Popular Post michauczok Posted April 1, 2016 Popular Post Report Share Posted April 1, 2016 Niektórzy już pewnie mieli okazję zobaczyć kolejnego członka rodziny R10, ale i tak postanowiłem stworzyć dla niego osobny wątek w moim dziale Dzisiejszy bohater był już w planach od dawna, czekał tylko na odpowiedni materiał, drewno o jasnym odcieniu, ale i bardzo dobrych własnościach akustycznych. Padło na Limbę, zwaną też Koriną, występującą w dwóch wersjach - ciemnej i jasnej. Z wersji ciemnej powstawały legendarne gitary Gibsona - Flying V i Explorer. Jakby tego jeszcze było mało, to drewno to jest leciutkie, dobrze się obrabia, i daje się wykańczać na wysoki połysk. Ze znalezieniem drewna zbiegło się pojawienie na aukcji rzadkiego modelu Beyerdynamica - kilkunastoletnich DT770 Pro w wersji 600 ohm, która jak mnie kiedyś usilnie próbowano przekonać, wcale nie istniała Same słuchaweczki dotarły nieco już zmęczone i z nieoryginalnymi padami, ale jak na swój wiek zachowały się bardzo dobrze, i co najistotniejsze, pod względem jakości odtwarzanego dźwięku nie można im było niczego zarzucić. Przetworniki sześciustetomowe brzmią zupełnie inaczej niż cała reszta, zupełnie nie jak beyery, są raczej średnicowe, bardzo szybkie i przestrzenne, dlatego potrzebowały wyjątkowych komór akustycznych, o dużej pojemności i cieniutkich ściankach, żeby dodać nieco kolorków i nasycenia do nieco suchego seryjnego brzmienia. Krok po kroku nowe obudowy nabierały kształtu. Po ostatecznych przymiarkach i dopasowaniu przetworniki powędrowały do swojego nowego domu, w którym rozsiadły się wygodnie, i wyglądały na całkiem zadowolone. Na obudowy trafiło około 10 warstw olejowosku Osmo, a powierzchnia przed tymi ostatnimi warstwami została jeszcze przepolerowana wodnym papierem ściernym P2000. Do samego końca nie byłem pewny efektu końcowego i trochę kręciłem nosem, ale po złożeniu słuchawek w całość przestałem mieć wątpliwości. Niestety jest z nimi jeden duży problem, właściciel po ich założeniu zmienia się w myszkę miki. Moi naukowcy pracują nad zniwelowaniem tego efektu, niestety bezskutecznie. Na użytym kawałku drewna znalazła się mała skaza, co moim zdaniem dodało słuchawkom charakteru. Tylko na jednej, ale przecież idealna symetria jest nudna i nie występuje w naturze Takie rzeczy jak gniazda na wymienny przewód to już u mnie standardzik, ale dla porządku jeszcze o tym na samiutki koniec wspomnę. Wielkie podziękowania należą się Aallenowi, który czynnie uczestniczył w procesie powstawania, nie narzekając na momentami ślamazarnie wolne postępy w pracy, a na sam koniec zajął się częścią fotograficzną przedsięwzięcia. 39 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZenekHajzer Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 No popisowy Twój produkt. Może mógłbyś się temu całkowicie poświęcić? Na headfaju pozbierałbyś chętnych tak aby robota zapełniała Ci dzień (i portfel) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregdezet Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 piękne, kawał dobrej roboty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timecage Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Cudo @_@. Zgadzam się, że skaza dodaje w tym przypadku charakteru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kermadec Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Symetria w naturze występuje, choćby w płatkach śniegu Efekt końcowy słuchawek jest doskonały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jimmi Dragon Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Nie w myszkę Miki, tylko w księżniczkę Leję A taka skaza to zaleta, a nie wada 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hechlok Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Wspaniałe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarteqW Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Dla mnie skaza to też nie wada, a bardziej zaleta. Przynajmniej widać, że z prawdziwego drzewa. Gdybym miał jakiś zmęczony egzemplarz słuchawek i fuuurę pieniędzy to bym się pewnie zgłosił do kolegi z jakąś propozycją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mykupyku Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 No dobra, ale jak limba gra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kerebron Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 No dobra, ale jak limba gra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aallen Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Dla jednego indywidualnie i tak nikt nie będzie miał drugich identycznych Dla drugich rozkoszuje dźwiękiem. Ja powiem tylko tyle. Bez skrępowania lub odczucia gorszości słucham ich wespół z 007, T1 v2 czy chociażby LCD 3 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tornvald Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 A najbliżej im sygnatura dźwięku do, których z wymienionych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aallen Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 szczerze mówiąc to do żadnych może minimalnie do T1 v.2 ale to pewnie kwestia autosugestii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hechlok Posted April 2, 2016 Report Share Posted April 2, 2016 Właśnie wyjechały Dt990 Vintage 600 Ohm jako dawca organów 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michauczok Posted April 3, 2016 Author Report Share Posted April 3, 2016 (edited) Człowiek wyjdzie na chwile a tu tyle odpowiedzi, DZIĘKI! Symetria w naturze występuje, choćby w płatkach śniegu Efekt końcowy słuchawek jest doskonały. Jasne, nawet bardzo powszechnie, ale właśnie, nie jest idealna, i to dla mnie jest piękne A nowe czekają w kolejce^^ Edited April 3, 2016 by michauczok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jouhou Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Chyba trzeba zacząć odkładać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mykupyku Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 stoję w kolejce... mam nadzieję, że ta Limba to nie jakiś gatunek chroniony przytargany z Tatr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aallen Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Limba nie jest gatunkiem chronionym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fatso Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Limba nie jest gatunkiem chronionym Jeszcze.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregdezet Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 no, jeszcze pare zamówień złożycie i będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mykupyku Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 chrońmy limbę! bo na słuchawki nie będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Perul Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 A mnie zastanawia, czemu to ścięcie nie jest równoległe do przetwornika? Jakiś szczególny efekt to daje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mykupyku Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 A mnie zastanawia, czemu to ścięcie nie jest równoległe do przetwornika? Jakiś szczególny efekt to daje? jak nazwa wskazuje R10 - widzę inspirację legendą - SONY MDR R10 ale też jestem ciekaw jaki to efekt wywołuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teti Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Masz na myśli efekt w dźwięku ściętej muszli? Wydaje mi się ze żaden, bardziej to wizualne upiększanie samej konstrukcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michauczok Posted April 5, 2016 Author Report Share Posted April 5, 2016 Ma wpływ, w szczególności na kreowanie sceny, grają szerzej, bardziej z przodu niż po bokach. Poza tym nieregularny kształt jest korzystniejszy jeżeli chodzi o powstawanie rezonansów. A właściwie to niepowstawanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts