audionanik Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 52 minuty temu, Bednaar napisał(a): AKG K240 Studio Miałem wintaaaż i przyznam, że wokale były bardzo ładne. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 10 minut temu, audionanik napisał(a): Miałem wintaaaż i przyznam, że wokale były bardzo ładne. Chyba DF z tego co pamiętam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 28 minut temu, Bednaar napisał(a): Chyba DF z tego co pamiętam? DF też, ale one były chudsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 5 minut temu, audionanik napisał(a): DF też, ale one były chudsze. A, czyli te zwykłe Studio co teraz chodzą po trzy stówki też miałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 Nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 To które? Bo były też Monitor 600 ohm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najner Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 2 godziny temu, LukaszS napisał(a): Jest jakiś ciepło grający dac/amp oprócz zenka? Ifi Zen Dac V2 jest minimalnie cieplejszy niż topping dx3 pro+, czyli bliżej mu do neutralności. Możliwe jest że V1 gra cieplej? Szukam czegoś do 702, nie chcę kupować daca z lampą, ani osobno wzmacniacza i daca. Chord Mojo2 polecam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
audionanik Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 16 minut temu, Bednaar napisał(a): To które? Bo były też Monitor 600 ohm. Kufa, tak to jednak te miałem i deefy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszS Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 8 minut temu, Najner napisał(a): Chord Mojo2 polecam Ajjj to boli, coś w bardziej przystępnej cenie? To tylko 702, słucham głównie elektroniki, długie sety a może jest jakiś bardziej ocieplający firmware do Zenka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najner Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 (edited) 55 minut temu, LukaszS napisał(a): Ajjj to boli, coś w bardziej przystępnej cenie? To tylko 702, słucham głównie elektroniki, długie sety a może jest jakiś bardziej ocieplający firmware do Zenka Chcesz je ocieplić w całym paśmie? Używasz podbicia basu w Zenku? Może EQ? Hip DAC podobno gra masywniej i bardziej muzykalnie, pod sety elektroniczne powinien być git. Edited October 6, 2022 by Najner Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekhall Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 2 godziny temu, Bednaar napisał(a): To które? Bo były też Monitor 600 ohm. DF I Monitor mają ten sam, 600 ohmowy driver. Studio były robione na nowszym, który liczył 55 ohmów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bednaar Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 3 minuty temu, marekhall napisał(a): Studio były robione na nowszym, który liczył 55 ohmów. Identyczny driver jest w K271 MkII (rzecz jasna, też w K240 MkII) i w K530 (mam wersję LTD). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszS Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 (edited) Godzinę temu, Najner napisał(a): Chcesz je ocieplić w całym paśmie? Używasz podbicia basu w Zenku? Może EQ? Hip DAC podobno gra masywniej i bardziej muzykalnie, pod sety elektroniczne powinien być git. Najbardziej zależy mi na górnych pasmach, podbicie w zenku to przesada, nie da się słuchać Już lepiej zrobić połówkowy bass mod (zakleić bass mod taśmą papierową i zrobić dziurkę dużą igłą) EQ jakoś unikam, będzie to ostateczność, polecisz jakiś? W tych setach jest dużo wokali i chyba są jasno zmasteryzowane albo ja zrobiłem się bardziej czuły. Edited October 6, 2022 by LukaszS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najner Posted October 6, 2022 Report Share Posted October 6, 2022 43 minuty temu, LukaszS napisał(a): lepiej zrobić połówkowy bass mod (zakleić bass mod taśmą papierową i zrobić dziurkę dużą igłą) Też tak słuchałem swoich K702, lubiłem to granie. 