Jump to content
Oferta specjalna MP3Store.pl - Słuchawki dokanałowe i akcesoria KINERA, QUEEN OF AUDIO i CELEST nawet do 25% taniej! ×

Fanklub AKG

Sojek_88

Recommended Posts

22 minuty temu, LukaszS napisał:

Wkładki za dużo zmieniają, zabiją te słuchawki, zrobią się nijakie. 

jakoś 712 nikt nijakimi nie nazywa. Weź jedną warstwę listka srajtaśmy na całość i jeden fizeliny albo agrowłókniny z otworkiem na środku i spróbuj. To niemal nic nie kosztuje. 

27 minut temu, LukaszS napisał:

Jakbym nie miał kabla wielożyłowego z czystej miedzi i nie słyszał różnicy między stockowym to bym może Ci uwierzył ;) detale ale jest różnica.

Oczywiście że jest. Gdyby nie było, nikt by się w to nie bawił. Można oszukiwać samego siebie, ale tylko do czasu. Niektórzy widocznie albo nie mają tak wprawnego słuchu, albo tak często żonglują sprzętem, że nie są w stanie tych różnic wychwycić lub zwyczajnie zakładają, że ich nie ma. A to czy faktycznie je usłyszą czy nie, to i tak nie zmieni ich przekonań w tym temacie.

• Like 2

5 godzin temu, Birken napisał:

jakoś 712 nikt nijakimi nie nazywa. Weź jedną warstwę listka srajtaśmy na całość i jeden fizeliny albo agrowłókniny z otworkiem na środku i spróbuj. To niemal nic nie kosztuje. 

Ja 712 i 7xx nazywam nijakimi, grają dużo bezpieczniej przez co straciły to co mają 702, to co w nich uwielbiam.

Flizeline mam już wyciętą, bawiłem się w mody k550 zgodnie z tym co pisał Jakub na audiofanatyk ale nic tym nie poprawiłem, a słuchawki miały problem ze zżutymi padami, które należało wymienić i grały rewelacyjnie. Pewnie tak jak piszesz, pobawię się, na razie mam włożoną flizelinę pod kapsułki jak w Q701 i chyba jest min poprawa - testing. 

Edited by LukaszS

6 minut temu, marco-polo napisał:

Ladny design. Muszę jakieś info o nich poszukać.

Są 3 rewizje która najlepsza?

Zależy od gustu, mi w bezpośrednim porównaniu bardziej podoba się MKI, chyba największa scena w rewizjach. MKII ma trochę więcej bassu i większości to ona bardziej się podoba, MKIII jak MKII ale ma odpinany kabel. Mam wystawioną na olx MKII, zostaję z MKI. 

8 godzin temu, LukaszS napisał:

1-2 dB mogło by zrobić różnicę, czasami na niektórych utworach męczą, czyli potrzebna jest kosmetyczna zmiana. 

Czyli zmiana kabla powoduje zmianę charakterystyki częstotliwościowej o  1-2dB? Masz na to jakieś pomiary?

17 minut temu, marekhall napisał:

Czyli zmiana kabla powoduje zmianę charakterystyki częstotliwościowej o  1-2dB? Masz na to jakieś pomiary?

Nie zrozumiałeś mnie, nie liczę na zlikwidowanie peak-u do zera ale jakby jakiś konkretny kabel, potrafił choćby minimalnie wygładzić górę to by mi wystarczyło. Pytanie było jaki kabel sprawdzi się najbardziej w takim przypadku, choć nie napisałem tego dosłownie, mój błąd. 

Edited by LukaszS

1 godzinę temu, LukaszS napisał:

Nie zrozumiałeś mnie, nie liczę na zlikwidowanie peak-u do zera ale jakby jakiś konkretny kabel, potrafił choćby minimalnie wygładzić górę to by mi wystarczyło. Pytanie było jaki kabel sprawdzi się najbardziej w takim przypadku, choć nie napisałem tego dosłownie, mój błąd. 

Spróbuj kabla słuchawkowego na Occ7N,ew.interkonektu, jeśli słuchasz z kompa to FAW Copper Series Twin Usb.

• Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, Tommy66 napisał:

Spróbuj kabla słuchawkowego na Occ7N,ew.interkonektu, jeśli słuchasz z kompa to FAW Copper Series Twin Usb.

Tak OCC uspokaja wysokie i może trochę pomóc, ale dużo zależy od skali problemu. W przypadku kabli raczej nie ma co stawiać na gwarantowany efekt, a bardziej jako dodatek, który może nadać ostatni szlif w naszym torze.

• Like 1

@Artorias ,,...ale dużo zależy od skali problemu.'' 

Według mnie żądany kierunek oczekiwanych zmian będzie oczywisty. Kwestia trafienia odp.kabla /kabli ,odp. miedzi, oraz jak wypadnie reszta pasma.

Mam z górą podobnie jak Ty. Więc troszkę tego Occ7N przerobiłem.

Miałem 2kable słuchawkowe A.S, ten sam model z tym że jeden w dodatkowej otulinie.

Porównywałem łeb w łeb i faktycznie grały nieco inaczej. Niuanse, ale aspekt góry był dla mnie decydujący.

Natomiast kabel Oppo nie jest ani tak gładki ani ciepły jak A.S.

Sporo zależy od kości Dac/implementacji [w moim przypadku modeli Sabre]

Gdy problem  z Oppo Ha-1 miałem już rozwiązany w 100% spróbowałem usb Fidata HFU2 no i góra znowu zaczęła kłuć , szybciutko musiałem wrócić do FAW.

Jako jeden element, największe zmiany wprowadza u mnie IC od braci, ale też najwięcej z nim zachodu.

Edited by Tommy66
  • Like 1

16 godzin temu, marekhall napisał:

Takie różnice wyszły na moich Elearach - stock vs srebro od JD

edit. widzę zdziwienie, ale jak tu teraz zanegować pomiar xd

elear_frg-04.jpeg

Edited by Palpatine
  • Confused 1

Owszem, będę się czepiał :) Według wykresu zmieniony kabel działa jako selektywny filtr tłumiący sygnał w (o ile dobrze  widzę) dwóch zakresach. Jeżeli przyjąć, że kabel ma zmienną od częstotliwości impedancję (ma jakąś pojemność albo indukcyjność) to zmianę widziałbyś w szerszym zakresie i impedancja rosłaby lub malała wraz ze wzrostem częstotliwości.

• Like 1

8 godzin temu, Palpatine napisał:

edit. widzę zdziwienie, ale jak tu teraz zanegować pomiar xd

Te różnice są na poziomie błędu pomiaru, zmierz 10 razy te same słuchawki i zawsze dostaniesz różnice na poziomie kilku dB a nawet większe. Więc żeby się do tego w ogóle odnieść, to trzeba zobaczyć większą ilość pomiarów, zwłaszcza jak mówimy o różnicach na poziomie 1-2 dB. Po drugie jak to ma być pomiar kabla, to powinny być dwa kable podłączone do tego samego toru, a tutaj mamy kabel zbalansowany i niezbalansowany, czyli co najmniej wzmacniacz słuchawkowy był inny. Nie mówiąc już, że były wykonane na nieznanym sprzęcie przez gościa sprzedającego kabelki, co raczej podważa jakąkolwiek obiektywność...

• Like 1

Pomiar był wykonywany kilka lat wcześniej zanim powstał pierwszy kabel na sprzedaż. A pomiarów było kilka i wyniki były powtarzalne. Tak to już jest, że najpierw chce się pomiary, a gdy one już są to nie takie jak trzeba ;) Ostatnio jeden zanegował pomiary bo były wykonywane przez gościa co ma kolczyki w uszach. Taki mamy klimat i trzeba przywyknąć.

Edited by Palpatine
  • Like 1

W dniu 1.10.2022 o 12:08, LukaszS napisał:

Wkładki za dużo zmieniają, zabiją te słuchawki, zrobią się nijakie. 

Hmm. Nijakie od samych wkładek akustycznych? To chyba musiałyby być z pełnego papieru o gramaturze conajmniej 80g. W K712 są wkładki gąbkowe z dziurką w środku, pomiędzy uchem a przetwornikiem. Podobnie jest w k612. W obydwu dodałem u siebie jeszcze, ponad fabryczne wkładki, krążek bez dziury w środku z takiego materiału poliestrowego włóknistego, bardzo rzadkiego, rzadszego niż flizelina, o grubości około 2mm, jak się ściśnie to jest mniej niż 0.5mm. Czyli przykryłem cały przetwornik, w tym środek który bodaj najbardziej odpowiada za wysokie tony. Zmiana jest BARDZO niewielka, moim zdaniem na korzyść jak ktoś chce ODROBINĘ złagodzić najwyższe częstotliwości. Nie zauważyłem ubytku w scenie itd itp. Wspaniała muzyka brzmi jeszcze wspanialej:)

16 minut temu, Palpatine napisał:

A pomiarów było kilka i wyniki były powtarzalne.

Raczej nie bardzo, skoro sam wykonawca pomiarów pisze: "Jak widać mimo, że kabel na srebrze odejmuje trochę w okolicach 8,5 kHz, dodaje jednocześnie „mocy” w dwóch największych dołkach, jakie słuchawki te odnotowują praktycznie w każdym swoim pomiarze." Czyli sam przyznaje, że nie w każdym pomiarze mają taki sam dołek, co jest zresztą normalne przy mierzeniu słuchawek, gdzie przesunięcie ich o kilka milimetrów już skutkuje różnicami widocznymi na wykresie :)

Poza tym to nie jest tylko pomiar różnych kabli, a pomiar słuchawek podłączonych pod tor zbalansowany i niezbalansowany, więc tym bardziej wiarygodność tych pomiarów jest żadna.

Edited by Kuba_622
  • Like 1

11 minut temu, Palpatine napisał:

Możesz pokazać swoje pomiary różnych kabli na ich samych słuchawkach to będziemy mieli kontrargument do rozmowy.

Sprzedawca czy wręcz producent kabli nie jest wiarygodnym źródłem dotyczącym pomiarów tychże kabli. Jesteś jego wspólnikiem?

Edited by Rafacio

3 minuty temu, Rafacio napisał:

Sprzedawca czy wręcz producent kabli nie jest wiarygodnym źródłem dotyczącym pomiarów tychże kabli.

Prosiłem Kubę o pomiary nie wiedząc, że jest sprzedawcą czy wręcz producentem.

3 minuty temu, Rafacio napisał:

Jesteś jego wspólnikiem?

Nie. Nieznany się z Kubą, ani z Jakubem.

Edited by Palpatine