naczesany Posted June 19, 2024 Report Posted June 19, 2024 Czy można gdzieś dostać taki oryginalny pałąk skórzany do Q701? I jak go zdemontować żeby nie uszkodzić czy wyłamać zaślepek? Jest jakiś sposób? Po zdjęciu mógłbym ewentualnie coś ze skóry dorobić. Pozostaje też kawałek plastiku przezroczystego ale chyba jest zbędny w użytkowaniu. Kupiłem je okazyjnie więc może da się podreperować. Ewentualnie pozostaną jako części zamienne. Quote
Rafacio Posted June 20, 2024 Report Posted June 20, 2024 (edited) 5 godzin temu, naczesany napisał(a): Kupiłem je okazyjnie więc może da się podreperować. Ewentualnie pozostaną jako części zamienne. Jeśli w takim stanie jest to co widać na zewnątrz to pytanie w jakim stanie są głośniki? Czy te słuchawki służyły do słuchania muzyki itp. czy też były zabawką dla psa? Edited June 20, 2024 by Rafacio Quote
naczesany Posted June 20, 2024 Report Posted June 20, 2024 30 minut temu, Rafacio napisał(a): Jeśli w takim stanie jest to co widać na zewnątrz to pytanie w jakim stanie są głośniki? Czy te słuchawki służyły do słuchania muzyki itp. czy też były zabawką dla psa? Przetworniki sprawne bo sprawdzałem. A kupiłem od Ukraińca więc może jakiś czołgista używał żeby mieć lepszą jakość wydawanych rozkazów neonlight dziękuję za linka 1 Quote
LukaszS Posted July 1, 2024 Report Posted July 1, 2024 W dniu 19.06.2024 o 23:42, naczesany napisał(a): Pozostaje też kawałek plastiku przezroczystego ale chyba jest zbędny w użytkowaniu. https://www.olx.pl/d/oferta/plastikowy-slizg-palaka-sluchawek-akg-k612-601-701-702-712-q701-CID99-ID10Mzfx.html Quote
naczesany Posted July 10, 2024 Report Posted July 10, 2024 W dniu 1.07.2024 o 19:14, LukaszS napisał(a): https://www.olx.pl/d/oferta/plastikowy-slizg-palaka-sluchawek-akg-k612-601-701-702-712-q701-CID99-ID10Mzfx.html Bardzo Ci dziękuję. Quote
Shakhal Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 Hejka, czy ktos ma doswiadczenie z K872 Pro, to chyba model flagowy AKG i chodza za mna od jakiegos czasu. Quote
BearPL Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 7 minut temu, Shakhal napisał(a): Hejka, czy ktos ma doswiadczenie z K872 Pro, to chyba model flagowy AKG i chodza za mna od jakiegos czasu. K872 niestety nie słyszałem. Recenzja z zaufanego źródła https://www.audio-holic.pl/index.php?option=com_rsblog&view=post&id=18:recenzja-akg-k872-test&Itemid=226 (chwilowo nie działa SSL do strony, więc trzeba kliknąć) Recka raczej nie brzmi zachwycająco. Flagowy model to K1000 no i to są kapitalne słuchawki. Quote
Shakhal Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 No tak, przy K1000 trzeba wiedziec, ktory numer seryjny brac, bo sa chyba nierowne, a ja nie wiem. Quote
Rafacio Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 Tyle legend, ile jest w audio to chyba w żadnym hobby nie ma. Quote
BearPL Posted October 5, 2024 Report Posted October 5, 2024 2 godziny temu, Shakhal napisał(a): No tak, przy K1000 trzeba wiedziec, ktory numer seryjny brac, bo sa chyba nierowne, a ja nie wiem. @Samuel_ ma 3 sztuki o różnej numeracji. Jedną nawet na sprzedaż. Zagadaj do niego jeśli chcesz. Jak dla mnie są to jedne z najlepszych słuchawek jakich słuchałem. Quote
Birken Posted October 6, 2024 Report Posted October 6, 2024 9 godzin temu, Rafacio napisał(a): Tyle legend, ile jest w audio to chyba w żadnym hobby nie ma. to się lepiej w motoryzację nie zagłębiaj Quote
Rafacio Posted October 6, 2024 Report Posted October 6, 2024 No dobra, chodziło o bajki, a nie legendy. Quote
Popular Post x86 Posted December 28, 2024 Popular Post Report Posted December 28, 2024 (edited) Bardzo cenię i szanuję stare AKG. W życiu przesłuchałem już wiele modeli i każdy zasługuje na wiele ciepłych słów. Tym razem udało mi się zdobyć za granicą słynne bardziej lub mniej K240DF. Pomimo stanu wizualnego nie były dużo używane na co wskazywało bliższe przyjrzenie się im, jedynie przeleżały, zapomniane na wiele lat. Kapselki same odpadły co jest normą w starych AKG. Po 30 latach klej ma prawo już nie trzymać. Co zrobione : rozebranie całego pałąka i tylnych części muszli wyprostowanie trwale odkształconej opaski pałąka oczyszczenie całości wstawienie gniazd jack 3.5mm nowe grubsze (trwalsze) elastyczne gumki amortyzujące pracę opaski pałąka poskładanie z powrotem w całość pomimo odświeżenia oryginalnych padów, założyłem nowe bo akustycznie bardzo dobrze się dogadują ze słuchawkami i są bardziej komfortowe Może nie widać ale roboty było sporo. To jak one grają wynagradza poświęcony im czas. Genialne do muzyki klasycznej i nie tylko. Bardzo ładna, naturalna barwa dźwięku. Średnica i góra jasna, czytelna, ekscytująca ale niemęcząca. Subbasu jak na lekarstwo ale na średni i wyższy bas już takich powodów do narzekań nie ma. Panuje pełna swoboda, przestrzenność, szybkość, bdb dynamika, lekkość wybrzmień i brak nachalności. Pełna kultura i dostojność. Dużo by pisać ale w skrócie - świetne są ! Ciekawostką jest ich wymaganie co do zasilania. Początkowo myślałem, że coś jest z nimi nie tak. Ostro kręciłem gałkami z różnych źródeł, a one niewiele sobie z tego robiły. Już chciałem podłączać pod energizer od elektrostatów Obok HE6 i HEDDPhone One jedne z najbardziej wymagających słuchawek z jakimi miałem do czynienia. Do głośnego słuchania wymagają elektrowni stąd moim zdaniem wręcz konieczność przeróbki na balans. Edited December 28, 2024 by x86 9 1 Quote
marekhall Posted December 28, 2024 Report Posted December 28, 2024 Brawo Ty! K240DF to świetne słuchawki. Ich konstrukcja opiera się K240 Sextet, które pojawiły sie w połowie lat 70-tych. Przegub Kardana, który pojawił się w nich jako w jednych z pierwszych słuchawek AKG był stosowany w modelach przez kolejne 40 lat. Przetwornik wykorzystany w tych słuchawkach to 32mm DKK32 o impedancji 600 ohm. Skuteczność to jedyne 88 dB SPL/mW; stąd jak piszesz wymagają elektrowni 1 1 Quote
Recommended Posts