43 minuty temu, LukaszS napisał(a): EQ jakoś unikam, będzie to ostateczność, polecisz jakiś? Nie mam już tych słuchawek ani presetów do nich, ale na Twoim miejscu zainstalowałbym darmowy Equalizer APO i pobawił się w delikatne zbicie różnych częstotliwości, które widzisz na poniższym obrazku, mogących odpowiadać za dyskomfort. Masz zaznaczone damskie wokale (aczkolwiek nie byłbym taki pewny, że to właśnie one odpowiadają za ten negatywny efekt, o którym mówisz). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PioterD Posted October 7, 2022 Report Share Posted October 7, 2022 W dniu 6.10.2022 o 10:22, LukaszS napisał(a): Możliwe jest że V1 gra cieplej? Niż V2? Nie. Ale to na moje uszy. Słyszę subtelna różnice miedzy Zenem a dx3pro+ ale pomiędzy zenami, nie. Używam V1 w połączeniu z K240II, K612 i K712, jakby były jakieś pytania, chętnie odpowiem. Chociaż ostatnio znacznie więcej siedzę w DT150 podpiętych do ZenDacV1-ZenCan. Sorry AKG, taka sytuacja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszS Posted October 7, 2022 Report Share Posted October 7, 2022 5 minut temu, PioterD napisał(a): Niż V2? Nie. Ale to na moje uszy. Słyszę subtelna różnice miedzy Zenem a dx3pro+ ale pomiędzy zenami, nie. Używam V1 w połączeniu z K240II, K612 i K712, jakby były jakieś pytania, chętnie odpowiem. Chociaż ostatnio znacznie więcej siedzę w DT150 podpiętych do ZenDacV1-ZenCan. Sorry AKG, taka sytuacja Zmieniałeś firmware w V1? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PioterD Posted October 7, 2022 Report Share Posted October 7, 2022 2 minuty temu, LukaszS napisał(a): Zmieniałeś firmware w V1? Tak. Kupiłem go z 5.3, trochę posłuchałem, zmieniłem na 7.4b, trochę posłuchałem, teraz jestem na 7.4c (z filtrem GTO) i słucham. Tutaj różnice są moim zdaniem jeszcze mniejsze niż IFI vs Topping. Ja generalnie filtrów nie słyszę, przerabiałem to tez kombinując z filtrami na dx3pro+ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszS Posted October 7, 2022 Report Share Posted October 7, 2022 15 minut temu, PioterD napisał(a): Tak. Kupiłem go z 5.3, trochę posłuchałem, zmieniłem na 7.4b, trochę posłuchałem, teraz jestem na 7.4c (z filtrem GTO) i słucham. Tutaj różnice są moim zdaniem jeszcze mniejsze niż IFI vs Topping. Ja generalnie filtrów nie słyszę, przerabiałem to tez kombinując z filtrami na dx3pro+ Ja słyszę różnicę w filtrach choć na początku też wydawało mi się że nie ma. Różnice są subtelne, 4 i 7 to chyba najłagodniejsze dla jasnych 702. Podobno w V1 najbardziej ciepłe analogowe brzmienie jest w wersji 5.2 Limoncello. Kupiłem V1, jak dojdzie będę testował i mam nadzieję że jest ta wersja do pobrania na stronie ifi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PioterD Posted October 7, 2022 Report Share Posted October 7, 2022 29 minut temu, LukaszS napisał(a): Kupiłem V1, jak dojdzie będę testował i mam nadzieję że jest ta wersja do pobrania na stronie ifi. Chyba zależy to od jakich cyfr zaczyna się serial number. Na stronie IFI: Your ZEN DAC serial number should start with: 53010 or 53040 (10digit) Jak wpisałem „losowo” takie numery: 5301012345 to były dostępne tylko wersje 5.x A z kolei dla takiego początku 5304012345 były dostępne tylko wersje 7.x Akurat dla mojego są obecnie dostępne tylko wersje 7.x. Nie wiem czy można instalować inne wersje jeżeli wg numeru seryjnego nie są dostępne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszS Posted October 7, 2022 Report Share Posted October 7, 2022 15 minut temu, PioterD napisał(a): Chyba zależy to od jakich cyfr zaczyna się serial number. Na stronie IFI: Your ZEN DAC serial number should start with: 53010 or 53040 (10digit) Jak wpisałem „losowo” takie numery: 5301012345 to były dostępne tylko wersje 5.x A z kolei dla takiego początku 5304012345 były dostępne tylko wersje 7.x Akurat dla mojego są obecnie dostępne tylko wersje 7.x. Nie wiem czy można instalować inne wersje jeżeli wg numeru seryjnego nie są dostępne. Nie było tak, że był okres przejściowy i do V1 już pakowali podzespoły z V2? Może masz taki model lub po prostu usuwają stary firmware ze strony. Ciekawe czy jest jakieś archiwum do pobrania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PioterD Posted October 7, 2022 Report Share Posted October 7, 2022 9 minut temu, LukaszS napisał(a): Może masz taki model Nie wiem, ale mój był tez kupiony z FW 5.3 a teraz wpisując serial number, nie mogę takiego pobrać. Żeby to zrobić musiałbym podać inny serial, ale czy w ten sposób nie uszkodzę sprzętu nie wiem jest grupa iFi na Facebooku, gdzie zdaje się dość aktywnie udziela się również samo iFi, więc można pytać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszS Posted October 7, 2022 Report Share Posted October 7, 2022 29 minut temu, PioterD napisał(a): Nie wiem, ale mój był tez kupiony z FW 5.3 a teraz wpisując serial number, nie mogę takiego pobrać. Żeby to zrobić musiałbym podać inny serial, ale czy w ten sposób nie uszkodzę sprzętu nie wiem jest grupa iFi na Facebooku, gdzie zdaje się dość aktywnie udziela się również samo iFi, więc można pytać. - Hi - how did you revert to 5.3? Where can I download the older firmware for the Zen Dac? When I go to Ifi's website and enter my serial number, I can only see 7.0.- Enter the alternative serial number ie it says starts with either xxxx or yyyyy enter which one is not yours and the rest can be whatever, there was not a version made specific for one or the other when the firmware came out, thus the 5.3 can work or any hip dac and flash as usual 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PioterD Posted October 27, 2022 Report Share Posted October 27, 2022 W dniu 1.10.2022 o 12:08, LukaszS napisał(a): Wkładki za dużo zmieniają, zabiją te słuchawki, zrobią się nijakie. Moje doświadczenia z wkładkami są takie, że zmieniają sporo ale dopiero jak się porównuje np brak wkładek VS 2 warstwy flizeliny czy innej rzadkiej i cienkiej gąbki. W k712pro zamiana fabrycznych o-ringów (rzadka gąbka) na pełne foam-net-pady (gąbka+cieniutki materiał) zmienia niewiele, trochę w najwyższym paśmie i nieco dociąża bas. W tych słuchawkach uwiera mnie co innego, a mianowicie wyeksponowanie górnej średnicy w okolicach 2 - 2.2kHz. Może gdybym miał analizować brzmienie instrumentów czy wokali w tym zakresie to Ok, ale całościowo k612 są dużo przyjemniejsze w odbiorze. Dla moich uszu czy może bardziej mózgu. Szczególnie jak chcę posłuchać głośniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba_622 Posted October 27, 2022 Report Share Posted October 27, 2022 1 godzinę temu, PioterD napisał(a): Moje doświadczenia z wkładkami są takie, że zmieniają sporo ale dopiero jak się porównuje np brak wkładek VS 2 warstwy flizeliny czy innej rzadkiej i cienkiej gąbki. W k712pro zamiana fabrycznych o-ringów (rzadka gąbka) na pełne foam-net-pady (gąbka+cieniutki materiał) zmienia niewiele, trochę w najwyższym paśmie i nieco dociąża bas. W tych słuchawkach uwiera mnie co innego, a mianowicie wyeksponowanie górnej średnicy w okolicach 2 - 2.2kHz. Może gdybym miał analizować brzmienie instrumentów czy wokali w tym zakresie to Ok, ale całościowo k612 są dużo przyjemniejsze w odbiorze. Dla moich uszu czy może bardziej mózgu. Szczególnie jak chcę posłuchać głośniej. To nie tylko kwestia wyeksponowanej górnej średnicy, jest wiele słuchawek z podbitym górnym środkiem w których on brzmi przyjemnie (Etymotic, HD600). W otwartych AKG jest jakiś rezonans w tym miejscu, znacznie wzrasta poziom zniekształceń, stąd ludzie często mówią o plastikowej średnicy itp. Najgorzej pod tym względem wypadają K701, K612 chyba najlepiej, przynajmniej jeśli chodzi o te egzemplarze które ja miałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PioterD Posted October 27, 2022 Report Share Posted October 27, 2022 (edited) 24 minuty temu, Kuba_622 napisał(a): jakiś rezonans w tym miejscu, znacznie wzrasta poziom zniekształceń, stąd ludzie często mówią o plastikowej średnicy Do samej jakości średnicy nie mam zastrzeżeń. W przypadku który opisałem chodzi raczej o to, że ten fragment wydaje się być mówiąc najprościej głośniejszy, atakujący wręcz gdy się pojawia w muzyce. Jakościowo super tylko że efekt jest taki jakbym musiał osobno regulować głośność dla tego małego zakresu wyższej średnicy, a osobno dla reszty. W niektórych kawałkach zupełnie to nie przeszkadza, w innych bywa męczące. Albo przyzwyczaić głowę;) widocznie jest wrażliwa na ten zakres Edited October 27, 2022 by PioterD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts