Grający przyzwoicie, rozsądnie wyceniony. Jeśli nie dysponujemy dużym budżetem, wart sprawdzenia. Edited April 22, 2016 by KaszaWspraju 1 Quote
aneno Posted April 22, 2016 Report Posted April 22, 2016 A już myślałem, że m6 to dac dla mnie Ale odrzuca mnie suchość, cyfrowość. Quote
KaszaWspraju Posted April 22, 2016 Author Report Posted April 22, 2016 (edited) Taki odczucia miałem na Meze uznawane tutaj niekiedy za "ciepla rozlazłą kluchę". Daletgo mogło mi brakować tego ciepełka i "magii" 99-tek. Suchość nie doskierwa cały czas, może to przeszkadzać w pewnym repertuaże. Natomiast cyfrowość w wysokich jest wyczuwalna zawsze. Poza tym jestem cały czas pod wpływem Mojo, ciężko teraz zrobić na mnie wrażenie Edited April 22, 2016 by KaszaWspraju Quote
aneno Posted April 22, 2016 Report Posted April 22, 2016 (edited) Potrafię sobie wyobrazić. Ja sam preferuję ocieplenie dźwięku, tyle że nie przesadne. Filipy z sygnaturki temu przeczą, ale jakoś tak - lubię je Chciałem tylko rozwinięcie m2 - czyli lekko podbity bas z najlepszą możliwą kontrolą, w miarę równe pasmo z dobrymi szczegółami, separacją dźwięku. To jest to czego oczekiwałem - może m8 tak zagra? Albo sanskrit 6th. Edited April 22, 2016 by aneno Quote
Setmag Posted April 23, 2016 Report Posted April 23, 2016 Słuchałem M6 i mnie odrzucił jako DAC/AMP nie sprawdzałem samego DAC'a postanowiłem iść o oczko "wyżej" i kupić Sanskrita 6th - super sprzęt Quote
WojtekC Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 M3 ocieplony. Wypożyczę Kaszy następnym razem. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Quote
touok Posted September 18, 2016 Report Posted September 18, 2016 Od jakiegoś czasu mam V2. Strasznie to małe a mocy ma naprawdę sporo Ogólnie fajny klocek do pracy czy jeśli ktoś często się przemieszcza, bo naprawdę jest niewielki. Brzmienie określiłbym jako dosyć jasne, z niezłą separacją, szczegółowe, przy tym nie kliniczne. U mnie niezła synergia z Sennkami HD565. Myślę, że poradzi sobie z napędzeniem większości słuchawek dynamicznych, a z tymi lekko ocieplonymi powinien fajnie się zgrywać. 1 Quote
roger987 Posted September 20, 2016 Report Posted September 20, 2016 (edited) Nie ma tematu, wystartować z nowym nie mogę, to tutaj skromnie napiszę o moim Sanskricie 6th. Sprawa wygląda tak że za 400 PLN z angielskiego Amazona mamy naprawdę przyzwoity DAC. Bardzo szczegółowy, z dobrą separacją, bardzo zrównoważony tonalnie. ZA taki piniądz to naprawdę okazja. Szczególnie jak pogra parędziesiąt godzin. Ale co mnie zaszokowało dzisiaj - nie wiem, jeszcze to sprawdzę, może zwariowałemm, ale piszę dzisiaj na gorąco- jak podpinam jak przykazano, najpierw kabel USB, power on, dopiero później odpalam aplikację z jakiej muzyka leci, jest wyczuwalny pewien niedobór basu. Jak podpinam na chama, tzn muzyka już leci, wpinam na żywca kabel USB, (sterownik przełacza źródła bez problemu- brawo) - bas się pojawia - pasmo się wyrównuje. Edited September 20, 2016 by roger987 Quote
Recommended Posts