Jump to content
Oferta specjalna MP3Store.pl - Słuchawki dokanałowe i akcesoria KINERA, QUEEN OF AUDIO i CELEST nawet do 25% taniej! ×

Fanklub AKG

Sojek_88

Recommended Posts

21 godzin temu, Kuba_622 napisał:

Przecież nie ma podróbek K701, komu by się to chciało podrabiać i po co?

Jest to tania chińszczyzna, więc kontrola jakości jest taka sobie, trafiają się niedoróbki. Znacznie bardziej bym się przejmował tym, czy oba kanały grają równo przy różnych częstotliwościach, bo z tym u AKG bywa różnie.

Tu filmik na temat ich kontroli jakości:

K371 to jakiś dramat, trafiłem na nie przeglądając listę wireless do 1k i opinie na ich temat do teraz są fatalne, więc albo do teraz w magazynach leżą stare batche albo AKG nic nie naprawiło a update kolesia to bzdura.

22 godziny temu, unic0rn napisał:

K371 to jakiś dramat, trafiłem na nie przeglądając listę wireless do 1k i opinie na ich temat do teraz są fatalne, więc albo do teraz w magazynach leżą stare batche albo AKG nic nie naprawiło a update kolesia to bzdura.

Wiadomo, że ta kontrola jakości w Chinach za doba nie jest i w sumie już z K550 były duże problemy.

Z drugiej strony ja miałem K361 i K371 i prawdę mówiąc wykonanie było idealne. Dźwięk zresztą też bardzo dobry, jedne z lepszych słuchawek jakie AKG spłodziło :) Ja bym się do nich nie zrażał tylko dlatego, że czasem trafią się jakieś niedorobione, zawsze można takie odesłać czy zamienić :)

• Like 1

9 godzin temu, Kuba_622 napisał:

Wiadomo, że ta kontrola jakości w Chinach za doba nie jest i w sumie już z K550 były duże problemy.

Z drugiej strony ja miałem K361 i K371 i prawdę mówiąc wykonanie było idealne. Dźwięk zresztą też bardzo dobry, jedne z lepszych słuchawek jakie AKG spłodziło :) Ja bym się do nich nie zrażał tylko dlatego, że czasem trafią się jakieś niedorobione, zawsze można takie odesłać czy zamienić :)

Jak coś zeszło kontrolą jakości do poziomu chi-fi to raczej odpuszczę... Ostatnio chciałem kupić Haylou W1. Dwie pary zwróciłem, za drugim razem dopłaciłem i wziąłem Jabry Elite 3.

Jakbym miał kolejny sprzęt ale za 3x tyle zwracać to szlag by mnie trafił.

12 godzin temu, Kuba_622 napisał:

Dźwięk zresztą też bardzo dobry, jedne z lepszych słuchawek jakie AKG spłodziło

AKG ich nie spłodziło tylko Samsung. A AKG to tylko trzy literki do jakichś marketingowych celów potrzebne Samsungowi. I tak samo traktowana jest obecna produkcja starszych modeli. Są, bo uwiarygadniają te trzy literki.

4 godziny temu, Rafacio napisał:

AKG ich nie spłodziło tylko Samsung. A AKG to tylko trzy literki do jakichś marketingowych celów potrzebne Samsungowi. I tak samo traktowana jest obecna produkcja starszych modeli. Są, bo uwiarygadniają te trzy literki.

To zawsze były trzy litery potrzebne do celów marketingowych. Za projektowanie nowych modeli odpowiadają teraz ludzie z Harmana, którym kompetencji z pewnością nie można odmówić, zresztą mnie jako konsumenta średnio interesuje kto teraz pracuje w AKG, ważne jakiej jakości słuchawki robią i za ile.

• Like 1

8 godzin temu, Kuba_622 napisał:

Za projektowanie nowych modeli odpowiadają teraz ludzie z Harmana, którym kompetencji z pewnością nie można odmówić,

Jak nie jak można, bo te 361 i 371 to lipa jakich mało. To poza logiem nie ma nic wspólnego z AKG.

E tam. Z cenami to AKG specjalnie nie szalało. Jedynie K872 pewien odlot zaliczyło. A i te 3003 czy jak im tam było. Ale to było kiedyś, teraz doki w tej cenie to ludzie sobie opisują w temacie Tanie słuchawki z Chin.

Edited by Rafacio

Fakty są takie, że stare AKG, to nie były dobrze zaprojektowane słuchawki (zwłaszcza na dzisiejsze standardy, gdzie konkurencja jest o wiele większa i znacznie poniosła poprzeczkę), więc co się dziwić, że Harman zwolnił austriackich inżynierów, skoro byli kiepscy. Zresztą część tych inżynierów założyła własną firmę - Austrain Audio - która delikatnie mówiąc wielkich sukcesów nie odnosi, a ich pierwsze słuchawki były tak kiepskie, że aż stały się memem.

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/akg-k240-55-ohm-review-headphone.24160/

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/akg-k271-mk-ii-chinese-review-headphone.30541/

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/akg-k701-headphone-reviews-china-and-austrian-made.30900/

Tak dla porównania K371 mają dobre strojenie, bardzo niskie zniekształcenia harmoniczne na basie i pewne problemy ze zniekształceniami w okolicach 4kHz (ale że mają tam małą dziurę w paśmie, to nie jest to słyszalne, w przeciwieństwie do takich K701 które mają tak paskudny rezonans około 2 kHz że aż ludzie mówią o plastikowej średnicy...).

Ogólnie K371 to dobre i do tego rozsądnie wycenione słuchawki. Niestety dla mnie niewygodne, ale to już kwestia indywidualna.

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/akg-k371-review-closed-back-headphone.19657/

Może m.in. dlatego, że ich dawny flagowiec ma taki fajny slider i wyciągające się gumki od majtek.spacer.pngspacer.png

Edited by lobuz1
  • Like 1

45 minut temu, marekhall napisał:

hmmm, skad taka pewnosc?

Przecież podałem linki do pomiarów.

16 minut temu, lobuz1 napisał:

Może m.in. dlatego, że ich dawny flagowiec ma taki fajny slider i wyciągające się gumki od majtek.

Dodatkowo jeszcze sygnał do prawej słuchawki idzie drutem pałąka, który z czasem potrafi się odczepić, a żeby go sobie przylutować, to trzeba odkręcić to srebrne sitko, co zawsze zostawia ślady, bo jest ono z miękkiego plastiku.

Do tego te słuchawki mają za mało basu, a jak chce się mieć go więcej (czy za sprawą modyfikacji, czy używając EQ) to będzie kiepskiej jakości, bo zniekształcenia na basie są tam bardzo wysokie.

Ale i tak najgorszy jest ten rezonans około 2 kHz odpowiadający za "plastikową średnicę", jest bardzo słyszalny.

Więc naprawdę trudno te słuchawki uznać za solidną inżynierską robotę.

• Like 1

4 minuty temu, marekhall napisał:

Acha. A jakie sluchawki wg tych pomiarow sa idealne, albo przynajmniej akceptowalne?

Dan Clark Stealth chyba wypadły najlepiej, ale akceptowalnych to było sporo, choćby HD560s, Sundara czy wspomniane K371.

Edited by Kuba_622

A kiedyś takie legendy gdzie każden jeden audiofil chciał mieć albo Sennki HD600 czy 650, albo właśnie K601 bądź K701. A jak Quincy Jones pierdyknął wersję z Q to się mało co nie pozabijali niczym we trilerze Majkela Dźeksona. 

P.S. Inżynieryjna doskonałość to tylko Ultrasone!!1

• Haha 1

2 godziny temu, Kuba_622 napisał:

Dan Clark Stealth chyba wypadły najlepiej, ale akceptowalnych to było sporo, choćby HD560s, Sundara czy wspomniane K371.

Ok, dzieki.

Niestety, nie znam tych słuchawek,  wiec, moze to malo popularne, ale nie podejme sie komentowania ich.

Dla mnie 'stare 'AKG to K240 Sextet/M/DF czy K1000, ktore jak na moje uszy nadal sie bronia czy nawet przewyzszaja obecne konstrukcje. Ale to tylko moja subiektywna opinia, nie oczekuje, zeby ktos inny musial sie z nia zgadzac, ani udawaniac pomiarami, ze nie moga mi sie podobac. 

2 godziny temu, Undertaker napisał:

P.S. Inżynieryjna doskonałość to tylko Ultrasone!!1

Hmm, to zalezy jak ja definiowac. Nie wiem, czy sami projektuja i produkuja przetworniki, ktore cokolwiek by nie powiedziec o pozostalych elementach sluchawek maja najwiekszy wplyw na brzmienie. W tym przypadku AKG, Sony czy Sennheiser i Beyerdymic zjadly zeby na konstrukcji dobrze grajacych driwerow i to moim zdaniem jest wyznacznikiem dojrzalosci i mozliwosci kadry inzynierskiej. To od nich wlasnie uczyla sie mlodsza konkurencja. Ale niestety rynek rzadzi sie swoimi prawami, stad AKG juz padl, czesc konsumencka Sennheisera zostala sprzedana a Sony nie udało sie od lat zrobic sluchawek znacznie lepszych od CD3k.

Nie mniej lubie Ultrasone za fajna sygnature brzmieniowa i wysoka jakosc wykonania.

W dniu 3.06.2022 o 17:56, Kuba_622 napisał:

Niekoniecznie musi byc to problem jakosci kotroli jakosci, ale moze zalezec od swiadomych decyzji co do tego, jakiej jakosci produkt chce sie uzyskac. Szkoda tylko patrzec jak dogorywa stara, dobra marka.

• Like 3

4 godziny temu, lobuz1 napisał:

Może m.in. dlatego, że ich dawny flagowiec ma taki fajny slider i wyciągające się gumki od majtek

Ale przynajmniej przetworniki nie padają sobie ot tak dla jaj, bo ktoś śmiał szybko słuchawki na głowę założyć. Gumki kapeluszowe - bardzo fajne rozwiązanie jednak nie trwałe. Ale zawsze można za 3 zł kupić nowe i wymienić. Z planarnym przetwornikiem tak nie pójdzie.

4 godziny temu, Kuba_622 napisał:

Dodatkowo jeszcze sygnał do prawej słuchawki idzie drutem pałąka, który z czasem potrafi się odczepić, a żeby go sobie przylutować, to trzeba odkręcić to srebrne sitko, co zawsze zostawia ślady, bo jest ono z miękkiego plastiku.

Nie wiem co trzeba robić, żeby stały się te różne rzeczy o których piszesz. U mnie przez lata tylko gumki są wyciągnięte.

8 godzin temu, Kuba_622 napisał:

mają dobre strojenie, bardzo niskie zniekształcenia harmoniczne na basie i pewne problemy ze zniekształceniami w okolicach 4kHz (ale że mają tam małą dziurę w paśmie, to nie jest to słyszalne, w przeciwieństwie do takich K701 które mają tak paskudny rezonans około 2 kHz że aż ludzie mówią o plastikowej średnicy...).

Nagle pomiary są takie istotne?

• Like 2

Do mnie trafiły K371 z połamanym pałąkiem, podobno jakoś strasznie męczone nie były. Niestety nie umiałem ich uratować.

Jednak stare modele K2xx i  K1xx był fajniej pomyślane, prócz gumek i czasem opaski, to wiele się nie psuło.

2 godziny temu, marekhall napisał:

Dla mnie 'stare 'AKG to K240 Sextet/M/DF czy K1000, ktore jak na moje uszy nadal sie bronia czy nawet przewyzszaja obecne konstrukcje. Ale to tylko moja subiektywna opinia, nie oczekuje, zeby ktos inny musial sie z nia zgadzac, ani udawaniac pomiarami, ze nie moga mi sie podobac.

To się nie zrozumieliśmy, bo pisząc stare AKG mi chodziło o to sprzed przejęcia przez Samsunga (czyli 2017) a nie takie sprzed 30 - 40 lat :) Przecież większość ludzi którzy odpowiadają za wymienione przez Ciebie słuchawki już dawno w AKG nie pracowało - np. Heinz Renner który kierował pracami nad K1000 to odszedł z AKG w 1989, więc nie ma to nic wspólnego z przejęciem przez Samsunga.

A co do podobania, to jest przecież zupełnie odmienny temat niż dobrze wykonana praca inżynieryjna. To drugie musi się opierać na twardych danych jak pomiary, a pierwsze to rzecz subiektywna i każdemu się może podobać co innego i ma do tego prawo.

Godzinę temu, Rafacio napisał:

Nagle pomiary są takie istotne?

A kiedyś pomiary nie były istotne przy ocenie pracy inżynierów?!

Oceniać pracę inżynierów można dopiero wtedy, kiedy się wie co mieli osiągnąć. Skoro ktoś zatwierdził dany produkt do produkcji to widocznie założenia zostały osiągnięte.

Z innej nieco beczki, to jak ocenić pracę inżynierów którzy zaprojektowali głośniczki psujące się od zbyt energicznego zakładania słuchawek na głowę. Albo takich których sprzęt pykaniem wykańcza przetworniki?

Edited by Rafacio

2 godziny temu, marekhall napisał:

Szkoda tylko patrzec jak dogorywa stara, dobra marka.

Ale na jakiej podstawie twierdzisz, że dogorywa? Na tej stronie którą podlinkowałem były robione pomiary AKG zarówno z Chin jak i wyprodukowanych w Austrii i jednoznacznych konkluzji nie ma, np. K701 z Austrii miały niższe zniekształcenia harmoniczne, ale za to fatalne parowanie przetworników.

A samo AKG przecież cały czas istnieje i ma się dobrze :)

3 minuty temu, Rafacio napisał:

Oceniać pracę inżynierów można dopiero wtedy, kiedy się wie co mieli osiągnąć. Skoro ktoś zatwierdził dany produkt do produkcji to widocznie założenia zostały osiągnięte.

Z innej nieco beczki, to jak ocenić pracę inżynierów którzy zaprojektowali głośniczki psujące się od zbyt energicznego zakładania słuchawek na głowę. Albo takich których sprzęt pykaniem wykańcza przetworniki?

Twierdzisz że celowo chcieli osiągnąć np. problemy z odtwarzaniem niskiego basu czy wysokie zniekształcenia harmoniczne? Przecież to jest sofistyka czystej wody :)

22 minuty temu, Birken napisał:

czyli wszystkie produkty na rynku są udane?

Rozumiesz słowo pisane czy nie za bardzo? Napiszę więc raz jeszcze: Skoro ktoś zatwierdził dany produkt do produkcji to widocznie założenia dotyczące tego jaki ma być dany produkt zostały osiągnięte. Nie pisałem nic o tym jak produkt zostanie odebrany przez konsumentów.

17 minut temu, Kuba_622 napisał:

Twierdzisz że celowo chcieli osiągnąć np. problemy z odtwarzaniem niskiego basu czy wysokie zniekształcenia harmoniczne? Przecież to jest sofistyka czystej wody

Gdzie ja coś twierdzę chłopie. Odróżniasz domniemanie czegoś od twierdzenia czegoś? Chyba nie. dodam jak do kolego wyżej: Skoro ktoś zatwierdził dany produkt do produkcji i sprzedaży to widocznie założenia dotyczące tego jaki ma być dany produkt zostały osiągnięte. Czyli wg zarządu firmy AKG te tak bolące cię słuchawki widocznie takie miały być jakie są. Inaczej prawdopodobnie nie weszłyby do produkcji.

26 minut temu, Kuba_622 napisał:

A samo AKG przecież cały czas istnieje i ma się dobrze :)

Dobrze wiesz, że nie istnieje, została tylko marka.

Edited by Rafacio