Jump to content
Oferta specjalna MP3Store.pl - Słuchawki dokanałowe i akcesoria KINERA, QUEEN OF AUDIO i CELEST nawet do 25% taniej! ×

Fanklub AKG

Sojek_88

Recommended Posts

Każdy niech się leczy jak chce. Ja wolę po swojemu (nienaukowo). Inny woli naukowo. Efekty medycyny naukowej widać. Kilkuletnie kolejki do lekarzy pełne chorych, leczonych latami ludzi. W przypadku raka cud, że niektórym udaje się przeżyć terapie takie jak chemia czy radioterapia. Moja matka podjęła się leczenia tarczycy jodem radioaktywnym. Ostrzegałem, ale przyjęła tenże jod. Umarła "na raka" w ciągu czterech lat po tej "terapii". Pani doktor zaś napisała doktorat. Ogólnie poza nielicznymi wyjątkami gardzę lekarzami, bo niestety obecnie większość to nie lekarze, a konowały łase tylko na kasę.

18 minut temu, MrBrainwash napisał:

Nie chcę wchodzić w dyskusję na ten temat. Skoro masz źródła i dowody do zachęcam do edytowanie strony na wikipedii.

Jakie dowody może mieć wyleczony człowiek poza tym, że nie jest już chory?

Edited by Rafacio
  • Like 1

1 godzinę temu, audionanik napisał:

No właśnie nie jest; zaś zrównanie czasu i kolejności narastania poszczególnych harmonicznych w dźwięku spowodowałoby, że nie bylibyśmy w stanie odróżnić instrumentów w orkiestrze.

Z publikacji wklejonej przez @Rafacio

Cytat

Częstotliwość, skorelowana z wrażeniem wysokości, jest głównym elementem wpływającym na grupowanie dźwięków w strumienie percepcyjne. Natomiast formant może powodować rozseparowanie dźwięków na różne strumienie percepcyjne. Formantami nazywamy zakresy obwiedni widma dźwięku, gdzie składowe mają pewne pasma częstotliwości uwypuklone, poprzez większe natężenie składowych, w porównaniu do innych pasm

W cyklu postrzegania czterech dźwięków istnieje niższy poziom przetwarzania – pierwotnej segregacji. Oznacza to, że instrumenty o podobnej charakterystyce widmowej (barwie) grające w tym samym czasie tworzą jeden strumień dźwiękowy, który w pewnych przypadkach może mieć wpływ na interpretację wysokości dźwięku przez odbiorcę. Natomiast instrumenty o różnej charakterystyce widmowej pozwalają na wytworzenie wielu strumieni percepcyjnych

Relacje między komponentami widma dźwięku wpływają na grupowanie dźwięków we wspólny strumień percepcyjny. Harmoniczność i podobieństwa w zakresie harmonicznych dźwięków podstawowych (np. wielokrotności w zakresie harmonicznych, parzyste bądź nieparzyste harmoniczne) powodują, że dźwięki grupujemy do jednego strumienia, natomiast duże odstępstwa są przyczyną rozdzielenia na dwa bądź więcej strumieni percepcyjnych. Synchroniczność występowania harmonicznych bądź asynchroniczność może wpływać na odbiór barwy dźwięku, a więc jednocześnie oddziałuje na grupowanie

Częstotliwość modulacji i jej amplituda w przypadku instrumentów tradycyjnych oraz dźwięków generowanych sztucznie wpływa na proces grupowania. Występowanie podobnych fluktuacji w instrumentach powoduje spoistość sonorystyczną, czyli możliwość grupowania dźwięków do jednego strumienia dźwiękowego, natomiast różnice w zakresie fluktuacji powodują rozdzielenie strumienia percepcyjnego.

Fluktuacje to zmienne przypadkowe, niedające się przewidzieć, mające wpływ na barwę dźwięku. Zmienność ta wynika przede wszystkim z techniki gry na instrumencie, jak również z właściwości danego instrumentu. Grając na skrzypcach wolne wibrato, otrzymujemy dźwięk o specyficznej barwie brzmienia, która jest spoiwem dla wspólnej klasy barwy danego instrumentu, co wskazuje, że istnieje wiele zmiennych mających wpływ na proces grupowania.

To się zgadza z moim doświadczeniem. Z tą synchronicznością i asynchronicznością, oraz różnym tempem to nie chodzi o skale mikro czy nano. Wystarczy, że instrumenty mają podobną charakterystykę widmową to się zlewają ze sobą. Chyba, że tempo i sposób ich grania jest inne, bo to powoduje różne fluktuacje - więc zaczynamy słyszeć inną barwę i przez to możemy je rozróżnić. 

Koleś z filmu "próbował" udowodnić, że charakterystyka widmowa nie ma znaczenia. 

Edited by MrBrainwash

36 minut temu, MrBrainwash napisał:

Człowiek z tego korzysta -> poprawia mu się samopoczucie w wyniku sugestii -> wypisuje o tym na Internecie, że homeopatia go wyleczyła -> za jakiś czas umiera na tego raka bo jednak nie zadziałała -> info o tym, że homeopatia go wyleczyła pozostaje w Internecie. 

Czaisz różnicę między poprawą samopoczucia, a wyleczeniem? Nie pisałam zresztą o raku, a o mojej siostrze która w dzieciństwie miała poważny problem z ropiejącą skórą na rękach. Lekarze ostatecznie tylko to rozbabrali i rozłożyli ręce. Homeopacie diagnoza zajęła chwilę, a leczenie ponad miesiąc. 30 homeopatycznych zastrzyków. Do dziś jest siostra zdrowa, a minęło lat chyba 35.

Edited by Rafacio
  • Like 2

Widzę, idzie już coraz gęstsze. Zaraz wjadą płaskoziemcy i wróżbici i będzie całkiem wesoło.

Gdzie są admini, kiedy ich potrzeba?

Biedni fani AKG, którzy chcieliby coś poczytać o słuchawkach.

• Like 4

Jestem w trakcie odnawiania K240 Sextett MP bo po krótkim odsłuchu uznałem, że jak najbardziej są tego warte :) Obserwowałem licytację na Allegrolokalnie gdzie ostatecznie poszły za 132 zł i to są prawdziwe jaja. 

• Like 2

2 minuty temu, audionanik napisał:

Nie przesadzaj, chodziły jeszcze drożej czasem.

Owszem, ale ja miałem na myśli to że 132 zł za tak dobre granie to są jaja. 

Edited by x86

6 minut temu, saudio napisał:

Fakt trzeba przyznać branża audio ma swojego homeopatę Amira leczy Toppikiem.

Ciekawe jakby ludzie dotrwali do teraz gdyby nie potrafili usłyszeć i zidentyfikować skąd nadchodzi i gdzie trzeba uciekać. 

To naukowiec podobno, jedyny co się zna. Ten nasz z forum to też podobno naukowiec- specjalizacja „equalizacja”.

Edited by lobuz1
  • Haha 1

6 minut temu, x86 napisał:

to są jaja

Tak.

4 minuty temu, saudio napisał:

Ciekawe jakby ludzie dotrwali do teraz gdyby nie potrafili usłyszeć i zidentyfikować skąd nadchodzi i gdzie trzeba uciekać

Oj tam, oj tam, kilka jest dobrych w swojej cenie.

1 minutę temu, lobuz1 napisał:

To naukowiec 

skrzyżowany z biznesmenem i prorokiem.

3 godziny temu, saudio napisał:

Fakt trzeba przyznać branża audio ma swojego homeopatę Amira leczy Toppikiem.\

Nom, jest możliwy również scenariusz, że Rockefeller trzyma na swoim dworze Amira i korzysta z jego wiedzy audio, ale na zewnątrz walczy z Toppikiem bo psuje mu on interes strzyżenia na kasę w audio sprzedając wyobrażenia.

3 godziny temu, saudio napisał:

Ciekawe jakby ludzie dotrwali do teraz gdyby nie potrafili usłyszeć i zidentyfikować skąd nadchodzi i gdzie trzeba uciekać. 

Dotrwali bo uciekali nawet wtedy gdy im się wydawało, że słyszeli choć nie słyszeli. Lepiej się w takim wypadku pomylić niż czekać i weryfikować swoje wrażenia i hipotezy. 

It's evolution Baby!

1 minutę temu, MrBrainwash napisał:

Dotrwali bo uciekali nawet wtedy gdy im się wydawało, że słyszeli choć nie słyszeli. Lepiej się w takim wypadku pomylić niż czekać i weryfikować swoje wrażenia i hipotezy. 

A na jakiej podstawie tak twierdzisz Amir Ci powiedział?

Zastanów się chwilę na jakiej podstawie wiedzieliby gdzie uciekać? Ty nie słyszysz skąd pochodzi źródło dźwięku?

@x86Sextetty według mnie mimo że najbardziej hajpowane to najgorsze były z tych starych AKG typu K240DF, Monitor, K260 czy K340 elektrodynamisie-statisie. No ale widać trafiłeś na fajną sztukę (było kilka odmian) albo jak zwykle gusta tutaj odgrywają rolę indywidualne :D

To był taktyczny wpis dotyczący fanklubu ekagie jako że dym się zbliża i Kasza pewnie później lub prędzej zje te czipsy i go - znaczy się temat przeczyści. 

A ja czekam cały czas (w ukryciu licząc na zadymę) kto mi w końcu wyjaśni czy audio to olej z węża czy nie? 

Ja miałem Dropowe M220 pro i na padach z Beyerów DT990 grały całkiem znośnie. Za te chyba 50$*, które płaciłem, nawet całkiem ok, gdyby tylko miały trochę więcej subbsasu.

*Dolar był wtedy koło 3 pln-ów :ph34r:

Edited by Jot R

2 minuty temu, Undertaker napisał:

x86Sextetty według mnie mimo że najbardziej hajpowane to najgorsze były z tych starych AKG typu K240DF, Monitor, K260 czy K340 elektrodynamisie-statisie. No ale widać trafiłeś na fajną sztukę (było kilka odmian) albo jak zwykle gusta tutaj odgrywają rolę indywidualne :D

Jeżeli był na nie hajp to zapewne ze 20 lat temu chyba, że o czymś nie wiem 😄 Pozostałych z Twojej listy nie słuchałem to nie mam porównania ale na pewno poznam jak będzie ku temu okazja 👍. K240 Sextetty nie to żeby były jakimiś masakratorami wyższej półki ale brzmią bardzo poprawnie i neutralnie. Prezentacja jest lekka i łatwo strawna. Piszą że mało basu, a z mocnym wzmakiem nie czuję tutaj specjalnie jakichś braków. Jest to pewnego rodzaju odskocznia od wyczynowego grania współczesnych słuchawek.

Parę lat temu miałem K270 Studio z podwójnymi przetwornikami ale wtedy nie było możliwości podłączenia do mocniejszego źródła i zapewne nie rozwinęły w pełni swoich skrzydeł przez to za dobrze ich nie wspominam.

33 minuty temu, Jot R napisał:

Dolar był wtedy koło 3 pln-ów :ph34r:

I prawo celne luźniejsze ;)

7 godzin temu, x86 napisał:

K240 Sextetty nie to żeby były jakimiś masakratorami wyższej półki ale brzmią bardzo poprawnie i neutralnie

Moim zdaniem taką rolę spokojnie mogą pełnić przyzwoicie napędzone K500. Doskonale dogadują się z padami od K701, ale  bez gąbkowych pierścieni, bo z nimi już zaczynają zamulać.

Edited by Rafacio

15 godzin temu, x86 napisał:

Parę lat temu miałem K270 Studio z podwójnymi przetwornikami ale wtedy nie było możliwości podłączenia do mocniejszego źródła i zapewne nie rozwinęły

W pewnym stopniu to protoplasta moich K271,  ciekawie byłoby porównać oba modele.

Edit: w pewnym stopniu, bo K270 Studio to model kwadrofoniczny (4 przetworniki - każdy na inny kanał). Kłopotliwy model, bo trzeba było idealnie zogniskować przetworniki na każde ucho, by uzyskać żądany efekt kwadrofonii. Podobnie było z Playback - dlatego pewnie @Rafacio miał z nimi problem.

Potem AKG uprościło sprawę i powstały modele stereo, najpierw K271 Studio i potem K271 MkII.

Choć K270 Playback to raczej protoplasta K272 HD (tak wynika z opisu na blogu Audiofanatyk).

Edited by Bednaar
  • Like 1

5 godzin temu, Bednaar napisał:

K270 Studio to model kwadrofoniczny (4 przetworniki - każdy na inny kanał)

Jest to konstrukcja kwadrofoniczna, po 2 przetworniki na muszlę, ale to nadal słuchawki stereo, a ponadto przetworniki są ustawione w pionie. Typowo kwadrofoniczne (4.0) są K290 Surround z przetwornikami w orientacji horyzontalnej, ale też w zestawie jest przejściówka na wtyk stereo.

• Like 1

270 nie sa sluchawkami kwadrofonicznymi. Podobnie jak K280 maja po dwa przetworniki na kanal polaczcone rownolegle. Zrobiono to po to, by uzyskac wieksza powierzchnie membrany, a co za tym idzie, nizszej schodzacy bas.

2 godziny temu, Rafacio napisał:

Dla mnie K272 i 271 lepiej grają niż K270 Playback, bo te akurat miałem. Nie zawsze stare jest lepsze.

To dobra wiadomość ;)

3 godziny temu, marekhall napisał:

270 nie sa sluchawkami kwadrofonicznymi. Podobnie jak K280 maja po dwa przetworniki na kanal polaczcone rownolegle. Zrobiono to po to, by uzyskac wieksza powierzchnie membrany, a co za tym idzie, nizszej schodzacy bas.

Tutaj napisano, że k270 są kwadrofoniczne:

https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-akg-k270-studio/